Hallo, De titel zegt het al, heeft iemand hier ervaring dat jij en je partner beide parttime werken en zo 1 salaris hebben? Wat zijn hier dan de voordelen en nadelen van? Wij zitten hier erg over te denken zodat we beide even veel bij de kinderen kunnen zijn. Ik werk nu niet maar vind het toch jammer dat ik nu totaal geen pensioen opbouw of als er wat gebeurd met mijn partner ik niks heb om op terug te vallen.
Wat vind je parttime? Mijn vriend werkt 4 dgn (dat is niet fulltime dus ) en ik ga na mijn verlof 3,5 dag werken. Wij hebben dus samen wel meer dan 1 salaris en zijn niet evenveel bij ons meisje en ze zal een deel naar de opvang moeten. Maar ik ben heel blij dat ik niet volledig afhankelijk ben van mijn vriend en zijn salaris (Geen oordeel over mensen waarbij dat wel zo is hoor! Maar is gewoon niks voor mij.) en mijn vriend is blij dat hij naast het weekend ook een extra dag heeft met ons dochtertje.
Hier hetzelfde . Ik werk 29 uur, mijn man 31 uur. Hebben op 2 dagen opvang nodig, de kinderen zitten op school dus het is alleen de lunch en 2 uurtjes na school die op 1 dag de bso en op een andere dag mijn ouders opvangen. Ik vind het ideaal zo! Ik breng de kinderen op ma, di, do en vr naar school. Op ma overblijven en bso, di mijn ouders, woe is mijn man vrij, do overblijven en ik haal ze op en op vrijdag ben ik vrij.
Wij werken beiden parttime, we hebben samen ong 1,7 fulltime loon. Wij hebben hiervoor gekozen omdat zowel mijn man als ik meer tijd willen doorbrengen met kinderen dan mogelijk met een fulltime baan, en omdat we beide graag 'hoofdrol' willen spelen in de verzorging en begeleiding. Hier werkt dat prima, we vinden het heerlijk. Nu de kinderen op school zitten hebben we ook helemaal geen bso oid nodig. Ik werk 3 volle dagen en wo ochtend. Ben dus op woensdag en vrijdag thuis als kinderen uit school komen. Ik breng de kinderen verder elke dag s ochtends naar school. Man werkt 5 dagen, waarbij ma,di,do tot 14h om de kinderen van school te kunnen halen. Verder werken we allebei regelmatig s avonds vanuit huis of extern indien nodig, maar houden hier balans in.
Het is inderdaad goed om ook aan de toekomst te denken, aan pensioen etc. Als je man zou wegvallen, houd je wel recht op nabestaandenpensioen. Maar ik weet zelf vrij weinig van pensioenen, zou niet durven zeggen of dat een vetpot is (volgens mij niet). En natuurlijk fijn dat jullie bij beide werken, ook allebei meer bij de kinderen zijn! Mijn man werkt 3 dagen (1 dag per week altijd weg en om de week ook een dag). Het thuiswerken doet hij vooral tussendoor en 's avonds, dus hij zorgt op die dagen gewoon ook voor de kinderen. Ik werkte na de geboorte van mijn 1e kind altijd fulltime, maar ben daarna 4 dagen gaan werken. Nu heb ik geen werk en ben ik op zoek naar een baan, ook 4 dagen. Als ik straks weer werk, zouden we het ook zonder opvang geregeld kunnen krijgen. Maar onze kinderen gaan nu wel 1 dag naar de crèche. Dat houden we gewoon zo. Je kan er ook aan denken om een baan te zoeken waarbij je in de weekenden werkt (om en om bijv) of s 2 avonden in de week en dan je man bijv. 4 dagen. Dan bouw jij wat op en verliest hij niet te veel aan opbouw en inkomen.
Belastingtechnisch kan het juist beter uitpakken wanneer je beide parttime werkt, tov 1 fulltime en 1 parttime. Heeft te maken met de verschillende belastingschalen en wanneer je dus beide verhoudingsgewijs minder uren werkt, kan je beide in een lagere belastingschijf terechtkomen... waarmee je dus per saldo netto mogelijk beter uitkomt.
Wij zaten te denken aan mijn man 20 uur en ik 15 uur werken. Dan zouden we op het salaris komen wat hij nu verdiend op dit moment. Ik ga in de zorg werken dan en kan mijn eigen werktijden en dagen bepalen.
