@pluk Zó duur is het ook weer niet hoor. Dan zou je het over meerdere onderzoeken hebben, bijvoorbeeld met een persoonlijkheidstest of didactisch onderzoek erbij. Alleen een iq test moet je tussen de €500 en €650 rekenen ongeveer.
Zal misschien de Kangoeroewedstrijd bedoelen? Wereldwijde wiskunde/rekenwedstrijd, hebben ze hier ook volgende week of de week daarna. Al noemen sommige scholen pluswerk/levelwerk ook kangoeroewerk/klas. Hier gaan ook een aantal kinderen vanaf groep 6 naar een plusklas buiten school via het samenwerkingsverband. Die worden daar echt niet mee gepest hoor, zitten ook allerlei verschillende types tussen, ook populaire kinderen. Mijn kinderen zijn getest, mijn zoon omdat we gewoon tegen zoveel problemen aanliepen en bij mijn dochter zat het standaard bij de dyslexietest. Zoon HB, dochter MB. Ik vond het wel wat toevoegen, want ook in zo’n verslag staat waar school op moet letten, adviezen enz. Het is maar net hoe je er mee omgaat. Zo’n test is er al vanaf 325 Euro (WiscIII). Kun je hem niet een keer met die plusklas mee laten lopen, dan kan hij zelf ervaren hoe het is.
De kosten voor de IQ test liggen idd ongeveer op het niveau van wat @Jaimio zegt, dus als het nodig zou zijn zou ik me daar wat verder over laten informeren @pluk Q is 2 keer getest, de eerste keer toen ze 5 jaar was. Op school liet ze helemaal niet zien wat ze thuis liet zien en ging ze met heel veel tegenzin naar school. Die test gaf een TIQ van 129, maar liet wel een disharmonisch profiel zien. Deze test hebben we zelf betaald omdat we wilde weten of haar onvrede toch iets met haar intiligentie te maken kon hebben, een van de dingen die ze vaak aan gaf was dat alles saai en makkelijk was. Afgelopen december is ze weer getest met de Wisc. Op school en thuis ging het weer niet goed, ze was vaak erg verdrietig, boos, brutaal, maar ook veel nachtmerries en wilde niet naar school. Ze is toen een half jaar naar een psycholoog gegaan, dat heeft haar wel wat geholpen. Ook ons hielp het om haar beter te begrijpen. Als afsluiting wilde de psycholoog een IQ test doen zodat school ook op dat gebied wist waar Q stond (staat). Het moment van de afname van het tweede deel van de test was helaas erg ongelukkig, de laatste dag voor de kerstvakantie én het afscheid van een van de juffen waar Q erg verdrietig over was en heel slecht had geslapen. Gelukkig heeft de psycholoog het verschil in gedrag tussen de testmomenten duidelijk in het verslag opgenomen. Het TIQ kwam ondanks dat toch op 130, met een harmonisch profiel dit keer. Dat ze getest is, maar vooral de rapporten van de tests, heeft ons en school echt verder geholpen. Naar Q benoemen we niet dat ze hoogbegaafd is, wel dat ze sneller en anders leert en denkt dan veel andere kinderen. Met de stempel hoef je in principe ook niks te doen (zoals een buitenschoolse plusklas of andere school), zolang het goed tenminste...
Mijn dochter (5) heeft zichzelf leren lezen. Maar sprak en spreekt idd sommige woorden verkeerd uit. Of ze begreep niet warom hond met een D geschreven wordt terwijl je een T hoort. Soms staat er een E maar je spreekt een EE uit of een I en je zegt IE. Met dat soort leesregeltjes is een beetje begeleiding wel handig. Mijn dochter is trouwens niet HB of MB hoor, gewoon slim denk ik. Voornamelijk op taalgebied. Ze begon ook al met praten met 8 maanden. (Niemand die me geloofde totdat ze het zelf hoorde )
een IB- er is een internbegeleider, die observeren in de klas wanneer een leerkracht dit nodig heeft, dit gebeurt altijd met toestemming van de ouder. Een AB-er is een ambulant begeleider, iemand van buitenaf die kinderen begeleid met b.v autisme, adhd etc. Deze komt ook een paar keer observeren. Mijn ervaring is wel dat deze wat gerichter (en beter) hierin is als de IB-er maar dat kan ook heel goed komen doordat de IB-er hier zei dat ze heel veel ervaring met autisme had en eigenlijk alleen maar de plank mis sloeg.
hier ook zoon zei met 6,5 maand al heel bewust papa en mama, mensen keken ook heel raar op als ze het hoorden. Rond de 8 maanden waren er meerdere woorden zoals auto, bal etc. en vanaf daar ging het heel hard. CB moest wel even om mij lachen omdat ik , toen mijn dochter 8 maanden was, me zorgen maakten omdat ze nog niets zei. Rare kind begon ook niet met mama of papa maar met koe (knuffel). Maar beiden zijn erg snel met de taal
Wanneer blijkt dat mijn dochter baat heeft bij een IQ test zal ik me er eens in verdiepen, was schijnbaar heel naïef en heb de juf gewoon op haar woord geloofd. Kan natuurlijk ook dat , wanneer ze getest wordt op advies van school het om een grotere test gaat dan alleen een IQ test. Maar goed ondertussen vind mijn dochter het stom dat alleen groep 7 naar het rijksmuseum gaat (elk jaar gaat groep 7 met de trein hier naar toe) en ze dus nog 2 jaar hierop moet wachten. Ik plaag haar ook hiermee hoor OOOh Picasso dat is toch die man die zijn oor eraf heeft waarop ze er meteen bovenop springt omdat ik zo dom ben dat ik niet weet dat dit Van Gogh was die zijn LINKER oor eraf had
Respect voor wat sommigen van jullie allemaal uit de kast trekken voor jullie kinderen. Hier ook een meisje dat cognitief iets van 1,5/2 jaar voorloopt. Nu nog in groep 2 (versneld). Ik merk dat ik nog een beetje in de ontkenningsfase zit, want als ik lees over alle problemen waar je tegenaan kunt lopen, dan kan ik dat missen als kiespijn. School heeft het goed door, maar is terughoudend in materiaal aanbieden van groep 3. Ze moet daar ook nog wel wat te doen houden straks... wel krijgt ze op ander vlak extra uitdaging, is ze getoetst (Cito) en geobserveerd (orthopedagoog). De eerste uitdaging ligt er al: perfectionisme en faalangst. Zucht.
