Wij zijn bezig met het kopen van een huis en daar hoort natuurlijk ook het regelen van de hypotheek bij. Nu heeft onze adviseur ons op zich heel goed advies gegeven hoor, maar wat andere input is ook fijn Er kwam ook erg veel op me af... Maar het komt er eigenlijk op neer dat we of een volledige annuïteitenhypotheek kunnen doen, of toch opsplitsen en een deel aflossingsvrij. Het voordeel is dan natuurlijk een lagere maandlast. Maar mij is altijd geleerd dat aflossingsvrij risicovol is...dus ehh...ja... We zijn sowieso van plan om regelmatig extra af te lossen. Dus wat is wijsheid?
Wij hebben er voor gekozen om een stukje aflossingsvrij mee te nemen. Ivm dat mijn man toen nog geen vast contract had, en wij het prettig vonden om de maandlasten wat lager te kunnen houden. En vindt het idee prettig dat we belastingtechnische altijd een stukje schuld kunnen houden als we zouden willen. Dus kijkend daarna denk ik dat we sowieso voor een stukje aflossingsvrij hadden gekozen. We lossen er gewoon zelf op af nu.
Wij lossen alles lineair af. Realiseer je wel dat je op het stukje aflossingsvrij geen hypotheekrente aftrek krijgt. Nu met lage rentestand voel je dat niet zo erg, maar als over bijv 10 jaar de rentes weer hoger staan kan je daarmee ineens best wat kosten maken. Wat voor jullie het beste is is op basis van zo weinig info moeilijk te zeggen. Hoeveel speling heb je? Wat vinden jullie belangrijk? Gaat het om lage maandlasten nu of voor over 30 jaar een afgelost huis en geen hypotheeklasten meer etc
Wij hebben gekozen voor volledig annuitair aflossen. Met een stukje aflossings vrij heb je nu meer te besteden, maar hou je aan het einde vd rit een schuld over. Wat vind je belangrijk? Nu is wel ongeveer de duurste periode van je leven. Bij ons is het een stukje dekking voor ons pensioen(gat).
Wij hebben de helft aflossingsvrij. Nu zijn de dure jaren en hebben we lagere lasten, over een jaar of 10 zijn de kinderen het huis uit en zijn onze lasten lager, dan kunnen we extra gaan sparen voor het aflossingsvrije deel. Sparen we nu ook al voor trouwens en staat op een spaarrekening als reserve. Laten we voorlopig oplopen zodat we er nog altijd bij kunnen in noodgevallen. Aflossen heeft nu nog niet zoveel zin en kan altijd nog.
Met volledig annuiteiten worden je maandlasten langzaamaan steeds hoger toch? Daarom wilden wij dat niet. Is ook persoonlijk denk ik. Onze adviseur gaf ons verschillende opties mee op papier, compleet met overzicht van voor,- en nadelen en maandlasten nu en over x aantal jaar. Zou daar eens om vragen, dat maakt de keuze wellicht makkelijker.
Geen renteaftrek op aflossingsvrije hypotheken ligt heel erg aan de situatie. De hypotheekadviseur kan precies uitleggen hoe t werkt. Hier een combinatie van aflossingsvrij (met renteaftrek) en lineair aflossen. Rente staat 20 jaar vast. T voordeel hiervan vind ik dat de bruto maandlasten steeds lager worden. En als we willen lossen we extra af. Idd..nu de dure jaren met jonge kinderen. Hier is de hypotheek overigens gebaseerd op 1 inkomen. Ook een fijn gevoel!
Hier ook een annuiteit hypotheek en we blijven altijd het zelfde betalen. Alleen het stukje wat NORAH ook zegt. Dat word verschillend.
Doordat de verhouding veranderd betaal je netto wel steeds meer. Je kunt immers je aflossing niet aftrekken, het bedrag wat je terug krijgt van de belastingdienst wordt steeds lager. Ot: Aangezien jullie adviseur jullie de keuze heeft gegeven ga ik ervan uit dat jullie het aflossingsvrije deel ook kunnen aftrekken anders zou dat een vrij slecht advies zijn. Wij hebben er zelf ook voor gekozen 50% aflossingsvrije te houden. Wij hebben een flinke hypotheek dus ook om de maandlasten op dit moment iets lager te houden.
Klopt..en juist vanwege de (nog) lage rentestand nu en de beperking van de hypotheekrente aftrek zou ik altijd uitgaan van het brutodeel (en jaarlijks de rente terugvragen). Netto zegt nu niet zoveel meer (in mijn ogen dan). De woz waardes stijgen ook weer, dat zorgt ook weer voor een lagere aftrek. Dus datgene wat 1 x per jaar terugkomt zien wij als een extraatje. Maar idd..een adviseur zou het het beste voor TS kunnen uitwerken. Of uittekenen. Net waar je behoefte aan hebt.
Dit idd ... het is absoluut nooit slim om een hypotheek aan te gaan op de netto draaglast, maar juist op de bruto draaglast. Stel dat jij nu net kan rondkomen met de netto maandlast (dus na renteaftrek), dan heb je een probleem als de rente aftrek ooit wordt stopgezet
Wij hebben een stukje aflossingsvrij en dit deel lossen wij ieder jaar een stukje van af. Zodat je aan het einde van de rit niet met een deel schuld zit. Maar het fijne vind ik dat de maandlasten daardoor wel wat lager zijn. Hierdoor hebben wij meer ruimte.
Hier ook volledig annuiteiten. Wij lossen alleen maandelijks nog een bedrag extra af waardoor we over 10 jaar hypotheek vrij zijn.
wij hebben deels aflossingsvrij (oud regime, dus max 50% van de marktwaarde) en deel liniair. We lossen niet veel af. In principe hebben we over 20 jaar nog wel een hypotheekschuld ter hoogte van 1/3 van de waarde van de woning. Ik vind het wel best.