Sow, gaat ie lekker. En jij bent degene die respectvol met ouders en leerlingen moet omgaan. Kan het me bijna niet voorstellen dat jij daadwerkelijk leerkracht bent. Ben benieuwd als je zelf ouder bent hoe je het dan zal ervaren.
tupp, ik snap dat je niet alles na kunt lezen. Maar ik heb aangegeven dat wij die handreiking met de leerkrachten en het bestuur door hebben genomen en daaruit acties hebben gedestilleerd waardoor de administratieve last nog verder verlicht is. En als uitvloeisel van die exercitie kijken de leerkrchten en het bestuur nu naar een nieuw IT systeem om eenvoudiger de voortgang van de leerlingen te documenteren in plaats van het 3x te moeten doen zoals bij PlanB. Wat mij fascineert is dat de leraren die hier in het topic (jij en @mol81) die gereageerd hebben op de handreiking aangegeven hebben dat je er niets aan hebt, en dat bij ons 3 teams van scholen er wel wat aan gehad hebben. Dan weet ik niet meer waar het aan ligt. Maar ik heb dus gezien dat meegemaakt dat de oplossing uitvoerbaar is, zoals jij vroeg. Misschien moet je toch bij jezelf kijken en afvragen hoe het kan dat het bij een aantal teams wel werkt, die aangeven dat ze er minder admin last door hebben gekregen en die niet buitensporig veel werkdruk ervaren, versus jijzelf die veel werkdruk ervaart en niets aan de handreiking hebt.
Al jaren afgezeken? Wauw, overdrijven is ook een vak. Geef jij toevallig Drama les? Je bent er in ieder geval een kei in. Jij bent er dan toch ook verantwoordelijk voor als er onder schooltijd iets met mijn prinsje gebeurd? Wat zit jij een partijtje zielig te doen zeg. Bah!
En dit meen ik oprecht, als ik zo'n hekel had aan mijn baan, of de mensen waardoor je er mee in aanraking komt, dan ging ik wat anders doen.
Ik trek mij terug uit deze ‘discussie’. Zal er vast commentaar op krijgen, maar dat geeft niet. Ik blijf bij mijn standpunt en de anderen vast ook. Daar schiet je niks mee op, zeker niet zo van achter je schermpje. Ik heb niks tegen andere beroepsgroepen en roep ook zeker niet dat wij het het ‘zwaarst’ hebben. Dat er dingen moeten veranderen, dat is zeker. Hoe? Goeie vraag. Er is zoveel kapotgemaakt. Wij willen het beste voor onze kinderen en ja, daar wil ik wat voor doen.
Dan maak samen met je collega's een plan voor het geld dat jullie eisen ipv alleen het handje omhoog houden. En anders zoek een andere baan want iemand die zo negatief is over haar eigen baan kan beter iets anders zoeken.
Er zijn al zoveel handige tips en suggesties gegeven over hoe je veel problemen op een zeer makkelijke manier kunt oplossen. Zoals hier al 1000x is gezegd is iedereen het er over eens dat er wat moet veranderen in het onderwijs, het eerste is dat de starre houding van de leraren eens moet veranderen en dat ze open moeten staan voor veranderingen, ze moeten niet alleen maar gillen en roepen dat er meer geld moet komen om het aantrekkelijker te maken voor de nieuwe leraren, er moet zoveel meer veranderen maar men staat er absoluut niet open voor. En je kan het ontkennen wat je wilt maar we zitten inmiddels op pagina 105 en er is in al die pagina's al zoveel mee gedacht in oplossingen door ouders maar alles word weg gewuifd. Vind je het heel gek dat je dan niet meer serieus genomen word?
Maar wat is dan het probleem? Waarom is het een gek idee om samen met je team een plan van aanpak te maken? Lossen serieus volgens jullie alle problemen ineens op met meer geld?
Ik heb geprobeerd om normaal met je in discussie te gaan omdat je zo'n beetje de eerste was in dit topic waarvan ik dacht hey, daar is een gesprek mee mogelijk. Je kwam in eerste instantie over als iemand waarvan het echt om het welzijn van onze kinderen gaat en niet zozeer om meer geld op je bankrekening. Totdat je fel de aanval in ging en heerlijk neerbuigend deed. Vooral door je 'respectvolle' opmerking over prinsjes en prinsejes laat je je erg kennen. Jammer zeg.
Want maar tot je zelf kinderen hebt en aan de andere kant van de lijn staat. Dan praat je ook niet meer over de je prinsje en prinsesje. Ik hoop dat je dan wel wat respectvoller naar de medemens kan zijn.
