Zoontje van 5 zit de laatste tijd niet lekker in zn vel. Hij is snel boos, opstandig zegt vaak dat hij moe is. We dachten dat de vermoeidheid misschien te maken had met Pfeiffer (moeder van zn beste vriendje heeft het) maar krijg steeds vaker het idee dat hij niet echt moe is. Denk eerder dat hij het woord gebruikt om aan te geven dan hij niet blij is. Hij hangt vaak op de bank, al kan hij ook heel leuk opgaan in zn spel maar hij ligt vaker als een puber op de bank te hangen. School zegt hij ook niet zo leuk meer te vinden maar kom er niet achter wat daar de reden van is. En nu ook bij het afscheid nemen veel verdriet. Hij had vaak de grootste onderbroeken lol met andere kindjes maar bij het binnenkomen vind ik hem de laatste tijd stil. Bij het ophalen krijg ik wel altijd te horen dat het snel weer goed ging, al vindt de juf hem ook anders dan anders. Hij zit in groep 2 en zou volgend schooljr naar groep 3 gaan maar de juf denkt dat hij beter nog een jaartje in de kleuterklas kan blijven. Cognitief zou hij het wel kunnen maar op andere vlakken zou hij er erg hard aan moeten trekken, waaronder zn sociale weerbaarheid. Voor zn zelfvertrouwen zou het een verstandige zet zijn om hem wat langer te laten kleuteren. (Hij is van eind december, dus ook echt een grensgeval) Dat is dan ook het enige wat we nu kunnen bedenken, dat school te veel energie kost. Zou hij een beetje ondersneeuwen? Of de komst van zn broertje ruim een jaar geleden. Is natuurlijk ook een grote verandering. Maar toen is hij ook op school gestart en hij heeft school eigenlijk altijd erg leuk gevonden. Kortom: We weten het niet meer. Het maakt me onzeker dat we niet weten wat we hiermee kunnen. Tuurlijk is een kleuter opvoeden een behoorlijke taak maar door het idee dat "er iets met'm is" merk ik dat we op zoek zijn naar handvaten. Maken kleuters vaak zo'n fase mee? Of zijn er mama's die iets herkennen en tips hebben?
Ik zou even doorvragen naar die 'sociale weerbaarheid'. Blijkbaar ziet school dat er iets niet goed gaat daar. Zeker ook vragen wat school doet om dit te verbeteren! Pas als ze daaraan gewerkt hebben, kunnen ze echt iets vinden over naar welke klas, lijkt me. Maar ik zou dus wel echt actie ondernemen nu, zo'n situatie mag niet te lang duren.
Zn juf ziet de weerbaarheid wel groeien hoor bij hem, dat zien wij ook. Alleen is hij nog "jong" en is ook zijn behoefte in spelen nog groot. In groep 3 moeten ze aan een tafeltje zitten en bezig zijn met werkjes. Juf denkt dat hij daar nog niet helemaal aan toe is. Hij heeft nu al moeite met werkjes afmaken... Liefst speelt hij de hele dag in de bouwhoek. Volgens mij heb ik daarom ook wat langer gekleuterd, omdat ik lang speels bleef. Die weerbaarheid is naar mijn idee niet iets wat niet goed gaat maar iets waar hij zich nog verder in moet ontwikkelen. Prima als hij daarin wat achter loopt. Hij is gewoon nog jong.
Om de redenen die je nu geeft is nog een jaar kleuteren misschien idd wel erg fijn voor hem. Ook voor de weerbaarheid omdat hij dan de oudste is, zeker omdat hij van eind december is, anders is hij echt heel jong in groep 3.
Maar je schrijft dat hij aangeeft school niet leuk meer te vinden. Daar zal dan toch wel een reden voor zijn? Weerbaarheid vind ik zo'n vage term. Dl zat in het begin naast een klierige jongen van een jaar ouder, die teveel in haar ruimte kwam (aan haar kleren zat, in haar tekeningen kraste etc). Ze zei daar iets van maar dat hielp niet. Juf zag het allemaal niet, en opperde een weerbaarheidscursus. Dat vond ik iets te makkelijk, het is een basisschool, geen boksschool. Daar ging dus iets mis, n iet met dl (alle kinderen zijn anders) maar in de klas. Daarom zou ik doorvragen naar die weerbaarheid
Yup dat denken wij ook. Alleen sta ik net met de moeder van een vriendje te praten en die zegt dat hij dan in de groep komt waar 2 nogal pesterige jongetjes zitten. Een van die namen komt hier ook wel eens voorbij. Heb niet het idee dat hij door hen gepest wordt maar in zn verhalen hoor je wel dat het "lastige jongetjes" zijn zeg maar. En dat is nu dus bevestigd. Diezelfde moeder vertelde ook dat de juf in groep 3 een hele fijne juf is (moeder heeft een oudere dochter) en voor m'n zoontje wel eens een hele goede kan zijn. Dat zijn persoonlijke ervaringen maar vind het wel iets om daar eens in gesprek over te gaan met zn juf. Lastig vind ik het. Ook omdat het niet lekker in zn vel zitten missschien wel aan iets anders ligt dan school. Misschien is er thuis iets wat we anders moeten aanpakken. Kon ik zn gebruiksaanwijzing maar ergens vinden
Maar is die klassenindeling en waar welke leerkracht staat al bekend dan? Hier wisselt dat per jaar nl. De kinderen kunnen door elkaar worden gehusseld en de juf van groep 3 kan wel ineens in groep 8 staan. Ik zou daar niet te veel vanuit gaan.
