Mijn dochter zei exact hetzelfde; de toets en tekst waren super makkelijk, maar ze twijfelde bij een aantal vragen omdat de antwoorden zo veel op elkaar leken... Er zijn trouwens oefenboekjes voor begrijpend lezen, mocht je dat toch willen proberen: "oefenen is Leuk! Begrijpend lezen". Boekjes op AVI niveau. Ik heb ze toevallig van de week gehaald voor mijn zoon van 6 en vind het best nuttig. Ook leuk om echt te zien hoe ze denken!
Zo herkenbaar haha! Maar ook hier weer, heeft dat iets met intelligentie te maken? Ik ben er dus wel druk mee bezig om haar meer verantwoordelijkheden te geven. Jij wil groot en zelfstandig zijn? Prima, maar daar horen ook verantwoordelijkheden bij..
Ik weet het ook niet, denk dat het los van elkaar staat. We werken er ook aan, want het is op school ook wel een probleem.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4112330/From-swearing-staying-late-10-surprising-personality-traits-highly-intelligent-people.html
Ik heb ze hier besteld... https://www.boekenvoordeel.nl/oefenen-is-leuk-begrijpend-lezen-avi-4.html Bol.com en bijvoorbeeld Bruna hebben ze ook, maar dit is een stuk voordeliger
Twijfel al een tijdje om hier mee te 'praten'. Mijn zoontje is 4 jaar en gaat net naar school. Ik verwacht niet dat hij HB is, maar hij heeft op cognitief gebied wel een voorsprong. Hij heeft zichzelf bijv. leren lezen en ontdekt allemaal sommetjes... Ook is zijn woordenschat groot. Verder is het volgens mij een heel gewone kleuter, die graag speelt, school fantastisch vindt en sociaal ook geen bijzonderheden. Hoewel, hij kijkt wel naar wat andere kinderen doen en doet dit ook zelf dan (sinds hij naar school gaat regelmatig vingers in zijn mond..). Wel is het een jongen die veel tijd nodig heeft om bijv. een werkje te maken; hij is druk bezig met naar anderen kijken etc.... Ik zou het jammer vinden als dit hem belemmert om extra uitdagend werk te kunnen doen. Heeft iemand hier ervaring mee? Hoe zou ik hem kunnen stimuleren om meer door te werken? Of kan ik dat niet van hem verwachten.
Bij 4 jaar zou ik mij sowieso nog geen zorgen maken om "langzaam" werken. Mijn zoontje had hetzelfde; hij is van april en heeft 2 jaar lang "getreuzeld" met werkjes maken, hij had het nooit af. Zat om zich heen te kijken, was met andere dingen bezig en zat op zijn dooie gemak te werken. Dit kwam dan ook altijd in zijn rapport terug. Laatste maanden groep 2 heb ik een time timer voor hem gekocht, om hem wat tijdsbesef bij te brengen. Op zich ging dat thuis wel goed en juf merkte ook enige in de klas vooruitgang, maar echt lekker doorwerken deed hij nog steeds niet. Nu in groep 3 is er van langzaam werken totaal geen sprake meer, hij is juist meestal als de van de eerste klaar. Zijn nieuwe juf vertelde ons dat ze dat wel vaker ziet; bij kleuters staat er totaal geen tijdsdruk op het maken van een werkje. Ze worden constant afgelegd door klasgenootjes, etc. Met andere woorden; zolang hij het naar zijn zin heeft op school en het "langzame" niet op veel meer vlakken speelt, zou ik mij geen zorgen maken. Ik neem aan dat zijn juf weet dat hij al aardig kan lezen?
als kind al leest moet de juf wel leesonderwijs geven. iets met lezen doen. het heeft niets te maken met andere werkjes of die af zijn of niet. bij kleuters uitdagend werkjes liggen vaak of de juf tijd heeft tussen al die kleuters.
Niet perse met intelligentie misschien. Maar meer met 'een vol hoofd'. En ieder kind is natuurlijk uniek. Ik zou het misschien ook eerder koppelen aan hoge gevoeligheid. Wat dan vaak in combinatie met hoog intelligent of hoog begaafd voorkomt. Hmmm. Ben ik nu teveel aan het nadenken?
nee lijkt mij niet, hier zie je ook regelmatig dat mijn dochter ploft , helaas voor mij doet ze dit vaak bij mij. Maar dan is er die dag veel gebeurt, ze pikt gewoon ook veel ongezegde dingen op (gevoelens etc) van andere mensen. Wat hier helpt is de dag voorspelbaar te maken dmv een planbord. Zo vind ze het fijn 's morgens al te weten wat we 's avonds eten, dit is alleen door de week, in het weekend maakt ze zich er niet druk om. Waar we hier over struikelen is vaak bedtijd. Daar waar ik ben van hup plassen, tanden poetsen pyjama aan, is mijn dochter meer van kijk mama, dit heb ik gemaakt en dit (lol)poppetje vind ik het mooist (vandaag) oh ik moet nog even een boek uitzoeken (waar ze uitgebreid de tijd voor neemt) etc. Dus ik heb nu op haar bord gezet dat ze om 19 uur de pyjama aan moet trekken en een boek moet klaar leggen, dan heeft ze alle tijd om het op haar eigen (chaotische) manier te doen, kan ze daarna gezellig weer beneden komen voor het drinken . Maar daar is ze niet mee eens want ze is geen baby a.s maandag hebben we het 10 minuten gesprek, ben benieuwd wat daar uit komt. Waarschijnlijk hetzelfde als altijd, zo'n lief meisje, doet alles wat we vragen. Dat is thuis dus wel anders
Dank je wel voor je reactie! Ik maak me niet direct zorgen hoor Allen denk ik dat hij ook in groep 3 geen snelle werker zal zijn (hij lijkt op zijn vader: slim, maar niet zo snel ) Ik zou het heel jammer vinden dat hij daardoor geen extra uitdaging zou krijgen... School weet dat hij kan lezen, maar niet in hoeverre. Zelf wil ik nog even wachten om dingen aan de orde te stellen omdat hij gewoon geniet van het naar school gaan. In de klas zitten meer kinderen die cognitief wat verder zijn, dus in het 'gewone' aanbod van de groep wordt daar al rekening mee gehouden. En ik merk dat hij juist van die dingen geniet.
