Wat gaan ze dan precies onderzoeken en hoe? Ik vind dat iedereen het voor zichzelf moet weten, maar ik kan mij hier echt niks bij voorstellen. Mijn kinderen waren op de crèche ook altijd lang verkouden, maar ik zag daar wel meer chronische snotteraars rondlopen. Het hoorde er toch een beetje bij en inmiddels hebben ze een goede weerstand opgebouwd. Ik zou oprecht niet weten wat een huisarts aan een verkoudheidsvirus wil gaan doen. Kwestie van uitzieken en extra vertroetelen.
Het liefst kom ik er net als iedereen zo min mogelijk. In 2017 volgens mij 2x voor mezelf 1x neus gestoten en gebroken en 1x voor iets anders. Voor mijn dochter 1x voor allergiemedicijnen, en mijn zoontje bleef lang verkouden met benauwdheid. Mijn man laatst voor zijn enkel en eind 2015 volgens mij.
Als huisarts zie je een klein deel van je patienten nooit, de meeste van je patiënten incidenteel (zeg 1-2× per jaar), een klein deel wat vaker (zeg 3-4× per jaar) en een klein deel vaak. Als ik moet schatten besteed je 80% van je tijd aan 20% van je patiënten. Een deel daarvan is gerechtvaardigd, een deel hoeft niet bij de huisarts (maar gewoon uitzieken, of uithuilen bij een vertrouwd persoon, of hulp door maatschappelijke instanties bijvoorbeeld). Zelf in 2017 2x bij mijn huisarts geweest i.v.m. matig herstel na ruptuur. Man niet, dochter 1x vanwege obstipatie. Jaar daarvoor alleen telefonisch contact over schildklierwaardes tijdens zwangerschap. Man niet. Dochter bestond nog niet
Wegens ziekte ga ik ongeveer 6 a 8 keer per jaar. Mijn man is er nog nooit geweest sinds we deze hebben...nu 7 jaar. Maar hij heeft voor zijn werk wel medische keuringen waarbij alles wordt bekeken. Om de 2 jaar geloof ik. Maar ik betaal veel geld elke maand voor de ziektekosten...dus ik vind dat ik dan ook recht heb om te gaan wanneer ik dat nodig vind. Met mijn kinderen dit jaar ook iets vaker geweest. Onze zoon was veel aan het spugen deze zomervakantie. Bleek aan het Chloor te liggen ( overgevoelige maag) en hij heeft snel last van zijn oren. Door de huisarts is verteld dat we altijd moeten komen bij oorpijn.
Checken op problemen met de amandelen of de gehoorgang. Luisteren naar de longen. Het idee opperen van een allergie? Bijvoorbeeld al...
Boven mij heeft iemand al aangegeven wat een dokter zou kunnen doen. Als dat uitgesloten zou zijn dan zou ik de volgende keer niet meer bellen uiteraard
Ik ben in 2017 twee keer bij de huisarts geweest (spiraal en nacontrole), mijn man 1x (hij bleek longontsteking te hebben). De kinderen komen er -helaas- wat vaker. Ze hebben beide (peuter)astma. Als we de benauwdheid zelf niet met medicatie onder controle krijgen gaan we naar de huisarts om even naar de longen te laten luisteren. Mijn dochter is vorig jaar 4 van de 5 keer doorgestuurd naar de SEH. Drie keer mochten we diezelfde dag nog naar huis, een keer moest ze 5 nachten blijven. Edit: Ohja, en we zijn nog een keer geweest voor een doorverwijzing naar de KNO arts voor mijn zoon.
Ik noemde niet jou dom, ik vind het dom als mensen niet hun kinderen controleren als ze LANG verkouden zijn. Lang verkouden is niet normaal.
Als je kind zich verder prima voelt en enkel verkouden is, lijkt mij dat toch niet nodig. Als je kind ook benauwd is, naar de oren grijpt en wekenlang huilerig is, niet lekker in zijn vel zit etc., kan ik mij daar iets bij voorstellen. Voor enkel gesnotter en gehoest is dat echt niet nodig. Dat was hier een typisch crèche-dingetje en heel veel kinderen hadden hier last van.