Mijn zoontje is ruim 4,5 en is de laatste tijd ook opstandig, moe en boos. Heeft geen zin, wil niets. Maar ik heb het idee dat het bij hem erg is dat hij zoveel MOET. Hij moet naar school de hele week, moet naar naschoolse 2x per week, moet naar sport, moet binnen kort naar zwemles. Allemaal dingen die hij moet (van ons) maar zelf geen keuze in heeft. Dus wij gaan nu stoppen met de sport, dat is gewoon teveel. Hij wil ook graag thuis met zijn speelgoed kunnen spelen, en ook een moment rust kunnen hebben door lekker op de bank te hangen. Netzoals mama en papa na een drukke dag. Hij is de hele dag met 25-30 andere kinderen, allemaal prikkels om hem heen dat vraagt denk ik nu even te veel van hem. Bij je zoon zal ik ook echt wel even doorvragen bij de juf, over de klas, of hij idd misschien naast iemand zit wat niet goed samen gaat. Ze kunnen op deze leeftijd in een paar maanden soms ook best wel een grote sprong maken in zelfstandigheid en wel of niet te speels zijn, doorkleuteren hoeft niet verkeerd te zijn als je kind nog niet klaar is voor groep 3, maar misschien is hij er over 3 maanden wel aan toe dan moet die optie nog wel open staan.
Alleen sociale weerbaarheid is inderdaad vaag. Is de stof ook te moeilijk of juist te makkelijk en daarom juist niet leuk. Heeft hij na schooltijd nog veel afspraken/sport? Mocht je juist een sport zoeken om energie te krijgen en sociaal weerbaarder te maken kun je denken aan judo. Onze uk is jonger maar het helpt hem sociaal ontzettend!
@tuc Er zijn 2 kleuterklassen en beide groepen heb je groep geel (groep 1) en rood (groep 2) De rode groepen stromen door naar groep 3, dus die komen bij elkaar in dezelfde klas. De leerkracht van groep 3 staat daar al jaren, dus volgend jaar waarschijnlijk ook. Maar ik ga het gesprek wel aan en dan hoor ik het wel.
@mamameer J. gaat binnenkort op zwemles, sport mag hij later uitkiezen. Eerst maar eens kijken hoe hij zwemles oppakt. Zowiezo wilde we hem niet op een sport voor zn 5e, eerst afwachten of hij buiten school nog energie overhoudt. Ook de opvang (gastouder) vindt hij niet meer leuk. (Had ik in mn openingspost trouwens even moeten melden ook) Dat is inderdaad ook een verplichting... Als we over school en gastouder doorvragen, krijgen we het er niet uit. Meestal zegt hij dat hij moe is of zich verveelt. En als we dan vragen wat vervelen is, geeft hij pijn in zn been aan, dat hij moet zweten of het koud heeft. Dus heeeeel erg vaag. Z'n juf heeft ook wel eens een gesprekje met hem maar ook zij krijgt het niet helder. T gevaar is er ook nog dat we antwoorden in z'n mond leggen. Bij open vragen antwoord hij vaag en bij gesloten vragen praat hij eigenlijk alleen maar mee. Die sprong/groeispurt is wel iets om in ons achterhoofd te houden. De kans bestaat dan inderdaad ook dat het over een tijdje heel anders is.
@Uuz Ik ben er vanmiddag dus achter gekomen dat er "lastige jongetjes" in zn klas zitten. J. heeft het wel eens over ze, in de negatieve zin, maar heb er nooit echt veel aandacht aan besteed. Nu hoorde ik dus dat meer kindjes "last" van ze hebben en dat ga ik zeker even bespreken met de juf. Kan ze het extra in de gaten houden.
Een speelafspraakje met zo'n ander kind kan ook wel helpen; dl kreeg tenminste toen een ouder meisje te spelen en die klaagde over precies hetzelfde; daarna was het probleem weg.
Herkenbaar, thuis is zoontje met 5/6 jaar moe, boos en opstandig en op school verlegen en onzeker. Hij is van begin december en wij zijn voor nog een kleuterjaar gegaan. Ik wilde heel eerlijk gezegd eerst nog wel voor groep 3 gaan maar dat was eigenlijk vooral omdat zijn meeste vriendjes uit de klas wel naar 3 gingen en hij daar echt niet aan onder deed...maar ben er nu wel blij mee, hij is zo ontzettend gegroeid...letterlijk en figuurlijk. Hij heeft genoeg nieuwe vriendjes in de klas en hij speelt ook nog steeds met een paar klasgenootjes van vorig jaar...en "lastige" kinderen in een klas hou je. Hij krijgt wel steeds meer werkjes op groep 3 niveau want op dat gebied is ie er nu echt wel klaar voor. Hij heeft sinds vorig jaar ook speltherapie, om wat zekerder/weerbaarder te worden, en daar heeft ie ook zoveel baat bij en wij ook.
Om het verhaal van je kind eruit te krijgen zou je kunnen proberen om via een knuffel pop te praten. Vaak voelt dat veiliger om hun verhaal te doen. S'avonds bij ze in bed kruipen lamp uit komen ook veel verhalen eruit.
@MaMa Dat is wel een idee ja. Hij praat uit zichzelf niet echt tegen zn knuffels maar ik kan het natuurlijk wel aansturen. Zelf beginnen met praten tegen een knuffel bij het naar bed brengen of gewoon tegen zoontje zeggen dat knuffels altijd zo goed kunnen luisteren. Thnx. Heb wat rondgelezen vandaag. Ga wat meer opletten op wat hij allemaal zegt op een dag. Het kan zijn dat ik daar een opening vindt om een gesprek te beginnen. Hem er gewoon naar vragen werkt in ieder geval niet.