Natuurlijk is een hoger salaris wel belangrijk, dan stijgt het imago. Vooral voor mannen, die het basisonderwijs nu massaal links laten liggen. Het zou niet in mij opkomen om in het onderwijs te gaan; De enige vriend van ons die in het basisonderwijs zit, is ook zsm schooldirecteur geworden.
Ik vermoed dat diegenen die over zorg beginnen, daar zelf in werken. Die verdienen waarschijnlijk nog minder dan leraren het zou leuk zijn als iemand eens de vergelijking maakt met andere ambtenaren; die van het type dat een jaar mag doen over het schrijven van een rapportje, elk jaar salarisverhoging krijgt zonder dat hij daar bijzonder voor hoeft te presteren, etc.
En de enige reden is hetbsalaris? Dus zeg... 100€ netto per maand meer zou het imago veranderen? Denk dat daar heel wat andere dingen voor nodig zijn dan salaris.
Zo’n begeleider inhuren hoeft de school helemaal niet van hun eigen budget te doen. Je kunt daar een pgb voor aanvragen of zorg voor regelen vanuit de gemeente. Ik mag hopen dat het geld wat ze nu extra krijgen juist niet in allemaal individuele begeleidingstrajecten gaat zitten wat ook uit een andere pot betaald kan worden. Ik zie graag dat ze de algehele werkdruk gaan verlagen zodat alle kids er baat bij hebben.
Ik geloof dat mijn kind er zeker wel beter van gaat worden als ze les krijgt van een beetje mondige mensen die voor zichzelf opkomen. (En een dagje extra vrij in de zoveel maanden vinden we ook wel fijn)
Wat een onzin! Mensen kiezen geen beroep als leraar omdat het lekker verdient maar om de passie voor het vak. Ik vind het een goed idee om eens nee te zeggen tegen alle hulp die er gevraagd wordt. Ik doe altijd mee, ga overal mee naar toe, versieren, schoonmaken geen probleem nu word ik zelf ook wel een beetje kribbig met al die stakingen...
Ik heb geen bedragen genoemd (dat zou zeker meer dan 100 euro moeten zijn), en ik zeg ook niet dat het de enige reden is. Wel weet ik vrij zeker dat ik geen vertrouwen heb in jouw stellingen hierover, je roept gewoon maar wat
Ehm, als het niks uitmaakt waarom dan niet standaard kinderen de optie geven om door het jaar heen een aantal dagen vrij te kunnen zijn? Waarom is er dan een norm van minimale lesuren? Twee kinderen van mij die hebben alle lessen nodig die ze kunnen krijgen. Mn om lezen te blijven inslijpen en oefenen. En ja, ik oefen elke dag flink met ze, dus dat staat er los van. Mijn kinderen missen nu dadelijk al drie dagen les. Dat vind ik fors. En ja, mijn kids zijn de dupe. Als je het aan hen vraagt dan vinden ze het leuk die extra dagen vrij. Als je hen vraagt wil je de rest van het jaar vrij, dan zullen ze ook ja zeggen. Dus aannemen dat kinderen niet de dupe zijn omdat die het leuk vonden om die dagenvrin te zijn dat vind ik een kromme beredenatie.
En als je ergens passie voor voelt, hoef je geen geld meer? Ik voelde ook passie voor mijn werk, maar reken maar dat ik het maximale salaris vroeg. Omdat je, als je goed bent, en je zet je 200% in, daar erkenning voor wilt zien. En die erkenning blijkt hier in het commerciele westen toch meestal vooral uit je salaris. Als je tenminste geen boeddhist bent.
Wat dan? Welke functie? Wat coor banen? Wie zit er duimen te draaien en wordt niet op resultaat afgerekend?
Je verdraait mijn woorden. Als je geen passie voelt voor het vak, kan je lonen verhogen qua salaris maar dat solliciteert nog niemand.
Ik ben als voormalig leerkracht geen voorstander van een structurele verhoging waarbij het gelijk getrokken wordt met vo docenten. Maar.... feit blijft wel dat je jarenlang door kan hobbelen zonder goed of slecht te presteren en toch elk jaar krijg je hetzelfde erbij tot je aan je aan de max zit. In de commerciële wereld waar ik daarna in kwam waren de verhogingen en vooral de hoogte ervan gekoppeld aan je prestatie. Als je middelmatig bent krijg je een standaard verhoging. Spring je er boven uit dan krijg je een hogere beloning. Een soort max schaal als het ware. Bij mijn bedrijf werd de verhoging bepaald door: je leidinggevende, je klant (de ouder in dit geval), je collega’s en de resultaten die je behaald hebt. Uitgedrukt in harde cijfers. Ook als we het hebben over het aanspreken van jongeren en mannen spreekt dit meer aan (is mijn ervaring). Het is maar goed dat ik het onderwijs uit ben hahaha
Met de functiedifferentiatie la, Lb en Lc is dit toch ook eigenlijk geregeld. Maar er wordt te weinig gebruik van gemaakt blijkbaar.
Krijg je die niet pas als je extra activiteiten verricht? Dat staat voor mijn gevoel los van je prestatie.
Maar hoe verklaar jij dan het feit dat er 5 jaar terug een lerarenoverschot was? Toen was het salaris net zo 'beroerd' als nu, maar er werd zelfs afgeraden om het onderwijs in te gaan omdat er een overschot was aan leraren.
Nu het blijkbaar niet uitmaakt dat kinderen lesdagen missen ga ik er vanuit dat scholen nu ook niet moeilijk meer doen als ik mijn kinderen eens buiten de schoolvakanties om thuis houd voor een lang weekend weg oid