Echt het meest verstandige is om een spaarrekening op je eigen naam te zetten! Alle kinderspaarrekeningen komen met 18 of 21 vrij. En geld dat juridisch op naam van je kind staat is ook hun eigendom. Formeel mag je dat niet eens snel weghalen. Er zijn gevallen bekend van kinderen die geprocedeerd hebben tegen hun (groot)ouders en met succes. Het stond op hun naam en is en blijft hun eigendom. Ik ken helaas veel verhalen van jongeren die met 18 (of daarna) het geld totaal verkeerd besteed hebben. Aan feesten of reizen. En dan heb ik het nog niet over jongeren die het verkeerde pad opgaan. En dat kan natuurlijk ook als ze 19 zijn of 20. Dat is toch vreselijk jammer van al dat geld? In ons geval hebben wij per kind een eigen spaarrekening op onze naam. Het is ons geld voor hun. Maar wij blijven er altijd eigenaar van en bepalen ook waar ze het aan besteden. Dat zijn dan zaken als studie, een (deel van) het rijbewijs, buitenlandse stage of bijvoorbeeld uitzet voor een huis.
Ik spaar op een rekening op mijn eigen naam voor mn kinderen. Ik stort daar maandelijks op en mn ouders ook een klein bedragje. Ik heb het op mijn eigen naam gezet ivm mijn ex. En ook omdat ik er tussendoor geld af haal voor grote uitgaven, bijv een laptop voor mn oudste toen hij naar het VWO ging. Ik gebruik die rekening voornamelijk voor studiekosten en bijv wat spullen voor ze kopen of een bedrag mee geven als ze op zichzelf gaan.
Onze kinderen hebben er een op naam van henzelf. Dat zien wij als een startkapitaal voor later als ze bijv. Een huis kopen of een bedrijf starten of zo. Op onze eigen naam sparen we voor hun studies. Ze zijn alle drie bovengemiddeld intelligent dus ze zullen wel gaan studeren. En ik wil ze niet met een hoge schuld opzadelen aan het begin van hun leven.
Dit hebben wij ook. Maar wel in ons achterhoofd dat als het ons niet mocht lukken dat dan de spaarrekening ook voor studie is. Ik wilde het trouwens omzetten met zon clausule erin maar dat moest echt via notaris en anders moest ik inderdaad nog 2 rekeningen op eigen naam openen. Ach ik hoop maar dat ze wijs met hun geld omgaan tzt
ja. Bij hun spaarrekeningen werkt het hetzelfde als die bij mezelf.. ik kan opnemen en inleggen wanneer ik wil.
Zo hebben wij het ook bedacht. We sparen elke maand een vast bedrag, maar mn schoonvader ook. Mn ouders maken jaarlijks een bijdrage. Het gaat dus best hard op de rekening dus ik denk dat dit ook meteen hun studiepotje is. Mochten ze niet gaan studeren zien we wel wat ermee gaat gebeuren. Ik heb voor beide meiden 2 spaarrekeningen. Eentje met (voor deze tijd) een redelijke rente, daar kunnen we ook niks afhalen tenzij aantoonbaar voor een studie. De andere rekening kunnen we wel gewoon geld van overboeken.
Beide. Wij sparen op hun naam waarbij ze een bedrag krijgen naar eigen inzicht te besteden. Ik hoop voor een mooie reis of een autootje of een deel van de uitzet. Maar ook voor een vakantie naar Ibiza, of iets anders waar ze het op dat moment aan willen besteden. Beetje leergeld en kijken wat voor vlees we in de kuip hebben En daarnaast sparen we zelf voor de studie ed.
