Show je baksel

Discussie in 'De lounge' gestart door NavyCrimson91, 17 feb 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. pippa26

    pippa26 Fanatiek lid

    14 mrt 2015
    3.030
    2.030
    113
    Mijn man bakt hier altijd :thumup:
    Laatste creaties waren zoete aardappelcake, mandarijn/polentacake, dadeltaart... vanalles :thumup:

    Laatste dingen die ik heb gemaakt waren veel merengueschuimpjes met blauwe muisjes voor de kraamvisite en veeeel custard met de overgebleven eigelen :) geen eigen foto’s helaas..
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Syane en Louise11110 vinden dit leuk.
  2. aYh4L8

    aYh4L8 Niet meer actief

    Vooral als ze nog warm zijn, dan zijn ze het lekkerste:oops:
     
  3. LisbethSalander

    LisbethSalander Fanatiek lid

    1 dec 2015
    2.830
    5.566
    113
    [QUOTE="NavyCrimson91, post:

    @LisbethSalander ik zit echt te watertanden van die broden van je. Wat zien die er lekker uit! Zo lekker bruin en knapperig, hmm...
    Ik zou ook wel graag een receptje willen hebben :D

    [/QUOTE]

    Bij deze een simpel recept voor bruin brood:
    250 gr tarwebloem
    100 gr volkorenmeel
    20 gr rogge
    4 gr droge gist
    6 gr zout
    5 gr olijfolie
    240 gr water ( 20-25 graden)
    Totaal 650 gr. = 1 middelgroot vloerbrood

    Kneed alle ingredienten. Met de hand ongeveer 20 minuten, in kneder 10-15 minuten. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Oftewel je vet je handen een beetje in met olie, pakt een pingpongballetje deeg en door middel van zachtjes trekkend rondjes draaien probeer je het deeg zo dun te krijgen dat het licht er goed doorheen schijnt. Pas wanneer dit lukt is het goed gekneed.

    Bol het deeg op en laat het ong. 60 minuten rijzen en een kom die je afgedekt hebt. Na 60 minuten is het ong. verdubbeld.

    Leg het deeg op je werkblad en druk met je
    vingertoppen de lucht eruit. Dan 20 minuutjes laten rusten ( afgedekt)

    Na het rusten ga je het brood vormen. Voor een vloerbrood maak je er een ovaal van. De onderkant vouw je naar het midden. De bovenkant begin je links en neem je steeds een paar centimeter die je naar het midden vouwt, steeds verder naar rechts totdat je de hele bovenkant hebt omgevouwen. Hiermee zorg je dat het deeg wat nu op het werkblad zit strak komt te staan. Let op dat je het niet scheurt. Dan draai je het helemaal om en kun je waar nodig nog wat bijvormen. Het deegje moet op spanning zijn anders rijst het niet goed.
    Ik leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier maar als je een pizzasteen hebt is dat nog lekkerder.

    Nu wederom 60 minuten afgedekt laten rijzen.

    Na deze laatste rijs kun je het deeg of met zaden en pitten bestrooien ( eerst een beetje nat maken) of bestrooien met bijvoorbeeld roggemeel. Dan insnijden, ongeveer 1 cm diep met een gekarteld mes.

    Dan 35 minuten in een voorverwarmde oven van 230 graden. Voor een mooie korst zorg ik dat er de eerste 15 minuten wat stoom in de oven is. Dit doe ik door een metalenschaal in de oven mee voor te verwarmen en als ik het brood in de oven zet wat koud water in de schaal te spuiten.

    Het brood is goed als het een kerntemperatuur heeft van 95 graden. Mocht je niet kunnen temperaturen dan kun je kloppen op het brood. Het moet dan hol klinken.
    Afkoelen doe ik op een rooster zodat de onderkant niet gaat “ zweten”.
    Smakelijk!

    Hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd:oops:
     
    floppie888, Vitamientjuh, Syane en 3 anderen vinden dit leuk.
  4. LisbethSalander

    LisbethSalander Fanatiek lid

    1 dec 2015
    2.830
    5.566
    113
    Zou je het recept willen delen? Lijkt me erg lekker!
     
  5. SDonya

    SDonya Niet meer actief

    Leuk topic!!

    Hier recent alleen een foto gemaakt van mijn simpele havermout cake met warme bosvruchten en hutenkase :roflmao:

    Andere foto's waren de koeken voor het kerstdiner op school(gevuld met een 'cheesecake' vulling en versiert met fruit en eetbare bloemen) en een gezonde bananenbrood met havermout, walnoten en kaneel.
     
  6. aYh4L8

    aYh4L8 Niet meer actief

    Ik werk altijd met waterglazen omdat ik dat makkelijker vind, maar als je liever afmeet kan dat ook.


    Dit recept is voor ongeveer 40 broodjes afhankelijk hoe groot je ze maakt.


    In de broodjes;

    1 waterglas lauwe melk(200ml)

    1 waterglas water(200ml)

    Halve waterglas zonnebloemolie(100ml)

    6 waterglazen bloem(+- 750 gr)

    1 eiwit

    1 zakje gist of een 1/2 blokje verse gist kan ook

    1,5 theelepel zout

    1 theelepel suiker


    Voor de vulling;

    Witte kaas 1 tot 2 plakken afhankelijk hoeveel je in je broodje wilt stoppen

    ( de kaas koop ik altijd bij turkse winkel)

    Verse peterselie(of uit potje) na eigen inzicht


    Op de broodjes;

    1 eigeel

    Sesamzaad of nigellazaad

    Nigellazaad staat in NL ook bekend als juffertjes in het groen.


