Leraren hebben in mijn ogen een prima salaris voor een hbo-er in de publieke sector. Een staking puur voor meer salaris zal ik niet steunen, en volgens mij veel andere ouders ook niet.
Sorry, maar ik vind dit een hele onsympathieke reactie. Door dit soort opmerkingen raken leraren dus de sympathie van ouders kwijt..... zonde
Als je een bladzijde terugslaat, kun je zien waarom een passend salaris ook gewoon een prima punt blijft om voor te strijden.
Een poosje geleden werd er hier nog door de docenten gezegd: "salaris maakt mij niet uit, het gaat mij om de kinderen. Ik heb hart voor de kinderen en wil daarom werkdruk verlaging, om hen meer persoonlijke aandacht te kunnen geven." Het geld voor de werkdruk is nu binnen. En toch door voor de salarissen? Terwijl er al zo veel geld toegezegd is? Dat geld moet ook al ergens vandaan gehaald worden! En dan nog meer weghalen? Bovendien is een belangrijke reden dat er nieuwe docenten getrokken moeten worden met een hoger salaris. Dat zie ik echt niet gebeuren. Als je als student een baan met een goed salaris wil, ga je echt geen docent worden (ook niet na een verhoging). Daarnaast is de reden van het tekort onder andere: - de uitval van huidige docenten (die voor een andere baan kiezen vanwege de druk. En dat wordt nu opgelost!) - de lage instroom van nieuwe studenten. En dat komt niet door de lage salarissen, maar door het (toenmalige) toekomstperspectief. Enkele jaren geleden werd er nog sterk afgeraden om docent te worden, omdat je dan geen baan kon vinden. Toen zijn dus minder studenten de pabo gaan doen. En daar zie je nu de gevolgen van. Er zijn weinig nieuwe afstudeerders. En ik geloof niet dat die gaan komen door een hoger salaris...
Er zijn idd hbo beroepen die hoger zitten met het loon maar nog veel meer die er onder zitten met veel slechtere voorwaarden. Constant word aangeven dat geld voor werkdrukvermindering het belangrijkste is en nu komt er naar buiten dat schijnbaar alleen bijzaak is en dat loon belangrijker is. Precies wat ik al dacht en precies de reden waarom ik de stakingen nooit heb gesteunt.
Ik denk dat veel mensen de discussie “het is niet eerlijk dat leraren in het VO meer verdienen” ook wel een beetje zat zijn. Dit soort zaken spelen écht in iedere beroepsgroep wel. Tsja, het leven is nou eenmaal niet eerlijk En laten we eerlijk zijn, zo slecht verdienen leraren nou toch ook weer niet....
Er staat nergens dat geld voor werkdrukverlaging bijzaak is en dat loon belangrijker is, deze uitspraak laat ik bij jou. Er is altijd gestreden voor twee onderwerpen; lagere werkdruk en een passender salaris. Dat sommige mensen de salariseis op de tweede plaats zetten snap ik wel vanwege; A. Alle kritiek (‘jullie verdienen genoeg, jullie hebben genoeg vakantie, moet je eens kijken naar andere beroepen met slechtere voorwaarden (wat het ook moge zijn) etc.’). Ik snap wel dat leerkrachten hier niet meer durven uitkomen voor deze eis. Je krijgt een bak ellende over je heen; B. De eis van werkdrukverlaging is ook belangrijker voor de meeste mensen. Leerkrachten zijn ontzettend sociaal en loyaal. Ze schuiven zichzelf graag opzij tbv de kinderen. Dat siert ze. Maar... nu de eerste eis ingewilligd is, is het tijd voor de tweede eis. Een eis die altijd al genoemd is en dus niet uit de lucht komt vallen. Uit de onderzoeken blijkt dat het een terechte eis is. Als we met het losgekomen geld meer handen in de klas willen hebben, moet het beroep wel zo interessant zijn (qua inhoud en salaris) dat er mensen bij kunnen komen. Kortom, nu juist doorgaan en niet stoppen want als je eenmaal stopt met staken terwijl de eisen nog niet ingewilligd zijn, gebeurt het niet meer.
