Mijn man bakt hier altijd Laatste creaties waren zoete aardappelcake, mandarijn/polentacake, dadeltaart... vanalles Laatste dingen die ik heb gemaakt waren veel merengueschuimpjes met blauwe muisjes voor de kraamvisite en veeeel custard met de overgebleven eigelen geen eigen foto’s helaas..
[QUOTE="NavyCrimson91, post: @LisbethSalander ik zit echt te watertanden van die broden van je. Wat zien die er lekker uit! Zo lekker bruin en knapperig, hmm... Ik zou ook wel graag een receptje willen hebben [/QUOTE] Bij deze een simpel recept voor bruin brood: 250 gr tarwebloem 100 gr volkorenmeel 20 gr rogge 4 gr droge gist 6 gr zout 5 gr olijfolie 240 gr water ( 20-25 graden) Totaal 650 gr. = 1 middelgroot vloerbrood Kneed alle ingredienten. Met de hand ongeveer 20 minuten, in kneder 10-15 minuten. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Oftewel je vet je handen een beetje in met olie, pakt een pingpongballetje deeg en door middel van zachtjes trekkend rondjes draaien probeer je het deeg zo dun te krijgen dat het licht er goed doorheen schijnt. Pas wanneer dit lukt is het goed gekneed. Bol het deeg op en laat het ong. 60 minuten rijzen en een kom die je afgedekt hebt. Na 60 minuten is het ong. verdubbeld. Leg het deeg op je werkblad en druk met je vingertoppen de lucht eruit. Dan 20 minuutjes laten rusten ( afgedekt) Na het rusten ga je het brood vormen. Voor een vloerbrood maak je er een ovaal van. De onderkant vouw je naar het midden. De bovenkant begin je links en neem je steeds een paar centimeter die je naar het midden vouwt, steeds verder naar rechts totdat je de hele bovenkant hebt omgevouwen. Hiermee zorg je dat het deeg wat nu op het werkblad zit strak komt te staan. Let op dat je het niet scheurt. Dan draai je het helemaal om en kun je waar nodig nog wat bijvormen. Het deegje moet op spanning zijn anders rijst het niet goed. Ik leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier maar als je een pizzasteen hebt is dat nog lekkerder. Nu wederom 60 minuten afgedekt laten rijzen. Na deze laatste rijs kun je het deeg of met zaden en pitten bestrooien ( eerst een beetje nat maken) of bestrooien met bijvoorbeeld roggemeel. Dan insnijden, ongeveer 1 cm diep met een gekarteld mes. Dan 35 minuten in een voorverwarmde oven van 230 graden. Voor een mooie korst zorg ik dat er de eerste 15 minuten wat stoom in de oven is. Dit doe ik door een metalenschaal in de oven mee voor te verwarmen en als ik het brood in de oven zet wat koud water in de schaal te spuiten. Het brood is goed als het een kerntemperatuur heeft van 95 graden. Mocht je niet kunnen temperaturen dan kun je kloppen op het brood. Het moet dan hol klinken. Afkoelen doe ik op een rooster zodat de onderkant niet gaat “ zweten”. Smakelijk! Hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd
Leuk topic!! Hier recent alleen een foto gemaakt van mijn simpele havermout cake met warme bosvruchten en hutenkase Andere foto's waren de koeken voor het kerstdiner op school(gevuld met een 'cheesecake' vulling en versiert met fruit en eetbare bloemen) en een gezonde bananenbrood met havermout, walnoten en kaneel.
Ik werk altijd met waterglazen omdat ik dat makkelijker vind, maar als je liever afmeet kan dat ook. Dit recept is voor ongeveer 40 broodjes afhankelijk hoe groot je ze maakt. In de broodjes; 1 waterglas lauwe melk(200ml) 1 waterglas water(200ml) Halve waterglas zonnebloemolie(100ml) 6 waterglazen bloem(+- 750 gr) 1 eiwit 1 zakje gist of een 1/2 blokje verse gist kan ook 1,5 theelepel zout 1 theelepel suiker Voor de vulling; Witte kaas 1 tot 2 plakken afhankelijk hoeveel je in je broodje wilt stoppen ( de kaas koop ik altijd bij turkse winkel) Verse peterselie(of uit potje) na eigen inzicht Op de broodjes; 1 eigeel Sesamzaad of nigellazaad Nigellazaad staat in NL ook bekend als juffertjes in het groen. De melk even kort opwarmen zodat die lauw is, dan de gist in het melk zodat het alvast actief wordt, Dan alle andere ingrediënten in een bak gooien, de melk met gist ook erbij goed kneden tot het niet meer plakt en anders nog klein beetje bloem erbij tot het niet meer plakt, dan het deeg minimaal een uur laten rijzen Tijdens het rijzen kan je alvast de kaas klaarmaken, dit doe je door de kaas klein te maken(brokkelen) en de peterselie erdoor en klaar. Na het rijzen pak je wat deeg, die rol je een beetje uit, kaas erin goed dichtvouwen en wat ik doe is de kant waar hij is dichtgevouwen naar beneden leggen want dan gaan de broodjes niet open en dan neerleggen op de bakplaat met bakpapier eronder en zo door tot de plaat vol is, dan bestrijken met eigeel en dan de sesamzaad/ nigellazaad(juffertjes in het groen) erop en in de oven zetten op 170 graden voor ongeveer 30/45 min totdat ze mooi goudbruin zijn en heb je deeg over doe je gewoon nog een bakplaat vullen Als je meer broodjes wilt bijv 80, dan doe je gewoon het recept verdubbelen
Ooooh nou heb ik honger van al die lekkere dingen. Helaas geen foto gemaakt van mijn havermout koekjes.de laatste is vanavond op gegaan haha. De broden zien er fantastisch uit! binnenkort toch maar eens mijn broodbak boek uit de kast trekken.
Wat een goede bakkers zitten hier Lijkt me echt tof als je dat goed kan. Kunnen jullie ook al zo goed koken? Of werkt dat niet zo?
Jeetje wat een lekkere dingen komen voorbij jumjum. Ik had net een ingeving en bakte een taart gewoon voor ons 2en want de laatste keer dat ik een taart maakte is al weer 5 dagen geleden! Nou hier is ie: Bekijk bijlage 559042 Een appeltaart, uit een pakje! Wil iemand het recept?
De een na oudste is een emoji dan in hart en nieren en de een na jongste vind de minions geweldig.....alleen al omdat geel haar lievelingskleur is.