hoogsensitief staat niet op zichzelf?

Discussion in 'Schoolkinderen en pubers' started by einad, Jan 7, 2018.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Annemeis

    Annemeis Fanatiek lid

    Sep 11, 2011
    2,185
    823
    113
    Kijk eens op lihsk.nl (landelijk informatiepunt hoogsensitieve kinderen)
    Daar kun je ook boeken vinden
     
    einad likes this.
  2. Uuz

    Uuz VIP lid

    Dec 8, 2014
    6,241
    818
    113
    Wat ik dan weer erg weinig overtuigend vind, is dat ze hun persoonlijke adviezen bepalen op basis van een geboortehoroscoop....
     
    Be Happy and Zonnestralen like this.
  3. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,771
    18,916
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Dat soort dingen vind ik ook wel jammer ja. Ieder zijn eigen mening / overtuiging natuurlijk. Maar ik ben niet zo heel erg van de zweverige dingen. Astrologie valt daar voor mij ook onder en paranormale begaafdheid. Net als termen als nieuwetijdskind / indigokind. In alle eerlijkheid, zodra mensen daarover beginnen haak ik af. Als dan vanuit die hoek uitleg komt over hooggevoeligheid, vind ik dat toch lastiger aan te nemen.
     
    Treez, Be Happy, Zonnestralen and 2 others like this.

  4. Ik deel je mening! Denk er net zo over.
     
  5. Annemeis

    Annemeis Fanatiek lid

    Sep 11, 2011
    2,185
    823
    113
    Dat wist ik niet, waar lees je dat precies? Ik ben ook zeker niet van het zweverige, heb die boswachter gesproken en is een gewoon nuchter mens volgens mij. Nieuwetijdskind vind ik een vreemde term waar ik niets mee heb. Maar dat hoogsensitiviteit bestaat is voor mij wel zeker.
    Of anders gezegd; iedereen beleeft de wereld heel anders, als je erg gevoelig bent en alles heel intens beleeft dan is de wereld voor jou heel anders dan voor iemand die zo niet in elkaar steekt.
     
    Zonnestralen likes this.
  6. Annemeis

    Annemeis Fanatiek lid

    Sep 11, 2011
    2,185
    823
    113
    #26 Annemeis, Jan 15, 2018
    Last edited: Jan 15, 2018
    Overigens lees ik; ‘het bestaan van hoogsensitiviteit is wetenschappelijk erkend en onderzocht door Alaine Aaron’

    Las net ergens een voorbeeld van een karakterprofiel, je kan dit aanvragen, betaalt ervoor en dan krijg je het na een week opgestuurd zonder dat ze je kind gezien hebben? Op basis van geboortedatum en geboorte uur? Daar zou ik me verre van houden, erg jammer.

    De rest van de site geeft gelukkig wel informatie waar je wat mee kunt.
     
  7. Uuz

    Uuz VIP lid

    Dec 8, 2014
    6,241
    818
    113
    Op de website, onder het kopje 'Begeleiding' : https://www.lihsk.nl/karakterprofiel/
    (je hebt het al gevonden, zie ik hierboven)
     
  8. Treez

    Treez Niet meer actief

    Ze heeft interviews gehouden bij hoogopgeleide studenten. Behalve dat dit niet de meest betrouwbare manier van onderzoek is, kan je ook niet echt spreken van een hele representatieve onderzoeksgroep. Ik weet dat er enige tijd geleden mri-onderzoek is gedaan door een Belgische of Nederlandse (?) wetenschapper. Dit is wel interessant. Er worden verschillen in de hersenen van hooggevoelige en normaalgevoelige mensen gemeten.

    Ik zie hoogsensitiviteit als een karaktertrek. Net zo iets als introvert /extravert. Wat ik lastig vind is dat veel mensen het bijna zien als een stoornis of een diagnose. Het is geen aandoening, maar een trek waar je mee moet leren omgaan, zowel positief als negatief. Dat is mijn mening. Zowel ik als mijn oudste dochter zijn erg gevoelig. Soms is het een voordeel en soms is het erg vervelend. Ik zie het als mijn taak om haar hier zo goed mogelijk in te begeleiden. Niet altijd makkelijk.

