@Averlhach ik denk dat het niet zo belangrijk is of je ergens in gelooft of niet. Als het maar werkt voor dat ene kind. En dat is gelukkig precies wat onze ka gedaan heeft, en daar zijn we hem heel dankbaar voor!! Een goede arts kijkt verder dan zijn protocol. In mijn dagelijkse werk heb ik hier ook veel ervaring mee, dus misschien dat mijn beeld daardoor minder ‘star’ is. Wist je trouwens dat ze bezig zijn de richtlijnen te wijzigen? Ieder kind ‘moet’ straks eerst ingedikte voeding krijgen, voor meerdere dagen achtereen. Daarna kan evt zuurremming overwogen worden. Dit zal niet meer gegeven gaan worden zonder dat er ingedikt is. En dit zal dan juist wel gecombineerd gaan worden. Nieuwe inzichten... @Ysabella hoe groot is je zoontje? Die van ons is nu precies 7 kg en 65 cm. We noemen hem ‘de buffel’ @Bubbels84 ranitidine werkte hier ook maar een paar dagen een beetje. Daarna geen effect meer. Zl krijgt nu nexium, een middel wat de aanmaak van maagzuur verminderd. Dat helpt super. Als hij spuugt ruikt het ook veel minder zuur. Dit is alleen een middel wat ze niet snel zullen geven. Ik zou toch echt eens overwegen om minder vaak te voeden als dat lukt. Minimaal 3 uur ertussen, en geen borst als toetje geven. Laten drinken uit 1 borst tot hij genoeg heeft en loslaat en klaar. Heb je al eens advies van een lk ingewonnen? Die kunnen soms ook goede adviezen geven. Hier sliep zl s nachts ook goed. Maar die was gewoon zo uitgeput van de hele dag vechten...
Ik weet niet of het al eens genoemd is maar hier gebruikten we Gelilact in plaats van jhbpm. De verhalen hier zijn allemaal erg herkenbaar en ik merkte dat, als ik de flessen aandikte met Gelilact, de reflux klachten een stuk minder werden. Verder heeft Gelilact totaal geen bijwerkingen en vond ik het super. Het is niet in Nederland te koop (België wel) maar heel eenvoudig online te bestellen. Het klaarmaken is even uitzoeken maar hier heb je vrij snel een handigheid in. Ik maakte altijd één liter afgekookt water klaar en deed hier 10 afgestreken schepjes is. Schepjes zijn maar heel erg klein dus met een potje kom je vrij lang uit. Daarna heel goed mixen met de mixer totdat alle klontjes eruit zijn. Dit duurde altijd wel even. Daarna vulde ik flesjes (van de action ofzo) en zette ze allemaal afgekoeld in de koelkast. Bij elke fles die ik daarna gaf nam ik zo’n flesje, warmde het verdikte water op in de magnetron en maakte er zijn melk mee. Het voordeel is dat het spul niet dikker wordt naarmate het afkoelt en zoals ik al beschreef totaal geen bijwerkingen heeft. Ons zoontje heeft ook altijd heel veel gehuild en ik heb ook vaker gedacht waar ben je aan begonnen. Zoals al vaker gezegd: denk ook aan jezelf en probeer hem af en toe even weg te brengen naar ouders of schoonouders zodat jij ook weer bij kunt tanken. Zodra mijn zoontje vaste voeding kreeg hebben wij ook vrij snel de flessen afgebouwd omdat ik merkte dat hij het op de vaste voeding veel beter deed. Ik hoop dat je er iets aan hebt en ik wens jullie heel veel sterkte!
Ja het minder voeden zou misschien werken als t minder pijnlijk wordt want hij zoekt dan troost en is anders niet stil te krijgen. Heb vandaag filmpjes gemaakt en laten zien en nu heb ik 14 dagen nexium op proef gekregen. Even handigheid krijgen in het aanmaken en geven. Hoe snel merkte jij verandering?
Die richtlijn is niet nieuw. Die richtlijn staat namelijk al minstens een jaar in de richtlijnen voor kinderartsen. Eerst indikken en als dat niet voldoende helpt medicatie (zonder indikken). En als zoveel onderzoeken aantonen dat het zo slecht is zal ik die combinatie eerst willen zien in de richtlijnen. En het is niet wat ik vind, het is wat medisch verantwoord is.
