We zijn al een tijdje op zoek naar antwoorden omtrent de schoolprestaties van onze oudste dochter. Zo zou ze mogelijk dyslectisch zijn, maar inmiddels begin ik daar aan te twijfelen. Vorig jaar scoorde ze best slecht voor de citotoetsen en op bepaalde onderdelen van de methodetoetsen. De juf toen gaf aan dat het een kwestie van tijd was voor de mogelijkheid van een dyslexieonderzoek. Ook omdat het automatiseren niet makkelijk gaat. Dat gaf een plausibele verklaring. We oefenden erg veel, lazen elke dag en toch lukte het niet, maar het was toch ook niet slecht genoeg om te blijven zitten. Dus naar groep 5. Hier heeft ze het best zwaar. Toetsen leren is moeilijk, maar we moeten dit ook wel wat dwingen. Uit zichzelf doet ze het niet of denkt ze er niet aan. Afgelopen periode heeft ze meegedaan aan een leesproject en wonder boven wonder is ze 3 aviniveau's omhoog gegaan. Super knap! Overige toetsen waren allemaal minder. Maar de grote vraagtekens komen nu weer terug. Is ze toch niet dyslectisch en wat dan wel? Zit er wat anders achter of leert ze moeilijk? Overschat ik haar? Als dreumes / peuter was ze namelijk best vlot. Er zijn vast mensen die dit herkennen. Of mensen die een idee hebben in welke richting we het moeten zoeken. Misschien wel een richting waar ik nog niet aan gedacht heb. Ik hoop weer nieuwe aanknopingspunten en wat houvast te vinden.
ogen laten testen. en kijken of de ogen goed samen werken. zoontje bleek zwakke oogspieren hebben waardoor hij regels oversloeg als hij moe was. hij gebruikte leesliniaal tegen eind gr5 met oog spier oefeningen gaat t steeds beter. hij gebruikt wel bril, maar zwakke oogspieren hebben is toch wat anders dan dat leerden we.
Wie onderzoekt die ogen. Is dat gewoon een opticien of heb je een doorverwijzing nodig voor de oogarts?
Onder de 11 jaar wordt je altijd doorgestuurd naar de oogarts, de opticien hier kon onze zoon toen wel voor 1 apparaat zetten om een indicatie te geven (waaruit bleek dat hij inderdaad een afwijking - had) maar zei meteen dat onze zoon te jong was en dat de oogarts het moest meten.
ogen van de kinderen moeten in een ziekenhuis gebeuren bij oogheelkunde. Omdat ze druppels moeten krijgen om de oog te laten relaxen om te kunnen meten. Kinderen hebben de mogelijkheid om oogafwijking onduidelijk te kunnen maken moet het oog anders gemeten worden dan bij de opticien. ik liet zoontje ook ooit vr de grap bij een opticieen meten. klopte daar niets van. dus naar HA verwijzing halen en afsprk maken bij n oog afdeling. het duurt 2-3 maanden totdat je echt kunt helaas vanwege lange wacht lijsten.je moet dan daar zeggen dat jij ook binoculair zien ook wilt laten testen. want deze hoort niet bij een gewone procedure. een kind kan dus heel slecht zien terwijl je echt niets van merkt op jonge leeftijd. omdat het kind echt wel kan compenseren waardoor het kind vermoeidheid hoofdpijn chagrijnigheid slaapproblemen krijgt en verder niets.CB controles stellen dus ook niet veel.
Ogen laten nakijken is geen slecht idee. Maar mocht dat nu in orde zijn, kan het een concentratieprobleem zijn?
Hiervoor kun je beste een afspraak maken bij de orthoptist. Die zitten zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Ik denk dat het idd zinvol is om eens uit te sluiten of er oog problemen zijn.
Ogen nakijken is een goed idee. Ik zou ook in gesprek gaan met de juf en ib. Behalve resultaten zijn er natuurlijk nog meer dingen waaraan iets gezien kan worden. Vaak komt de ib dan observeren en kan dan zien welk gedrag opvallend is. In overleg met jullie kunnen er dan vervolgstappen genomen worden, zoals extra begeleiding, eigen leerlijn, externe hulp etc.
Inderdaad, eerst kijken of de ogen wel goed zijn. Bij mijn zoon zijn we er ook pas sinds een aantal maanden achter dat het daar aan lag. Sinds hij een bril heeft, is hij met lezen omhoog geschoten, de juf stond er van te kijken zo groot was het verschil. Werktempo lag al hoog, maar nu is hij echt zo’n beetje de snelste van de klas. Ook rekenen en andere vakken kostten meer tijd toen hij zich zo op de letters moest concentreren. Nu gaat dat gewoon snel. Eerst dachten ze ook aan dyslexie. Tot begin groep 4 hebben we daar zelf ook wel aan getwijfeld, maar hoe verder hij kwam, hoe duidelijker het verschil met onze dochter die dyslectisch is en toch tegen andere dingen aanliep. Overigens kwam er bij mijn dochter eind groep 6 pas de diagnose dyslexie uit, terwijl we al 2 jaar bezig waren met onderzoeken aanvragen enz. Ze las net niet slecht genoeg voor vergoed onderzoek. Spelling was al jaren het laagste resultaat. Verder gaat het met andere vakken goed, maar ze is heel dromerig, let niet altijd goed op en uit zichzelf doet ze ook weinig. Begrijpend lezen en woordenschat zijn altijd normaal tot goed geweest, technisch lezen niet.