Dank je voor je reactie! Zelf vind ik eigenlijk niet dat de juf daar iets mee moet doen... Lezen doet hij vanzelf wel, ik heb liever dat hij op andere gebieden uitgedaagd wordt (verbreding dus). Leesontwikkeling pakken kinderen die al vroeg lezen vanzelf wel op. En ja, gelukkig wordt er in het 'gewone' klassenaanbod al ingestoken op een hoger niveau, ben ik heel blij mee!
Mag ik jullie om advies vragen? Het gaat over onze zoon. Hij zit in groep 6. Al op de peuterspeelzaal kregen wij het horen dat hij 'voor' liep t.o.v. andere kinderen. Wij hebben daar verder geen aandacht aan gegeven. Op de basisschool heeft hij de CITO toetsen altijd zeer goed gemaakt, tot zelfs foutloos aan toe. In groep 3 werd hij gevraagd voor de plusklas. Daarnaast kreeg hij andere werkjes aangeboden. Prima, zolang het goed gaat. Inmiddels zijn wij verhuisd en is hij naar een andere school gegaan. Altijd spannend hoe dat gaat en vorige week kregen wij zijn eerste rapport. Weer prachtig! Zijn laagste cijfer is een 8,5 en met CITO was alles weer een I. Ik merk de laatste tijd dat hij zo passief wordt. Hij wil eigenlijk alleen maar gamen. Begin vooral niet over huiswerk, want dat hoeft hij niet te leren. En eerlijk gezegd, als we hem overhoren kent hij het ook helemaal. Thuis bieden wij hem volgens mij genoeg uitdaging aan; hij speelt een muziekinstrument en leert voor zijn theorie examen A. Daarnaast doet hij een cursus blindtypen. Hij geeft aan dat hij op school niet veel doet. Over het algemeen gaat hij met plezier naar school. Hij heeft wel pluswerkboeken voor een aantal vakken. Ik zou graag op school meer uitdaging voor hem willen. Maar hoe pak ik dat aan? Want hij loopt eigenlijk overal wel op voor, lijkt het. Wat kan en mag ik van school verwachten? Vind het zo zonde dat hij zo in lijkt te kakken, zeg maar.
Mijn zoon zijn werkhouding/tempo zijn matig maar hij mag vaak het gewone werk inkorten zodat er wel tijd is voor moeilijker werk
Geen idee, nog. Vanavond hebben we een oudergesprek. Hij heeft laatst wel een kort gesprekje met onze zoon gehad over hoe hij het op school vond. En of hij vriendjes heeft. Die heeft hij, zoon ligt goed in de groep. Over de resultaten vroeg hij of het niet te makkelijk voor hem was. Maar wat zou hij hiermee bedoelen? De meester en juf hebben ons niet aangesproken.
@Gymgirl wat fijn dat de leraar zelf aan hem vraagt wat je zoon er van vindt! Of het niet te makkelijk is, misschien denken ze over doortoetsen en willen ze weten hoe hij er in staat. Ik zou het gesprek vanavond gewoon open in gaan en je zorgen uiten. Dan afwachten wat voor een antwoord je krijgt en daar op handelen. @pluk hoe was je gesprek gister geweest? @Roanna ik ben het wel met je eens dat leesonderwijs in de kleuterklas niet echt hoeft. Het is denk ik wel belangrijk dat de leraren weten dat een kind kan lezen. Vanmiddag heb ik het rapportgesprek, ondanks ik veel contact met de IBer heb ben ik ook wel eens benieuwd naar de ‘nieuwe’ juf van Q. Die heeft ze de helft van de week vanaf de kerstvakantie al en ik heb haar nog nooit gezien... Verder gaan ze op school een goed dossier opbouwen over Q (ik vond het apart dat dat er nog niet was, maar ik heb ook geen idee hoe dat precies werkt). Er komt weer een hb deskundige die een aantal keer met haar zal werken en een rapport zal schrijven. Dan moeten ze op school gaan kijken of ze idd iets op kunnen maken waaruit blijkt dat ze handelingsonbekwaam zijn. Dat is blijkbaar een behoorlijk dingetje omdat de onderwijsinspecteur hier ook zijn mening over geeft. Ben benieuwd dus hoe dit verder gaat.