de kids hebben duidelijke voorkeur voor lichtbruin brood maar vraag me af of dat nou echt veel ongezonder is dan volkoren brood? Lichtbruin is wel weer veel gezonder dan wit brood toch?
Volgens mij bleek uit de Keuringsdienst van waarde dat lichtbruin brood gewoon wit brood is met een ander kleurtje. Geen voedingverschil in ieder geval. Als je op hun programma zoekt vindt je er vast nog wat over. Volkoren was beter bleek. Maar veel bruin brood werd wel volgens bakkers en supermarkten aangewezen als gezonder wat dus niet waar was. Verkooptrucje.
Volgens mij gaat het met name om de vezels. Volkoren en nog donkerder brood hebben veel vezels, wit brood praktisch niet. Volgens mij vult wit daarom ook minder.
Ik heb een aflevering van de keuringdienst van waarden gezien over brood. Daarin werd verteld dat eigenlijk al het bruinbrood hetzelfde is als witbrood, ook heel donkerbruin brood schijnt niet gezonder te zijn dan wit brood. Alleen volkoren brood is gezonder.
Alleen volkoren is gezonder. Albert heijn verkoopt volkoren bolletjes die zijn goed te doen! "meergranen" is overigens een loze term, betekent dat er meer dan 1 (soort) graan in zit...
Wit en met een kleurtje is het minst gezond, broden met zichtbare pitten/noten zijn net iets gezonder en volkoren is veel gezonder.
Bruin brood is witbrood waar mout in zit om het bruiner te maken. Meergranen brood zegt inderdaad alleen dat het van meerdere graansoorten is gemaakt. De donkere kleur van brood zegt niets over hoe gezond het is, alleen over hoeveel mout er in zit. Je kunt brood van alle graansoorten eten mits het volkoren is. Het woord zegt het al, het graan is daar niet fijn gemalen maar vol koren. Hierdoor moeten je darmen harder werken, halen ze meer voedingsstoffen uit je eten, heb je eerder een verzadigd gevoel.
Volkorenbrood is het gezondst, vooral vanwege de vezels en de voedingswaarde. Wij eten hier vooral fijn volkoren of tarwebrood. Dat laatste heeft duidelijk de voorkeur omdat het fijner van structuur is. Wit brood of het zogenaamde moutbrood (heel licht bruin) haal ik bijna nooit omdat het nogal loze voeding is. Er zit bijna niks in. Wij eten hier tegenwoordig sowieso minder brood omdat twee broodmaaltijden per dag best wel veel is. Dat doen ze bijna nergens ter wereld.
Op ons brood staat tarwebrood, is dat dan wit met mout? Ik wist dat niet? Dan maar eens op zoek naar volkoren wat de kinderen wel lekker vinden...
Ik ben verzot op wit brood, maar ik kreeg altijd heel vlot wel weer trek. Tegenwoordig eet ik mais brood. Vult goed. Of het gezonder is weet ik niet.
Blijkbaar niet, was vorige week in het nieuws. In de meeste gevallen wordt het niet eens met maïsmeel gemaakt.
Ligt er dus aan of het de volkoren variant is. De term volkoren slaat op de maten waarin de graankorrels gebruikt zijn. Bij wit en bruin worden de graankorrels vermalen en bepaalde bestanddelen eruit gehaald. Bij volkoren word de volledige korrel gebruikt! Daardoor bevat het volkoren brood meer vezels dan een niet volkoren! Spelt is ook een graan, en is dan ook op verschillende manieren te gebruiken. Dus een volkoren variant is beter dan een bewerkte versie, alleen vind je dus bijna geen volkoren speltbrood. Spelt bevat meer natuurlijke eiwitten en vetten waardoor het dus beter vult als een lichtbruin.
Wit brood is ook tarwebrood, is immers ook van tarwe gemaakt. Bruin tarwebrood is dus wit tarwebrood met wat mout erin.
Dat dacht is al. Alleen is hier niemand fan van volkorenbrood. Fijn volkoren is nog het beste alternatief denk ik. De bakker verkoopt hier ook moutbrood. Dat is echt lichtbruin. Dat raden ze dan aan voor kinderen, al lijkt het me beter om hen meteen aan te leren om meer voedzaam brood te eten.
Wij hebben vezelwit brood van de bakker voor de kinderen. Hier zitten gebleekte vezels in. Dit heb ik even van internet geplukt: Vezelverrijkt brood kan een uitkomst bieden voor mensen die niet van de smaak of grove structuur van volkorenbrood houden, maar wel graag meer van de specifieke voedingsstoffen binnen willen krijgen. Het is echter geen volwaardige vervanger van bruin- of volkorenbrood.
Volkoren brood is het gezondste. Je mag ook niet zomaar elk brood volkoren noemen. Het is een wettelijk beschermde term. Je mag een brood dus pas zo noemen, als het ook echt volkoren is en daarmee aan bepaalde voorwaarden voldoet. In volkoren brood zitten de meeste volwaardige voedingsstoffen en vezels. Alle andere soorten brood worden 'gezond' gemaakt met marketingstermen. Tarwebrood klinkt gezond, maar is eigenlijk heel voedingsarm brood wat met een beetje kleur wat bruiner word gemaakt. En dat is bij de hele donkere broden helemaal zo. Zo een heel donker brood ziet er heel gezond uit. Maar dat word gewoon donkerder gekleurd. En de term 'meergranen' zegt eigenlijk ook niks. Ik koop dus alleen maar volkoren brood. Dan weet ik zeker dat het in elk geval aan de wettelijke voorwaarden voldoet.