Op zich is het belastingtechnisch beter om op naam van de kinderen te sparen, ivm de schenkbelasting. Maar daar loop je idd pas echt tegenaan als het om 5000+ gaat. Qua beheer kun je wel beter zelf sparen idd, maar dan is het wel wat lastiger om het goed uit elkaar te houden. Ik spaar wel op naam van de kinderen en mijn schoonouders storten er ook op. Daarom ook wel zo fijn om op eigen naam te doen. Maar ik ga de kinderen absoluut niks vertellen over dat geld, ook niet na hun 18e in eerste instantie. Als het nodig gaat zijn dan hebben we het er wel over. En dan nog is het geld bestemd voor studiegerelateerde zaken of rijbewijs maar absoluut geen inboedel, laptops of auto’s. Wil liever dat ze daar gewoon voor werken Zie nu bij mijn schoonfamilie dat de kids daar (onder de 20) al aan 5e auto / crossmotor / scooter etc bezig zijn, daar heb ik geen zin in.
Wij sparen voor onze dochter maar volgens mij op onze naam. Mijn ouders sparen ook voor haar, volgens mij op haar naam. Als ze opgroeit als een verantwoordelijk tiepje dan krijgt ze het als ze 18 is. Zo niet dan geven we haar rijlessen of betalen haar studie ofzo. Heb zelf mijn spaargeld op mijn 18e gekregen, er rijlessen van betaald en vele avondjes stappen Gevolg: studieschuld. Niet dat het nou zo erg is maar als het voor mn dochter anders kan dan lijkt dat me prima.
Bij een spaarrekening op naam van je kind mag dat dus eigenlijk niet. Het geld op die rekening is van je kind (ook al weten ze er mogelijk niets vanaf), je beheert het uit naam van je kind. Als je het eraf haalt en op je eigen rekening zet, dan beheer je het niet goed. Daarnaast 'schenk' je jezelf dan ook een groot bedrag ineens, wat belastingtechnisch ook niet handig is. Wij hebben overigens beide. Een rekening op naam van het kind, waar hij mee mag doen wat hij wil als hij 18 is. En een rekening op onze naam waar we apart op sparen. Dat is voor scholing etc, maar stel dat er iets gebeurt waardoor we werkeloos worden oid en dat geld nodig hebben is het ook ons noodfonds (naast onze gewone spaarrekening).
Hier 4 rekeningen (2 per kind), 1 waarop wij sparen en beheren en 1 waarop ze zelf sparen. Die laatste zie ik als leergeld, dat mag gebruikt worden. Die eerste niet, daarover beslissen wij waaraan het uitgegeven gaat worden (studie, auto, rijlessen, uitzet, reis, trouwerij.) Deze rekening zetten we tzt om naar onze naam, nu is het overzichtelijker op hun naam. Mijn ouders sparen ook voor ze, rekeningen staan op naam van mijn vader. Mijn schoonouders sparen ook maandelijks voor ze, maar hoe precies, geen idee. Met mijn ouders is de afspraak dat ze absoluut het geld niet op hun 18de verjaardag in handen krijgen, ben bang dat ze het gedeelte van mijn schoonouders wel gewoon gaan ontvangen. Met 18 kan niet elk kind goed met geld omgaan, ik wil graag dat het geld wat wij met veel moeite voor ze hebben gespaard correct besteed gaat worden.
Wij hebben het op onze naam gedaan, omdat we niet wilden dat ze er op haar achttiende vrijelijk over kon beschikken. We sparen dat geld voor haar, maar wel voor bepaalde - verstandige - uitgaven. We wilden niet dat zij het straks op kan maken aan dingen waarvan wij zeggen: "ja hallo, daar hebben we het niet voor gespaard!"
17e levensjaar? Dan heb je het probleem dat ze er misschien domme dingen mee gaan doen toch niet getackeld?
Wij hebben voor onze zoon een spaarplan bij de DELA... En ja dat is een uitvaartinstantie, en je kan daar ook gewoon sparen tegen een veel hogere rente als een spaarrekening! Wij leggen ieder jaar 500 euro in zodat er bij 18 jaar 10.000 euro is gespaard...Verder staat het vast en heb je de mogelijkheid tussentijds nog bij te storten! De hoge rente sprak ons erg aan
Heb daar ook naar gekeken, maar dit valt volgens mij niet onder de bankgarantie. Als er iets gebeurt, dan ben je dus je geld kwijt. Dat vond ik toch minder aansprekend.