cito stress

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 22 jan 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Stress hoort onlosmakelijk bij prestatiegerichtheid.
    Er is een enorme intristieke druk op jezelf om de prestatie te leveren. Hoe goed je ook bent kan de stress er hard inhakken.
     
    suus1983 en belize vinden dit leuk.
  2. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    daarom vind ik de juf zo goed omdat ze hem juist nu zijn ding voor de klas liet doen. want het is iets dat hij goed kan. zo kreeg hij moed denk ik en kon ontspannen. stress is spanning die een uitweg zoekt. spanning en stress zijn verschillende zaken. spanning komt met prestatiegerichtheid, daarin heb je gelijk. als je spanning voelt maar nog niet mag presteren verandert de spanning in stress als dat te lang duurt. hoe lang daarvoor en hoe vaak je vóór de prestatie de bijbehorende spanning voelt bepaalt dus je stress. als het kind heel lang daarvoor en heel vaak die spanning voelt, omdat er een herhaling is van de prestatiekwestie zonder dat het werkelijk voor hem ligt om te presteren, krijgt hij stress. anders is het een normale spanning. zoontje denkt wel zelf na over de citos uit zichzelf, maar daarnaast wordt het ook in de klas, tussen de vrienden etc nog en keer nog een keer herhaald, waardoor het voor de cito al stress ontstaat. het beste is dat je het kind afleidt en leer hem spanning uit te stellen. dus leren voor de toets moet niet openlijk voor de toets zijn, vind ik. we leren en daarna komt de toets om te laten zien wat we geleerd hebben. heel moeilijk om dat goed te presenteren. Het is niet anders dan opletten hoe je iemand iets leert. aan het kind vragen: heb je begrepen? (geeft spanning aan het kind) is totaal anders dan vragen 'heb ik je goed uitgelegd, moet ik nog een keer proberen?'(spanning op jezelf nemen)
     
  3. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Waarom ligt er op zijn school zoveel druk op de cito's?

    Door de juf op een, voor mij, erg negatieve manier. Maar dus ook door de kinderen onderling, ook voordafgaand.

    Dat is best bijzonder en volgens mij niet herkenbaar voor de meeste ouders en leerkrachten. Over het algemeen zijn cito-toetsen geen gespreksonderwerpen tussen kinderen, en worden op scholen geen proeftoetsen en oefeningen ervoor gedaan.
    Ik zou als ouder dat echt aankaarten op school, los van hoe je eigen kind er zichtbaar mee omgaat.

    En ten aanzien van prestatiegerichtheid: stressniveau en ervaring daarmee is per persoon verschillend. Er zijn heel veel mensen die (voelbare, zelfs fysieke) stress ervaren als gevolg van intrinsieke prestatiedruk. Ongeacht of deze wordt uitgesteld of niet.
     
  4. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    ja zeker, iemand kan dus zichzelf onderdruk zetten door keer op keer daaraan te ' denken' (Druk en stress is hetzelfde woord) zonder dat het de moment is van de prestatie.druk betekent ook stress. kan vanbinnen komen of van buiten.
    deze school doet sinds een paar jaar mee aan cito en nu is het verplicht voor alle scholen denk ik op bepaalde momenten. hun opbrengst is ook onvoldoende beoordeeld door de inspectie. Kwam ik achter. nu snap ik het denk ik. dat zoontje ook een slechte slaper is wordt hij daar niet zo ok van natuurlijk.maar goed, na de eerste dag was stress eigenlijk weg. omdat ze echt leuke dingen doen bij die toetst dagen naast toetsen.
     
  5. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.625
    9.137
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Maar kinderen gaan toch niet beter scoren op de cito als je er als school veel nadruk op legt, lijkt me. Zeker niet als je er zo erg de nadruk op gaat leggen dat kinderen stress gaan ervaren.
     
  6. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.543
    3.057
    113
    Pff hier ook verschrikkelijk.
    Kwam een vriendinnetje van dochter vanmiddag
    Zij "ik had .. score en de juf zei dat ik de beste van de klas was!"
    Ik: dat is knap, goed gedaan
    Dochter: ik had .. score
    Ik: dat is ook goed toch?
    Dochter: ja want ik hoefde maar 1 vel te lezen
    Vriendin: ik ook!
    ...
    Daarna... ja maar ..(klasgenoot) had 3 vellen gelezen dus dat was echt niet goed.
    Ik: dat geeft toch niet? Iedereen doet zijn best toch.
    Hun: hm ja.... dat weten we ook wel..

