Dat is helemaal geen onzin. Al zijn ze van tevoren bekend, voor diegene die geen opvang hebben betekent dat wel een inlevering van werkuren. Goed, dat is nu eenmaal zo en idd dat weet je van tevoren en daar kiezen de leerkrachten ook niet voor. Maar dan nog eens 24 uren er bovenop is wel erg zuur! Die had ik nl nergens op onze schoolkalender staan, wel?Maar ach, waar drammen we over? En hoe kom je er bij dat ik iets aan het vergelijken was? Het ging om het totaalplaatje, over waarom de kinderen idd de dupe zijn en waarom het geen gedram is. Lees voortaan een hele post ipv alleen eruit te halen wat in jouw straatje past en wat niet eens het punt is.
Misschien moet je dat zelf ook eens doen. Ik heb een lange post met uitleg over waarom ik denk dat deze staking doorgaat. En jij haalt er alleen de laatste alinea uit omdat je daar iets op te zeggen hebt. Die uren van de staking zijn zuur, maar je kunt dat niet op 1 hoop gooien met studiedagen. Leerkrachten worden er nu nl op aan gevallen dat zij ouders en kinderen duperen voor eigen gerief. Dat gaat over de stakingsuren, waar een school of leerkracht dus voor kiest. Ik ben het nog steeds niet eens met die zienswijze, maar dat is in elk geval een keuze waar je over kan discussieren. Maar die studiedagen horen daar niet bij, dat is geen keuze van de leerkrachten zelf. Dus als je uren optelt die je nu extra kwijt bent is dat niet eerlijk. Prima al dat commentaar, maar hou het bij de feiten!
Prima, feit is dat die 3 stakinfsdagen een hoop ouders al 24 vakantieuren kosten. Voeg daar maar de rest van het verhaal bij wat ik hiervoor typte.
Nee dat weet ik. Ik had al eerder gezegd dat je een muur voor je hoofd heb, ga er niet zomaar vanuit dat die weg is.
Dit hele topic is al heel lang niet neer serieus en respectvol. Ja bij vlagen, meer niet. Als ik probeer te verwoorden hoe ik erover denk wordt er zo fel gereageerd. En waarom? Voel je je er blijer door?
Ik denk dat het gewoon heel duidelijk is dat ouders het staken meer dan zat zijn! Ik hoef geen respect te hebben voor het feit dat mijn kind geen onderwijs krijgt omdat de leerkrachten zo nodig meer salaris willen. Ik heb hier niemand zien schrijven dat we te hoge werkdruk in het onderwijs niet erkennen. Daar is nu geld voor vrij gekomen. Dat gaat niet over hoe jij als leerkracht bent. Ik ken je niet, maar wie weet ben je een kei van een leerkracht met passie voor haar vak. Dat staat toch los van het feit dat ik niet achter de stakingen sta. Sterker nog: dat ik er zelfs heel boos over ben. Onze kinderen worden de dupe van het (mi) gedram van de leerkrachten. Het was te voorspellen dat het begrip van de ouders op zou raken als de stakingen voor meer salaris door zouden gaan. Ten eerste worden de kinderen opnieuw gedupeerd door weer een dag geen onderwijs en ouders worden opnieuw op kosten gejaagd qua kinderopvang en inleveren van vrije dagen. Dat is toch niet zo gek? Nogmaals, dat heeft niks te maken met jouw ( of andere leerkrachten) capaciteiten als leerkracht.
Ik begrijp de frustratie van ouders, echt. Maar begrijp je ook onze frustratie? Ik zou liever ook niet meer willen staken, want dat zou betekenen dat Den Haag doorheeft dat er drastisch dingen moeten veranderen. Voor mijn gevoel wordt hier steeds weer hetzelfde gezegd, wat voor tegenargumenten men ook geeft. Nee het is niet fijn, en ja we zijn het zat. Ik ben het zat om het gevoel te hebben dat ik mij niet ziek kan melden omdat er geen vervanging is. Ik ben het zat te moeten knokken voor extra begeleiding van mn extreme zorgleerlingen. Dan benoem ik nog niet eens mn ‘gewone’ zorgkids en de rest van mijn groep. Dat zijn maar een paar voorbeelden, maar kan er inmiddels een boek over schrijven De kids hebben geen moeite met een dagje vrij. Lesstof wordt ingehaald, ze missen echt niks.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooltijden-en-onderwijstijd/vraag-en-antwoord/hoe-regelen-basisscholen-de-schooltijden-en-lesuren In de link staat uitleg over de schooluren. Het is natuurlijk heel vervelend dat je kinderen zoveel extra moeten oefenen om het onder de knie te krijgen. Maar zolang school zich verder aan het minimum aantal uren houdt kun je eigenlijk niks tegen doen. En die 3 dagen zijn tot nu toe verspreid over 6 maanden. Daarbij zouden ze op die 3 dagen natuurlijk ook niet de hele dag bezig zijn met leren lezen en oefenen met lezen. Er moeten meer vakken per dag behandeld worden. Dus hoeveel uur leesles missen ze nou echt? En ik geloof persoonlijk niet dat die paar daagjes zoveel verschil zullen maken in het wel/ niet halen.
