‘Voorlopende / snellere' kinderen (deel 2)

Discussion in 'Schoolkinderen en pubers' started by Deliana, Feb 14, 2018.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Gymgirl

    Gymgirl Fanatiek lid

    Jan 17, 2018
    1,965
    933
    113
    Female
    En die termen veranderen ook weer.
    Een staartdeling heeft hier nu deelsom.
    Een lettergreep heeft hier nu klankgroep.
     
    nerdygirl123 likes this.
  2. Roanna

    Roanna Bekend lid

    Aug 24, 2015
    880
    395
    63
    Inderdaad, dit gaat vanzelf! Ik hoef dit hem echt niet te leren, hij leest een woord en verbetert zichzelf dan automatisch.
    En natuurlijk, als hij een woord verkeerd leest en ik zie dat, dan verbeter ik hem. Maar dit is m.i. nu geen taak voor school. Laat hem daar maar lekker op andere gebieden ontwikkelen op een speelse manier!
     
    Fietwordtmama likes this.
  3. Roanna

    Roanna Bekend lid

    Aug 24, 2015
    880
    395
    63
    Maar dat zijn toch dingen die je als ouder ziet, je vertelt het en ze pakken het op? Daar hoeft school op dit moment toch geen instructie op te geven?
     
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,159
    8,890
    113
    Lettergrepen en klankgroepen zijn wel verschillende dingen, zie bv. http://files.webklik.nl/user_files/2011_07/289089/Klankgroep of lettergreep.pdf

    Roanna, ik doe dat wel, maar geen idee hoe dat voor anderen geldt natuurlijk. Voor sommige ouders is het misschien wel lastig...er zijn ook genoeg ouders die hun kinderen aanleren dat de letters 'aa', 'bee', 'cee', 'dee', enz. heten, terwijl dat op school heel anders gebeurt. Afstemming met school of op z'n minst weten hoe ze daar bepaalde dingen aanpakken is soms toch wel erg handig. Daarnaast zijn niet alle kinderen hetzelfde; mijn oudste dochter weigerde op een gegeven moment te lezen, want dat 'hoorde niet', vond zij, omdat ze bij de kleuters zat. Als een schooljuf dat dan oppakt, dan kan dat natuurlijk veel verschil maken.
     
  5. Fietwordtmama

    Fietwordtmama Niet meer actief

    En een staartdeling is een methode om een deelsom uit te rekenen. Tegenwoordig wordt een andere methode gebruikt.

    En idd. Niet alle ouders leren de kinderen ''e juiste manier' van lezen of schrijven. Ook veel gezien is blokletters en hoofdletters. Dat kan verwarrend werken. Maar dit lijkt me juist voor de slimme kinderen veel minder een probleem. 1 keer vertellen en ze pakken het wel op. Juist de wat minder slimme krijgen dan moeite het uiteindelijk te leren.

    Als je kleuter geen zin heeft in lezen, maar het wel kan. Boeiend. Lekker laten doen wat ze wil. Als ze het wel leuk vind, maar niet doet omdat ze niet 'anders' wil zijn. Uitleggen dat het helemaal prima is. Misschien de juf vragen of ze eenvoudige boekjes mag voorlezen aan de andere kinderen. Dat vond mijn slimme nichtje destijds heel leuk.
     
  6. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,159
    8,890
    113
    Geen zin is iets anders dan het idee hebben dat het niet mag of hoort. :) We hebben het overigens ook gelaten, het komt toch allemaal wel. Of niet. ;) We hebben er inderdaad wel over gepraat en het er ook met de juf over gehad ed, maar dat veranderde hier niets aan het gevoel van 'het hoort niet'.
     
  7. nerdygirl123

    nerdygirl123 Actief lid

    Jun 20, 2014
    295
    60
    28
    @pluk, mijn dochter vertelde laatst dat de juf bij het pluswerk wel zegt als het fout is, maar dat ze dan zelf op zoek moet naar het goede antwoord. Denk overigens als ze er echt niet uit komt, juf wel helpt. Maar dochter wil het ook graag zelf uitzoeken.. (ze vraagt eigenlijk juist te weinig hulp; perfectionisme)

    @Lezen, je kunt inderdaad wel verkeerd de hoofdletters aan leren, terwijl kleine letters wordt geadviseerd. had ik ook gedaan.. (overigens in apps en speelgoed worden ze vaak ook door elkaar gebruikt). Zodra ik wist dat kleine letters beter was, heb ik daar wat op gelet. Maar is nooit een probleem geweest.