Bij een verkoudheid heeft het absoluut geen zin om langs de huisarts te gaan. De verkoudheid mag zelfs een paar weken duren. Check deze link maar eens, is een website gemaakt door huisartsen en hier verwijzen de meeste huisartsen tegenwoordig ook naar toe. Er staat ook bij wanneer je wel contact op moet nemen. https://www.thuisarts.nl/verkouden/mijn-kind-is-verkouden
Ik ben ook blij met Thuisarts.nl en vind trouwens dat er veeeeel meer online vindbaar mag zijn qua betrouwbare info om artsen te ontlasten. Hoop dat ze daar komende jaren volop op gaan inzetten + beschikbaar maken in Turks en Arabisch etc. Want blijkbaar komen ook veel mensen die de taal minder machtig zijn sneller bij de huisarts omdat ze bijv dat in thuisland gewend zijn of vanwege de taalbarriere etc. Dus zou goed zijn daar ook meer aandacht aan te besteden
Maar we hebben het hier over een verkoudheid. Als je kind last van z'n oren heeft, benauwd is oid, dan zou je er mee naar de huisarts kunnen gaan, maar gewoon verkouden lijkt me wat overdreven.
Ik moet iedere 3 maanden bloed laten prikken bij de huisarts, in de praktijk gebeurd dat eens in de 6 a 7 maanden... in ieder geval dus 2 keer per jaar voor mijzelf. Voor mijn kids ook zo min mogelijk maar soms bel ik even voor advies. Ik denk dat sommige mensen misschien (te) snel naar de huisarts bellen, maar lekker belangrijk... wie ben ik om daarover te oordelen.
Precies en helemaal als ik in de link van thuisarts.nl lees dat kinderen tot wel tien keer per jaar verkouden kunnen zijn en dat dit weken kan duren. Natuurlijk moet je gaan als je je vreselijk veel zorgen maakt over je kind, een arts kan er ook zijn om je gerust te stellen. Het is echter niet dom als een andere moeder een andere keuze maakt bij een ordinaire verkoudheid.
2017 0 keer, 2016 mijn dochter van toen 2 1 keer ivm krentenbaard. 2018 1x andere dochter (14 dagen oud) voor spruw. Mevrouw de assistente wilde per se dat we langs kwamen om spruw vast te stellen. Ik vond dat echt onnodig. Ikzelf dus al jaren niet meer.
Sommige kinderen die blijvend verkouden zijn moeten worden bekeken. Ik denk dat de zorgkosten eerder hoog worden gehouden door mensen die ongezond leven...bewust. Roken bijvoorbeeld...te weinig bewegen...slecht eten. Daar worden mensen echt goed ziek van waarbij ze erg veel geld kosten Mensen die gezond leven zouden altijd naar de huisarts moeten kunnen gaan naar mijn mening. Daar betalen ze voor. En als jij astma hebt maar verder gezond leeft dan kom je nu eenmaal vaker bij de dokter. Nou en... Ik denk dat er meer gekeken moet worden naar de ongezonde levensstijl van veel mensen...die houden de zorgkosten hoog.
Ik ben zelf denk ik al jaren niet bij de huisarts geweest. Ja 2x bij de assistent omdat ik dan al weken lang met een dicht oor liep en die moest laten uitspuiten. Laatste keer met mijn dochter was 2 weken geleden omdat ze blijkbaar een paar dagen daarvoor een potloodpuntje in haar oor gestopt had en na het zwemmen er ineens groen uit kwam Mijn kinderen zijn niet vaak ziek en ik bel ook niet voor verkoudheid, koorts of griep. Een enkele keer heb ik op vrijdag ter overleg weleens gebeld bij twijfel van iets, juist omdat ik niet in het weekend zomaar naar de HAP wil bellen. Denk dat ik verder best goed aanvoel en inschat wanneer het nodig is.
Als je kind langdurig verkouden is, dan kan dat wel degelijk achterliggende oorzaken hebben. Daarvoor zijn zichtbare oorproblemen niet noodzakelijk.