Ik heb laatst een bijscholingscursus gedaan bij het LICH (Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid). Die waren heel duidelijk: bij zo'n grote voorsprong als jij nu schetst, moet er altijd een jaar worden overgeslagen en daarna dient er binnen 3 maanden een aangepast programma te zijn op het juiste niveau. Kinderen met zo'n voorsprong hebben vaak óók een voorsprong op sociaal gebied, alleen komt dat er tussen hun leeftijdgenootjes en het gebrek aan echte peers meestal niet uit. Als ze die klas overslaan, is de kans júist groter dat ze sociaal opbloeien en zelfs het lichamelijke leeftijdsverschil schijnt weg te trekken. Natuurlijk ken ik je dochter én de school niet (bij onze kinderen op school was er zo'n geweldige kleuterbouw, dat het niet uitmaakte in welke groep je zat...er was voor iedereen genoeg te beleven) maar als ik verhaal lees, zou ik niet zo heel bezorgd zijn of versnellen wel de juiste keus is. Zou eerder het gesprek gaan voeren wat ze haar precies aan gaan bieden in groep 3. Ik weet niet of je bekend bent met het LICH, maar je kunt ze als ouder ook bellen. Het lijkt mij een heel fijne instantie en misschien is het fijn om te overleggen met iemand die wat verder van de situatie af staat?
Wat verdrietig om te horen dat je oudste het zo zwaar heeft (gehad). Dat moet als ouder ook heel zwaar zijn. Blij te horen dat bij hb onderwijs versnellen niet het hoofddoel is. Ik zou (mochten we er ooit mee te maken gaan krijgen) ook liever verbreding/verdieping zien. Natuurlijk wel versnellen als dat echt nodig is. Ik hoop dat ze dat op deze school voldoende kunnen bieden en zo niet, dan kijken we verder. Zo ver zijn we nog niet.
Had jij laatst ook niet een topic geopend over dat je dochters bij elkaar in de klas zouden komen als je jongste versnelt?
Dat herken ik. Mijn oudste (juli 2006) had in groep 5 een voorsprong van 3.5 jaar ( voor die tijd ook al jaren ellende waar ze goed kon passen op verschillende scholen). Ze heeft toen groep 6 overgeslagen en kwam opeens gelijkgestemden tegen en kreeg opeens echte vriendinnen. Zelfs qua lichamelijke ontwikkeling ging ze gelijk lopen met de rest! Heel apart. Nu zit ze sinds dit jaar in de brugklas van het gymnasium. Het is echt pittig voor haar en soms denk ik wel eens ach wat ben je nog jong...Maar haar oudere vriendinnen lopen tegen dezelfde dingen aan. Het valt niet mee om opeens zulke inspanningen te verrichten als je nooit iets hebt hoeven doen. Het gaat nu wel steeds beter en ze komt er wel. Jongste gaat over anderhalf jaar naar school en schat nu al in dat hij kort gaat kleuteren (hij is van begin mei). Ib'er gaat hem vanaf het begin monitoren en uitdagen. Ze kent hem al en ziet nu al dingen die opvallen En ts: versnellen op jongere leeftijd is fijner voor een kind dan pas in groep 5 bijvoorbeeld heb ik wel gemerkt bij mijn dochter...
het is toch erg goed van de school dat ze kijken hoe ver ze is. gr3 rekenen heb je wat verhaal sommen, klok kijken, erbij er af tellen, met sprongen tellen, kleine sommen tot 20, splitsen, verdubbelen halveren. maak er 20, maak er 1o etc. toets heeft wel een tijd beperking. dus elke keer alles opnieuw berekenen zou niet werken. kleine sommen moet ze uit het hoofd kunnen.
Onze dochter had ook een voorsprong van bijna 2 jaar. Heeft groep 2 overgeslagen dus 1 vol jaar gekleuterd (is van augustus 2012) net na haar 5e verjaardag naar groep 3 gegaan en het gaat stukken beter met haar! Versnellen is wel een tijdelijke oplossing, een plusklas en hogere denkorde blijft wel nodig! Hier zien we de Cito ook met spanning tegemoet als ouders. Ze heeft alweer pluswerk voor lezen en rekenen. Ik hoop dat ze (nog) geen A scores haalt want dan is het effect van de versnelling al bijna weer voorbij... We hopen dat ze tot eind groep 4 het kan redden op deze school met plusklas. Dan kan ze vanaf groep 5 samen met broertje naar de Leonardoschool. IB heeft al een paar keer gezegd dat ze geen expertise hebben om haar tot groep 8 op school aan het werk te houden. Je hebt meerdere kinderen? HB is namelijk erfelijk, vaak hebben meerdere kinderen uit 1 gezin er ‘last van’. Onze jongste is nog maar 2 maar nog veel verder voor dan zijn zus op die leeftijd was...
