Hoi allemaal! Ik ga eind maart starten met icsi traject. Nou ben ik veel aan het lezen op dit forum. Tot mijn grote schik lees ik toch wel heel vaak dat er miskramen voorkomen. Meeste in begin stadium. Maar ik lees ook dat veel meiden hier met bv 8 weken soms wel 11 weken een miskraam hebben gehad. Phoe lijkt mij echt vreselijk heftig. Vooral omdat je al in een traject zit en dan ben je eindelijk zwanger en word het een miskraam. Hoe zou dit toch komen? Misschien doordat het niet op de natuurlijke weg gaat de bevruchting? Komt het doordat het innestelen niet helemaal goed is gegaan? Of ontwikkeld de embryo niet goed? Hoe ga je om met dit verlies? Ik zelf ben zo bang voor een miskraam. Hoop ook dat het ons en vele anderen bespaart mag blijven. (Liefst natuurlijk dat niemand dat mee hoeft te maken). Maar zo’n traject zal best heftig zijn en als het dan eindelijk lukt na al die behandelingen en al dat wachten dat je het van de daken kan afscheeuwen dat je zo blij bent dat je eindelijk zwanger bent. En dat het dan ineens een miskraam word. Dan zakt de moed wel ff in je schoenen lijkt mij. Phoe verschrikkelijk. Dus mijn vraag hoe kan het dat er veel miskramen voorkomen. Mensen die dit mee gemaakt hebben ontzettend veel sterkte!
Uberhaupt is het vrij veel voorkomend, een miskraam. Er kan natuurlijk een boel mis gaan bij de aanleg van een mini mensje. Bij bijv icsi is de kans iets verhoogd, omdat je toch in de eicel aan het prikken bent geweest. Hierdoor kan het soms beschadigen en dus niet goed gaan. En hoe ga je dr mee om. Ja het doet inmens veel pijn. Het is heel verdrietig en eerlijk gezegd denk ik er nog best vaak aan, al was het bij mij heel klein. Maar, probeer wel die positieve vibe te houden. De kans dat het wel lukt, is tegenwoordig steeds groter!
De kans op een miskraam is iets verhoogd, maar het komt ook zonder traject regelmatig voor. Dus ik weet niet of wat je hier dan leest een goede indruk van de feiten geeft. Zelf ben ik ook zwanger via icsi, maar gelukkig heb ik nooit een miskraam mee gemaakt. Wel veel terugplaatsingen nodig gehad om zwanger te worden, wat ook het nodige van je vraagt.
Hoi bedankt voor jullie reacties! Ja ik weet dat er op de normale manier van zwanger raken ook miskramen kunnen voorkomen. Maar via zo’n traject lijkt het net of het veel meer voor komt. Of komt gewoon omdat mensen hier met elkaar er natuurlijk over praten als ze in zo’n traject zitten. @Dreamer29 gefeliciteerd met je zwangerschap zo te zien is je kleine bijna op komst spannend hoor!
Volgens mij ligt dat niet speciaal aan het traject. Maar meer omdat in een medisch traject vaker vrouwen zitten met een hoger risico op miskramen. Bijvoorbeeld door leeftijd, slecht eicellen, afwijkende baarmoedersituaties enz. Enz. Ook zijn vrouwen in de MMM zich heel bewust van een mogelijke zwangerschap en zeker een vroege miskraam zal dan vaker opgemerkt worden als in een normale start van de zwangerschap.
Dit. Mijn eerste miskraam was gewoon dikke pech en mijn tweede miskraam was zo kort na de positieve test dat ik, als ik niet zo op uur en tijd getest had vanwege de ivf, niet had geweten dat ik zwanger was en gedacht had dat ik gewoon een wat zwaardere menstruatie had. In zo’n vroeg stadium gaat 1 op de 10 zwangerschappen mis, vaak zonder dat de vrouw het weet. Dat is gewoon best veel. Probeer je niet te druk te maken (ik weet het, makkelijk gezegd), je kunt er toch niks aan doen. Heel veel succes!
@Littlegirl1989 Aha ja klinkt heel logies allemaal wat je zegt. Bedankt voor je reactie! @Novastar Ja dat is ook weer zo. Ik wacht eigenlijk altijd mijn nod dag af. En altijd ben ik op mijn nod dag ongi geworden en hoefde ik daardoor geen test meer te doen. En als ik dan straks eenmaal in het traject zit moet ik dat ook maar doen. Want ik zal denk ik dan ook de neiging hebben om toch stiekum eerder een test te doen. Maar is beter van niet. Bedankt voor je reactie!
Ik ben twee keer zwanger geraakt en twee keer een MA, helaas! Je hoort het hier meer omdat wij allemaal onze ervaringen en zorgen kunnen/willen delen. Wat mij ook opvalt is dat wanneer je je miskraam deelt, de ander zich ook meer openstelt. Het gebeurt heel veel maar wij zitten er door het traject met de neus bovenop.
De kans schijnt wel iets kleiner te zijn als je tijdens de behandeling regelmatig seks hebt: https://newscientist.nl/nieuws/seks-tijdens-ivf-vergroot-kans-op-zwangerschap/