    Tja dat lezen, maar ook cijfers.. dat ging met dochter zo natuurlijk. Kon dat eigenlijk niet voorkomen. Mss dat ik 20% eraan heb bijgedragen, ze heeft het zich vooral zelf aangeleerd. Alleen af en toe een beetje de goede richting in duwen. En ook perioden dat ze er nauwelijks mee bezig was, dan was er weet iets anders interessants, ook prima.
    Bij stiefdochter was dit gewoon niet mogelijk. Wel eens geprobeerd haar interesse te wekken, maar die taalde daar totaal niet naar, kwam gewoon niet binnen.

    @plusgroep, hier hebben ze ook een groepje kinderen met plusmateriaal ín de klas, maar er is ook een aparte plusklas op school, 1 ochtend per week. Hier gaat maar 1 kind uit heel gr6 naartoe schijnt (van 3 klassen gr6), dus dat is denk ik alleen als het echt echt niet anders kan.

    @Gymgirl, dat anders gezien worden vind ik ook een hele belangrijke reden om de plusklas (zowel intern als extern) niet te doen.. Ze is al anders genoeg en ze zien dr al als nerd ;)
    Maar ik bedoelde meer, waarom bang voor de test, HB op zich vind ik een ander 'label' dan adhd of autisme ofzo..
    Klinkt idd als faalangst dat hij het in 1x goed moet doen van zichzelf en anders gefrustreerd raakt.

    @merah, het is geen afwijking hoor ;) Het valt vooral extra op, omdat op de bss alle niveaus nog bij elkaar zitten. En perfectionisme en faalangst komt ook voor bij kinderen die helemaal niet HB zijn..

    @Nieuwe termen, ik ken ze allemaal niet hoor.. Help haar eigenlijk ook nooit (meer) met leerwerk. Deed ik alleen toen ze peuter/kleuter was eigenlijk. Wel eens dat ik merk dat ze iets verkeerd doet, dan leg ik het uit op de manier zoals ik het weet.. Soms legt ze me uit wat zo'n (nieuwe) term inhoudt. Oh mama, weet je dat niet?! :p
     
  8. debq

    debq Fanatiek lid

    Mar 10, 2010
    3,797
    761
    113
    Hier echt precies hetzelfde. In groep 3 ging ze wel gewoon op school lezen en ook andere boeken dat ze in de klas hadden. Het op school op tempo lezen doet ze echter nog steeds niet met als redenen ‘ik lees liever rustig dan dat ik fouten maak en ik wil ook mooi lezen’. Omdat ze wel de ondertiteling bij kan houden weten ze dat ze t wel kan, maar op school dus gewoon niet doet. Ook dat komt wel ooit goed denk ik.

    Met dingen verkeerd aanleren, Q slaat wel stappen over, vooral met rekenen. Op school zeggen ze hier niks over (ze hoeft maar 1 keer in de week naar de instructie te luisteren). Hier probeer ik haar thuis wel mee te helpen.
     
  9. debq

    debq Fanatiek lid

    Mar 10, 2010
    3,797
    761
    113
    Dan zit ik er idd naast. Q vroeg op een gegeven moment welke letters het waren (op nummerborden, in winkels, etc etc) en ging ze later benoemen. Ook wilde ze vaak zelf ‘hak plak spelletjes’ doen. Maar ik had het idee dat bijna alle kinderen hier wel uit zichzelf mee komen, en natuurlijk niet allemaal op hetzelfde moment.
    Maar goed, die gedachte moet ik dus bijstellen.
     
  10. PenF

    PenF VIP lid

    Aug 20, 2009
    8,387
    2,241
    113
    Female
    Coach
    Dordrecht
    We weten inderdaad dat het mogelijk is dat dit niet de oplossing voor altijd zal zijn. Voor nu is het in ieder geval even de snelste oplossing. Even aankijken hoe het gaat nu. En mogelijk moeten we komend jaar toch weer verder gaan zoeken. Ik vind het allemaal lastig hoor!
     
  11. Gymgirl

    Gymgirl Fanatiek lid

    Jan 17, 2018
    1,965
    933
    113
    Female
    @nerdygirl123 Wat zou het voordeel zijn van het laten testen? De toegevoegde waarde, zeg maar. Onze zoon heeft aangegeven niet naar die externe plusklas te willen gaan. Er moet dan ook huiswerk gemaakt worden en eigenlijk heeft hij het thuis al druk genoeg. Op school zou er meer uitdaging mogen zijn, wat mij betreft. Maar meer dan deze plustaken kan school niet bieden. Behalve schaken met de meester.

    Ik ben soms bang dat het label HB negatieve reacties van anderen oplevert. Vooral omdat hij 'nieuw' is op school. Het zou jammer zijn als vriendjes hem als nerd zouden gaan zien en minder met hem willen spelen. Helaas is het andere kindje dat naar die externe plusklas gaat best wel alleen. Op zijn vorige school had hij weinig met zijn klasgenoten. Zijn vrienden waren al een aantal jaar ouder dan hij. Wij hebben hier geen probleem van gemaakt, maar toen zij naar de middelbare school gingen was het niet meer cool om met een jongetje uit groep 4 of 5 te spelen. Hij was toen best alleen. Heel verdrietig.