    Onbegrijpelijk dat blijkbaar scores zo medegedeeld worden aan hun, geen uitleg erbij o.i.d.

    Dit wekt toch jaloezie in de hand, en "ik kan dit en jij niet"
     
  7. tuc

    tuc Niet meer actief

    klopt, ik herken die focus op cito ook helemaal niet. Bij mijn oudste hoor ik er geen enkel kind over. Niet over dat ze er mee bezig zijn, niet over hoe het ging of over uitslagen.
    Nu moet ik zeggen dat de leerkrachten hier er ook niet overdreven mee bezig zijn. Ze zijn verplicht, dus ze worden afgenomen. Maar de uitslag wordt ook niet heel lang bij stil gestaan. Het wordt kort benoemd tijdens het 10 minuten gesprek. Maar de rest van het gesprek gaat over de algemene prestaties over de lessen en gewone toetsen gezien en vooral over hoe een kind in de klas is en hoe het gaat.
     
  8. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Wil de school gemiddelde cito-scores verhogen tbv inspectierapport, en dus wordt er geoefend voor de cito?
    Dat gaat voorbij aan de gehele bedoeling van het meetinstrument.

    Dat ze pas recent jaarlijks cito afnemen is volgens mij ook behoorlijk laat tov landelijk.
     
  9. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    dat is niet perse zo. meeste kinderen hebben daar helemaal geen last van. omdat de school zeer goed sfeer heeft. mijn zoon is nieuw in deze school. hij gaat echt met plezier naar school en leert echt goed met voldoende uitdaging en goede begeleiding. bij zijn oude school was het echt niet goed meer. en nu de citos begonnen zijn vindt zoontje echt Ok. misschien was het zo dat hij dit even moest wennen. ze hebben echt extra leuke dingen tijdens cito periode.
     
  10. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    dat is prestatie gericht onderwijs. zoon komt ook vaak met soortgelijke verhallen. maar wel uitgelegd dat iedereen zijn best doet. toch zien ze dat sommigen minder aan kunnen sommigen juist meer. inderdaad jaloezie is er wel duidelijk, maar vriendelijker dan de oude school waar het verboden was om scores van elkaar te vragen. ook niet zo goed. zoontje dan bewaken dat niemand het ziet net als een paar andere verlegen kindjes.
     
  11. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    kijk als het niet verplicht zou zijn hadden ze daar echt niet begonnen denk ik.
     
  12. Blaadje

    Blaadje Fanatiek lid

    1 feb 2011
    1.748
    223
    63
    Wat jammer dat de school er zo'n druk op legt!
    Hier hebben ze ook in groep 1 en 2 Cito's en we krijgen dan een mail met het verzoek niet met de kinderen over de Cito te praten, er wordt ze ook niet verteld dat ze een Cito toets gaan maken.
    Ze gaan gewoon mee met een andere juf in kleine groepjes en ze krijgen een sticker na elke Cito en een mooi kaartje als t helemaal af is, ze hebben geen idee dat ze echt getoetst worden.

    In de oudere klassen wordt natuurlijk wel verteld wat een Cito is maar de school gebruikt het echt als hulpmiddel en verwacht dus ook van de ouders om er geen onnodige druk op te leggen.
     
  13. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.302
    2.570
    113

    Bedoel je dat op de oude school de kinderen niet naar elkaars cito scores mochten vragen en dat je dat niet zo goed vind?
    En wat vindt je dan niet goed?

    Ik vind het eigenlijk juist best goed. Alsof je met A Scores beter bent en harder gewerkt heb dan met een D score.

    Mijn dochter kijkt soms een kwartier voor haar topo toets het even door en haalt een tien.
    Als een vriendinnetje een 9 haalt maar er lang aan geleerd heeft vindt ik dat eigenlijk veel beter.

    Ik ben dan wel weer trots op mijn dochter hoe ze haar vriendin een rekenopdracht uitlegt en haar vriendin dan zegt dat ze het de meester niet altijd begrijpt maar als Emma het uitlegt wel.

    Het is trouwens heel grappig om te horen dat vriendinnetjes het helemaal niet raar vinden dat ze zoveel weet. Ze heeft gewoon 2 breinen en zegt soms moeilijke woorden en daarmee is de kous af.

    Cito stress is er hiervoor school gelukkig niet.
    Bij de kleuters stond de groep 2 cito niet op het rapport en werd niet standaard besproken in een tien minuten gesprek.
    En om naar groep 3 te gaan hoef niet per definitie 18 letters te kennen.
     