Mijn kind is helaas nu wel de dupe van het hele onderwijssysteem. Hij zit in groep 6. Deels in een combinatieklas, 2 met ADD en een paar ADHD zonder officiele diagnose... van die laatste groep is mijn zoon er 1 van. Door veel geschuif met leerkrachten is hij nog onrustiger geworden. Staat paar keer per week op de gang. Maar er is geen tijd om alle tips en tricks op hem toe te passen. Ook omdat er nog meer zijn zoals hij. Hij staat dus meer op de gang dan in het leslokaal. Haalt ook al maanden steeds slechtere cijfers. Omdat er minder geld is voor een fatsoenlijke IB-er wordt er niks aan gedaan (is er maar een paar uur per week). Ook sinds kort doet de juf zelf in een volle klas het AVI testen (daarvoor deed de IB-er het). Hij kan super lezen, maar heeft het deze week niet gehaald door starende klasgenoten en herrie in de klas. Ik kom zelf met ideeen aan zoals een wiebelkussen maar er is geen tijd voor om dat te zoeken in school. Voor mij heel frustrerend, kan er ook boos om worden, maar de juffen hebben het ook echt heel druk. Een klasgenoot mag ivm dyslexie mondeling zijn toetsen doen, maar daar was de laatste keer ook geen tijd voor, dus moest het dan maar schriftelijk net als de rest. Ik vind het eigenlijk echt een rommel op onze school de laatste maanden en ik zie het voorlopig ook niet beter worden. Dus van mij mag er gestaakt worden. Moet echt meer geld en leerkrachten komen. Alleen onze school doet er niet aan mee....ze staan er wel achter. Om een lang verhaal kort te maken... ik vind het wel een heel belangrijk beroep want mijn kind zijn klas krijgt niet de aandacht en zorg die het verdient en dat is terug te zien aan het niveau van de klas. Wordt er helaas niet beter op.
Triest. En natuurlijk moet het beter en anders. Daar is iedereen het over eens. Alleen over de manier waarop verschillen de meningen enorm. Ik hoop dat ze bij jullie school samen goed gaan zitten en gaan kijken hoe structureel zaken te veranderen.
Maar... dus... concreet... zou die 500 miljoen naar het S(B)O moeten zodat de bezuinigingsmaatregel die "passend onderwijs" heet teruggedraaid kan worden? Begrijp ik dat goed? Want dat ik volgens mij waar de ouders (ik in elk geval) naar op zoek zijn. Antwoord op de vraag: Waar gaat het geld concreet naartoe en hoe is het onderwijs (dus zowel leerkracht als leerling) hiermee geholpen?
Maar er is hier toch ook niemand die roept dat het beroep '' leraar '' niet belangrijk is? En dat er iets moet veranderen daar zijn we het allemaal over eens, er zijn alleen ( naar mijn inziens en vele met mij ) veel andere oplossingen voor bepaalde problemen dan die grote homp geld.
Ik kan je een simpel antwoord geven op die vraag: ons schoolbestuur heeft jaren geleden gekozen voor een waardeloos administratieprogramma. En aangezien het bestuur daarvoor heeft gekozen, blijven we dit programma gebruiken. Want het bestuur vindt dat het bestuur een goed programma heeft gekozen. Ik weer dat er besturen zijn waar de lijntjes korter zijn en er meer overleg is. Het schijnt zelfs te bestaan dat bovenschoolse directieleden daadwerkelijk de basisscholen binnen hun bestuur bezoek en daar meedraaien en in de pauze gewoon meelunchen en praten met het personeel. Ik denk dat zaken dan sneller en makkelijker veranderen. Bij ons is dat helaas niet zo.
Het passend onderwijs is indd nmr 1 waar naar gekeken moet worden. Het werkt niet, daar zijn talloze voorbeelden van. Kinderen die zoveel extra zorg vragen waar je als leerkracht simpelweg geen tijd voor hebt. Dat is vreselijk! Als leerkracht wil je je kids alles geven maar het kan niet Overvolle klassen, teveel zorg. Teveel extra taken voor de leerkracht. Bij zoveel kinderen dus ook zoveel werk extra. ‘Vroeger’ waren de kinderen echt anders dan nu, met alle respect. Beide ouders werken vaak, kinderen worden anders opgevoed dan toen. Ook die flexwet voor invallers moet komen te vervallen. Veel invallers mogen maar 6 keer per halfjaar (zoiets) ergens invallen en dan mogen ze een tijdje niks meer voor dat bestuur. Sommige besturen hebben er wat op gevonden om te omzeilen, maar dat kunnen ze lang niet allemaal.