Ik verbaas me er vooral over dat ouders in de rij staan om mee te mogen op schoolreisje. Waarom is dat zo leuk?
Mijn stukje ging niet over de financiele kant maar over de kant ipv fancieel bijdragen eens met een activiteit te helpen.
Dat snap ik, maar ook dat is niet altijd mogelijk. Mijn vriendinnen bijv doen heus dingen mee op school, maar hebben daarnaast ( net als de meeste andere ouders) een baan, ze staan er alleen voor met hun (bijzondere) kinderen, hebben zelf lichamelijke kwalen en hebben geen geld voor de benzine om naar school te rijden. Dan zouden ze volgens jou, nog extra op school moeten helpen of dingen organiseren omdat ze de ouderbijdrage niet (kunnen) betalen. Dat is dus niet mogelijk. En denk niet dat het verhaal van mijn vriendinnen op zich staat. Het komt vaker voor dan jij denkt. En juist omdat andere ouders zo hard oordelen, lopen ze hier niet mee te koop. Je kunt niet bij iedereen achter de voordeur kijken.
Ik vind het een moeilijke discussie. Aan de ene kant vind ik het verschrikkelijk voor gezinnen die in armoede leven en waarvan de kinderen daardoor mogelijk niet op schoolreis kunnen. Of waarbij de ouderbijdrage stress oplevert. Aan de andere kant vind ik het ook echt sneu voor alle (andere) kinderen als dit soort uitjes afgeschaft worden. Dat heeft niks met "prinsjes en prinsesjes" te maken. Ik denk dat de meeste van ons gewoon goede herinneringen hebben aan schoolreis. Kinderen kijken er een heel jaar naar uit. Ik zou het echt erg vinden als dat wordt afgeschaft. Mijn ervaring is dat de meeste scholen echt wel kijken naar wat ouders te besteden hebben. Dus bijvoorbeeld om het jaar schoolreis of een goedkoop uitje (bijv. strand) afwisselen met een duurdere. Gelukkig bestaat de stichting Leergeld ook nog. Zelf zou ik ook met liefde bijdragen voor een gezin dat het moeilijk heeft en net buiten de boot valt voor stichting leergeld. Mijn directeur weet dit. Maar tot nu toe is het bij ons op school nooit nodig geweest. Zodra dit wel gebeurt, weet hij dat hij bij ons mag aankloppen. Ik denk wel dat voor sommige gezinnen de drempel om hierom te vragen erg hoog is. Maar mocht het dus zo zijn dat er voor bepaalde kinderen helemaal niet wordt betaald omdat het geld er niet is, dan zorgen we wel dat het goed komt. En ik denk eigenlijk dat meer mensen binnen ons team er zo over denken. En een hoop ouders ook. Dus zelfs als het om meerdere kinderen zou gaan, is dat geld zo opgebracht.
Ik heb ook geeeeen idee. Als ik mee zou mogen mocht er iemand in mijn plaats gaan Gewone uitstapjes vind ik superleuk om mee te gaan, maar schoolreisje: brrr.
Dan is dat toch prima. Ik sprak eerder al.over de groep die niet betaald maar ook niet mee wil doen met activiteiten.
Ik heb dit jaar niet betaald wat ik normaal altijd doe. Dat geld is gegaan naar de extra opvangkosten door de stakingen. Als de stakingen aanhouden, wordt volgend jaar ook niet betaald. Hier gelukkig geen reisjes dus dat speelt dan niet.
Eerlijk en ook begrijpelijk. Je kan je geld niet 2x uitgeven. Maar bespreek je dan ook op school waarom je niet betaald en stellen ze dan iets voor?
bij ons op school is 1 jaar (dat mijn zoon in groep 1 zat) een lijst met namen in de schoolkrant geplaatst van wie nog niet betaald hadden. Dat vond ik wel te ver gaan. Weet niet of ze dat de voorgaande jaren altijd deden en waarom het is afgeschaft. Maar dat maakte de drempel niet te willen betalen wel hoger. Alleen is dat heel naar voor de mensen die niet kunnen betalen.
Er is mij niks gevraagd. Zelf begin ik daar niet over. Mochten er vragen komen, zal ik het ook zo uitleggen.
