Biologisch eten is iets wat ik al heel lang wil, maar omdat ik ook van het makkelijke ben en pakjes en zakjes wel handig vind, is het er nog niet van gekomen (lees:lui). Nu is vorige week onze oudste gediagnosticeerd met Adhd en omdat ik veel heb gelezen over voeding en adhd, wil ik nu toch echt overgaan op biologisch. Ik ben benieuwd naar ervaringen van anderen en of je inderdaad verschil merkt. En hoe snel de kinderen eraan gewend zijn, het zijn best lastige eters. En kost het heel veel meer tijd? Wat is een goede website? Er zijn er zoveel Dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
Ik merkte vooral verschil in mn eigen lijf. Ik heb ernstig eczeem en toen ineens niet meer. Plus mn man zn vruchtbaarheid ging enorm omhoog. Ik heb geen idee wat het doet met adhd. Maar ik geloof heilig in betere voeding als biologisch (dynamisch) en natuurlijke voedingssupplementen. Succes! Oh ik zie nu je vragen sorry. Hier kostte het iets meer tijd qua kruidenmixen maken. Die maakte ik gewoon in potjes alvast. Verder niks want of je nou een biologische aardappel schilt of een normale.. dat proeft een kind ook niet. Ik gebruikte toen het boek innesteling zwanger worden en blijven van rika lukac. Al staat daar genoeg info in, het gaat meer over vruchtbaarheid. Maar de demeter website kan je ook een boel vertellen. Onze reformwinkel heeft groente/fruit pakketen per week. Hier zitten dan ook recepten in.
Ik denk dat je meer bereikt met het dumpen van de pakjes en zakjes en over te gaan naar voeding volgens "puur gezond" als specifiek het biologische. Ook met biologisch kun je nog prima zakjes en kant en klaar gebruiken, ik zou daar eerder vanaf schrappen als je blind staren op een keurmerk. Neem voortaan de buitenroute in de supermarkt (alles zonder streepjescode, met mate vlees, veel groente, mijd de middenpaden met daarin de pakjes en zakjes, behalve voor essentiele producten zoals pasta ed en bekijk ook daar de verpakkingen van). Als dat je goed af gaat zou ik overstappen op verantwoorde groente en vlees. Dat kan biologisch zijn, maar ook bijvoorbeeld vlees van een lokale boer waarvan je weet hoe de dieren behandeld zijn. Ik kies zelf niet specifiek voor biologisch maar wel vlees van diervriendelijke lokale boeren hier. Oevallig geven zij hun dieren niet allemaal biologisch voer (wat vereist is voor een bio-keurmerk) maar ik weet wel waar ze gelopen hebben en dat hij zich verantwoordelijk voelt voor fatsoenlijke voeding en medicatie bijvoorbeeld.
Dit denk ik ook. Mijn man heeft ADHD (onze jongste ook) en hij heeft er veel minder last van als hij 'goed' eet. Paleo-dieet is voor hem echt ideaal!
Denk dat het altijd zoeken is welke producten triggers zijn voor mensen, bij alle problemen met eten. Voor sommigen is dat zuivel, anderen granen en weer anderen kunnen op pure gezonde voeding prima functioneren. Ik denk dat een bewust eetpatroon en mijden van toegevoegde suikers (vooral die) en zout voor iedereen gezond is en zou daar zeker beginnen. En dan kun je altijd nog kijken of je andere voedingsmiddelen wil uitproberen om te vermijden. Ik zou dat doen volgens eliminatie/provocatie en 1 voor 1 om te voorkomen dat je belangrijke voedingsgroepen uitsluit zonder dat het nodig is. Eventueel kan een dietist je daar bij helpen (opgenomen in basispakket)
Interessant! Ik woon in Frankrijk en hier zeggen ze dat ADHD wel degelijk met voeding te maken heeft. Een van de redenen dat ze hier dus als eerste de groente weg werken van een bord en dan aan de rest beginnen. Ik moet bekennen als we een week goed ons best doen thuis en niet zo veel buiten de deur rotzooi eten (lees mac kfc en zo) dan is mijn zoon voornamelijk heel kalm en heeft veel meer geduld. Dus ik denk wel degelijk dat voeding mee kan helpen. Ik merk het aan mezelf ook ... zo ie zo de schuld van het foute eten heb je dan niet dus dat doet al veel!
Het lastige aan voeding en ADHD is dat er een gigantisch placebo-effect is bij ADHD. Een gezin dat biologisch dynamisch en heel bewust eet, eet meestal ook netjes aan tafel en is relief hoger opgeleid en daarmee ook vaak gestructureerder en dat biedt goede randvoorwaarden voor ADHD. Afhaal en dat soort dingen staat vaak gelijk aan rommelige dagen of een minder hoog opgeleid gezin. Klinkt heel onaardig, maar in het gros is dat wel een probleem waardoor het lastig controleren is. Bij bijvoorbeeld dubbelblind onderzoek met kleurstoffen komt er geen enkel verband tevoorschijn. Wat niet wil zeggen dat het verband er niet is overigens, alleen dat het gewoon niet gevonden is. Aan de andere kant, als gezonde pure voeding zorgt dat een gezin meer aandacht aan de maaltijd besteed en daardoor ADHD gecontroleerder wordt maakt het weinig uit of daar placebo aan ter grondslag ligt of niet, feit is dat iedereen er gelukkiger van wordt. Maar wat nou precies werkt en hoe het werkt is gewoon ontzettend moeilijk om goed te testen.