Ik zie die ogen veel voorbij komen. Daar zullen we toch eens naar gaan kijken . Verder sluiten we een concentratiestoornis ook niet uit , omdat ze ook thuis erg ongeconcentreerd is. Alleen als ze met de tablet bezig is is ze geconcentreerd. Op school valt dit minder op volgens mij .
Met een concentratiestoornis ben je niet altijd ongeconcentreerd en daarnaast uit zich dat ook per persoon verchillend. Je hebt kinderen die steeds door les praten, gaan klieren, overal mee tegelijk mee bezig zijn en van de hak op de tak pringen en je hebt kinderen die gewoon met hun gedachten totaal ergens anders zitten, maar waar je verder weinig van merkt, het een valt meer op dan het ander op school. Alleen missen beide typen de helft van de uitleg en schiet hun werk ook vaak niet op.
Ik reageer even op het stukje over dyslexie: Als je het hebt over puur technisch lezen, kijken ze naar de DMT (drieminutentoets) en niet naar de Avi. Avilezen is tekst lezen en dan kun je je begrip ook inzetten om woorden te lezen (dus beetje raden wat er waarschijnlijk staat). Bij losse woordjes lezen kan dat niet en daarom geeft dat een beter beeld van de prestaties van een kind. Ik zou beginnen met ogen controleren en daarna stapsgewijs verder. Succes!
Onze oudste (12) gaat nu onderzocht worden op ADD en dyslexie. Ik weet eigenlijk wel zeker dat ze ADD heeft, dyslexie vraag ik me af. Ik denk dat het slechte spellen ook een gebrek aan concentratie is. Misschien kun je eens iets over ADD lezen? De dingen die je omschrijft herken ik wel.
Add herken ik haar ook wel in inderdaad. Zit je dochter nu op het VO omdat ze nu pas gaan testen op dyslexie? Was daar eerder nog geen sprake van ?
Oké dan is dyslexie dus nog steeds niet uitgesloten? Wel vreemd dat ze dan al tot avi E5 komt. Dan is de dyslexie waarschijnlijk niet zo ernstig. We gaan in ieder geval haar ogen laten controleren .
Ja ze zit nu op het VO. Eerder is er nooit iets over gezegd en ze heeft op twee verschillende basisscholen gezeten. Haar spelling is heel slecht, maar volgens mij vindt ze lezen niet zo moeilijk. Daarom denk ik zelf dat het door het automatiseren komt waar ze moeite mee heeft. Ze draait ook nooit letters om ofzo, maar ze wilden het toch onderzoeken.
Ik heb geen tips/tricks, maar reageer gewoon even vanuit herkenning dat er 'iets' lijkt te spelen bij je kind, maar dat er maar geen vinger op gelegd krijgt. Mijn dochter gaat op zich 'goed genoeg' op school, maar er zijn toch wel bijzonderheden waarvan ik denk: speelt hier niet iets? Ze is als lezende kleuter (met constante A/A+-scores) begonnen in groep 3, in het zon-groepje. Al snel zakte haar leesprestaties terug tot 'gemiddeld' op het einde van het jaar. DMT IV. Advies lezen, lezen, lezen. Bij het lezen viel me op dat ze een gokkende lezer was, die de context goed kon begrijpen, maar niet precies las wat er stond. In groep 3 hebben we haar vanwege scala aan klachten laten onderzoeken op ASS, maar dat had ze niet. Wel een flink dysharmonisch IQ-profiel (verbaal gemiddeld, performaal meerbegaafd), dat niet vaak voorkomt en relatief vaker geassocieerd is met leerproblemen of ontwikkelingsstoornissen. Advies psycholoog was op school meer visuele ondersteuning te geven, maar dat lijkt in de praktijk lastiger te regelen omdat ze eigenlijk best goed 'meekomt' met het normale arrangement. In groep 4 cito's rond de I-II, behalve weer die DMT. Een steeds lager wordende IV. Eind groep 4 zat ze op de scheidslijn van IV en V. Wel Avi E4 niveau behaald. De scores van bijvoorbeeld spelling en rekenen zijn gestaag achteruit aan het gaan (maar nog steeds hoog), wat door juffen zou komen door het 'te weinig' lezen. Heb het dyslexie balletje eens opgegooid, maar ze was te goed in spelling volgens de juffen. Ik heb nog geen cito's van groep 5 gehoord, maar juf had (onprofessioneel) tegen mijn dochter gezegd dat ze nu in het zorggroepje voor lezen zou komen. Ik vermoed dat ze nu verder gezakt is op de DMT naar een V. Ik ben erg benieuwd wat de scores zijn en wat de juffen hierop te melden hebben. Ik hoor er wisselende verhalen over wat een lage DMT nu precies betekent... Ik heb trouwens haar ogen bij een orthoptist laten controleren vorig jaar, maar alles was perfect... Sterkte met je zoektocht!