Waarom? Omdat het kunnen beïnvloeden van jouw emoties veel geld kan opleveren. Als je blij bent koop je meer. Als je depressief bent besluit je waarschijnlijk om binnen te blijven en niet te gaan stemmen. Etc. Het onderzoek staat hier beschreven; https://www.theguardian.com/technology/2014/jun/30/facebook-emotion-study-breached-ethical-guidelines-researchers-say
Precies. Ik moest zelfs een beetje gniffelen om de topic titel (niet vervelend bedoeld TS). ‘Google volgt mij’, eihm ja duh... Op nog wel een hoop meer manieren als alleen dit hoor. Maar ik heb ook goed nieuws; het is mogelijk om te ontsnappen uit de Google bubbel. Ik gebruik helemaal niks meer van Google.
Er zijn heel veel appjes die stiekem met je mee luisteren hoor. Die luisteren bijv naar reclames die jij op je tv ziet. Waarom denk je dat de meest vreemde apps toegang tot je microfoon vragen? De Google Play Store staat er vol mee. Als alles gratis is, dan ben jij zelf het product. En niet om Apple te pluggen maar in de AppStore worden zulke apps meteen verwijderd als ze daar achter komen.
Ja, ik heb naar aanleiding daarvan dus ook even gecheckt waar mijn apps toegang toe/ toestemming voor hebben. En wat me niet aanstond, heb ik aangepast of verwijderd. Ik heb sowieso weinig apps op mijn telefoon staan.
De app die de meeste gegevens over jou verzameld kun je in Android niet uitzetten (Google Play-services), terwijl deze toegang heeft tot alles. Als het al lukt, dan gaat het systeem daarna steeds mekkeren dat dit en dat niet uitgevoerd kan worden omdat je dat uit hebt gezet. En na een tijdje staat het ineens weer aan. Onder de oppervlakte gebeurd nog veel meer. In Windows 10 werkt het op dezelfde manier. En zoals ik al eerder in het topic gezegd heb; de tijd dat dit alleen maar ging om advertenties en ‘clicks’ ligt echt achter ons. Het gaat veel verder dan dat.
Voor wie interesse heeft, deze mevrouw legt het goed uit; https://www.ted.com/talks/zeynep_tufekci_we_re_building_a_dystopia_just_to_make_people_click_on_ads
Ik ben gelukkig niet de enige. Ik ben ook bekend met de ‘heb je haar weer’ blik. @TS Sorry voor het kapen van je topic.
Ik gebruik wel Google en Android vanwege mijn werk. Apps heb ik bijna niet. Het verkeer check ik nog altijd op mijn laptop of computer bijv. Ik laat niets synchroniseren, FB staat afgeschermd en de camera van mijn laptop heb ik afgeplakt. Ik ben niet gevoelig voor reclame. Ik houd er niet van beinvloed te worden. Daarom zie ik mijn smartphone een beetje als noodzakelijk kwaad.
Bizar eigenlijk hoe ver ze wel niet gaan. Ergens weet je van bepaalde dingen ook wel dat dat gebeurt... maar toch..
