Omdat ik bij IVF geen bevruchting had en het vanwege omstandigheden niet mogelijk was om naar Düsseldorf te gaan hebben wij toch nog besloten een ICSI poging in Nederland te doen. Helaas heeft dit ook niet het gewenste resultaat gehad, namelijk ook geen bevruchting. Vanmiddag een evaluatiegesprek gehad met mijn fertiliteitsarts gehad. Zij vertelde mij dat ik de maximale dosering, Menopur 450, heb gehad. En dat mijn eicellen van te slechte kwaliteit zijn. Volgens haar is alleen eiceldonatie een optie. Ik vertelde haar dat ik begin maart een afspraak heb in Düsseldorf. Zei gaf mij als tip mee dat ik in mijn achterhoofd moet houden dat het een commerciële kliniek is. En dat er misschien een behandeling gestart wordt, die zeer waarschijnlijk niet succesvol zal zijn. Zij adviseerde mij om beter een second opinion in Gent of Brussel te raadplegen. Voor de dames die onder behandeling zijn (geweest) in Düsseldorf, merken jullie iets van het feit dat het een privékliniek is?
Hi Lilyam, ik heb geen ervaring met kliniek in Düsseldorf, maar wel met een privékliniek in Grevenbroich. Ik heb eigenlijk niks commercieels gevonden hoor! Tja, die mensen werken natuurlijk ook niet voor niks. De behandelingen, die ik kreeg waren op maat gesneden en ik had nou niet het idee, dat ik een melkkoe was. We gaan in maart weer starten voor een brusje! Al ben ik bijna 40! Ik heb geen behandelingen in Nederland gehad, maar lees wel een beetje in de verhalen, dat de behandelmethodes een beetje anders zijn. Ik zou zeker Düsseldorf kans geven! Een paar andere ogen, die naar de situatie kijken! Maar eh hoe is de diagnose "slechte eicellen" gesteld? Heb je alleen Menopur gehad of bijvoorbeeld Gonal al een keer geprobeerd? Wat een ellendige situatie! Niet de moed opgeven hoor!
Ik vind dat ook echt niet. Ik vind het eerder heel goede klinieken waar ze betere technieken hebben dan hier en dus meer kans van slagen Ik heb er een week geleden mn pipelle laten doen. En als onze derde icsi poging twee jaar terug in nl niet geslaagd was waren we zeker doorgegaan naar dd. Ik vind het een heel fijne kliniek!
Het is absoluut een commerciële kliniek. En toch vind ik ze ook goed met ethiek omgaan. Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehouden of ze me niks probeerden te verkopen puur voor hun winst, maar ik kon ze er niet op betrappen. Ik heb ICSI gedaan in combinatie met een paar "extra's" zoals pipelle en embryoscoop. Maar er zijn nog heel veel extra's mogelijk en die zijn niet genoemd, want dat zou niks toevoegen in mijn geval. In het ziekenhuis in Brabant waar ik liep, lieten ze echter doodleuk een punctie voor ik geloof twee follikels doorgaan. En ze boden me daar ook nog een keer ICSI aan, ook al waren de kansen op succes volgens hun nihil. Ergens denk ik dat dat ook commercieel beïnvloed was. En, je medisch beleid laten bepalen door de zorgverzekeraar, hoe fout is dat eigenlijk??
Elke instelling is commercieel, ik heb bij t radboud ook wel eens t gevoel dat ze dingen doen om factuurtjes te kunnen schrijven naar de zorgverzekeraar. Daarentegen is een second opinion misschien geen slecht idee, als de situatie zo bijzonder is, en het is je laatste kans met vergoeding.
Ik ben na 3 mislukte pogingen in NL naar DD gegaan, vanwege de goede ervaringen hier op het forum. Ik heb bij de kliniek wel het gevoel dat ze meer commercieel zijn dan een ziekenhuis (bijvoorbeeld te merken aan de hoeveelheid patiënten die ze blijven aannemen en tegelijkertijd in behandeling hebben, waardoor afspraken regelmatig te laat aanvingen, waaronder ook mijn punctie een uur later). In eerste instantie hadden wij een positief gevoel, er werd verder gekeken en iets anders geprobeerd. Maar toen er bij de punctie maar 2 eicellen gevonden werden uit 12 follikels en na 1 tp de poging mislukt was, kregen wij het gevoel dat wij zelf met ideeën moesten komen voor een volgende poging en dat alles mogelijk was (u vraagt, wij draaien). Nu is een beetje mee mogen denken en sturing geven aan je eigen behandelproces prettig, maar in dit geval wil je juist ook van hen als professional horen wat er gedaan kan worden, wat de mogelijkheden nog zijn. Wij zijn vervolgens naar Gent gegaan en wij voelen ons daar meer gehoord, meer serieus genomen en worden adviezen beter onderbouwd. Op basis van de eerdere pogingen werd een duidelijk advies gegeven voor een volgende poging en ook hier was ruimte om mee te denken en aanpassingen te doen (zo wilde ik graag 10.000ie Pregnyl spuiten voor de punctie ipv het gebruikelijke 5000ie in de hoop dat dit de boost zou geven aan de eitjes, terwijl de arts aangaf dat dit niet nodig was). Helaas bleek mijn eicelkwaliteit de boosdoener en is ook deze poging mislukt. Ook dit werd duidelijk uitgelegd en onderbouwd en werden alle opties met ons besproken (toch nog een poging wagen ondanks de slechte prognose; eiceldonatie; of stoppen). Gezien jouw situatie van geen bevruchting bij ICSI zou ik toch ook overwegen bij Gent op gesprek te gaan. Zij doen verder onderzoek of de oorzaak hiervan bij de eicel of de zaadcel ligt (conclusie in NL is hierin mogelijk wat voorbarig). Kijk anders even bij het topic 'geen bevruchting of celdeling bij ICSI'. Sterkte met het vervolg!