Kogel is hier ook door de kerk. Na de kerstvakantie gaat ze naar groep 2. De testen zijn nog niet helemaal afgerond, maar groep 2 Cito waren zowel taal en rekenen een A. Maar het was niet zozeer de toets die opeens zekerheid gaf. Het was een knopje. Het besef dat we niet moeten kijken naar welke problemen en vraagstukken we in de toekomst mogelijk krijgen door deze keuze, maar simpel moeten kijken wat de beste keuze is NU. En die keuze is heel simpel eigenlijk, als je het zo bekijkt. We vinden het nog steeds nier optimaal dat de meiden straks bij elkaar zitten, maar we proberen daar goede afspraken over te maken en werkt het niet dan anticiperen we daar wel weer op. We hebben inderdaad meer kinderen. Bij de oudste zie ik geen duidelijke voorsprong. Bij de jongste... ik weet het niet. Maar ik zeg eerlijk dat ik het bij fiene ook lang niet herkend heb. Durf ook niet kei-hard te zeggen dat de middelste hb is (maar misschien is dat ontkenningsfase?). Ze loopt echt wel voor hoor, maar als ik de verhalen lees op zo’n hb-forum, dan word ik echt onzeker. Want zo is Fiene echt niet. Die is 4 en kan nog steeds niet in het Chinees tot 100 tellen
Leonardoschool hebben ze het inderdaad ook over gehad. Maar ik vind dat echt te vroeg hoor. Kind is 4. Ontwikkeling gaat nog zo enorm in sprongen. Ik zeg niet ‘nooit’, maar hoop toch echt dat we het nog een paar jaar mogen volhouden voor we die richtig op hoeven denken. In ieder geval tot er meer duidelijkheid is.
Hoihoi, Hier een ander verhaal. Onze dochter is vervoegd ingestroomd in groep 1. Maar na de zomer niet meegegaan naar 2. En volledig vastgelopen. Ze zit nu in groep 3 en krijgt speciale begeleiding omdat ze zoveel gedragsproblemen kreeg. Ze volgt rekenen op groep 4 niveau en krijgt van de begeleidster aparte opdrachten die op meerdere gebieden uitdaging bieden. Lezen doet ze op M6. Wat had ik achteraf graag gezien dat ze wel meteen met de klas hoger mee was gegaan. Dat had een hoop ellende gescheeld. Het kan zijn dat hier ook alsnog versneld moet worden maar ja ze is nu ook veel meer aan de klas gehecht. Elk kind is natuurlijk anders maar als ik het kon terugdraaien had ik zeker de keuze versnellen gemaakt! Ik moet ook wel zeggen dat school pas na veel aandringen ging doortoetsen. Ook hebben wij zelf onze dochter laten onderzoeken. School deed weinig.
Wat een nare situatie zeg! In die zin heb ik geluk dat school het juist heel goed doorheeft en best goed meedenkt. Het is wennen voor ze, dat merk ik wel. Volgens 1 van haar juffen hebben ze nog nooit een kleuter op deze manier versneld door laten stromen. Ze zijn hier erg terughoudend in. Toch zijn ze vol overtuiging dat dit voor mijn dochter de beste keuze is. Maar dat dus meer uit gevoel en door ervaring (als leerkracht) dan met ‘harde’ (voor zover die op deze leeftijd bestaan) cijfers. En dat laatste heb ik toch wel een beetje nodig, hihi. Maar ook ik ben om (gek genoeg dus niet eens zo zeer door de testen) en wat er in de toekomst nodig is... daar anticiperen we dan wel weer op. Hoop voor je dochter dat ze hierdoor voor de toekomst niet te veel beschadigd is.
Dankjewel, we gaan het zien. Hoop dat het voor jullie allemaal soepeler gaat verlopen. Het schijnt wel vaak zo te zijn dat je met alleen versnellen er niet bent. Vaak gaan ze door de stimulans nog sneller en hebben toch nog verrijking nodig ondanks dat ze versneld zijn.
ja zeker. zo een kind heeft voor altijd verrijking nodig. zeker als het kind HB is. vaak denken de juffen dat zo een kind nog zoveel in te halen heeft na versnelling. dus ze regelen weinig. maar dat is binnen een paar weken klaar en de verrijking moet dan nog geregeld worden. vooral leren zelfstandig werken. goede werkhouding, doelgericht werken. projecten bedenken en die leren planmatig uitvoeren. anders weten ze wat ze met zo een kind moeten doen als ze op gr6 zit avi uit klaar met rekenen basisschool kan gewoon alles correct spellen enorme woordenschat etc...