Beschamend zeg! En die smoezenparade die voorbij komt. Misschien heeft iemand dit of dat of zus of zo. Tsja, het leven kost geld en als je buiten de gemeentelijke compensatie valt zul je creatief moeten zijn. Succes ermee, levenslessen!
Even een vraag.... hier worden argumenten genoemd als dat je als volwassene terugkijkt op een leuke schooltijd door deze uitjes en dat het nodig is om het uitjes naar de Efteling of welk ander pretpark dan ook moeten zijn, want anders is het geen uitje. Hoe kijken jullie terug op je schooltijd? Mijn ervaring: Ik kan me niet heugen ooit met school naar een pretpark te zijn geweest. Wij deden wel excursies maar in de buurt en dat vinden we geweldig als klas. Ik heb evengoed positieve herinneringen aan mijn schooltijd. Pas vanaf 16 jaar hadden wij werkweken (eens per jaar) en dat was gewoon in de NL of Duitsland en veelal met uitwisselingen. Kosten waren daardoor laag. Het bleef ook speciaal omdat je wist dat het maar twee keer in je hele schoolcarrière was.
Maar leg je er dan ook bij neer dat een school dan zegt dat je kind niet mee mag als je het excursie geld niet wil betalen. Dan moet je je er ook bij neerleggen dat een school geen geldboom heeft en niet altijd alles maar kan betalen voor de kinderen.
Op mijn basisschool was 1x per jaar het schoolreisje naar een pretpark zoals duinrel, efteling of een dierentuin. In groep 7 en groep 8 gingen we 3 nachten op kamp in NL.
Ik kijk met veel plezier terug op mijn schooltijd. De werkweken die wij hadden in groep 6/7/8 waren echt GE WEL DIG. ik heb daar nog steeds de videobanden van. Hoe leuk was het dat we met de klas en de leraren op " vakantie " gingen, de bonte avond, de spellen die we daar deden. En dan alle leuke praktijklessen op de schooltuintjes, de jaarlijkse feesten op school, de disco's of de afscheids musical in groep 8 en ga zo maar door. Wij gingen ook elk jaar naar inderdaad een duinrell of lineaushof. Ja ik kijk met enorm veel plezier terug op alles wat ik in mijn basisschool tijd heb beleefd. Ben nu 33 maar kan nog in gedachten terug gaan en er van genieten alsof het de dag van gisteren was. Op de middelbare school gingen wij niet naar het buitenland op werkweek, gewoon een paar nachtjes in Nederland, was ook erg leuk.
Tja er zijn altijd uitzonderingen op de regel... maar in jouw voorbeeld zou ik zeggen dat heeft met keuzes te maken en zo kan je overal smoesjes voor verzinnen.
Nou nee dus want kinderen buitensluiten zou geen optie mogen zijn. Als de school iets organiseert dan doet iedereen mee want iedereen heeft daar recht op, niet alleen de kinderen waarvan de ouders de vrijwillige bijdrage betalen. Als de school niet iedereen kan meenemen dan moet er iets anders verzonnen worden om toch dat geld bijeen te krijgen. Of de school moet geen uitjes/evenementen organiseren vanuit de school tijdens schooltijd.
en daarom laten veel scholen de ouders de vrijwillige ouderbijdrage en het schoolreisje appart betalen. Vrijwillige ouderbijdrage niet betaald, wel mee doen aan activiteiten maar deze worden steeds minder omdat er steeds minder budget is Schoolreisje niet betaald, thuisblijven en de andere kinderen kunnen gewoon een leuke dag hebben!
Dan kom je toch weer bij het verhaal dat er dan een sponsorloop georganiseerd kan worden? Maar dat willen sommige dan ook weer niet, ja sorry hoor.
