ik google altijd, maar zo lekker als we hem in Marokko kregen, is nog niet gelukt. Maar als een ander het maakt, is het altijd beter Er zijn veel varianten op. Deze vind ik lekker: http://www.ramadanrecepten.nl/recept/le3des-marokkaanse-linzensoep/
Hier is couscous echt favoriet. Niks uit pakjes of zakjes maar zelf gemaakt. Wel handig als je dan een echte couscous pan hebt om tegelijk mee te stomen. Halve fles Reddy zonnebloem olie in de pan. Daarna halve kilo soepvlees (rund) in blokjes erbij als de olie heet is. Vier uien gesneden erbij. Twee eetlepels tomatenpuree erbij. Dan drie eetlepels cayennepeper en drie eetlepels pikante paprikapoeder erbij. Couscous met lauw water wat nat maken en boven in de stroompan. Die pan kan dan op het rundvlees met olie en uien en kruidenrijk. Lekker laten sudderen op laag vuur. Aardappels schillen en blokjes van maken. Winterpeen wassen en blokjes van maken. Dit er dan bij doen bij het olie en vlees mengsel. Ook een handvol erwtjes erbij. Een halve liter water erbij en dan laten sudderen nog wat langer. Zodra het vlees gaar is dan alles afgieten en het vocht bewaren. De couscous bij het vleesmengsel doen en dan wat van het vleesvocht erdoor mengen en eet smakelijk.
http://www.smulweb.nl/recepten/1313655/Rode-linzensoep Deze is hier favoriet Lekker met citroensap en vers gemalen peper
Ik weet niet of het recept echt Marokkaans is, maar ik vind het wel een lekkere saus voor bij de couscous, met pompoen. https://www.trouw.nl/home/marokkaanse-couscous~ae6872c5/ En dan doorscrollen naar beneden voor het recept zonder pakjes.
Een halve fles olie??? Van 1 liter? Nou ik ben een pure Marokkaanse maar er gaan echt maar een paar lepels olie in de pan (4 of 5, ligt aan de hoeveelheid). Overigens ben ik het wel met je eens, zelfgemaakte couscous is zoveel lekkerder.
Jazeker een halve liter dit recept hebben we precies overgenomen van onze Marokkaanse buren. Daar hebben we het van leren maken. En nog wel meer mnom mnom dingen. Ben in staat het deze week weer eens te maken en dan foto’s te posten...... het is half negen en heb nu gewoon zin in die couscous.....
Als je het lekker vind waarom niet inderdaad. Het lijkt mij alleen heel veel, waarschijnlijk omdat wij met veel minder olie koken. Vandaag dus couscous op het menu?
http://www.ellouisacooking.nl/2015/12/kipbestilla-marokkaanse-pastei-van-kip.html?m=1 Deze vinden wij erg lekker. Verder kook ik veel stoofpotjes met couscous. Ik heb wat recepten van mijn schoonmoeder geleerd Arabisch/ Afrikaans, maar daar heb je veel kruiden voor nodig die hier niet te krijgen zijn. Heb onder andere wel een recept voor aubergine salade, basbousa (soort Baklava) een een aardappel stoofpotje. @SDonya heb je toevallig ook een recept van Iraanse rijst?
Ik haal mijn kruiden altijd uit Marokko. Maar heel soms haal ik ze bij een Marokkaanse supermarkt. Alle kruiden zijn hier verkrijgbaar (vooral in de grote steden), alleen zijn ze minder vers/sterk.
De kruiden die hun voor de gerechten gebruiken zijn hier helaas echt niet verkrijgbaar ook niet in de grote steden. Iedereen neemt daarom na bijvoorbeeld een vakantie extra veel kruiden mee ook voor anderen. Ik stop het altijd in de vriezer, zo kan ik er makkelijk een paar maanden mee doen.
Alles is hier te koop hoor. Of te bestellen via internet. De vleeskruidenmix voor de grill van Bluemill (http://www.khudari.com/) is bijvoorbeeld erg lekker, en bestaat uit een mengsel van: Piment Zwarte peper Kaneel Gember Koriander Nootmuskaat Komijnzaad Laos, blauwe gember Kardamom Gedroogde citroenschil Witte peper
Land waar mijn man vandaan komt gebruikt echt specifieke kruiden die hier niet te krijgen zijn. Ze maken het zelf van bijvoorbeeld boomschors van een boom wat bij hun groeit, om een bepaalde stoofpotje te binden. Er zullen vast wel wat kruiden zijn die hier te koop zijn wat er op lijkt, maar lang niet zo vers en lekker als dat ik het daar vandaan mee neem. Zoals uienpoeder, mijn schoonmoeder maakt dit zelf en dat is niet te vergelijken met wat hier in de winkels te koop is.
Heb je de naam? Ik kom ook regelmatig bij de toko, dan kijk ik of die het hebben. Die hebben wel vaker kruiden die hier niet heel gebruikelijk zijn
O.k., dat klinkt wat primitiever dan de keukens die ik ken (en waar ik over praat). Maar een bindmiddel voor een stoofpotje moet je toch wel een vervanging voor kunnen vinden, zou ik denken. De tomaten die je in turkije koopt zijn ook veel lekkerder dan die hier in de winkel liggen, dus je kan het nooit exact namaken. De toko bij ons in de Pijp importeert trouwens wel veel diepgevroren bladeren, wortels etc. Wellicht ook wel boomschors, als het een gangbaar product is dat in een grote regio gebruikt wordt (en niet alleen in een lokaal dorpje ofzo).