Ehhmmm, okeee... ik heb het artikel en de blog waarnaar verwezen wordt gelezen, en jeetje wat een storm in een glas water. Ten eerste is dat hele "consent"gebeuren lulkoek. De psychologie stikt van de studies die gedaan worden zonder dat de proefpersoon precies weet wat er getest wordt. Bijvoorbeeld studies waarbij mensen denken een test te gaan doen, maar waarbij de éígenlijke test plaatsvindt in de wachtkamer, tijdens de interactie met een andere wachtende, die stiekem een onderzoeksmedewerker is. Soms moet je mensen testen op het moment dat ze dat niet weten. Omdat het feit dat je (weet dat je) getest wordt je gedrag beinvloedt. Ten tweede lees ik nergens dat mensen zich ook daadwerkelijk verdrietiger voelden na het lezen van meer verdrietige berichten. Er staat dat mensen die relatief meer positieve berichten zagen, ook meer positieve berichten postten. Dat kan simpelweg sociale aanpassing zijn. Hetzelfde mechanisme dat maakt dat ik meer geneigd ben om ijsjes te eten als mensen om mij heen ijsjes eten. En flamingoshirts aantrek, als mensen om mij heen flamingoshirts aantrekken. (ik noem maar wat) Misschien post ik wel puur uit piëteit minder positieve posts als ik het gevoel heb dat mensen om mij heen wat verdrietiger zijn. Dat betekent totaal nog niet dat ik me ook vedrietiger VOEL. En begrijp me niet verkeerd, ik deel je kritische houding wel hoor. Op het moment dat we in Orwelliaanse tijden zijn beland is het te laat, dus moeten we als burgers zorgen dat we dat moment vóór zijn. Wat je over die bubbels zei, waarin iedereen alleen maar te horen krijgt wat ie al vond, is inderdaad heel kwalijk! Maar dat FB mensen een depressie aanpraat om stemgedrag te beïnvloeden vind ik persoonlijk (nu nog!) 7 bruggen te ver.
Helaas weet ik er wel het één en ander van. Ik heb sowieso zo min mogelijk apps en ik plak cameras af ed. Ik zag gisteren nog op het nieuws dat fb van miljoenen mensen gegevens heeft bewaard zonder toestemming. Op zulke momenten ben ik wel blij dat ik geen fb enz heb.
Uiteraard is het op zichzelf niet dramatisch. Maar wat ik zie, en ook steeds vaker hoor van mensen die er verstand van hebben, is een trend die ik wel verontrustend vind. Dit is een klein voorbeeld. Maar Facebook heeft met de Obama verkiezingen ook een experiment gedaan met stemgedrag op election day. Groep 1 kreeg een banner te zien; ‘Het is vandaag verkiezingsdag!’ Groep 2 kreeg de banner te zien; ‘Het is vandaag verkiezingsdag! Vriend D, vriend F, vriendin H en vriend G, hebben al gestemd!’ In groep 2 gingen significant meer mensen stemmen dan in groep 1. Als je daarbij optelt dat je Facebook kunt betalen om bepaalde (ook onfrisse) groepen te targetten. Dan geeft dat een beïnvloeding die ik toch echt verre van wenselijk acht. In het filmpje (Ted Talk) die ik postte legt die mevrouw het heel goed uit; Iedereen snapt wel dat het best kan om een reis naar Vegas te willen verkopen aan mensen die daar wellicht belangstelling voor hebben. Maar het word wat anders als je die reis naar Vegas wilt verkopen aan Manisch Depressieve mensen die op dat moment tekenen vertonen dat er een Manische fase aan komt. Anyway, zou zeggen, kijk die Ted Talk eens. Zij legt het beter uit dan dat ik dat kan.
Nou het blijkt wel actueel zeg. Alexander Klopping zat net bij DWDD om te praten over Facebook en hoe die leren je te beïnvloeden. Cambridge Analytics (een bedrijf mede opgericht door Steve Bannon) is een heel bedrijf wat zich bezighoud met het beïnvloeden van de keuzes van kiezers. Dat bedrijf is nu in opspraak geraakt en Facebook ook, omdat ze verdacht worden van een directe rol in de verkiezing van Donald Trump.
Ik heb ook ineens mensen die ik een appje stuur, die ik dan bijvoorbeeld net ken dat die ineens tussen mijn suggesties can vrienden staan op fb....
Maar dat is toch niet raar op zich? Whatsapp is sinds een paar jaar eigendom van Facebook. Dus al je Whatsapp contacten zijn inderdaad bij Facebook bekend. Ik vind dat ook niet wenselijk. Ik zou ook liever geen Whatsapp meer gebruiken. Maar mijn vrienden, kennissen, familie hebben geen Signal of Telegram.
ik heb mijn contacten gesynchroniseerd op mijn telefoon, dus dan is dat allemaal niet raar. Kun je gewoon bij je instellingen uitzetten