Ik had toen een havo advies. Ben toch VWO gaan doen. Was hard werken, maar wel gewoon gehaald. In dit geval zou ik vmbo t doen. Ik ga er toch vanuit dat advies vanuit school een stuk zwaarder telt dan 1 stomme toetsweek op een beroerd tijdstip... Ik zou dus zeggen: in overleg, zo snel mogelijk
Tegenwoordig is het advies van school leidend, niet de cito. Dus als de juf denkt dat zij TL aankan, dan denk ik dat ze daar zonder problemen naartoe kan. De slechte scores zijn te verklaren, gecondoleerd met je moeder. Als een cito hoger uitpakt dan het advies, kun je wel hoger komen. Mocht de juf moeilijk blijven doen, dan zou ik kiezen voor een keuzeklas, die zijn er van 1 of 2 jaar. Dus vmbo tl en het niveau eronder (sorry, ben niet zo thuis in vmbo, was in mijn tijd nog mavo d en c), zodat ze de tijd heeft om te laten zien welk niveau bij haar past.
Als de juf zegt dat jouw dochter zeker VMBO-t aankan, waarom geeft ze dan een kader advies? School bepaalt zelf welk advies ze geven, niet CITO! School mag en kan hier vanaf wijken. CITO is een leidraad. Maar er zijn ook methodegebonden toetsen en er is blijkbaar een NIO afgenomen. Ze moeten ook kijken naar werkhouding (motivatie, inzet, doorzettingsvermogen) Ik zou opnieuw in gesprek gaan met de juf en het zorgteam (IB en directie). Er is sprake van bijzonder omstandigheden en daar moet gewoon naar gekeken worden. Ik ga er vanuit dat iedere school een zorgvuldig advies geeft met het belang van het kind voor ogen. School heeft er geen voordeel bij om te laag te adviseren. Ga dus open het gesprek in, wie weet zijn er redenen waarom je dochter op kader niveau toch beter af is. Probeer dat dan ook echt te horen. Maar als de juf en school aangeven dat zij ook denken dat je dochter zonder omwegen een MAVO-diploma kan halen, dan moeten ze de daad bij het woord voegen en het advies gewoon aanpassen. Ik wens jullie toe dat verder verdriet jullie bespaard blijft, na wat je dochter al voor haar kiezen heeft gekregen.
Dit inderdaad, je geeft aan dat de juf zegt dat ze zeker vmbo-t aankan, maar ze geeft het advies kader. Dat is toch totaal niet logisch? Als de juf weet dat ze dat aankan, dan mag ze dat advies toch gewoon geven? Ondanks de tegenvallende resultaten, waar ook nog eens een hele goede verklaring voor is.
Tuurlijk, juist de juf kan die resultaten verklaren/toelichten naar het VO toe. Ik zou hierover in gesprek gaan met de juf en als zij vasthoudt aan kader-advies, dan zou ik een gesprek aanvragen met de school die haar voorkeur heeft.
Ik heb alleen het eerste bericht gelezen dus sorry als het mosterd na de maaltijd is... Ik begrijp uit je verhaal dat ze overal een 3 voor scoort behalve voor rekenen. Hier scoort ze een 4 voor. De Nio bevestigt het beeld van mavo. Waarop is dan het kader advies gebaseerd? Alleen de score van rekenen? Wanneer een kind drieën scoort, spreken we van een "gemiddeld" kind. Het gemiddelde advies in nl ligt op mavo. Rekenen en begrijpend lezen worden gezien als de belangrijkste vakken. Ze scoort een 3 op begrijpend lezen (als ik het goed begrepen heb) en is gegroeid met rekenen. Nu ken ik niet de hele geschiedenis, maar jouw verhaal lezend zou mavo heel reëel zijn. Wat je nu zou kunnen doen? Een gesprek met de ib'er erbij, nogmaals een gesprek met de juf of in gesprek gaan met de middelbare school van jullie keuze. Dit laatste adviseer ik ouders altijd als ze een school in gedachte hebben die niet bij het advies past. Je kunt dan namelijk aangeven hoe jij denkt dat ze het wel zou redden op die school (bv bijles, ondersteuning, enz) en scholen kunnen dan aangeven of dit mogelijk is. In onze omgeving vinden scholen dag geen enkel probleem en mijn ervaring is dat ze hier heel eerlijk in zijn. Als laatste advies wil ik geven om positief te blijven over het gegeven advies totdat er iets verandert. Als jij negatief gaat doen over kader (ik zeg niet dat je dat doet hoor!) Zal dit voor je dochter extra lastig zijn. Succes, ik hoop dat jij en je dochter uiteindelijk een bevredigend resultaat zullen boeken, of dit nu kader of mavo is.
Ik zou kijken of ze naar een scholengemeenschap kan gaan naar een gemengde vmbo-t/havo brugklas om vanuit daar te kijken welk niveau ze aankan. Een vriendin van me heeft vmbo advies gekregen, is naar havo gegaan en heeft daarna nog haar gymnasium diploma gehaald en mijn broertje heeft vmbo kader gedaan en doet nu een hbo opleiding. Vele wegen leiden naar Rome, ze komt er echt wel!
