Maar hoe doe je dit met 25 verschillende kinderen? Ze zouden iets moeten kunnen, maar dit kunnen ze niet altijd en dat ligt echt niet altijd aan de leerkracht.
Klopt, maar een goede leerkracht is wel essentieel om tot leren te komen. Die bepaald heelmergnof de sfeer dusdanig is dat kinderen zich goed voelen in de klas en de randvoorwaarden er zijn om zich te kunnen ontwikkelen. Veel verschillende voorbeelden in de praktijk al van gezien zowel positief als negatief.
Nee het is weer een kwestie van de beste stuurlui staan aan wal. Mensen die geen idee hebben hoe het er aan toegaat in de klas en met de meest idiote ideeën komen.
Die mensen dragen iig ideeën aan, al zijn ze, zoals jij ze noemt, nog zo idioot. Misschien wordt het eens tijd dat leerkrachten hetzelfde gaan doen en eindelijk eens met concrete plannen komen ipv alles af te ketsen en roepen dat ze daar en daar niet achter staan. Daar schieten ze nl ook geen bal mee op.
Nee, een zak geld naar het onderwijs schuiven zonder dat duidelijk is of dat echt bij gaat dragen aan een lagere werkdruk en nieuwe instroom is een goed plan! Dat vind ik pas idioot!
Gaan we weer.... kunnen we misschien ophouden met elkaar of elkaars ideeën idioot of anderszins beledigend te noemen..... Bijnhet genereren van ideeen moet je juist out of the box denken en moet je juist de meest wilde plannen roepen om creativiteit en oplossingen aan te boren. Dus.... ipv meteen afschieten in dialoog gaan over boord en tegens .
De school bij ons om de hoek organiseerde op de stakingsdag een discussiemiddag met de ouders Maar goed, je kan leraren niet afrekenen op het presteren vd kinderen. Allerlei belangrijke factoren zoals aanleg, thuissituatie etcetera heeft leraar sowieso helemaal geen invloed op. Sommige scholen hebben wel 40% risicoleerlingen (met risico op onderwijsachterstand), ga er maar aan staan. Wel kan de school randvoorwaarden opstellen. Dat gebeurt ook, er is zelfs een predikaat 'excellente school' zag ik, waar scholen voor in aanmerking kunnen komen die zich daar actief voor inzetten.
Mee eens! Ik blijf er wel bij dat we de prestaties van de leerkrachten niet moeten meten aan de hand van toetsen van de kinderen. Dan heb ik het wel specifiek over de basisschool Zo was wiskunde mijn beste van op de middelbare school, altijd 8en en 9ens, tot ik een andere docent kreeg. Ik snapte er gewoon niks meer van en deed alles verkeerd... dit lag wél echt aan de uitleg van de docent. Dan krijg je opeens allemaal slechte resultaten voor een hele klas en kun je je achter de oren gaan krabben.
Ja zo kun je alles wel een idee noemen. Je snapt zelf ook wel dat dit geen idee is. O ik heb een idee: als we nu alle kinderen van hoogopgeleide ouders bij elkaar doen...goh zullen die scholen eens lekker hoog scoren en dan zetten we daar de leerkrachten op die natuurlijk cum laude afgestudeerd zijn. Maar ja wat doen we dan met kinderen van 2 hoogopgeleide ouders die toch niet het hoogste niveau halen, want ja daar gaat het natuurlijk om!
Op de basisschool kun je er ook wel wat aan afmeten. Zo viel mijn zoon ineens uit op alles van taal en lezen en spelling. Terwijl hij het jaar daarvoor het hoogste scoorde daarop. Ook anderen in de klas hadden ineens veel leesproblemen. Daar lag toch echt veel bij de juffen. Een die met terugkwam van een burn-out en gewoon echt een kleuterjuf is. Ander die gewoon laks was en weinig aandacht had voor dit soort dingen. Jaar erop een andere juf en het ging weer stukken beter.
Nou, in IJsland staan wel bijvoorbeeld alleen maar Masters voor de klas. En er zijn natuurlijk niet voor niets differentiatieleerlijnen. Passend onderwijs daar wil zo ongeveer iedereen weer vanaf zoals het nu is ingericht. Juist om de kinderen die meer nodig hebben vanuit leerproblemen, intelligentie of gedragsproblemen beter te kunnen helpen. Ook hoog en meerbegaafdheodsonderwijs is gericht op optimaal aansluiten bij de leerling.
Je stelt de vraag niet aan mij, maar ik wil wel graag reageren. Hoop niet dat je dat erg vind. Misschien begrijp ik niet wat jij bedoelt met 'vooruit gaan'. Omdat je het over de Cito had... dat is om een niveau te bepalen. Natuurlijk leren kinderen, maar dat is iets anders dan intelligenter worden. Je kind weet en kan als het goed is aan het einde van het schooljaar meer dan dan aan het begin, maar dat maakt het niet intelligenter. Het heeft dan niet ineens een hoger niveau. Dat eerste, kennis en vaardigheden opdoen, is natuurlijk wel het doel van scholing. Maar kinderen van bijvoorbeeld een vmbo-niveau naar een vwo-niveau opkrikken, dat lijkt me niet het doel.
Ja, dat wordt toch gedaan middels toetsen? Daar baseert men doorgaans een rapport op. Per leerjaar en niveau zijn er leerdoelen waarop leerkrachten hun lessen baseren, daarvoor gebruiken ze methodes.
Nee, dat zullen ze ook niet halen. Maar een kind op nivo laten presteren dat kan wel. En dat zie je in de toetsen of je dat nu Cito noemt of anders. In de grafiek zie je of een kind naar verwachting vooruitgang boekt. Daarvoor heb je naar mijn idee ook 10 minutengesprekken, om samen te bespreken hoe het gaat en of dat naar verwachting is. En zo niet, waar dat vandaan komt.
Dat doen ze toch ook al? Kinderen moeten bepaalde zaken kunnen aan het einde van een jaar (bijvoorbeeld letters herkennen, verder tellen vanaf een bepaald cijfer, korte woordjes lezen), daar zijn de rapporten voor en tussentijdse evaluaties.... Ik ga ervan uit dat de resultaten worden besproken met leerkrachten (bilateraal overleg?). Om dan prestatiegericht te gaan werken in het onderwijs op basis van dit soort resultaten, vind ik te ver gaan.
Of zo'n idee wel of niet uitvoerbaar is kan over gediscussieerd worden. Het wordt alleen wel lastiger wanneer je daar totaal niet voor openstaat en iedereen die naar jouw mening onzin verkoopt bestempelt als onwetenden en hun ideeën idioot noemt. Ronduit onbeschoft. Die posts van jou komen af en toe zo denigrerend over, dat is gewoon niet leuk meer.
Bij de functioneringsgesprekken van leerkrachten wordt er ook gekeken naar de leerresultaten van de klassen. Maar de prestaties van één individuele leerling zijn niet representatief voor het totale functioneren van de leerkracht, daarbij moet meer in ogenschouw genomen worden. Je moet bijvoorbeeld een bepaalde trend kunnen zien, door een heel schooljaar of meerdere schooljaren en meerdere klassen heen.