Precies. Hier hetzelfde. Geen idee waar we ooit allemaal zijn geweest. De herinnering zit hem dus niet in de hoeveelheid geld dat het heeft gekost, maar in de sfeer die er was. Een uitje naar een tuincentrum (met een leuke invulling) kan dus echt 10x leuker zijn dan een duur uitje naar een pretpark. Jammer dat zoveel creativiteit verdwenen is. Ook las ik iets over mensen met minimum inkomen en het dilemma van kadootjes kopen voor verjaardagsfeestjes. Vroeger hadden wij ook een meisje uit zo’n gezin in de klas. Maar juist haar kadootjes kan ik me nog herinneren. Er zat zoveel creativiteit en moeite in. Een mooie glazen pot versierd met snoepjes erin. Dat soort dingen. Mensen moeten eens wat meer leren omdenken (en dat vooral ook doorgeven aan hun kinderen)
Die herinnering naar de efteling zit bij mij ook niet in de hoeveelheid geld die het gekost heeft want ik heb geen flauw idee wat mijn ouders daarvoor betaald hebben. Maar als jij geloofd dat een creatief uitje naar een tuincentrum 10x leuker kan zijn voor kinderen naar een uitje naar een pretpark dan leef je echt in een droomwereld!
Ik zou zeggen, lees even de berichten hier terug. Als je aangeeft dat je als ouder zijnde bijvoorbeeld een leuke sponsorloop zou kunnen organiseren in plaats van de ouderbijdrage te betalen dan is dat heel raar. Ik vind dat iedere ouder op wat voor manier dan ook gewoon wat kan doen voor school. School zorgt er ook voor dat jouw kind goede educatie krijgt toch?
H Hier is dat ook apart ja. Ouderbijdrage is per gezin, schoolreis per kind en word steeds duurder omdat kleuters in het dorp blijven dus alleen eten/drinken kosten. Groep 8 op kamp dus veel duurder. Alles in 1 zou ook niet werken denk ik omdat er heel veel gezinnen zijn met 4 of nog meer kinderen op school (Ja, refodorp ) maar natuurlijk ook gezinnen met maar 1 kind
Hier is het vanaf groep 1 tm groep 8 een vast en hetzelfde bedrag. Dat gaat in de schoolreispot en word verdeeld onder alle klassen. Het kan dus zo zijn dat je in groep 1 tm 3 10 euro meer betaald dan het schoolreisje werkelijk kost maar in bijv. groep 8 als ze op kamp gaan betaal je beduidend minder dan dat het werkelijk kost.
En ik droom dan ook. Het zit hem echt niet in hoe duur het is. Sfeer is veel en veel belangrijker. Overigens valt een tuincentrum eerder onder excursie dan onder schoolreis lijkt mij en dat maakt ook verschil.
Als ik terugdenk aan mijn schoolreisjes dan staat het bezoek aan een natuurgebied met een hele grote zandvlakte op 1, wat was dat leuk! Spelen in het zand, pootje baden in een beekje, picknicken. Topdag! Gratis ook, afgezien van vervoer en eten/drinken. Pretparken vond ik altijd vooral druk, veel geschreeuw... maar ik zal vast in een droomwereld leven
Volgens mij komt er niets steeds minder budget. Activiteiten als kerst, sinterklaas en Pasen worden gewoon altijd gedaan. If anything, volgens mij worden er tegenwoordig meer activiteiten georganiseerd op scholen dan 20 jaar geleden. Wij hadden bijv. geen seizoensafsluitingen of themaweken met bijbehorende activiteiten. De niet betalers zijn er altijd geweest en zullen er ook altijd zijn, scholen houden daar ook gewoon rekening mee. Het is altijd puzzelen met budgetten, dat was 20 jaar en 10 jaar geleden ook al. Ik vind het een beetje zielig doen en de kont tegen de krib gooien. Denk in oplossingen ipv problemen. Hoe krijgen we alle kinderen mee want we willen dat alle kinderen kunnen genieten van het schoolreisje ipv 'zij hebben niet betaald, dat is niet eerlijk dus zij mogen niet mee'. Dat is imo oneerlijk naar de kinderen.