Het punt is dat ze geen vmbo-t advies krijgt, maar een vmbo-kader advies. Havo is niet waar we op mikken. Vmbo-t wel
Maar is het advies zo bindend? Omdat de juf dacht dat ze vmbo-t wel aankan dacht ik dat ze daar wel heen zou kunnen, niet goed begrepen. Maar dan kan ze misschien naar een vmbo school, daar zat mijn broertje ook op, daar kon je alle vmbo niveaus doen.
ik ben met mijn kinderen nog niet zover, maar van wat ik weet wordt er hier op school een 2 ledig advies gegeven, een cito advies en een school advies. Daaruit wordt een gemengd advies gegeven. Bij een uitslag zoals bij jouw dochter en de visie van de juf zou een VMBO-t advies meer passend zijn. Ik zou dus in gesprek gaan met de juf.
Hier is bijv. een middelbare school waar ze iederen (op VWO plus/gymnasium na) in een combiklas zetten het eerste jaar of zelfs 2 jaar. Je adviesniveau gecombineerd met een niveau hoger, dus in haar geval zou ze op deze school ook naar kader/tl gaan. Op een andere school werkt het weer anders hoor, daar ga je naar kader met zo’n advies, maar als je een twijfelgeval bent, kom je ook in een combigroep. Een gesprek met de juf/ib-er zou de eerste stap zijn.
Oké.... Bedankt voor jullie reacties! Ik wou net een heel verhaal gaan schrijven, maar lees net een berichtje van de juf.. Ben eerlijk gezegd een beetje verbouwereerd... Ze schrijft namelijk dat (oké positief) de begrijpend lezen Cito over mag. Maar...ze schrijft vooral dat de gebeurtenissen van de de afgelopen periode geen invloed zouden moeten hebben op haar schoolresultaten Dat het hard is maar dat het om haar toekomst gaat. Ze staat aan haar kant hoor, dat is duidelijk, maar ik ben het er zooooo niet mee eens, deze insteek! Een kind van 11 die bij het opstaan hoort dat haar oma is overleden, die moet dan maar gewoon een Cito doen, 2 uurtjes later, en dat mag dan geen invloed hebben??? Wat vinden jullie?
Ik vind het ronduit schokkend dat een juf zoiets beweert... Als ik jou was, zou ik het hierbij niet laten. Ik ben niet per sé van mening dat een advies moet worden aangepast, omdat ouders dat vinden. Maar in dit geval vind ik dat geen rekening is gehouden met omstandigheden die zeker wel invloed kunnen hebben cito’s (zeker aangezien dat per definitie een momentopname is). Daarbij wordt dus blijkbaar alleen gekeken naar scores en niet naar werkhouding, inzet, doorzettimgsvermogen. Ik zou een gesprek aanvragen met evt ib’er en/of directie erbij.
Wat een bijzonder domme uitspraak! Wat bedoelt ze in hemelsnaam met "zouden moeten hebben...". Ik zeg als psycholoog en als moeder dat het volkomen normaal is dat zulke heftige gebeurtenissen een effect op de schoolprestaties van een kind hebben! Zelfs het werk van volwassenen zou eronder kunnen leiden. De dood van een geliefde heeft nou eenmaal een heftig impact op je leven. Om te zeggen dat de dood dat effect niet zou moeten hebben, is ongeveer even realistisch als zeggen dat er geen mensen dood zouden moeten gaan... Ik vind dat ze volkomen buiten haar boekje gaat met zulke idiote uitspraken, die kant nog wel raken. @topic: ik zou denk ik wat meer op mn strepen staan en eisen dat ze hem over mag doen. Desnoods ga je naar de HA voor een briefje. Eigenlijk had ze de cito beter helemaal niet kunnen maken, maar daar heb je nu natuurlijk niets meer aan.
Ts vraag een gesprek an met juf en ib-er want die uitspraak van de juf kan absoluut niet door de beugel.... de arme meid had net dr oma verloren op de ochtend van de cito. Het zou juist abnormaal zijn als dat geen negatieve invloed zou hebben gehad.
Wat ik vind? Wat een idiote uitspraak en een totaal gebrek aan empatisch vermogen. Ze is pas 11 zeg. Ik was 16, bijna 17 en zat in 5 Atheneum toen mijn opa midden in een proefwerkweek overleed. De dag na zijn overlijden had ik een economieproefwerk en dat had ik dus niet geleerd. Daar was alle begrip voor en ik mocht het proefwerk op een later moment inhalen. Situatie is natuurlijk iets anders, maar hier gaat het om een kind van 11 dat 2 uur voor een cito hoort dat haar oma is overleden en dat zou geen invloed mogen hebben? Kom op zeg, dat zou op iedereen invloed hebben.
Ik vind t nogal wat van die juf.... natuurlijk heeft een overlijden van iemand waar je van houdt impact. Achteraf bezien had ze waarschijnlijk beter niet naar school kunnen gaan, maar ik vind wel dat d juf wat meer mag meedenken. Daarnaast is t raar dat de cito zo leidend is bij t schooladvies. Juist is de eindcito naar achtern gezet om dit te voorkomen. Doorzettingsvermogen, werkhoud8ng en resutaten op de methode in de afgelopen jaren zouden veel meer in t schooladvies meegenomen moeten worden dan nu. Is t schooladvies al definitief? Ik zou echt een gesprek aangaan met ib en juf dat je je nog niet kunt vinde; in t advies en juf ook dubbele uitspraken doet, kader advies geven en mondeling TL zeggen....