Allereerst de pakjes en zakjes eruit en als je ze wel gebruikt opletten op toevoegingen zoals suiker. Ik heb ooit ergens gelezen dat als er meer dan 5 ingrediënten in bijv een pot zitten, je het maar beter kunt laten staan ivm onnodige toevoegingen. Suikervrij lukt eigenlijk bijna niet of je moet al puur/rauw gaan eten. Kijk maar eens naar de toevoegingen in bijvoorbeeld snijwaren... Biologisch eten is een nobel streven maar ik ben persoonlijk van mening dat op toevoegingen letten meer effect heeft.
Suikervrij in die bewoording komt meestal neer op geen toegevoegde suikers. Suikervrij als in koolhydraatvrij gaat je nooit lukken, al helemaal niet rauw. Bij rauw eet je vooral groentes en fruit, als er ergens suikers in zitten is het dat wel. Volledig koolhydraatvrij als in ketogeen is juist vrijwel alleen maar dierlijk en dat zou ik niet rauw aanraden
Ik ben eerst begonnen met suiker minderen, toen nog minder producten met toevoegingen/E-nummers/etc en toen steeds meer bio. Ik at altijd al vlees biologisch (van vega naar bio gegaan) maar eet steeds minder vlees, langzaam weer naar vega. Ik koop nu wel steeds vaker biologisch, maar dat is behoorlijk duur. Misschien is compleet overgaan op biologisch wel een grote stap, hoewel het makkelijker is als je bv naar de biologische markt gaat. Ik ben het met de anderen hier eens dat minderen op verwerkte producten meer invloed heeft dan biologisch. Daarentegen zit er wel echt veel troep in/op ons eten, en biologisch is volgens mij écht veel beter. Maar puur "gewoon" eten heeft denk ik meer invloed dan alle chocopasta en sausjes vervangen door de biologische versie. Tips: - Lees etiketten - Koop groenten van het seizoen; dat maakt biologisch betaalbaar - Je kan biologische groentepakketten op abonnement nemen. Dit is goedkoper en je hebt gelijk inspiratie voor je weekmenu - Maak kruidenmixjes, sladressing etc zelf. Scheelt geld, supermakkelijk (recepten via pinterest/Google) en je weet wat er in zit - Neem de tijd om over te gaan, anders geef je waarschijnlijk snel weer op
Ik eet sinds kort ook Paleo en al ruim 2 jaar steeds meer biologisch. Ik denk dat nu ongeveer 80% bio eet en 20% normaal. Door het biologisch merk ik niet echt verschil, maar ik vind dat voor mezelf belangrijk en daarom doe ik dat. Door Paleo voel ik me minder gespannen en nerveus. Ik heb ook veel minder last van pms. Ook is mijn huid een stuk mooier en stralender en ik ben 4 kilo afgevallen. Ook merk ik dat ik minder honger heb. Ik had de daarvoor zo ongeveer de hele dag een honger gevoel en dat is nu weg. Zoveel tijd kost dat allemaal niet vind ik. Als ik weinig tijd heb dan neem ik bijvoorbeeld (bio) diepvriesgroenten en doe die in de magnetron. Of ik kook een hele grote pan groentebouillon (met de resten van de groenten die ik sowieso door de week eet) en vries deze in. Daar doe ik dan verse of (diepvries)groenten bij en dan heb je een heerlijke groentesoep. Ook bereid ik vaak voor. Als ik zowiezo aardappels kook dan ze ik daarnaast een pan bonen of linzen aan voor de volgende dag. Als ik een weekmenu zou maken zou ik dat zeker nog beter kunnen plannen en voorbereiden. Ik kook ook dubbele, driedubbele porties en vries de rest in. Als ik dan te lui ben heb ik altijd nog iets lekkers en gezonds in de diepvries. Ik zou gewoon beginnen met eens kritisch door je keukenkastjes te gaan. Lees de ingrediënten en doe alle pakjes/ zakjes etc in een grote doos en zet deze weg. Beter nog geef het weg. Dan wordt je je bewust van wat er allemaal inzit en wat je in de toekomst wil vermijden. Als laatste maak ik het koken gezellig. Muziekje aan, samen met zoon koken (hij mag groeten wassen, roeren of af en toe helpen met snijden) en vaak snijd ik dan ook al paprika/ tomaatjes/ komkommers die hij tijdens het koken al lekker opeet. Die groeten zijn dan al binnen, maar hij is gelukkig ook geen moeilijke eter. Heel veel succes, ik ben echt geen keukenprinses maar het valt allemaal reuze mee.
Ik denk dat alleen biologisch eten niet heel veel verschil gaat maken. Als je samen met biologisch eten ook meer puur gaat eten, geen pakjes en zakjes, geen toegevoegde suikers, veel groente en daarnaast minder vlees en minder koolhydraten (soms eens vegetarisch en soms juist groente met wit vlees) al een heel eind komt. Zelfs diagnose ass en nogal een warhoofd. En bij het eten op bovenstaande manier voel ik mij wel degelijk beter.