    Hoe oud is jouw dochter?
     
  12. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,159
    8,890
    113
    Mijn jongste dochter is afgelopen jaar versneld en heeft eigenlijk vanaf het begin van het schooljaar extra dingen aangeboden gekregen en dit is steeds meer uitgebreid in de loop van de maanden.

    Het effect van een label lijkt me niet zoveel uitmaken, als een kind anders is dan is het anders, met of zonder label, toch? En als een kind hb wordt getest, dan hoef je dat niet aan iedereen te vertellen, dus dan maakt het ook weinig verschil voor klasgenootjes en hun ouders?

    Mijn oudste dochter zit in een (interne) plusklas, naast verdieping en verbreding in de klas. Hier levert dat geen vervelende situaties op. Bovendien heeft ze het nodig, zonder zou het niet te doen zijn, denk ik... De jongste zit in groep 3, daar is alles in de klas of met de juf van de plusklas op de gang. Ook bij haar geen rare situaties, alleen af en toe wat jaloersheid van haar beste vriendinnetje. Wel zijn ze allebei niet de enige op school/in de klas, dat zal vast veel uitmaken. Maar veel valt of staat, denk ik, ook met de houding van de leerkracht.
     
  13. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    hier nooit negatieve reacties voor HB. nerd zijn is ook helemaal in hoor.
     
    cowgirl80 likes this.
  14. Amarens

    Amarens VIP lid

    Dec 24, 2009
    11,523
    3,772
    113
    Dames, een vraag tussendoor? Wordt op een basisschool vanaf groep 6 Engels gegeven? Of wordt Engels pas op een middelbare school gegeven?
     
  15. Deliana

    Deliana Niet meer actief

    Bij ons op school inderdaad vanaf groep 6.
     
  16. Fietwordtmama

    Fietwordtmama Niet meer actief

    Ieder kind is anders natuurlijk en doet het op zijn eigen manier. De meesten leren het op school. Maar de voorlopers op dit stukje van het forum hebben het vaak al zichzelf geleerd. Van wat ik bij mijn nichtjes had gezien zat daar geen hakken en plakken fase bij.
    Onze oudste liep vooral op gebied van rekenen enorm voor, maar lezen leerde hij 'gewoon' in groep 3.
    Jongste zit nu in groep 1 en begint nu letters te ontdekken.

    Ik had het mijzelf vroeger ook geleerd. Kan me van groep 3 herinneren dat ik dat hakken en plakken maar duf vond. Hoezo b.oo.m boom. Je ziet toch zo ook wel dat daar boom staat :rolleyes:
     
  17. Fietwordtmama

    Fietwordtmama Niet meer actief

    Volgens mij verschilt dat ook per school. Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe dat bij ons zit. Dacht vanaf groep 7 of 8 pas. Maar kan mij vergissen.
     
  18. yaro

    yaro Niet meer actief

    #138 yaro, Mar 11, 2018
    Last edited by a moderator: Mar 11, 2018
    Hier vanaf groep 5 Engels met toetsen. Voor groep 5 is het nog speels (vanaf groep 1) maar verwachten ze wel dat de kinderen daarin meekomen.
     
  19. yaro

    yaro Niet meer actief

    Mijn zoontje heeft het zichzelf geleerd. Wilde ook niet dat iemand wist dat hij kon lezen. Wij merkten het per ongeluk op toen hij niet door had dat wij weer in de kamer waren terwijl hij uit een planetenboek las. Maar hij las wel hakkend en plakkend, niet gelijk vloeiend. Hij was toen 4.

    Jongste is 2j10m en vraagt al enkele maandag welke letter ergens staat. Maar laat nog niet zelf zien dat ze het zelf weet. Ik verwacht dat die zelf wel leert lezen.

    Mijn oudste leerde gewoon in groep 3 lezen. Is pas getest, test niet volledig betrouwbaar door fixatie disparatie en extreem faalangst en zeer extreem aanpassingsvermogen. Ze heeft nooit zichzelf ontwikkeld blijkt, enkel dat waarvan zij dacht dat anderen het van haar verwachtten. Uitslag niet hb, maar hb specialist zegt zonder twijfel wel hb, maar niet de kans gehad het onderste uit de kan te halen. We gaan het zien.. ze denkt en voelt in ieder geval op niveau van een hoogbegaafde, dat is wel vastgesteld.
     
  20. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,159
    8,890
    113
    Verschilt per school. Hier vanaf groep 1 Engels.
     

Share This Page