Nexium werkte hier met 5 dagen. Goed opletten hoe je het maakt, je moet namelijk een heel zakje maken en dan de juiste hoeveelheid geven en de rest weggooien. Je kan namelijk de helft niet afwegen ivm verschillende werkzame delen. Zakje met water, roeren, even laten staan en weer roeren. De witte korrels niet kapot maken. En echt elke dag hetzelfde tijdstip geven
Oh echt!! Ik moest hier dus t zakje opdelen... Maakt r tijdstip uit? Ik bedoel beter in de ochtend of in de avond?
@madelein , schrik niet onze zoon is 8 kilo en 65 cm lang. Wij noemen hem Shin Chan van dat stomme tv programma wat vroeger op fox kids was. ( wat ben ik opeens oud) Hij zit nu ook al gewoon in maat 68. En van de week heb ik maat 68/74 gekocht. Haha die bijnaam van jullie zoon, geweldig!
Staat genoteerd! Ik vond jhbpm klere spul al dankte ik alles op mn knieën dat t goed ging hier. Eerst indikken en dan pas medicatie is al een tijd de richtlijn. Ik denk dat dat ook mede komt sinds de recentere onderzoeken dat de maagzuurremmers op jonge leeftijd tot botonkalking op oudere leeftijd kon leiden en dat het verzoek was om terughoudend te zijn/worden in het verstrekken van maagzuurremmers. Heb een tijdje geleden t artikel daarvan ook hier op t forum gepost. Geloof begin 2017 was t in t nieuws. Laat ze dan maar gelijk naar die gelilact kijken als indikkingsmiddel ipv jhbpm. T speelt juist t heftigst in de eerste periode en t laatste wat je dan wilt is een krijsend kind met extra verstoppingen, krampen etc vanwege t standaard protocol als dat te voorkomen is. Je zoekt je in t begin al genoeg verloren als je reflux/lactose circus te pakken hebt.
Ik zeg toch ook nergens dat dat nieuw is? Ik zeg dat de huidige richtlijn gewijzigd gaat worden, das alles. Ik ga er maar vanuit dat de club kinderartsen weten wat ze doen . Zeker omdat het zh goed aangeschreven staat. Wat nu gedaan is werkt voor onze zoon, en klaar. Meer heb ik niet nodig. Het stuit me een klein beetje tegen de borst dat je het medisch onverantwoord noemt hoe onze zoon nu behandeld wordt. Maar misschien is dat niet zo bedoeld en vat ik het verkeerd op ( zoals vaker gebeurd met geschreven tekst zonder intonaties enzo ) De enige reden dat het niet aangeraden wordt samen te geven is dat het indikken dan minder effectief zou kunnen zijn, doordat het door zuur nog verder indikt. Dat effect zien wij niet, dus wellicht is dat de reden dat het samen gegeven wordt. Overigens ligt onze zoon nu ook op medisch advies op z’n zij. Ook niet volgens de richtlijn, maar rugligging is echt geen optie bij hem. @Vero0504 das idd mede de reden dat ze terughoudend zijn. En een hoger risico op infecties, ook een goede reden. Daarbij is het vaak niet nodig zuurremming te geven. Maar helaas soms wel, en dan is het toch ook fijn dat die middelen bestaan . Hier trouwens weer hele slechte ervaringen met pure jhbpm. Daar reageerde zl heel slecht op. Op nutriton juist stukken beter. Daar zit ook natriumcarbonaat in, wat ook zuur neutraliseert. Dus wellicht is dat voor hem beter. Ook qua indikken zal het wisselen wat werkt denk ik. Lastig... @Ysabella hahaha die naam Hier ook al maat 68 idd. Reuzen!!
@madelein het zijn inderdaad echt reuzen. Bij de geboorte was jou zoon dan zeker ook al zo groot? Ik had mer de zwangerschap al maat 68 gekocht, iedereen verklaarde mij voor gek
Nexium heeft verschillende soorten korreltjes. Zo zie je de witte korreltjes zitten, maar ook andere soorten werkzame stoffen. Zelfs al heb je een weegschaal die 5mg kan afwegen, je zit dan nog met de verschillende bestanddelen. Mijn ka heeft het toen echt heel duidelijk uitgelegd en de apotheek in het ziekenhuis nogmaals. Mijn eigen apotheek wist het eerst niet, maar heeft toen navraag gedaan en gaf toen aan dat het klopte. Als je kindje het meeste last heeft overdag van reflux is het verstandig om het in de ochtend te geven. Ik gaf het bij de jongste altijd rond 7 uur.