Maar zo kun je dus overal wel '' iets '' op verzinnen. Dan zouden we dus uitkomen op helemaal niets meer doen want zonder inkomsten voor de school is er ook geen mogelijkheid tot bepaalde uitjes. Is dat dan serieus waar we hebben willen?
Er is nog een verschil tussen helemaal niets en naast het schoolreisje zo vaak op excusie gaan dat het niet meer te betalen is.
Dat is zelfs verboden. Dat zijn privé zaken over dingen die andere ouders helemaal niks aan gaat. En dat over iets dat vrijwillig moet zijn volgens de wet!
De situaties komen voor, anders zou er wel voor alle kinderen betaald worden. Waarom ga je ervan uit dat mensen moedwillig, met kwade intenties, niet betalen? Of dingen gaan lopen verzinnen? Zelfs van de mensen die letterlijk tegen een andere ouder zeggen: ik betaal niet omdat ik daar geen zin in heb kan het zijn dat zij zichzelf overschreeuwen uit schaamte voor een slechte financiele situatie. Er zal ook heus wel eens iemand zijn die het echt helemaal niks kan schelen, maar juist omdat jij en ik dat niet met zekerheid kunnen zeggen, is het misschien beter om niet zo te gaan lopen wijzen en elke beargumentatie in twijfel te trekken.
Maar dat geld is niet alleen voor excursies. Dat is voor paasontbijt, kerstviering, sportdag, versiering van de school met bepaalde gelegenheden, en nog zoveel meer. Als alleen extra excursies daardoor weg zouden vallen zou ik er nog niets op tegen hebben. Maar wel al die andere extra's die ik net benoem!
Tuurlijk zijn er gevallen waar het heel sneu is en er echt niets aan kunnen doen. Dat zal ik niet ontkennen. Maar ik denk dat dit uitzonderingen zijn en geen 15% van een school (dat is op mijn zoon zijn school het percentage niet betalende ouders). Maar ik geloof echt dat waar een wil is er ook een weg is. Dus als het financieel niet lukt het wel op een andere manier opgelost kan worden. Maar dat kan alleen als men het gesprek aangaat. En dan zal inderdaad schaamte aan de kant gezet moeten worden. Want het is niet iets om je voor te hoeven schamen hoewel ik ook snap dat het wel zo kan voelen.
Men 'moet' helemaal niks, ook niet het gesprek aangaan en zeker niet de schaamte opzij zetten. Het is en blijft een vrijwillige bijdrage. Maak die dan verplicht als het zo belangrijk is. O nee, dat mag niet. Daar zijn redenen voor. En voor wie het echt interessant vind, het is toch nog voor veel mensen in Nederland lastig om de eindjes aan elkaar te knopen, met name eenoudergezinnen (die doorgaans ook niet superveel tijd over hebben om quasi-vrijwillige inzet te leveren onder schooltijd): View attachment 560774 Bron: https://www.nji.nl/nl/Databank/Cijfers-over-Jeugd-en-Opvoeding/Cijfers-per-onderwerp-Armoede-in-gezinnen Al zou dit niet uit moeten maken voor een discussie over een vrijwillige bijdrage.
Geloof me, het is veeeeeeel makkelijker om geld weg te geven als je zelf iets kunt missen, dan om toe te moeten geven dat je iets niet kunt betalen en geld aan te moeten nemen van een ander. Bovendien, als ik de reacties hier lees, snap ik helemaal waarom ouders er niet voor uit durven/ willen komen dat ze het geld niet op kunnen brengen. Je kunt wel zeggen: waar een wil is, is een weg, maar dit zijn vaak ouders van wie het leven compleet in het teken staat van financieel overleven. Het ene gat met het andere dichten. Heb jij wel eens nachtenlang wakker gelegen omdat je er financieel niet meer uitkomt? Dit is voor veel mensen dagelijkse realiteit. Constant stress over geld. Denk je nou echt dat het de hoogste prioriteit heeft om de ouderbijdrage van school te betalen? Er zijn in deze gezinnen wel belangrijkere vraagstukken die opgelost moeten worden ( eigen risico zorgverzekeraar, kiespijn hebben, maar de tandarts niet kunnen betalen, geen alimentatie ontvangen en dus de huur niet kunnen betalen, enz) Of het om 15% van een school gaat, weet ik niet, maar ik weet wel dat het vaker voorkomt dan jij denkt. Het zijn zeker geen uitzonderingen!