Dit is ook echt een goede tip ja, vraagt zoveel doorzettingsvermogen, inzet en combinatie tussen je linker- en rechter hersenhelft.
Maar niet iedereen kan het toch? Je moet toch aanleg hebben, musicaal gehoor etc. Anders lijkt het mij erg frustrerend.
Dit dus Mij hebben ze ook ooit op pianoles gedaan omdat mijn ouders constant aan het zoeken waren naar nieuwe uitdagingen voor me. Notenschrift leren was geen enkel probleem, spelen op noten ook niet. Maar het musicaal gehoor kon ik niet leren, het bleef een kunstje. En dat merkte ik zelf ook.
Ik zou ook even overleggen met de juf, kijken wat zij ziet in de klas.. Mijn oudste is slim genoeg, maar geen HB. Bij hen in de klas krijgen ze materiaal naar wat er nodig is. In zijn geval: hij is een beetje een dromer, zijn rekenwerk is gecompact omdat hij het makkelijk kan. Dan is er dus ook gewoon tijd om een beetje te dromen. Dat past bij dit kind, als hij continu moet werken haalt hij het eind van de dag niet. Als hij niet dromerig is, dan heeft hij tijd over en doet hij wat anders. Hij kan extra tijd besteden aan zijn taalwerkjes, hij kan meekijken/helpen bij andere kinderen. En als hij wil/juf het aangeeft, krijgt hij extra rekenwerk. Hier kun je dus prima pluswerk doen, als je wil, maar het kan ook op en af, zonder dat je van niveaugroep hoeft te wisselen. Iedereen doet dat individueel, montessori onderwijs.. Alleen de echte HB-ers, die minimaal een jaar voorlopen gaan naar een plusochtend op een externe locatie. Daar leren ze dan dingen als chinees en natuurkunde, en dan krijgen ze ook nog huiswerk mee voor op school. Op die manier gaan ze niet extra uitlopen, alleen dat is dus niks voor die oudste..
Geen idee, je kind hoeft toch ook geen ster te worden? Het is een mooie uitdaging en of het uitloopt op een goede muzikant vind ik dan ondergeschikt. En hier thuis is het soms inderdaad frustrerend. Aan het begin van de week lijkt een liedje veel te moeilijk (dus enorm frustrerend), aan het eind van de week kunnen ze het liedje opeens spelen (na elke dag oefenen natuurlijk). Ik vind het wel goed dat ze tegen die frustratie aanlopen, dat doen ze op school namelijk niet zo vaak.
Klopt, mijn oudste kan het ook niet Jongste lijkt wel muzikaal. Maar als het bij je kind past kan het wel een oplossing zijn.
ik hoorde dat mijn zoontje naar gr2 was na 10 weken school, toen hij dus 4 jaar oud was! En ik hoorde dat omdat de juf wilde dat hij nu zijn werkjes echt af moest maken omdat dat bij gr2 de regel was, en ik dus moest met hem hierover praten en uitleggen... Ja hij was mijlen verder dan de leeftijd genoten; maar hem daarom korter laten pauzeren, om lettertjes te leren, terwijl al kon lezen, vond ik echt niks, maar het was dus al gebeurd en zoontje vond het geweldig volgens de juf...pfff. rekentijgers, nee dat zeggen ze soms niet aan de ouders omdat een kind dat rekentijgers kan doen, zoiets wel aan de ouders zelf vertelt, geloven ze misschien. dat is niet zo belangrijk maar waarom 'rekentijgers' kun je wel vragen aan de juf. ook als je weet dat je kindje op rekentijgers zit. vaak is het dus 3xI/I+ van cito rekenen.methode toetsjes zoveel keer goed maken betekent vaak plus boekje. beleid bepaalt dat per school. het is vaak iets dat je binnen de klas doet, zonder veel extra instructie van buitenaf. maar goed, als je met gr4-5 kindjes praat, hoor je wel dat er heel veel kindjes op rekentijgers zitten mijn zoon geloofde ook aan die kindjes steeds. kinderen met achterstand krijgen makkelijker werk, maar mijn zoon dacht dat die ook een soort rekentijgers was, en dat die ook heel goed konden rekenen. omdat heel veel kinderen heel makkelijk zeggen dat hij/zij ook op rekentijgers zit. 'Ik ben erg goed in rekenen, ik ben erg goed in spelling, ik kan heel snel rennen' etc. zo praten ze met elkaar, mijn zoon durfde dan echt niets te zeggen. maar ik merk dat de 9+ jarigen doen dat niet meer. De nieuwe school geeft ons op veel nettere wijze die info zonder dus moeten vragen. wat het is, waarom het is en hoe het werkt etc. dat soort dingen moet je echt van de juf horen. niet van je kindje. maar Op gr6 verwacht de juf dat het kind de ouders informeert op een heleboel zaken, merk ik, omdat ze 9+ of al 10 jaar oud zijn. we krijgen wel email of gewoon een brief wat voor verrijking het is, ook hoe het daarmee gaat, fotos zelfs soms.
