Met een acute oorontsteking bij een baby ga ik wel naar de Huisarts van wacht, niet naar de Spoed. Hetzelfde met een baby die benauwd is bij hoesten en een voorschrift voor aerosol nodig heeft. Of een snee die geplakt moet worden bij een kind. Of... Waarom zou je voor dat soort zaken urenlang gaan aanschuiven op de Spoed? Het is juist de bedoeling, in België toch, dat je voor dat soort zaken niet de Spoed gaat lastigvallen maar een wachtdienst.
Oh en ook in Nederland gaan er jaarlijks een X aantal mensen dood aan 'gewone' griep. Vaak zijn dit mensen met een lage weerstand, die door ouderdom of ziekte al heel zwak zijn en weinig reserves hebben. Kijk maar eens in een verpleeghuis.... De meeste wisselingen van bewoners zijn in het griepseizoen. Bij een gezond persoon is griep maar heeeeel zelden dodelijk, en dan nog alleen als het zwaar verwaarloosd is.
Dat is in Nederland ook precies waar de huisartsenpost voor is en het lijkt me ook zeer prettig als je je kind niet met een gat ergens wat gehecht moet worden rond laat lopen omdat jij niet naar de hap wil.
Bij mijn jongste is een snottebel al een paar keer uitgelopen op een oorontsteking. Zonder dat dat zomaar duidelijk was. Dan belde ik alleen maar omdat ze verkouden was en aanhoudende verhoging/ koorts zonder verdere reden. Dan bleken de oortjes bij controle toch erg rood te zijn terwijl ze op dat moment gewoon vrolijk op mijn schoot zat. Dus ik ben eigenlijk al een paar keer voor een snottebel bij de huisarts geweest. En met een ab naar huis gegaan
Wij komen zelden bij de huisarts. Afgelopen jaar heeft mijn man een liesbreuk gehad en ik een beschadigd hoornvlies. beide voor naar de specialist gestuurd. Wanneer ik met 1 van mijn 4 kinderen ben geweest, kan ik me niet eens herinneren.
In Nederland is dat anders geregeld. Hier krijg je pas een doorverwijzing naar de kinderarts als er verder onderzoek nodig is en/of bij complexe problematiek. Dochter had bijvoorbeeld ernstige reflux met als gevolg slokdarmontstekingen, sondevoeding, meerdere opnames, ondervoeding, uitdroging etc. Vandaar dat het via de kinderarts ging. Bij een meer eenvoudige reflux, waarbij maagzuurremmers prima helpen gaat het vaak via de huisarts. Persoonlijk vind ik voor beiden wel wat te zeggen. Een kinderarts is specialist op zijn vlak en heeft meer kindspecifieke kennis, maar is ook weer dure zorg.
Dit vind ik dan weer onzin. Zorg op de SEH is veel duurder, maar sommige zorg kan niet wachten. Voorbeeld, mijn man is vorig jaar gebeten door een hond op vrijdagavond. Dit kon prima gehecht worden op de HAP en via de HAP kreeg hij ook direct de tetanusinjectie plus antibiotica (hondenbeet is een erge vieze beet met een groot infectiegevaar). SEH was echt niet nodig. De huisarts kan ook prima hechten en antibiotica voorschrijven bij de wat kleinere wonden. Met een hondenbeet ga je niet een weekend wachten, vanwege cosmetische redenen moet het zsm gehecht worden, maar ook vanwege infectiegevaar moet er direct gehandeld worden! Zo kan ik nog wel tig voorbeelden bedenken waarom iemand prima naar de HAP kan in plaats van de SEH. Ik denk juist dat de zorgkosten de pan uitrijzen als iedereen naar de SEH gaat!
@MirW Dat is niet helemaal waar. Op de HAP werken huisartsen en ga je heen voor dingen waarmee je normaal naar de huissaets zou gaan, maar wat niet kan ivm avond/weekend. SEH zijn spoedartsen. Is een ander specialisme. Ik ben zelf 1 keer op de HAP geweest. (jaren geleden) Ik had op vrijdagavond ineens een abcess in mijn schaamstreek gekregen en zou die zondag op vakantie gaan. Normaal gesproken ga je daarmee naar je huisarts, maar in dit geval kon ik daar niet mee wachten. Op de SEH sturen ze je voor zoiets weg. SEH is voornamelijk voor ongevallen, zo moet je het onderscheid een beetje zien.
afgelopen jaar een aantal keer naar de huisarts geweest voor mezelf. wilde mijn astma medicijnen verlengen maar moest langs komen. moest een longfunctietest gedaan. (heb die medicijnen al mijn hele leven en er veranderd niets dus zwaar nutteloos) kom ik bij de longfunctietest zegt die vrouw nou de ha heeft niet aangegeven waarom ze dit nodig vind dus ik verleng zo je medicijnen, geen test dus. toen maar gelijk cholesterol enzo laten controleren (bloedprikken) omdat zij dat ook mocht aanvragen en daar problemen mee zijn in mijn familie. en laatst nog een keer voor ontstoken handpezen. medicijnen gekregen werkten niet dus uiteindelijk naar de reumatoloog doorgestuurd blijkt het te horen bij wat ik al heb dus was allemaal voor niets. bloedonderzoek/rontgenfoto's en echo van mijn handen, twee afspraken bij de reumatoloog. voor mijn dochter ben ik een keer naar de hap gegaan omdat ze een stickertje had vastzitten achter in haar mond. (gekregen van de tandarts) tegen de tijd dat we daar waren had ze het zelf al naar voren weten te krijgen dus kon er zo uitgehaald worden. (dochter nog onder de 2). ik bel alleen naar de huisarts als ik haar ook echt nodig heb of denk nodig te hebben. Als dat niet het geval is krijg ik advies van de assistente en dat vind ik dan ook prima. Maar de hoge zorgkosten komen echt niet alleen van de huisarts of hap/seh. komt meer van alle doorverwijzingen en van het kastje naar de muur gestuurd worden door specialisten. en natuurlijk de marktwerking van de zorg. tegenwoordig willen de verzekeraars veel verdienen tja dan gaan premies en kosten omhoog.
