Hoi ladies Ik ben in augustus gestart met de lerarenopleiding NL, studie is super en ik voel me helemaal op mijn plek. Nu ben ik op zoek naar een stageplek, maar de halve randstad kampt geloof ik met een bezettingsprobleem op de vakgroep NL, dus er is nergens ruimte voor een stagiair en al helemaal niet een deeltijdstudent. Wat ik wel steeds krijg aangeboden is een betaalde baan... Nu voor de derde keer te horen gekregen dat ze me als ‘stagiair’ niet willen hebben maar dat ze me wel willen aannemen voor 0,2-0,5fte en dat ik op die manier ook de mogelijkheid heb om mijn stageopdrachten te doen. In eerste (en tweede) instantie wilde ik per se eerst een stage doen voordat ik echt ga werken, maar de tijd begint een beetje te dringen qua schooljaar. Aan de dames die in het VO (vmbo/mavo) lesgeven; wat zouden jullie me aanraden? Onbevoegd voor de klas of doorzoeken tot ik een echte stageplek heb?
Tja ik ben meteen gegaan voor de betaalde baan kreeg wel personeelscoaching. Ik was toen 18 jaar. Ondertussen 31 En ik zou het sowieso weer zo doen, maar je moet wel stevig in je schoenen staan en om hulp durven vragen.
Ben ik een zeikerd wanneer ik zeg dat ik het slecht vind dat er blijkbaar scholen bestaan die onbevoegd personeel aannemen? Ik ben dan geen docent maar om je vraag te beantwoorden; ik zou doorzoeken naar een echte stageplek. Onbevoegd les geven zou ik iets te veel verantwoordelijkheid vinden.
In augustus pas gestart? Heb je al Nederlands gestudeerd en ben je nu een lesbevoegdheid aan het halen of is dit vak echt helemaal nieuw voor je? Hoeveel ervaring heb je met lesgeven?
Wauw 18! dat is wel jong! Knap dat je dat gedurfd hebt op die leeftijd! Je bent dan echt maar een paar jaar ouder dan je doelgroep. Ik sta wel stevig in mijn schoenen, ben alleen bezorgd dat er dus van tevoren gezegd wordt dat ik begeleid word en dat er dan weinig tijd is vanwege die onderbezetting. Hoe ging dat bij jou qua coaching? Lesbezoeken?
Verder zoeken naar een stageplek! Een betaalde baan klinkt misschien heel mooi, maar mijn ervaring is dat het echt moeilijk is als je zo voor de leeuwen wordt gegooid zonder enige begeleiding. Veel van zulke docenten stoppen weer. En degenen die het wel halen, zeggen achteraf dat ze een (nog) betere docent hadden kunnen zijn met begeleiding. Dit is wat ik in mijn omgeving gezien heb Mocht een stageplek echt niet lukken, dan zou ik kijken naar een betaalde baan met weinig uren en makkelijke klassen. Klein beginnen. Goed de scholen screenen, en kies een school waar jij je goed bij voelt. Zorg ervoor (eis!!) dat ze je goed begeleiden. Dat zou mijn voorwaarde zijn om ergens te werken zonder enige stage. Als je merkt dat ze je een beetje aan je lot overlaten: niet doen! Dat is echt heel pittig.
Nou nee geen zeikerd, ik begrijp wat je zegt. Alleen is dit de realiteit. Er zijn simpelweg te weinig docenten, er staan er dus veel meer onbevoegd voor de klas dan je zou denken. Alleen al in mijn klas geeft denk ik 70% onbevoegd les, waarvan denk ik de helft al wat jaartjes voor ze überhaupt aan de studie zijn begonnen. Volgens mij is de marge die wordt gehanteerd 80% bevoegd (van het totale lespersoneel) Ik neigde dus eerst ook naar eerst een stageplek, maar begin wel een beetje bezorgd te worden dat het me niet gaat lukken omdat er dus op zo veel scholen onderbezetting is.
Ik denk dat het erg van je eigen kunnen/inzicht afhangt. Alleen voor een klas betekent dat je op niemand kan terugvallen, geen leuke lesideeen krijgt, alles zelf moet uitzoeken. Heb je zicht op leerlijnen? Heb je inzicht in de leeftijdsgroep/niveau/orde houden/boeiend blijven? Zomaar wat dingen die me te binnen schieten. Nu ik het zo lees vind ik het eigenlijk nog al wat als je met weinig/geen ervaring zo voor de klas gaat staan... Maar ik denk dat jij die keuze alleen kan maken. Ben je er klaar voor?? Weet je genoeg??
Het tekort is ook echt dramatisch. Hierdoor vind je geen goede begeleiding en dus stageplek. Het is echt zoeken naar een school die in je wil investeren! Het onbevoegd lesgeven is ook zo bij een basisschool. Bij ons niet als standaars, nog niet tenminste, maar als er zieken zijn... Dat gaat steeds vaker gebeuren en dat is echt zonde.
Ja klopt dat heb ik ook gehoord! Daar ben ik dus bang voor. Ik heb al jaren ambitie deze richting op en ik zou het zo jammer vinden om dat te verliezen door een ‘valse’ start. Bedankt voor de tips! Hier kan ik wel wat mee! Zoals ik al zei: mijn eerste keuze zou het niet zijn, maar ben dus bang om de ‘boot’ te missen als ik straks niet op tijd een stageplek heb en dus mijn p niet haal puur en alleen daarom.