    Ik vind de vraag die TS stelt wel interessant. Het staat los van elkaar, maar ik kan mij voorstellen dat het wel de kans kan vergroten dat bepaalde psychische aandoeningen tot uiting komen. Ik heb hier overigens geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor. Bijvoorbeeld dat de kans groter is dat je een angststoornis ontwikkelt als je hier al een genetische aanleg voor hebt?
     
    Annemeis likes this.
  9. Uuz

    Uuz VIP lid

    Dec 8, 2014
    6,241
    818
    113
    Als je een angststoornis hebt die ontstaat door bijvoorbeeld het niet goed functioneren van neurotransmitters, dan spelen erfelijke factoren wel een rol. Maar dat heeft weinig te maken met een gevoelig karakter hebben.

    Dl is erg gevoelig, enerzijds leeft ze extreem mee met anderen, maar anderzijds is ze veel opmerkzamer, dus kan ook sneller dingen een plekje geven.
     
  10. Treez

    Treez Niet meer actief

    Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Er is een associatie met een verminderde dopamine en angst. Hoe dit verband precies zit weten we niet. Het kip en ei verhaal. Daarnaast hoeft een verminderde dopamine-aanmaak helemaal niet erfelijk te zijn, maar kan ook uitgelokt worden door andere factoren. Het enige wat we min of meer lijken te weten dat het een samenspel is van psychische, genetische en erfelijke factoren. Er is (helaas) nooit een enkele factor aan te wijzen. Er zijn sowieso meerdere factoren betrokken bij het ontstaan van een angststoornis en ik vraag mij af of hoogsensitiviteit bij sommige mensen niet één van de factoren is in combinatie met andere factoren? Nogmaals ik baseer dit niet op onderzoek, maar puur op wat ik in mijn werk zie. Dat kan natuurlijk ook toeval zijn of wat ik wil zien ;).
    Ik ben zelf overigens absoluut niet angstig aangelegd, ondanks dat ik mij heel goed in van alles kan inleven. Mijn dochter daarentegen heeft wel een angstige aanleg en wordt juist banger door haar overgevoeligheid. Ook een reden waarom ik mij afvraag of hooggevoeligheid in sommige gevallen net het extra zetje kan geven tot het ontwikkelen van een stoornis, zoals bijvoorbeeld angst. Of is het juist zo dat in het geval van een angststoornis, hoogsensitiviteit het net allemaal complexer maakt? Ik neem nu als voorbeeld angst, maar ik vraag mij dit ook af bij bijvoorbeeld stemmingsstoornissen of trauma-gerelateerde stoornissen. Bij ontwikkelingsstoornissen zoals ASS en ADHD kan ik mij het juist weer minder voorstellen.

    Dit zijn puur mijn hersenspinselen. Ik vond de vraag van TS wel interessant en volgens mij is hierover nog heel erg weinig bekend. Sowieso wordt hoogsensitiviteit niet heel erg serieus genomen in de wetenschappelijke wereld. Het lijkt nogal een slechte naam te hebben.
     
  11. Uuz

    Uuz VIP lid

    Dec 8, 2014
    6,241
    818
    113
    Ik zie nergens een link tussen angst en gevoeligheid. Bij dl wel terughoudendheid of huilerigheid bij impactvolle dingen, lijkt me logisch. Maar hoe ze daar vervolgens mee omgaat is juist erg stoer/dapper (kreeg ik terug van school, en zie ik zelf; ze durft bijna alles en weet precies wat ze wel/niet kan).
    Ik zie gevoeligheid dus ook niet als een ziektebeeld, waar de wetenschap onderzoek naar zou moeten doen :)
     

Share This Page