Mijn man werkt 4 dagen (en een HBO-studie ernaast) en ik 3. Ik wil wel naar 3,5 evt 4 (voortgezet onderwijs). Nu heb ik maar 1 middag opvang nodig, maar dat zou volgend jaar met een ander rooster ook 3 kunnen zijn. Ik vind het gewoon lekker om wat meer vrij te zijn met mijn dochter, mijn man heeft die ‘vrije dag’ nodig voir zijn studie, zodat we in de weekenden leuke dingen kunnen doen.
Mijn moeder heeft toevallig een nabestaanden pensioen. Dit is inderdaad geen vetpot, rond de bijstandsgrens. Helaas word vanaf 1 februari 2018 geen nabestaanden pensioen meer gegeven en moet je dus de bijstand in.. Vandaar dat dit mij aan het denken heeft gezet..
Ik werk 24 uur en mijn man 32. Daarnaast heb ik nog een 'bijbaantje' van gemiddeld twee avonden per week, vooral omdat ik het bijbaantje erg leuk vind. Onze dochter gaat 1 dag naar kdv en 1 dag naar opa en oma. We zijn allemaal zeer tevreden over deze regeling.
Mijn man werkt 32 uur en ik 24. We denken erover om allebei 24 uur te gaan werken. Toch wel fijn om allebei zoveel thuis te zijn. Toen mijn man van 40 naar 32 uur per week ging scheelde ons dat maar 80 euro per maand omdat we ook minder opvang nodig hadden. Nu 2 (mid)dagen opvang nodig. Misschien straks nog maar 1.
Huh??? Ik heb net even gegoogeld, maar het nabestaandenpensioen op zich blijft wel bestaan hoor, alleen veranderen er wat voorwaarden. Helaas betekent dit voor veel mensen wel een behoorlijke terugval in inkomsten. De ANW-compensatie komt te vervallen
Mijn man werkt 32 uur en ik 28. Mijn man werkt veel vanuit huis en soms de avonden. Terwijl ik ook nog veel reistijd heb. Dus in de praktijk doet hij soms meer dingen met de kinderen dan ik. Voor ons is dit het minimum wat we aan uren mogen werken voor onze functie, lager dan dit mag niet van onze beide werkgevers. Is dat geen issue voor jullie?
Wij werken ook beide parttime, tenminste op papier. Mijn man heeft een contract voor 32 uur, gemiddeld werkt hij wel meer. Binnenkort komt er een man bij, dus vervallen de extra uren. Ik werk 28 uur, maar in de praktijk vaak 32 uur. Nu heb ik het geluk dat mijn uren volledig zelf te plannen zijn. Op dit moment hebben we ook geen opvang nodig, dit wordt mogelijk anders als mn locatie veranderd.
Je kunt niet elk nabestaandenpensioen zo vergelijken. Je zou dan de specifieke regeling van het bedrijf waar je man werkzaam is na moeten lezen.
Mijn man werkt 4 dagen ik 3.5 en vanaf mei 3 we hebben maar 2 dagen opvang nodig en voor ons werkt dit ideaal
Mijn man werkt niet echt parttime, maar wel een paar uur p/w minder dan ee volle werkweek bij zijn werkgever inhoudt. Hij begint elke dag rond 07.30 uur. Dinsdag en vrijdag werkt hij tot 13.45 uur en haalt dan eerst dochter uit school en vervolgens zoon. Hij is dan de middag met ze thuis. Ik werk op deze dagen van 09.00 - 17.30 uur. Op maandag en donderdag ben ik vrij en haal ik de kinderen uit school en ben ik 's middags met ze thuis. Man werkt dan tot 17.00/17.30 uur. Op woensdag werken we beiden de hele dag en vangt mijn moeder de kinderen 's middags uit school op. Wij zijn dus allebei door de weeks evenveel bij de kinderen. Met als enige verschil dat ik zoon altijd naar school breng en zorg dat dochter op tijd klaar is voor de bus die haar ophaalt.
Wees wel bewust dat van 15 uur per week en 20 uur per week de pensioenopbouw zonder aanvulling niet enorm groot is. Alle kleine beetjes helpen, maar als ik zie wat ik met mijn 32 uur per week werken opbouw, zet het nog niet echt zoden aan de dijk. Daarnaast moet een werkgever ‘maar’ 20 uur wel accepteren, binnen het bedrijf waar ik werk zou dit geen optie zijn. Maar als het bij jullie kan, en het werkt voor jullie, doen!