Maar juist daarvoor is nu toch geld voor vrijgekomen? Om dit soort dingen te kunnen oplossen? Door extra hulp uit handen te geven zodat jij als leraar weer de volledige focus kan leggen op de leerlingen? Of dat er een extra persoon aangenomen kan worden die in kan vallen bij ziekte? En die personen zijn er gewoon, er zijn veel mensen die graag het vak in willen. Ik geloof gewoon niet dat dit soort problemen met meer salaris opgelost kunnen worden.
Nu gaan we dus opnieuw deze discussie voeren... het beroep is veranderd tov jaren geleden, het salaris is daarbij achtergebleven. Meer verantwoording zou meer salaris moeten betekenen. Tegenwoordig heb je nou eenmaal veel meer verantwoording en veel meer zorg in 1 klas door passend onderwijs. (Dat hele passend onderwijs afgeschaft zou moeten worden lijkt me duidelijk, maargoed) Afgelopen week ben ik opgeteld 3 uur extra bezig geweest voor 1 zorgleerling. Buiten schooltijd om. (Ik werk fulltime). Zoveel uur die ik ook aan voorbereiding had kunnen besteden
Ja ik begrijp je frustratie, maar denk je echt dat extra salaris bovenstaande gaat oplossen? Met extra salaris kan je je toch nog steeds niet ziekmelden bij ziekte omdat er nog steeds geen vervanging is.....
Lees mijn eerdere reactie van 5 min geleden ofzoiets. Deze discussie is inmiddels al zovaak gevoerd. Het is een combinatie van factoren die maken dat het beroep weer aantrekkelijk wordt. Als een beroep alleen maar ondergewaardeerd wordt zal je er niet snel voor kiezen.. of je het nou leuk vindt of niet. Minder leerkrachten betekent dus ook meer werkdruk voor de huidige leerkrachten. Dus ja, het tekort zal aangepakt moeten worden
Dat onderwijs veranderd is klopt natuurlijk. Net zoals in alle andere beroepsgroepen verantwoordelijkheden en taken steeds veranderen en de druk steeds groter wordt. Er wordt nu eenmaal steeds meer van je gevraagd ( voor hetzelfde geld, want ook bij ons werkt dat zo). Het is geen wonder dat het aantal mensen met een burn out steeds toeneemt. En dit is dus niet alleen in het onderwijs. Meer salaris gaat hier echt niet bij helpen. Het wordt tijd voor rigoureuze veranderingen in het onderwijs om die druk wat weg te nemen. Daar is nu geld voor vrijgemaakt.
Precies. Nu het beroep aantrekkelijker maken. En ja, dit speelt in een heleboel sectoren. Je hoort steeds vaker dat men gaat staken. Den Haag zou eens de ogen moeten openen!
Hier is de frustratie en ergernis van ouders dus inmiddels zo groot dat ze niet meer bereid zijn om klusjes op school te komen doen. Leuke dingen doen met de kinderen hebben ze inmiddels al genoeg gedaan op de stakingsdagen en vrije dagen zijn ook al opgenomen, dus de kooklessen, werken in de groentetuin, schoolkoor en schoonmaakavonden worden de rest van het schooljaar niet meer ingevuld. Jammer, maar begrijpelijk vind ik. Het heeft er voor gezorgd dat de ouders en leerkrachten lijnrecht tegenover elkaar zijn komen te staan. Ik ben bang dat dit de leerkrachten juist meer werkdruk oplevert, dan wat ze eigenlijk hadden willen bereiken, nl begrip.
Ik heb de discussie wel degelijk gevolgd (zie mijn eerdere reacties in dit topic) en ik blijf nog steeds van mening dat je als 17 jarige geen vergelijkend onderzoek gaat doen naar salaris en dat je dus keuze niet maakt op basis van inkomen. Het beroep leerkracht heeft de laatste jaren een behoorlijke deuk opgelopen, DAT zorgt er helaas wel voor dat 17 jarigen niet voor de PABO kiezen....