Is het ook niet zo dat leerkrachten nog veel beter gebruik kunnen maken van de cao en de loonconstructie? Ik las ergens dat veel leerkrachten blijven hangen in LB (meen dat het dat was) en dat er zeker optie zijn voor meer salaris als ze in LC vielen. Dat je daarvoor een aantal jaren werkervaring moest hebben en jezelf aantoonbaar moest blijven ontwikkelen. Veel ervaren leerkrachten voldoen daar aan maar worden in de lagere schaal gehouden doordat ze er zelf niet om vragen om hoger ingeschaald te worden maar de besturen cq directie dit ook niet stimuleren cq tegenhouden. Weet niet meer waar ik het gelezen heb helaas.
Ik denk persoonlijk dat leraren goed moeten nadenken of het nou wel zo “handig” is om door te gaan met staken. Wat schiet je er mee op als ouders de stakingen niet (meer) ondersteunen? Zo ben ik bijv. behoorlijk teleurgesteld in de juf van mijn zoon, omdat ze dit jaar weigert rapportgesprekken in de avond te houden. Want het is allemaal al zo beroerd als lerares en ze krijgt maar tot 17:00 betaalt. Ach, dan nemen de ouders van alle 22 kinderen toch gewoon even vrij Sorry maar ik denk echt dat je als leraar op deze manier behoorlijk wat sympathie van ouders kwijt raakt.
Ze heeft groot gelijk. Waarom zou een leerkracht ‘s avonds moeten werken en een ouder geen vrij kunnen nemen? Wij hebben intern de afspraak dat je tot 18u gesprekken voert (dan werk je al over en heb je geen enkele mogelijkheid gehad op die dag om je lessen na te kijken, laat staan voor te bereiden voor de volgende dag. Bovendien moeten de overuren gecompenseerd worden tussen twee vakanties en die mogelijkheid is er vaak niet) want zo is het voor de leerkracht beheersbaar en de ouder kan uit zijn werk komen of een uurtje eerder vrij nemen. Ik neem aan dat je het belangrijk genoeg vindt voor je kind om dit zo te organiseren. Zie het als een doktersafspraak; daar kun je ook niet ‘s avonds heen en dan regel je ook wat. Mooi voorbeeld van werkdrukverlaging trouwens; een school die gewoonweg zegt dat er ‘s avonds geen gesprekken gevoerd worden omdat dit in het belang van de leerkracht, en daarmee in het belang van de leerling, is.
Ik heb mijzelf ook zo vaak voorgenomen niet meer te reageren maar dan toch grrrrrrr. Het wekt mij met iedere pagina die er bij komt meer en meer frustraties en irritaties op. Had gehoopt op meer begrip van mijn kant uit richting de leraren maar als ik dan lees op het AD dat de stakingen gewoon door gaan en dat mensen zoals @mol81 zulke uitspraken doet dan wekt het alleen maar meer ergenis op.
Het is 2 (twee!) keer per jaar één avond.... als dat al te veel is En het is geen kwestie van een uurtje eerder weg, aangezien de gesprekken van 12:00 tot 16:00 uur zijn. “Ik neem aan dat je het belangrijk genoeg vindt voor je kind om dit te organiseren”. Ik werk gewoon een dagje thuis, geen probleem. MAAR er zijn genoeg beroepen waarbij dit dus niet zomaar kan (eigen bloemenzaak, hartchirurg, etc). Stel je voor dat je je huisarts belt voor een afspraak... maar die is naar het rapportgesprek van zijn dochter. Sorry, maar zo sociaal ben je dan als leraar dus niet.
Lekker makkelijk. Niet iedereen is in de positie dat die zomaar even vrij kan nemen . Stakingen voor werkdruk had ik begrip voor. Maar stakingen voor salaris niet. Zo slecht wordt er niet verdiend