Ik denk dat TS wel een oprechte interesse had in hoe vaak de HA bezocht werd, maar met zinnen als: -onnodig hoge zorgkosten -ik verbaas me hoe snel sommige naar de HA gaan -voor iedere snottebel wordt gebeld, snap ik dat er irritatie wordt opgeroepen en dat mensen ook daar op reageren. Ook al bedoelde ze het achteraf (nadat ze er commentaar op kreeg) niet zo.
Boommm, ik neem aan dat je het over mijn post hebt. Je mag mij ten alle tijden een privé post sturen met je mening Ik wil hierbij nogmaals alle vrouwen bedanken die met mij hebben meegekeken en nagedacht. Omdat ik sterk geloof dat moeders elkaar van inzicht en wijsheid kunnen voorzien en zo is in dit geval ook gebeurd. Ik hoefde hierdoor niet op een zondag naar een huisartspost maar was desondanks snel genoeg zodat er verder geen uitbreiding plaats kon vinden. Dank Dames.
Eh nee. Heb jouw naam nog nooit voorbij zien komen en je topic dus ook niet geopend. Het gebeurd gewoon heel vaak, dus was in het algemeen bedoeld. Weet niet wat voor topic t was, maar neem aan eentje over uitslag end aar hoef je in mijn ogen sowieso niet mee baar de huisartsenpost op zondag, dat kan best een dagje wachten tot maandag
Mijn excuses dat ik aannam dat je het over mij had. Alhoewel ik mij nooit in zulke gesprekken wil mengen wil ik uit eigen ervaring zeggen dat het soms fijn is dat een ander met je meekijkt/ denkt. Je kan zorgen krijgen / in (lichte) 'paniek' raken wanneer je soms (ineens) een raar uitslag of iets anders bij jezelf/kinderen tegenkomt. Ik snap dat het overgrote deel van de dames hier geen dokter oid is, maar soms kan het voelen als een bepaalde steun/ extra inzicht.
Hoho! Geen advies geven hoor! Dit is een medische kwestie waarmee ze niet naar de huisarts mag en waar niemand op een forum over mag adviseren
Ik ben trouwens vorig jaar wel naar de hap geweest voor mijn dochter, wat achteraf nogal onnodig was. Maar we maakten ons erg zorgen want ze bleef maar overgeven en hield geen druppel water binnen. Toen we belden voor advies over wat belangrijker was: slapen of drinken, was het antwoord: drinken. Toen er na een aantal uur geen verbetering was nogmaals gebeld en toen mochten we langskomen. Die arts had vervolgens echt zoiets van: wat doen jullie hier, ga gewoon lekker slapen, want dochter was verder gewoon alert en vrolijk... Maar onze zorgen waren wel weg en dat is ook wat waard. Ze constateerde alleen dat ze een oorontsteking gehad had en schreef daar druppels voor uit. Dat vond ik dan weer apart, want als de ontsteking al bijna over is, waarom zou je dan nog in de weer moeten met medicijnen? Kortom: aan de telefoon inschatten of mensen langs moeten komen blijft lastig maar voor jonge moeders is zo'n hap wel een uitkomst hoor!
Herkenbaar! Mijn vriend komt uit het buitenland en in zijn herkomstland gaat iedereen heel snel naar de dokter/ziekenhuis. Ook krijgen ze meteen heel veel medicatie. Ik had eens beginnende keelontsteking en heb letterlijk 7 soorten medicijnen gekregen. Terwijl ze in Nederland zeggen: kijk het maar aan en neem een strepsil Heel gek eigenlijk, want de meesten hebben geen verzekering en moeten alles zelf betalen. Dan zou je toch zeggen dat je juist minder zou gaan Ik moest echt wennen aan die mentaliteit. Was zo verbaasd dat wanneer ik een griepje had, mijn vriend altijd zei: "ga naar het ziekenhuis!" En wat ik nog het gekste vond: ze gingen naar het ziekenhuis voor een bepaald serum als ze te veel gedronken hebben!! Toen ik net een relatie had, had mijn vriend een feestje gehad en had veel gedronken. Op weg naar huis ging hij samen met een stel vrienden (3 uur 's nachts) naar het ziekenhuis voor een prikje. Dan zou hij niet zo misselijk zijn en de volgende dag geen kater hebben ofzo
Jouw antwoord was niet gericht aan haar post, maar in het algemeen. Daar was mijn reaktie op gebaseerd. Dat je haar topic inmiddels hebt gevonden staat daar los van.
Oh kom op zeg, iedereen weet toch het verschil tussen blaasjes / uitslag en meningitis? Vind dat je nu echt een punt probeert te halen wat nergens op slaat.