Ik lees hier geïnteresseerd mee. @Ysabella hoe gaat het nu? Daar was ik nog benieuwd naar. Madelein, wat fijn dat het zoveel beter gaat! Ik kende je vorige verhaal. De opname in het ziekenhuis was dus een hele goede keuze, ondanks dat het eerst zo fout voelde. En geweldig dat je de borstvoeding weer herpakt hebt! Hopelijk zorgt dat allemaal voor goede rust in huis. Bubbels, hopelijk brengt de Nexium zoden aan de dijk. Succes!
Puur uit interesse; iemand enig idee waarom het ene kind wel last heeft van terugkomend zuur en het andere kind niet? Hier een dochter van 3 maanden die vaak hikt en slikt, 5 á 6 x per dag. Ik hoor het dan klotsen. Ook spuugt ze gal, wel iets minder vaak. Ze vindt t 1 seconde vervelend, maar huilt niet. Zou dat met de gevoeligheid van de kindjes te maken hebben? Dus als ze er last van hebben, dan zijn t kindjes die ook sneller last van prikkels hebben? (Heb zelf t idee dat mijn dochter best wat prikkels aan kan). Of heeft t veel meer te maken met hoe vaak de slokdarm geprikkeld wordt, komt er vaker zuur terug dan bv bij mijn dochter?
Ben dr geen expert in maar t komt door t nog niet volgroeide maagklepje (tis een spier, maar iedereen noemt t klep) wat ik begreep ervan. In meer of mindere mate hebben ze t allemaal. Net zo goed, maar iets anders, als dat de coordinatie van slikken nog geleerd moet worden. In de basis kunnen ze t (mits (redelijk)volgroeid) maar het is nog een heel leerproces om die 26 spieren die erbij betrokken zijn gelijktijdig met elkaar te coordineren, de ene heeft dat sneller als de andere onder de knie. Denk dat het gedoe met prikkels etc er niet direct aan verbonden is maar als je kind dus wel onder de categorie "last ervan" valt, dan merk ik dat je prikkels, krampen etc echt buiten de deur moet houden en die prikkels langzaam aan moet introduceren. Niet zo zeer vanwege het niet om kunnen gaan met prikkels maar de prikkelverwerking wat leidt tot spanningsopbouw in t lijfje en de maag onder druk zet en t zuur of inhoud naar boven gooit. Krampaanvallen (vanwege lactose hoeveelheid bleek later) en reflux gingen hier ook hand in hand. Dus alles wat leidde tot spanningsopbouw (krampen, prikkelverwerking, huilen) in dat lijfje voorkwamen wij waar mogelijk. Ze heeft niet als kluizenaar geleefd, ja de eerste weken omdat we zo verrot waren, maar we deden alles gewoon een stuk rustiger aan. Voor ons een heel ander leven want normaliter ren ik van hot naar her en standje 'rustig aan' kende ik niet maar sindsdien is dat dus over, verplicht rustig aan is ook zo slecht nog niet als je daar een mega blij kindje voor terug hebt.
Het is niet helemaal bekend. Wel blijkt dat kindjes met reflux vaak een gevoeligere maag hebben. Naast het verhaal wat Vero schrijft. En als kindjes sneller last van prikkels hebben zijn ze vaak ook meer gespannen dan andere kindjes. Overprikkeling kan ook reflux tot uiting brengen. Daarom zijn de leefregels zo belangrijk om eerst dat te bekijken wat goed werkt. En een paar dagen zo prikkelarm mogelijk kan dan al het effect laten zien. Is er geen verschil dan weet je dat ook.
Nou de eerste keer geven was weinig succesvol.. ranitadine was 1.3 ml maar dit natuurlijk stukje meer. Hoe goed ik het ook achter in zijn mond spoot hij tufte toch weer een deel uit.. Morgen maar weer in de herkansing..
Mijn dochter krijgt 2.4 ml per keer. Ik doe t onder het verschonen. Broek uit, 0.5 ml erin, luier uit, 0.5 ml erin, billen afvegen, 0.5 ml erin, etc... Elke keer die kleine beetjes krijgt ze niet uitgespuugd
Dit gebeurde bij ons ook. Het hem in kleine beetjes van een lepeltje geven en dan gelijk z’n speentje geven werkte het beste. Dus beetje op een lepeltje, geven, speentje erin, weer beetje op een lepel, geven, speen erin etc.