Ik herken het precies hoor. Ik heb een vrij heftige jeugd gehad, en al eens eerder behandeld voor een angstoornis en depressie. Na een gebeurtenis afgelopen zomer zijn bij mij de angsten terug. Dingen als angst hebben voor ziekte/dood, brand, inbrekers, ongelukken, enzovoorts. Ik heb aan de bel getrokken omdat ik "bang" was dat het nog erger zou worden. Ik functioneer ook wel prima maar ben er veel mee bezig. Ik heb bij de poh dus vragenlijsten gehad, volgende week gesprek hierover. Hij schat dan in of ik doorverwezen kan worden f niet.
Je zou t ook nog eens met je huisarts kunnen bespreken.... Ik weet uit eigen ervaring dat angstklachten gelukkig goed behandelbaar zijn. In sommige gevallen ook door een POH maar je moet het treffen (dat geldt voor psychologen ook ) Verder denk dat een POH je misschien ook wel beter kan helpen dan een psycholoog want POH’s doen juist vaak meer op t gebied van preventie. Wel vreemd dat ze het eerst over een angststoornis hebben en daarna weer zegen van niet. Daar zou ik wel opheldering over vragen, want dat kan ook t verschil maken tussen behandeling door POH of door psycholoog vanuit BasisGGZ. Succes!
Ik vind het ook wel vreemd dat de huisarts me niet eerst naar de poh heeft verwezen. Maar misschien vond hij een psycholoog wel nodig. Ik vond het ook heel raar dat er vorige week heel iets anders werd verteld, ik was echt in de overtuiging dat we nu met een behandeling gingen beginnen, viel daarom ook rauw op m'n dak dat het hier stopt. Misschien moet ik die man maandag eens bellen voor verdere uitleg. Of misschien maar aan de huisarts overlaten.
Ik zou gewoon naar je lokale HSK of zo gaan voor een paar sessies cognitieve gedragstherapie. Dat helpt supergoed bij angstgedachten en paniekaanvallen. Heb ik ook gedaan toen ik daar last van had.
Wat is dat dan? Ook ggz zorg? Want daar was ik nu maar die willen me niet helpen. Tenminste, dan kan ik het zelf betalen. Geen idee hoe duur dat is trouwens. Wellicht nog wel een optie maar eerst naar de huisarts en poh. Oh en die groep is ook cognitieve gedragstherapie maar dus verder weg en dat is nu juist het probleem. Ik vond het eigenlijk ook best lomp dat ze dat opperde.
HSK is een landelijke GGZ instelling maar vooral gericht op makkelijk oplosbare problematiek zoals angst en paniek. Maar als die groep cognitieve gedragstherapie is zou ik toch kijken of er een mogelijkheid is om er te komen, of iemand je kan brengen of openbaar vervoer of zo. Want deze therapie helpt bewezen vaak het beste bij dit soort klachten zonder een aanwijsbare oorzaak zoals trauma. Maar ik heb nog nooit therapie in een groepssetting gedaan.
Ik snap dat je nu teleurgesteld bent dat het traject niet door gaat. Echter denk ik dat een praktijkondersteuner evengoed kan helpen. Plus dat hij/zij je ook weer door kan verwijzen voor bepaalde therapieën die wellicht helpen. Zo heb ik via de praktijkondersteuner een cursus mindfulness gedaan. Ik hoefde daarvoor alleen een kleine eigen bijdrage te doen. Dus het kan prima zijn dat je ook een cursus oid aangeboden krijgt die je gaat helpen. Succes in ieder geval!
Emdr met een flash forward gaat juist over een angst van iets wat zou kunnen gaan gebeuren, maar niet gebeurd is. Je hebt nu een bepaalde lading en spanning bij die gedachte en die kan na emdr afnemen/verdwijnen. Je krijgt er dan een alternatieve gedachte voor terug, waar geen angstige lading op zit. Dit is even kort hoor hoe het werkt, maar ik indiceer dit vaker.
Ik zat ook meteen aan emdr te denken toen ik je verhaal las. Je zegt dat er geen specifieke oorzaak /trauma is, maar een angststoornis ontstaat niet zomaar. Ik spreek uit ervaring, had nagenoeg iets soortgelijks, maar dan op m'n werk. En doordat ik bang was om een aanval te krijgen, werd het steeds erger. Informeer anders eens bij een emdr - therapeut wat diegene voor je kan doen. Er is vast iemand die je kan helpen en die ook (gedeeltelijk ) vergoed wordt. Je zit nu in een vicieuze cirkel en die moet doorbroken worden. Heel veel sterkte!
