Maar begin je dan niet gewoon volgende week uit jezelf? Ik blijf het mij oprecht afvragen waarom mensen dan alleen mee kunnen doen als er zoiets landelijk word georganiseerd. Dat vind ik apart. ( algemene reactie trouwens )
Gehakt gaat prima in de vriezer, ik doe dat vaak als vriend toch liever gehakt in de chilli wilt ofzo (af en toe heeft ie zo'n bui). Dan eten we veel minder vlees dan vroeger in dat gerecht zat, en meer groente. Soms doe ik ergens sowieso veel meer groente in, dan hebben we kliekjes en eten we meer groente. Als je probeert meer groente te eten (en aan je gezin te geven) eet je automatisch minder van de rest. Dit kan ook door naast de nasi/spaghetti wat salade te zetten, al is dat alleen maar wat komkommer en tomaten met een beetje dressing. En meer groente is voor iedereen goed
Ik vind t leuk dat deze actie de aandacht erop vestigt, veel mensen die mee doen leren zo ook andere recepten kennen, en merken dat het vlees echt niet zo'n noodzaak is. Winkels delen ook veel recepten, hebben speciale aanbiedingen etc. En ik denk dat veel mensen die dit doen volgende week ook minder vlees eten, omdat ze lekkere dingen kennen zonder vlees. Daarnaast denk ik dat veel mensen niet weten wat de impact is de vleesindustrie op het milieu. En het is een leuke uitdaging om samen met mensen om je heen aan te gaan. Zoals ik al vertelde, wij hebben een paar weken geleden al n vegan maand gedaan. Daarom ga ik niet alsnog volgende week meedoen. Ik probeer elke week al wat minder vlees te plannen, maar ik vind t in de koude perioden wel moeilijker.
Ik mis vlees niet per se. Maar goed, gisteren wel vlees gegeten (niet thuis, geen invloed op menu). Vanavond eten we een heerlijk groentensoepje met stokbrood (beide laat thuis). Morgen gaan we aan de pompoen lasagne en zondag spaghetti met kastanjechampignons (recept AH). Tussendoor nog een keer een Valess en een keer vegetarische nasi.
Ik vind het op zich een goede actie. Wat ik mij alleen oprecht afvraag hoeveel zin dit soort acties heeft in een klein land als Nederland. Bijna alle grote landen op de wereld (zoals de VS en in Zuid-Amerika) zijn enorme vleesconsumenten en daar promoten ze het eten van veel vlees juist (kijk maar eens naar de mega boerderijen in oa boer zoekt vrouw internationaal). Ook heb ik wel eens gelezen dat je (qua milieuschade) beter een jaar niet kunt vliegen dan 1 jaar geen vlees eten en super bewust leven. Vliegen schijnt het meest schadelijke te zijn wat je kunt doen voor het milieu. En juist dat doen we massaal steeds meer (omdat het dus steeds goedkoper wordt).
De 2 zijn moeilijk met elkaar te vergelijken, heb hierover al heel veel gelezen. Wel is het zo dat de vee-industrie en de transport vergelijkbare hoeveelheid milieuschade geven, en bij veel onderzoeken komt de vee-industrie boven die van transport. Natuurlijk heeft ons landje geen enorme invloed, en wij als losse personen in dat kleine landje nog minder. Maar de grote toename aan bewuste eters en flexitariers, over de hele (westerse) wereld heeft denk ik echt wel een invloed. Een betere wereld begint bij jezelf toch?
Hier sluit ik me bij aan. Ik ben gestopt met denken dat ik toch maar een druppel op een gloeiende plaat ben en geen effect heb. Ik probeer mijn bijdrage dus ook zoveel mogelijk te beperken. En dat voelt goed. Dat anderen er anders over denken, vind ik natuurlijk wel erg jammer, maar daar kan ik geen invloed op uitoefenen. Ik vind deze week wel echt super, ik hoop dat fervente vleeseters geïnspireerd worden vaker te koken zonder vlees.
Nou dan ga ik lekker, haha. De laatste keer dat ik heb gevlogen was in 2013. En het staat voorlopig ook nog niet op de planning.