  14. nerdygirl123

    nerdygirl123 Actief lid

    20 jun 2014
    295
    60
    28
    #54 nerdygirl123, 28 jan 2018
    Laatst bewerkt: 28 jan 2018
    “Faalangst is een vorm van angst waar veel mensen mee te maken hebben. In de meeste woordenboeken wordt het omschreven als “angst dat je niet voldoet aan de gestelde verwachtingen”.

    Maakt ook niet zoveel uit wat het is of hoe het heet.. Dochter (8, gr6) heeft ook wel last van Cito’s. iig van de druk om te presteren. Ze ligt er niet wakker van (wel slechte slaper, maar afgelopen week slaapt ze eigenlijk juist prima).
    Maar ze vertelde me vd week dat ze druk voelt, opgejaagd, omdat ze graag wil dat ik en de juf ‘met een tevreden gezicht uit de 10 min gesprekken komen’.
    Ook zegt ze zich ‘depressief’ te voelen als ze een slecht cijfer haalt. Heel even maar, maar toch.
    Zelf noemt ze t faalangst en depressief dus, ‘ja, ik weet wat dat is, mam’.

    Ik heb me eigenlijk altijd vnl gefocust op haar sociale problemen (aansluiting), resultaten uitmuntend of wat minder, geloof ik altijd wel.
    Alleen dit jaar geeft ze zo vaak aan dat ze t allemaal zo simpel vindt, dat ik Cito’s even afwacht voor ik het wil gaan aankaarten. Mss dat ze daarom (meer?) druk voelt.

    Ze heeft imo trouwens eerder sociale faalangst (blokkeren, niet meer durven vragen om meespelen na afwijzing, gevoelens blokkeren buitenshuis) dan op leergebied. Daarvoor heeft ze hulp van speltherapeut.
     
    belize vindt dit leuk.
  15. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    dat bedoel ik niet. ze mochten elkaars scores niet zien. dat is wat ik zegt.
     
  16. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Op de meeste scholen krijgen kinderen tot groep 7 helemaal geen cito scores zelf te zien, juist om de vergelijking onderling te voorkomen. Dus 'mogen' ze elkaars scoren idd ook niet zien.
    Ze worden alleen aan de ouders verteld tijdens het oudergesprek.
     
  17. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    hij is op gr6. dat was vanaf gr4 zo op de oude school. die cito training was ook niets bijzonders, hoor ik van de andere kinderen. ze leerden hoe het werkte hoe ze het moesten maken. stress kwam van zoontje zelf denk ik. en het was na de eerste dag toets weg. spanning dus.
     
    amdaa vindt dit leuk.
  18. nerdygirl123

    nerdygirl123 Actief lid

    20 jun 2014
    295
    60
    28
    #58 nerdygirl123, 29 jan 2018
    Laatst bewerkt: 29 jan 2018
    Bij ons ook in gr6. Dochter weet het aantal fouten wel al.
    En vorig jaar in gr5 stond het in het rapport. Tja dat lezen ze natuurlijk zelf ook.
    Dat lijkt me overal het geval toch..?

    Hier wordt er onderling wel vergeleken iig. En de kinderen maken een top3 van wie ze het slimste kind vinden (los van Cito)
     
  19. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.270
    25.739
    113
    Bij ons staan er geen cito toetsen in het rapport. De timing van de cito’s en de rapporten vallen ook niet samen met de rapporten (iig niet het eerste rapport). Wij kunnen die uitslagen inzien op het ouderportaal.
    Ze hebben sinds afgelopen rapport nog een aanpassing gemaakt. Voorheen stonden bepaalde vaardigheden met een kleur aangegeven. De kleur correspondeerde dan met goed, voldoende etc. En dat gingen de kinderen constant met elkaar vergelijken. Nou vind ik dat zelf geen ramp, maar ze hebben er nu van gemaakt dat een kind iets altijd/meestal/soms laat zien. Dus bv. ‘Maakt werkt af’ of ‘helpt anderen’ en daarachter of dat altijd/meestal/soms voorkomt.
     
  20. nerdygirl123

    nerdygirl123 Actief lid

    20 jun 2014
    295
    60
    28
    Tja.
    Meeste scholen hebben vanaf gr3 tegenwoordig toch ook groepjes met langzame-gemiddeld-snelle kinderen..

    Aan de ene kant is het wel goed om het weg te houden mss, andere kant.. je kunt ze wel overal tegen beschermen. Kunnen ze later helemaal nergens tegen(?)
     

Deel Deze Pagina