Volgens mij is leesonderwijs bij beginnende lezers eerst herkennen van de letters. Eerst los, dan in woorden. Dan leren dat je van die losse letters woorden kunt maken. Lezen door hakken en plakken. En daarna veel leeskilometers maken. Maar een kind dat zichzelf al heeft leren lezen heeft dat allemaal niet nodig. Die kan gewoon beginnen met leeskilometers maken. Bij onze jongste (4) begint dat te komen. Heel leuk om te zien hoe hij ineens overal "zijn" letter aanwijst.
Hihi... Zo begon oudste met "vrachtwagen" Ik wist niet wat ik hoorde @Youtan, dan is jouw dochter echt al een stapje verder dan ik dacht. Ik zou me er toch niet teveel zorgen over maken. De spellingsregels krijgt ze nog wel mee. Vragen van haar kant gewoon beantwoorden met een uitleg van de betreffende regel. Een algemene uitleg dat sommige woorden anders geschreven worden dan dat je ze zegt. Dat werkte voor mij op die leeftijd (had het ook mezelf geleerd)
Ik lees even mee. Hier een tweeling, dochter is nu aan het versnellen van 4--> 5 overgestapt afgelopen week. Zoon zit nog in 4 wordt over 2 weken getest omdat we met hem vast lopen. En als ik hier alle problemen lees heel herkenbaar. Hij is hooggevoelig, wil nooit iemand kwetsen en trekt zich alles persoonlijk aan. Op school niet aan het werk te krijgen. Onderpresteren enz. Doet dingen ook gewoon niet omdat hij er dan het nut niet van in ziet. Heel lastig.. Dus erg boeiend om jullie ervaringen te lezen want weet echt even niet wat we er mee moeten. Hij is wel al ruim een jaar onder behandeling bij een psychotherapeut. Heeft hem al veel geholpen maar toch vermoeden we ook nog hb. Hij vertoont hetzelfde gedrag als mijn broers vroeger op school die beide hb zijn. Vader en ik zijn het ook maar merk dat het bij meiden toch vaak anders tot uiting komt dan bij de jongens. Dochter laten we niet testen versnellen lijkt voorlopig een goede optie en pas wanneer ze vast loopt zullen we dit ook laten onderzoeken maar voor nu nog niet nodig.
Klopt, eerst de letters, dan hakken & plakken en "zingend lezen". Maar een beetje hulp (of leesonderwijs) heeft ieder kind toch nodig met leren lezen. Bijvoorbeeld bij "Beer" moet je wel leren over de fopletter "R". Of dat je bij "eend" de "D" als een "T" uitspreekt.
Wat is er met de ‘r’ van beer dan? Fopletter??? (Sorry, ik ben duidelijk niet hb) Laat maar. Ik heb het al gegoogled, hahaha. Nooit geweten.
Maar dat gaat toch automatisch? Het enige met die d op het einde van eend is dat je kind het misschien vreemd vind. Pas bij het leren schrijven moeten ze al die regels gaan leren toepassen. Ik had ook nog nooit gehoord van die fopletter r. Mijn zoon ook niet, maar die gaat beer dan echt niet anders uitspreken.
Nou, ik heb me ook eerst moeten verdiepen in al die termen waar ze mee thuis kwamen, kan me dat van vroeger helemaal niet herinneren.
onderzoek naar school kennis, hoe ver is het kind qua nog op de school te leren stof. waarmee ook gatjes in de kennis worden vastgesteld zodat onderwijs op maat en zeer gericht gegeven kan worden. onderzoeker gebruikt cito toetsjes, soms de echte cito toets, soms ook ingekorte versies die hiervoor bedoeld zijn, van die cito. er zijn ook verschillende tools daarvoor naast cito middelen. maar vaak van cito afkomstig.
PenF, zou je niet liever voorkomen dat je dochter ook vastloopt? Versnellen alleen is zelden een oplossing, want binnen een paar maanden (of eerder) zijn ze weer ‘bij’ of lopen ze weer voor op de groep. Sommige kinderen leren gewoon sneller en gaan dus ook sneller door de schoolstof heen. Die kinderen hebben dus naast de (gecontacteerd) reguliere stof verbreding en verdieping nodig. Maar daar is natuurlijk niet per se een intelligentieonderzoek voor nodig. Mbt fopletter: door de r achter de ee klinkt de ee anders (meer i i.p.v. een echte ee, zoals in bv. meet). Dit geldt ook als hij achter de oo, aa, eu of uu staat: https://www.taal-oefenen.nl/instruction/taal/spelling/klankwoorden-2/woorden-op-eer-eur-oor-aar-of-uur Sommige woorden gingen hier inderdaad automatisch, maar dat een d op het eind wordt uitgesproken als een t vonden ze toch wel vreemd. Uitleg daarbij vonden ze toch wel fijn. Dubbelklanken als eu, ui, oe ed en dingen als ch = g en de ng-klank ed heb ik ze toch ook wel uit moeten leggen op een gegeven moment. En zo nog wel een aantal dingetjes.