Volgend weekend vieren we alweer de eerste verjaardag van onze jongste spruit en nu wil ik graag een poging wagen om zelf een (mooie) taart te maken (met fondant enzo). Nu heb ik dat 1x gedaan voor de eerste verjaardag van onze zoon, was een leuk eerste beginsel maar nu hoop ik hem toch wat mooier te krijgen. Nu zitten hier vast ervaren taartenbaksters (vermoed ik?). Iemand tips over wat ik het beste kan gebruiken en wat ik écht nodig heb om de taart eetbaar en fatsoenlijk te krijgen? Mijn dank is groot!
Goede fondant (geen troep van action of xenos), smoother, cake boards en een cake drum, een spatel, uitstekers, een roller (groot en klein) het liefst een haakse schraper zodat je mooie rechte zijkanten hebt een een waterpas bovenkant, tools zoals een exacto knife, en de standaard tools (vaak koop je die in een set) en al allerlaatste veel tijd en geduld. Wordt een duur taartje als je dat allemaal moet aanschaffen voor je taart
Nou inderdaad! Vorige keer heb ik veel gebruikt van het merk funcakes, dat beviel me prima! Nu ben ik er wel over na aan het denken om me wat meer te verdiepen in de 'taartenbakkerij', wellicht een cursus te volgen? Iets met eindelijk meer tijd voor een eigen hobby
Je kunt ook met veel huis, tuin en keuken spullen werken hoor. Ik rol bijvoorbeeld altijd met een pvc buis of een rol huishoudfolie. Mn taart zet ik altijd op zo'n rond draai plateau, van de Ikea toevallig. Dat is wel een must, dat je'm kunt draaien. Een smoother is wel heel fijn om te hebben. Goede fondant indd of marsepein ( leukste taartenshop bijvoorbeeld) Crisco erbij gebruiken is fijn. Dan blijft je fondant soepel en het helpt tegen plakken. Goed biscuit beslag. Die van funcakes is lekker en makkelijk. Zelf maken is nog lekkerder maar kan sneller mislukken. Dan wel een automatische mixer kopen. Lang mixen is een pre en dat is een hoop gedoe met een handmixer! Als je botercreme gebruikt, geen 1:1 recept. Die van Lauras bakery is lekker. Lange sateprikkers. Als je je taart in 2 of 3 lagen maakt, prik je voor t snijden een sateprikker erin, recht onder elkaar. Na het vullen, als je de lagen weer op elkaar legt,moeten de sateprikkers weer boven elkaar komen. Anders kun je een scheve taart krijgen. Marsepein of fondant snijden, doe ik met een (nieuw) stanleymesje. Dus niet ook voor andere "klusjes" gebruiken. Vaak hoog ik mn bakvorm op met bakpapier voor een mooi, hoog kapsel. Niet gelijk je oven op de gewenste temperatuur zetten maar eerst op een lagere. Na een minuut of 10 verhoog je de temp met 10 graden, totdat je bij de gewenste temperatuur bent. Zo zijn mijn kapsels altijd mooi strak. Zo zijn er nog veeeeeeel meer handige tips. Maar ligt ook een beetje aan wat voor taart je gaat maken. Ik heb mezelf trouwens alles aangeleerd door filmpjes op youtube te kijken. En Lauras Bakery geeft fijne tips! Succes!
Ik lees even mee. Ben zelf ook fan van zelf taarten decoreren. Maar ik snap dat gedeelte niet met de sateprikkers. Zou je dat wat verder willen uitleggen? Wanneer gebruik je de prikkers? En hou je die erin ook tijdens het decoreren en aansnijden? Lijkt me een handige tip namelijk, moet ik hem alleen wel snappen
Je prikt sateprikkertjes horizontaal erin, twee boven elkaar. Dan snij je m horizontaal door zodat je m kan vullen. Na het vullen wil je dat de helften weer precies boven elkaar komen zoals ze waren voor het strakste effect. Door de sateprikkers weer boven elkaar te brengen, weet je dat je de bovenkant goed neerlegt.
Je kunt ook voor je horizontaal snijd een verticale snee makwn. Gewoon klein doe ik al jaren merk je niks van
Op zich is een simpele taart prima te doen, ook voor een beginner. Zorg er dan wel voor dat je een goede basis hebt (fondant, botercreme, biscuit) en goede materialen (spatel, cakedrum, iets om mee glad te strijken, roller, etc) Verder: heel veel filmpjes kijken op YouTube dat heeft mij enorm geholpen. En zorg ervoor dat de botercreme weer lekker “hard” is voor je de fondant erop gooit.
Och wat een leuke tip zeg! Ik ben inderdaad altijd aan het puzzelen hoe hij ook alweer lag om vervolgens een scheve hobbelige taart te creëren. Leuk! Dankjewel
Ik draai altijd mijn taart op!! Onderkant is veel gladder. Goed afsmeren. Echt goedgoed. En met bekleden veeeeel geduld
Geen ervaring met maken, wel met eten. Ik heb een paar van die vriendinnen die dan zelf een taart maken. Ik neem vaak maar een klein stukje of zeg dat m'n buik nog vol zit met avondeten.. Zo'n dikke laag botercreme, dikke laag marsepein. Yuk! Vulling is ook vaak maar droge cake met jam
Ik zou voor twee lagen vulling gaan en dan geen fondant er overheen, maar chocolade ganach. Veel lekkerder. Je kunt dan wel figuurtjes van fondant maken.
2 goede of 3 lagen vullen , niet met alleen jam en slagroom maar bijvoprbeel zwitserse crème en vlaaivulling van hak en geen 1:1 botercreme gebruiken . Zo vies.. Even een goede mix of loever nog genache. Taart sowieso omdraaien of recht afsnijden. Goed laten koelen tussen afeten en bekleden in.
Dat is ook mijn ervaring met de meeste taarten die van buiten geweldig geknutseld eruit zien. Smaakt in werkelijkheid naar droge cake, beetje jam, boter en fondant. Vond het ook bijzonder dat een hele gereedschapskist wordt benoemd als 'benodigdheden', maar qua ingredienten zo'n kant en klare mix. Ik zou veel liever een taart a la Nigella Lawson op een verjaardag eten, en dan misschien een klein figuurtaartje voor het kindje zelf.
Ik snij de biscuit altijd met een strak getrokken vishengeldraad. Gaat heel snel en kaarsrecht. Plus je ziet meteen of je bisquit goed gebakken is (niet te klef, niet te droog?)