Ik herken wat je schrijft, alleen heb ik het niet met autorijden, maar in dagelijkse activiteiten. Bij mij is er wel een aanleiding, maar zit het ook wel in de genen. Beetje lang verhaal om toe te lichten, maar ik ben niet naar een ggz psycholoog gegaan maar naar een psycholoog op aanraden van de huisarts. Eerst een kennismakingsgesprek gehad, dat klikte en komende afspraak wordt een intake. Als jouw doen en laten wordt belemmerd door bepaalde gedachtes/ angsten, dan vind ik dat dat serieus moet worden opgepakt. De verwijzing van de huisarts zou voor de verzekeraar voldoende moeten zijn. Ik ga al 4 jaar lang behoorlijk ‘goed’ om met het verlies van mijn zoontjes. Ik werk, doe sociaal aan van alles mee, geef mijn andere zoontje volgens mij een redelijk normale opvoeding, maar ik weet dat ik stress/ angst wel kan verminderen, om mijn leven prettiger te maken. Ik hoop dat de psycholoog mij hiermee kan helpen. Ik zou echt even Googlen op psychologen in de buurt en kijken welke je aanspreken (werkwijze staat vaak goed uitgelegd) en dit aan je huisarts voorleggen.
Bedankt voor alle reacties! Even geen puf om overal op te reageren maar dat ga ik nog doen. Ik heb er in ieder geval heel veel aan . Nu even relaxen, heb echt een k*tdag gehad hierdoor . Moet even ontladen geloof ik...
Ik heb wel officieel een diagnose en heb goede ervaring met een Praktijk ondersteuner gehad. Voor mij was het dan wel een tussenoplossing omdat ik moest wachten voor therapie. ( 2 maanden wachttijd) Maar deze vrouw heeft mij echt hele goede tips gegeven waar ik echt heel erg veel beter werd. Ik kan het nu nog steeds toepassen. Dus ik zou zeker dat overwegen. Sterkte trouwens.
Ik denk ook aan Emdr, flahforward, kan bij angst voor een gebeurtenis in de toekomst bv auto rijden. Een vriendin van mij heeft via 1np een psycholoog gevonden. Werd volledig vergoed. Heb je wel een verwijzing nodig.. of inderdaad op Emdr.nl een professional in de buurt zoeken en sessie zelf betalen. Mogelijk ben je met een keer wel klaar!
Wat gek dat ze je het “stempeltje” niet wilde geven. Ik heb zelf een angststoornis gehad, en vond autorijden ook vreselijk, maar deed het gewoon omdat ik toch soms ergens heen moest. Ook was ik bang dat mijn kinderen iets zou overkomen, ze naar school brengen en daar laten was echt vreselijk. Elke ambulance die ik thuis hoorde linkte ik aan hun bijvoorbeeld. Nooit heb ik ze daarom thuis gehouden. Misschien dat ik de stempel wel kreeg omdat ik er ook nog eens een postnatale depressie bij had. De angst die je voelt tijdens het autorijden moet toch echt ergens vandaan komen, en dat hoeft niet eens met autorijden zelf te maken hebben. Ik weet dat een POH ook goed kan helpen hoor, ik vraag mij af of deze wel een soort therapie kan geven die ke van deze angst af kan helpen. Bij mij heeft EMDR enorm geholpen.
Wat vervelend dat ze je gewoon wegsturen! Was dit voor eerstelijns of tweedelijns psychologie? Misschien kom je wel in aanmerking voor eerstelijns behandeling? En anders zou je ook eens naar een goede coach kunnen kijken. Die worden vaak vergoed via de aanvullende verzekering.
Ik ben vorig jaar ook een aantal keer naar de psycholoog geweest (ook op eigen initiatief). Voor mij was het vooral om meer emotionele stabiliteit te krijgen en wat minder gevoelens direct te laten binnenkomen. Ik heb er zeker baat bij gehad. Ik heb ook last van angst, voor reizen met de bus, metro en trein. Auto gaat prima en ik heb ook geen vliegangst, heel raar dus.
Ik heb wel een black out gehad in de auto en daardoor paniekaanvallen gekregen met rijden. Ik heb therapie gehad bij HSK, maar dat was voor andere redenen. Wel bij hun doorverwezen naar EMDR therapie. Na 1 sessie was de paniek al minder. Uiteindelijk bij de POH terecht gekomen, en die heeft me van mijn angsten afgeholpen (en rijlessen gevolgd bij een gespecialiseerde rijschool)