Het is in ieder geval goed voor het "leren-leren".. Dat kan ook een sport zijn, in ieder geval iets waar ze met moeite ook resultaat behalen..
Wij gaan na de kerstvakantie ook weer eens om tafel. Hij heeft bij niks het gewone werk, bij alles al het plus niveau en krijgt ook op de computer extra werk wat hij alleen of met 1 ander meisje doet. En nog verveelt hij zich. Met als effect dat hij loopt te klagen en daar ook zijn broertje in aansteekt (die school eigenlijk het leukste ter wereld vindt). Het lastige is dat hij op school gewoon zijn gangetje gaat (hoogstens wordt hij iets meer teruggetrokken), maar thuis vervelend wordt. Mogelijk is dat bij jouw zoon ook. Dat het op school minder opvalt. Een kind wat altijd alles goed maakt en wat extra werk krijgt en daar tevreden mee lijkt, lokt niet uit toch nog meer aandacht aan besteden. Hoe lastig ook, pas als er problemen zichtbaar zijn, heeft men de neiging om stappen te zetten. Goede kans dat het dus helemaal geen onwil is, maar gewoon niet opgemerkt.
Klopt hier ook zo. Op school een voorbeeldige leerling, thuis kwamen de frustraties eruit. Nu is dat omgedraaid, vervelend op zich, maar nu luisteren ze wel ineens op school.
Op veel scholen wordt niks tegen ouders gezegd wanneer kinderen extra / ander werk doen merk ik. Bij Q hebben ze sinds dit schooljaar voor alle leerjaren een nieuwe methode aangeschaft voor het pluswerk. De kinderen die het echt nodig hebben om te leren leren werken hier sowieso aan (die zaten vaak ook al in de plus klas, 1 uur per week). Nu hebben ze in het uur van de plusklas tijd om vragen te stellen over opdrachten waar ze in de week ervoor niet uit kwamen. Omdat dit vanaf dit schooljaar nieuw is hebben we hier wel een informatieavond over gehad. Over het eerdere pluswerk hebben we soms wat informatie gehad. Verder zijn er kinderen die ook aan dit pluswerk werken, maar niet voor alle vakken en daarom ook niet in de plusklas zitten. Ik zei laatst tegen een moeder dat Q het zo fijn vindt dat ze regelmatig samen in de aula aan rekentijgers mogen werken. Die moeder wist helemaal niet dat haar zoon dat regelmatig deed. Dus tja, ik merk regelmatig dat scholen nog heel wat kunnen leren op het gebied van communicatie. En ts, 1 uur per week rekentijgers lijkt me ook erg weinig hoor. Succes!
Gewoon als hobby zijn die dingen echt geen vereiste. Als je totaal amusicaal bent, dan wordt het lastig, maar anders is het een uitdaging die je prima aan kunt gaan zonder aanleg ed. En ja, dan blijft het een ‘kunstje’, maar dat is met zoveel dingen...zolang je het leuk vindt lijkt me daar niets mis mee. (Mijn dochter sporten, zijn ook geen supertalenten; so what? Ze vinden het leuk en dat lijkt me veel belangrijker.)
Ja zo. Ja het lijkt mij erg leuk en leerzaam voor de kinderen, maar zit geen greintje muzikaal talent in volgens mij haha. Dus om ze dan te dwingen is ook zoiets..
Maar lijkt het ze leuk? Want dat is dan natuurlijk de eerste vraag. zo ja, gewoon doen! En zo niet, dan zijn er voldoende andere dingen. Schaken bv, maar fysieke sporten ook. Is alleen allemaal buiten school natuurlijk (hoewel schaken soms ook op school kan ).
Haha nee. Het lijkt ze niks, anders konden ze gelijk ermee beginnen. Fysieke sporten geen probleem, dat doen ze genoeg.
mijn zoon doet djembe! Hij had vroeger wel piano les, heel jong. Djembe is een enorme trommel uit senegal met groot geluid. Dat is stress verwerken, frustratie weg doen, veel oefenen, waar je hersenen traint in sturing fijne motoriek(dus net als schrijf dansen etc) maar ook prikkel verwerking, want veel lawaai! Hij vind het geweldig. ze gaan ook een voorstelling maken straks.