Het kan je breken en maken , zo simpel is het. Ga eens een dag of 2 meelopen en kijk eens of je het aan zou kunnen. Als je nog nooit een les hebt gegeven , is het wel heftig denk ik! Ik sta ook onbevoegd voor de klas maar heb wel een pabo diploma. Is toch anders.. al hebben wij wel meer onbevoegden voor de klas.. Ik wil ook even reageren op een reactie hier ergens boven.. onbevoegde docenten zijn niet per definitie slechte docenten. Ik denk dat sommige zelfs beter zijn dan de docenten met jaren ervaring en zijn blijven hangen in de tijd.. Tis maar net hoe je het bekijkt!
Ja volgens mij is het op de basisschool niet eens toegestaan, dus dat is wel heel erg! Het is dat ik nu de meiden nog klein zijn niet meer dan 2 dagen zou willen werken, anders zou ik een oids plaats zoeken voor komend schooljaar.
Ja ik heb 1 dag meegelopen met een vriendin van mij die Duits geeft op een vmbo basis/kader school. Waren kleine klasjes dat scheelt een berg natuurlijk. Ik heb zeker wel het gevoel dat ik het zou kunnen, maar ik zou echt zo graag gewoon een stage willen draaien voor ik me in het ‘diepe’ begeef. Maar het lijkt erop dat dit iig in de regio rotterdam niet gaat lukken.
Die reactie kwam van mij af. Ik denk niet dat onbevoegde docenten per definitie slechter zijn. Er zullen er heus wat tussen zitten die het allemaal wel aankunnen. Maar ik heb toch liever dat mijn kinderen les krijgen van iemand die de kennis al volledig in huis heeft dan iemand die pas aan een opleiding is begonnen, zo uit het bedrijfsleven komt rollen (niet lullig bedoeld shart86) en nog geen enkele ervaring heeft in les geven. In zulke gevallen denk ik dus wel dat alleen voor de klas staan iets te hoog gegrepen is. Ontwikkel jezelf liever eerst voordat je zo'n grote verantwoordelijkheid aangaat.
Ik gaf al 5 jaar les (marketing) toen ik Nederlands ging studeren om mijn bevoegdheid te halen. Al vrij snel kon ik een baan krijgen in het vo, ik had dus wel al ervaring met het voor de klas staan (mbo en hbo). Het voordeel was dat mijn werk mijn stage was. Mij is het heel goed bevallen, maar het was ook hard werken. Ik denk dat goede begeleiding wel heel belangrijk is, dus dat je niet enkel aangenomen wordt om hun personeelstekort op te lossen. Er komt in het begin zoveel op je af, je bent echt gesloopt de eerste weken want die pubers vreten nu eenmaal energie . Ik zou daarom ook geen 0,5 gaan werken in het begin, rustig aan beginnen met een paar uurtjes om er langzaam in te komen, dan kun je altijd nog gaan opbouwen.
Ja was heel jong en ik zal liegen als ik het niet regelmatig zwaar heb gehad zeker de eerste 2 jaar en nu soms nog met sommige klassen, ouders enz. Er kwamen lesbezoeken soms en we hadden 1 keer in de zoveel tijd met alle nieuwe collega's middagen waarin de problemen en ook de goede dingen werden besproken. Verder kreeg ik 1 coach aangewezen die ik gewoon alles kon vragen, waar ik mijn gevoel volledig kwijt kon, wat gewoon echt alleen bij haar bleef. Zij gaf mij tips, bod een luisterend oor en dat heeft heel goed geholpen. Ik ben nog altijd blij dat ik het zo heb gedaan en ik de kans heb gekregen.
Eerlijk gezegd zou ik het je afraden, maar ik ben zelf ook compleet afgehaakt na mijn eerste jaar zelfstandig lesgeven op VO met schamele begeleiding. En ik had wel alle stages gelopen. Dus ik ben geen goed voorbeeld wellicht. Ik vond het werk veel te moeilijk en had echt meer begeleiding, advies, hulp nodig. Daarna ben ik les gaan geven in een van de zwaarst bewaakte gevangenissen van Nederland en dat was een peulenschilletje vergeleken met VMBO LWOO Basis/kader.
Als je het doet, zou ik in ieder geval niet meer dan 0.4 fte doen. Echt rustig beginnen, want anders breekt het je op.
Bedenk wel dat halverwege een schooljaar beginnen extra zwaar is, groepen hebben zich al gevormd hebben, jij bent 'een indringer'. Pittig maar niet onmogelijk, wel goede begeleiding eisen idd en duidelijk zijn en op je strepen staan, maar ook contact maken. Een idd en coach waar je alles kwijt kan is een must, niet aan modderen maar om hulp vragen. En met niet teveel uren beginnen, liefs parallel klassen (scheelt hoop voorbereiding). Een als het kan in de onderbouw beginnen.. Spannend en lastig, je kan er super veel van leren, maar je moet wel stevig in je schoenen staan. Over die bevoegdheid, ik geef wiskunde maar kan je zeggen dat k op m'n opleiding (deel tijd) echt niet heb leren lesgeven. Alleen heel veel ingewikkelder wiskunde waar k nu niets meer mee doe en ook niets met van weet. Dat ben k echt geen betere docent van geworden. k ken veel studenten die stranden op deze vakinhoudelijke tentamens, daardoor dus (nog) onbevoegd zijn, maar prima docenten.