Een roeping volgen? Dit zijn gewoon beroepen wat jij benoemt hoor, mensen die binnen hun baan een functie vervullen. Wat versta jij hier onder 'roeping'? Dat ze passie hebben voor hun werk en resultaten die eruit komen? Ik hoop dat een ieder dit voelt voor zijn werk. Dat maakt een functie echt geen roeping.
Gewoon de betekenis die het woord heeft. Ik citeer de vandale maar even: roe·ping (de; v; meervoud: roepingen)1 datgene waartoe iem. zich geroepen of bestemd voelt; innerlijke aandrift Geef jij er misschien een geheel eigen definitie aan?
Dit is zon onderwerp waar men het nooit eens gaat worden.... Ik ben van juf naar een commercieel bedrijf gegaan en vanuit daaruit ben ik nu ambtenaar. Mijn voors en tegens (arbeidsvoorwaardrlijk) -juf: lange dagen, prima startsalaris, meer dan uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden (waar kennen ze zoveel vakantie?!) (en vergeet het deels betaald ouderschapsverlof niet). Maar persoonlijk miste ik een duidelijke leider en een bestuur met visie. Elke meester en juf kon zijn/haar ei kwijt waardoor vergaderingen tergend lang duren. Wat een gezeik! -commercieel bedrijf: startsalaris ging ik paar 100 (4 ofzo dacht ik) naar beneden, maar snelle groei mogelijk wanneer je jezelf waarmaakte. Mijn werkgebied was heel Nederland, reistijd was eigen tijd, wel met een leasebak. 7,5 week vakantie Incl adv (dus dat alleen omdat ik 40u werkte). Bonussen alleen wanneer je meer omzet draaide dan gevraagd, ging de markt slecht? Jammer dan je salaris ook. Altijd high performen, deed je dat niet lg je er uit. Geen 13e maand! Geen betaald ouderschapsverlof. Arbeidstijd: gemiddeld 53u per week. - en nu dus ambtenaar. Ik vind dat ik ok verdien (leidinggevende functie), maar het merendeel van mijn collega’s verdienen gewoon ruk voor het werk wat ze doen. Nog geen 5 weken vakantie per jaar. Daarstraks tegen over dat elk half uur wat ik langer werk schrijf ik ook. Geen Lease auto. Geen bonus. Wel betaald ouderschapsverlof en wel een 13e maand. Ik denk als je waarde hecht aan alle onderdelen (dus ook je hoeveelheid vakantie en betaald ouderschapsverlof) dat de juffen daar echt niet zo slecht uit komen. Uiteindelijk wordt de waarde van je jaarinkomen niet alleen bepaald door hoeveel je op je bankrekening ontvangt maar ook alles daarom heen, alleen lijkt men dat voor het gemak vergeten te zijn.
Ik ga ook mee op kamp, dit kamp is van zaterdag ochtend heel vroeg T/m dinsdag eind van de middag, 4 dagen en dus drie nachten op pad. Super leuk maar heel intensief, voor mij en mijn gezin, en inderdaad de rest van de week gewoon aan het werk. Ik krijg er niets extra voor betaald.... jij?
Lekker kort door de bocht Mijn werkgever valt onder semi-overheid en binnenkort volledig onder de overheid. In onze organisatie draait zo’n beetje alles wel op presteren/productie, aantonen waarom ergens geld voor nodig is, resultaten... Denk dat de werkelijkheid iets anders ligt dan jouw verachting.
Oh wow. Ook nog in het weekend gewoon! Nou, twee dagen om te compenseren, maar ja .. Wanneer los je die dan in? Met het oog op het invalprobleem bedoel ik.
Dat is niet mijn eigen conclusie hoor. FNV en CNV hebben diverse malen nee gezegd tegen de invoering van prestatiegerichte belonings- en doorgroeibeleid binnen overheid. Al verwacht ik dat daar op gegeven moment ook een verandering in zal komen.
Je haalt het bericht uit het context. Het ging erom dat een leraar, rijksambtenaar, gevangenisbewaarder ed 'maatschappelijke roeping' en dus geen diensten of prestaties levert. Hetzelfde ook met allerlei beroepen die jij benoemt. Je baan als een roeping ervaren (cf definitie van Van Dale) is gewenst en mooi binnen elke functie, maar per saldo blijft het alsnog een baan. Uitvoeren van afgesproken taken en leveren van prestatie tegen een beloning.
Dat is iets anders dan geen prestatie willen leveren. Er zijn andere redenen om niet met een prestatiegericht beleid te willen werken.
Ik ging in mijn vorige functie regelmatig (maandelijks, soms vaker) op zakenreis; zondagavond naar het vliegveld, woensdagavond laat weer thuis. En op donderdag gewoon weer om 8.30 achter m’n bureau. Kreeg geen cent extra. En de overuren? Ehhh welke overuren? Ook leuk: om 4.30 uur op Schiphol voor de 1e vlucht richting Londen en dan om 18.00 weer een vlucht terug... 21.00 met een beetje mazzel weer thuis. Ik heb best wat sympathie getoond in dit topic voor leraren denk ik; ik sta helemaal achter het feit dat de werkdruk te hoog is; het onderwijssysteem beter moet; er extra geld naar het onderwijs moet en er meer leraren aangetrokken moeten worden..... maar sommige leraren hebben de afgelopen jaren wat mij betreft echt onder een steen geleefd Niet doorbetaald krijgen op kamp, niet doorbetaald krijgen tijdens een ouderavond, niet doorbetaald krijgen voor de voorbereidingen van een kerstmarkt... er zijn vast meer voorbeelden voorbij gekomen die ik niet onthouden heb. Dit zijn écht zaken die je in IEDERE beroepsgroep tegenkomt. Sorry, ik vind dit echt zo’n gezeur. Je krijgt WEL doorbetaald wanneer je om 15.15 een kwartier met je collega over de vakantie staat praten, zullen we dat dan ook maar gaan inhouden van het salaris. Je bent tenslotte niet aan het werk....
Plus, je moet ook niet willen dat elk overheidsorgaan gaat functioneren als commerciële instelling. Leerkrachten worden dan beloond/afgerekend op welke prestaties? De prestaties van de leerlingen? En welke formule houdt men dan aan om dit te meten? Aangezien elke klas verschillende type leerlingen kent... niet te doen
Relax! Wij kennen misschien alleen het beroep als juf en weten inderdaad niet hoe dat in een andere beroepsgroep gaat.
. Haha ik ben hartstikke relaxed hoor Maar bij het lezen van reacties van een aantal leraren in dit topic ben ik soms serieus echt in shock. Niet weten hoe het er in een andere beroepsgroep aan toe gaat, kom op we hebben toch allemaal vrienden, kennissen, buren, familie.... je zal niet alle details weten, maar genoeg om een beeld te vormen lijkt me.
Cito is ‘maar’ een momentopname. Bij veel kinderen zegt het weinig over de ontwikkeling. Daarbij komt dat steeds meer scholen de kleutercito afschaffen. Ook als je methodetoetsen wil gebruiken geldt hetzelfde. Die heb je niet bij kleuters. Prestatiebonus bij leerkrachten lijkt mij onbegonnen werk..
Nee. Zo'n verhaal als dat van jou hoor ik niet in mijn omgeving. In mijn omgeving reageert men verbaasd als ik het 'kampverhaal' vertel. Dus ik leef denk ik inderdaad onder een steen