Als je advies in NL eiceldonatie is, wat heb je dan nog te verliezen? voor mezelf zou ik een second opinion willen hebben en willen weten dat ik er alles aan heb gedaan. En als dat dan alleen bij een commerciële partij kan, dat zij dan maar zo.
Oja, je vroeg ook nog om ervaringen. Ik heb niet mee gemaakt dat ze aan mij dingen wilden slijten vanuit commercieel oogpunt. Zelf heb ik wel eens navraag gedaan naar aanvullende behandelingen, maar die werden mij afgeraden omdat dat in mij geval geen toegevoegde waarde zou hebben. Daarnaast zijn ze wel iets duurder, maar zijn de facturen duidelijker en betaal je alleen wat je gebruikt. Ik heb soms wel eens vraagtekens gehad bij mijn Nlse ziekenhuis hoe zij dingen declareerde.
Dusseldorf is zeker niet duurder dan een behandeling in een Nederlands ziekenhuis! Alleen ben je in alle NL ziekenhuizen standaard verzekerd en in DD niet waardoor het per individu duurder kan zijn als je de juiste verzekeraar niet hebt. Verder zijn ze in DD echt wel eerlijk. Vooral dr S was/is behoorlijk recht voor zijn raap en verteld ook wat hij aan kansen ziet. Dat sommige patiënten dan desondanks toch doorgaan met behandelen is aan hen. Ik vind Nederlandse zkh vaak de kluit belazeren. Zoals te weinig hormonen geven, diagnose niet goed doorlichten en dan maar wat aanrommelen. Valse hoop verkopen noem ik dat. DD verkoopt hoop met een onderbouwd advies.
Gent en Brussel zijn ook heel goede ziekenhuizen trouwens. In mijn ogen zeker zo goed als Dusseldorf. Maar bij alle drie is het druk, ik zou persoonlijk gaan voor degene die het eerste tijd heeft als de klok als patiënt tikt.
Na mijn eerste ivf behandeling in DD heb ik de kosten vergeleken met de declaraties van mijn ivf poging in Nederland. DD kostte € 400 meer. Dat waren ongeveer de kosten voor de embryoscoop. Heb je nog vergoede pogingen over?
Ik zou me ook niet laten tegenhouden door verhalen dat het een commerciële instelling zou zijn. Zelf had ik ook geen bevruchting bij ICSI in Nederland en naar Gent gaat is de allerbeste keus geweest! Ik heb nu door middel van ICSI met AOA (eicelactivatie) een prachtige zoon en we zitten nu middenin een behandeling voor een 2e. Als ik in Nederland was gebleven en geluisterd had, waren we nu kinderloos met de stempel 'pech'.
moet je alleen al kijken hoeveel vrouwen door NL zkh waren opgegeven en die vervolgens door DD een kindje kregen ik vind eerder dat ze kansen geven waar NL het (door veelal achterhaalde denkbeelden) te snel opgeeft. ik ben zelf in Gent geweest. een verademing. ze zijn vriendelijk en meelevend en zoeken echt uit wat er aan de hand is en geven een maatwerk advies. een aanrader dus.
Ik heb naar aanleiding van jouw post ook een email gestuurd naar Gent. Heeft het bij jou jou toen ook te maken gehad met de kwaliteit van je eicellen?
Wij kwamen in aanmerking voor de MOAT, een test waar ze met eicellen van muizen kijken wat het activerend vermogen is van het zaad. Dus daarmee kun je conclusies trekken in hoeverre het falen van de bevruchting te wijten is aan een eiceldefect of dus het activerend vermogen van de zaadjes. Bij ons bleek het een beetje van beiden: waarschijnlijk zijn bij ons zowel de zaadjes als eitjes niet fantastisch. Ze hebben ook direct met die muizeneicellen getest of AOA zou werken en er was inderdaad iets meer bevruchting te zien. Aan de hand van die resultaten hebben ze besloten om 100% AOA toe te passen bij de ICSI. Gelukkig werkte dit heel goed, want we gingen van geen enkele bevruchting naar 11/15 en 12/18 eicellen.
Bijzonder dat ze daar eicellen van muizen voor gebruiken. Ik wens je veel succes met je behandeling! Ik heb eind mei een afspraak staan.