    De melk even kort opwarmen zodat die lauw is, dan de gist in het melk zodat het alvast actief wordt,

    Dan alle andere ingrediënten in een bak gooien, de melk met gist ook erbij goed kneden tot het niet meer plakt en anders nog klein beetje bloem erbij tot het niet meer plakt, dan het deeg minimaal een uur laten rijzen


    Tijdens het rijzen kan je alvast de kaas klaarmaken, dit doe je door de kaas klein te maken(brokkelen) en de peterselie erdoor en klaar.


    Na het rijzen pak je wat deeg, die rol je een beetje uit, kaas erin goed dichtvouwen en wat ik doe is de kant waar hij is dichtgevouwen naar beneden leggen want dan gaan de broodjes niet open en dan neerleggen op de bakplaat met bakpapier eronder en zo door tot de plaat vol is, dan bestrijken met eigeel en dan de sesamzaad/ nigellazaad(juffertjes in het groen) erop en in de oven zetten op 170 graden voor ongeveer 30/45 min totdat ze mooi goudbruin zijn en heb je deeg over doe je gewoon nog een bakplaat vullen


    Als je meer broodjes wilt bijv 80, dan doe je gewoon het recept verdubbelen
     
    marina kl, floppie888, Louise11110 en 3 anderen vinden dit leuk.
  7. indy90

    indy90 Fanatiek lid

    21 jan 2017
    3.915
    3.603
    113
    Miek89 vindt dit leuk.
  8. Miek89

    Miek89 Fanatiek lid

    15 apr 2013
    1.251
    177
    63
    indy90 vindt dit leuk.
  9. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.295
    10.265
    113
    Ooooh nou heb ik honger van al die lekkere dingen. Helaas geen foto gemaakt van mijn havermout koekjes.de laatste is vanavond op gegaan haha.

    De broden zien er fantastisch uit! binnenkort toch maar eens mijn broodbak boek uit de kast trekken.
     
    nizzie86 vindt dit leuk.
  10. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    12.243
    11.821
    113
    Wat een goede bakkers zitten hier :thumup:
    Lijkt me echt tof als je dat goed kan. Kunnen jullie ook al zo goed koken? Of werkt dat niet zo?
     
  11. LisbethSalander

    LisbethSalander Fanatiek lid

    1 dec 2015
    2.830
    5.566
    113
    Dank je! Welk boek over brood bakken heb je?
     
  12. Afkes 10tal

    Afkes 10tal Fanatiek lid

    4 mrt 2013
    1.352
    737
    113
    Ik heb vandaag nog mugcakes laten mislukken...
    :$
     
    Iertje81 vindt dit leuk.
  13. Vitamientjuh

    Vitamientjuh Fanatiek lid

    3 dec 2011
    3.069
    1.124
    113
    Vrouw
    Ik bak heel vaak (van alles), maar ik vergeet altijd foto's te maken helaas.
     
  14. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    DSC_0422.jpg IMG_1870.JPG

    Ik heb nog veel te leren, maar ik vind het wel erg leuk om te doen.
     
    KleineLai, Iertje81, PeAn en 6 anderen vinden dit leuk.
  15. Nimue

    Nimue Niet meer actief

    Jeetje wat een lekkere dingen komen voorbij jumjum. Ik had net een ingeving en bakte een taart gewoon voor ons 2en want de laatste keer dat ik een taart maakte is al weer 5 dagen geleden!

    Nou hier is ie: Bekijk bijlage 559042
    Een appeltaart, uit een pakje! Wil iemand het recept?
     
    Iertje81 en Mj89 vinden dit leuk.
  16. PeAn

    PeAn Niet meer actief

    Voor mijn dochter haar 16e verjaardag gemaakt. IMG-20180113-WA0003.jpg
     
    luca75, Meca, birds86 en 24 anderen vinden dit leuk.
  17. PeAn

    PeAn Niet meer actief

    Enkele close ups IMG-20180113-WA0012.jpg IMG-20180113-WA0008.jpg IMG-20180113-WA0000.jpg IMG-20180113-WA0001.jpg
     
    KleineLai, meis23, birds86 en 9 anderen vinden dit leuk.
  18. tassie1980

    tassie1980 Actief lid

    1 jul 2011
    473
    52
    28
    beilen
  19. PeAn

    PeAn Niet meer actief

    De een na oudste is een emoji dan in hart en nieren en de een na jongste vind de minions geweldig.....alleen al omdat geel haar lievelingskleur is. IMG-20171223-WA0007.jpg IMG-20171223-WA0006.jpg IMG-20171223-WA0003.jpg IMG-20180210-WA0004.jpg IMG-20180210-WA0003.jpg IMG-20180210-WA0005.jpg
     
    meis23, birds86, tassie1980 en 11 anderen vinden dit leuk.
  20. Keiblij

    Keiblij Actief lid

    5 nov 2011
    317
    269
    63
    Wow die is echt heel tof!
     
    PeAn vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina