Wij wonen in een dorp en ik denk dat dat anders is dan wanneer je in een grote stad woont. Voor mij wel althans. Ik vind het sociale aspect minstens zo belangrijk als het cognitieve. In een dorp vind ik het daarom belangrijk dat kinderen in hun dorp (thuisnabij) naar school gaan. Dit was ons uitgangspunt. In ons dorp zijn twee scholen, een openbare en een christelijke. Wij zijn groot voorstander van openbaar onderwijs dus ons gericht op die school. Mocht er iets aan de hand geweest zijn met die school waardoor wij onze kinderen er niet zouden willen hebben dan hadden we verder gekeken, maar dit was niet het geval. Hadden we in een grotere plaats gewoond met meerdere scholen in de buurt, dan had ik alle potentiële scholen een bezoek gebracht, rondgekeken, vragen gesteld, etc. En op basis daarvan een keuze gemaakt. Een aantal andere overwegingen; Cito scores; zeggen vaak meer over de populatie dan over de onderwijskwaliteit. Nou kun je best kiezen voor een bepaalde school vanwege de populatie, maar kwaliteit van onderwijs is echt een ander ding. Combinatiegroepen; Op de school van mijn kinderen zijn combinatiegroepen. Sommige mensen zien dat als een nadeel. Mijn ervaring is dat leerkrachten die gewend zijn met combinatiegroepen, ook vaardiger zijn in het differentieren en hun onderwijs beter af kunnen stemmen op individuele kinderen. Pestprotocol; is een papieren ding, bevindt zich meestal in een kast. Belangrijker is hoe de sfeer in de praktijk is. En dat men zich niet alleen richt op de pesters, maar vooral ook op de kinderen die minder weerbaar zijn want er is ook een wereld buiten school!
Ik denk dat kinderen in grote steden dichterbij school wonen dan kinderen in buitengebieden. Hier in Amsterdam gaan de meeste kinderen verplicht naar een school binnen hun eigen buurt. Daar krijgen ze nl. volgens de gemeentelijke regels voorrang, en verderweg kom je er sowieso niet tussen (tenzij je voor een heel bijzondere onderwijsvorm kiest). Deze regels zijn ingesteld omdat de gemeente het ook belangrijk vind dat kinderen in de buurt van school wonen Voor ons was de keuze dus tussen de school bij ons in de straat, de school 2 straten verderop, of de school 6 straten verderop.
Klopt (in ons geval), wij wonen 3 km van school en dat is dus de dichtstbijzijnde Wachtlijsten kennen ze hier niet.
Wow, negen kleuterklassen? En ik maar denken dat “onze” school groot was. Maar wel heel fijn om van jou en @Uuz te horen dat een grote school niet hoeft te betekenen dat er te weinig aandacht is voor individuele kinderen en dat een kind er niet “verzuipt”. We gaan het zeker een kans geven.
Onze buurvrouw, van wie de dochter daar in één van de kleuterklassen zit, zei dat de klassen bestaan uit max 25 kinderen. Dat is dus een voordeel.
Bij ons proberen ze niet over de 30 te gaan. (Maar dat gaan ze niet halen, door de hoge huizenprijzen vertrekken er momenteel veel mensen met jonge kinderen.)
Het gevoel dat je krijgt bij een school was voor mij heel belangrijk. Ik wilde het liefst een openbare school. Uiteindelijk is het een Christelijke school geworden. Wel even nagevraagd of ze niet bidden enzo. Dat hoeft van mij niet zo. Ze deden niet veel met geloof. Maar de sfeer was heel prettig. De kinderen waren een afspiegeling van de buurt (echt een mix) In tegenstelling tot de openbare school die er naast zit. Alle kinderen daar super hip en de directeur was erg arrogant over zijn school.
Bij ons zijn er 5 kleuterklassen en wij kozen juist voor de kleine knusse school ; de "kinderfabriek" uit onze wijk had toen 14 kleuterklassen Maar er zijn idd wel voordelen aan een grote school. Dingen zijn vaak strakker georganiseerd. Er is vaak meer mogelijk omdat het over grotere aantallen gaat. De grote school bij ons heeft meerdere conciërges en een directrice die fulltime de school bestuurt. Op onze school staat de directeur zelf ook voor de klas en doen de juffen de concierge-klussen er een beetje bij. Dus je krijgt bijvoorbeeld altijd een bandje aan de lijn als je belt om je kind ziek te melden.
Dit is een van de redenen dat ik blij ben dat we nu niet meer in Amsterdam wonen (al vind ik het jammer om weer andere dingen), het schoolsysteem is daar zo beperkend en zo'n loterij! Hier is de keuze eigenlijk of we ons echt gaan richten op de mogelijkheid tot thuisscholing, of de vrije school. Ben geen voorstander van het reguliere onderwijs (en dat terwijl ik uit een familie kom waarin alle vrouwen zo'n beetje 40 jaar voor de klas hebben gestaan, of misschien juist daardoor) en mijn vriend is er al helemaal moeilijk van te overtuigen. Met de ideeën van de vrije school overlappen we niet in alles, maar bepaalde punten die ik erg belangrijk vind (spelen!, creativiteit, buiten zijn, ritme, verhalen ipv schermpjes) zijn daar wel sterk. Gelukkig zit er een vrije school op 5 min afstand van ons huis dus als die bevalt dan zou dat eerste keus zijn.
Grappig, mijn familie zit ook in het onderwijs en ik ben er ook geen fan van. Wij hebben voor een eenpitter gekozen hier (die expres een wijder verzorgingsgebied gebruiken zodat ze gekozen kunnen worden op basis van identiteit). Vrije school vind ik ook erg sympathiek. Ik ben afgehaakt op de uitgebreide vieringen van de jaarfeesten; zo uitgebreid beleven wij dat thuis niet en ze besteden ook erg veel tijd aan het zingen van al die liedjes enzo; ze scoren hier wat lager op de eindtoets dan je zou verwachten (lokatie Amsterdam Zuid). Maar de moeders die ik ken die teleurgesteld waren in onze school, zijn allemaal naar de vrije school gegaan, dus ze doen blijkbaar ook veel goed.
Mijn fijnste herinneringen aan de basisschool zijn die van de kerstvieringen en dat soort dingen, dus die uitgebreide jaarfeesten vind ik juist erg leuk. Ga binnenkort eens hier binnenkijken (Purmerend), hoor van verschillende mensen goede dingen over de school, ook die er niet hun kinderen hebben zitten dus ben benieuwd. Inderdaad verrassend dat in Zuid de score toch wat minder is, je zou verwachten dat daar in die buurt de ouders redelijk veeleisend zijn er er bovenop zitten.
Ja het blijft wel de vrije school natuurlijk haha. Wat heeft jou dan uiteindelijk overgehaald om de school te kiezen die jullie gekozen hebben, aangezien je de vrije school dus ook wel sympathiek vond? Zit een beetje rond te kijken naar wat voor andere scholen ik nog meer zou kunnen gaan kijken.
Navragen of ze niet bidden op een christelijke school...haha, dat vind ik wel heel bijzonder. Opvallend ook om te horen dat ze dat niet doen. Hier ook een christelijke school, waar veel niet-christenen voor kiezen om de sfeer, maar ook om de identiteit. Wij hebben bewust voor deze school gekozen en ik vind het juist jammer dat ouders soms dingen ter discussie stellen, bijvoorbeeld geen kerstman met Kerst en geen paashaas met Pasen. Tja, je hebt voor deze school met deze identiteit gekozen en daar moet je je dan ook netjes naar schikken vind ik.
Hier is de 1e dichtsbijzijnde openbare school ruim 8 km verderop. Hier in het zuiden zijn de katholieke scholen gewoonweg oververtegenwoordigd in verhouding met openbare of andere onderwijsvormen. En veel van die scholen zijn nu bijna niet meer praktiserend.maar omdat ze al zo lang bestaan houden ze wel hun gelovige identiteit vast. De school waar de oudste heen gaat is dus officieel katholiek maar op kerst en pasen vieren na is het meer een openbare school. Ik schat dat ook 80 % van de kinderen niet katholiek is.Maar goed het is en blijft de enige school in het dorp. Dus tenzij we naar een drukke stad terug willen verhuizen hebben we weinig keus, want elke dag 8 km verderop naar school is niet te doen vind ik.
Nog lang geen sprake van. Ik wil geen school met een christelijke grondslag oid. De school hier in de wijk wil ik ook niet ivm veel allochtonen en laag sociaal economische klasse. Daarnaast wil ik dat er meer accent wordt gelegd op de persoonlijke en sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind ipv cognitief. Ik vind dat vele malen belangrijk dan dat mijn kind goed kan rekenen en kan schrijven bijvoorbeeld. Er blijft dan niet veel over hier in het dorp. Aangezien 1 school dicht is gegaan die ik hierbij vond passen, ik vind de vrije school een stap te ver. Dus er blijven er 2 over ...
Nee.maar voordat ik haar aanmelde heb ik heel specifiek gevraagd hoeveel er binnen de school met het geloof werd gedaan.en het antwoord was dus met kerst naar de kerk voor de kerststal en daarbij dus het verhaal van de geboorte van Jesus. En voor pasen wordt er dus uitgelegd waarom dat word gevierd.Verder word er dus niet gebeden, word de bijbel er niet zeer geregeld erbij gepakt, communie viering en de voorbereiding daarop gaat volledig buiten school, Palmpasen, stmaarten en andere vieringen dus ook. Al word er wel eens in de isi online melding van vieringen gemaakt voor geïnteresseerden.maar die activiteiten zijn dan buiten de school. ik bedenk me net dat ze een lampion maken voor stmaarten op school.maar dat vind ik niet erg. Als er dus werd gebeden op school en de kerk veel meer betrokken was bij de school waren we echt verhuist, want voor ons persoonlijk gaat dat dan te ver. Ik vind de vraag of er in de klas gebeden wordt niet raar. Ik heb hem zelf ook gevraagd.