Hoop dat iemand kan helpen... Ga proberen het kort te houden Vier weken geleden ben ik door de bedrijfsarts burn-out verklaard. Omdat de instantie niet meer met mijn werkgever verder wilde, gaf hij het advies van vier weken absolute rust en daarna een vervolg met de nieuwe arbo-arts. Inmiddels zijn we vijf weken verder en wil mijn werkgever een reintergratie gesprek op het werk. Hij is geenszins van plan de arbo in te schakelen (meermaals verzocht). Dat gesprek heeft hij morgen om 11:00 gepland. Nu red ik morgen om 11.30 niet, het is ook niet mijn normale werkdag. Ik heb vóór 11.00 voorgesteld of donderdagochtend. Nu beweert de man dat ik wel dien de komen aangezien ik ziek ben en daarmee verplicht aanwezig te zijn op gesprek wanneer zij wensen. Twee vragen: 1) Kan hij voorbij gaan aan het advies van de eerste bedrijfsarts? 2) Kan een werkgever mij verplichten tijdens ziekte te komen op een niet-werkdag? Heel erg bedankt alvast!
Wat zijn normaal je werkdagen? Heeft je werkgever een reden gegeven waarom hij geen betrokkenheid van een Arbo-arts wil?
Donderdagochtend en vrijdag. Komende vrijdag zit ik alleen de hele dag in het ziekenhuis dus dat lukt niet en heb ik niet voorgesteld. Het waarom niet, daar wordt niet op ingegaan. vermoedelijk bezuinigingsmaatregel.
@Kim31 misschien heb je hier iets aan? https://www.salarisnet.nl/2014/04/inschakeling-arbo-arts-verplicht-bij-zieke-werknemer/
Bezuinigingsmaatregel of niet wat ik zo terug kan vinden is hij wel verplicht om het in te schakelen bij ziekte om een plan van aanpak te maken etc maar ook voor een ‘neutrale’ beoordeling. Ik meen mij van vorig jaar te herinneren dat mijn vrije dag geen dag was voor controle, ben toen wel een keer gebeld door de verzuimcoach maar die maakte toen gelijk excuses omdat ze daarna pas zag dat het mijn vrije dag was. En dan vind ik een fysieke afspraak echt wel wat anders als een telefoon gesprek. Ik denk dat je op het juridisch loket ook veel info kan vinden en als je googled op bijvoorbeeld arbeidsrechten bij ziekte etc.
Dat kan ik me voorstellen, hoop dat een verder conflict ook voorkomen wordt wanneer je hem daarin op je rechten en zijn plichten wijst. Laten we wel wezen bij ziekte zit je nou eenmaal alles behalve te wachten op nog meer problemen/conflicten etc erbij.
Je moet op werkdagen beschikbaar zijn voor re-integratie. Dit zijn namelijk ook de uren waarop je beschikbaar bent voor werk. Als jij niet aan het werk kan, omdat je ziek en dus arbeidsongeschikt bent kan een werkgever jou niet dwingen zonder dat een bedrijfsarts aangeeft dat je inderdaad gewoon geschikt bent voor (al dan niet passende) arbeid. Dus als jij aangeeft ik kan niet werken, en hij vind van we, dan zal hij toch echt de arbo in moeten schakelen.
Staan jouw werkdagen contractueel vast gesteld? Dan sta je waarschijnlijk in je recht maar anders heb je waarschijnlijk arbeidsrechtelijk weinig tegen te sputteren. Laat je echter wel juridisch bijstaan! Bij het niet inschakelen van de Arbo kun je je werkgever in gebreke stellen
Jouw werkgever is verplicht om na 6 weken een plan van aanpak op te stellen waarin de reintegratie besproken wordt. Hij is ook verplicht jou toegang te verlenen tot de bedrijfsarts, dus blijf daar vooral om vragen. Schakel eventueel het juridisch loket of vakbond in voor advies.
Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan zou ik die morgen meteen bellen! Mijn man is in november overspannen thuis komen te zitten en zijn werkgever heeft daar ook heel vervelend op gereageerd. Wij hebben heel veel gehad aan het advies van de jurist van de verzekering. De werkgever weet helemaal niet dat we die ingeschakeld hebben, maar zij gaf op de achtergrond advies. Een hele belangrijke tip: zet zoveel mogelijk op schrift (dus contact via de mail) of neem gesprekken op. Je werkgever kan niet beoordelen of jij in staat bent om (gedeeltelijk) te werken. Dat zal echt door een onafhankelijke arts bepaald moeten worden. Een gesprek om evt werkzaamheden weer op te gaan pakken heeft dus weinig zin als je wergever (en jij) niet weet wat mogelijk/ verstandig is. Dat moet een arts bepalen.
Wat wil hij dan bespreken? Zo werkt dat natuurlijk niet. ik zou schriftelijk bv via de mail met een kopie ervan naar jouw privemail laten weten dat je beschikbaar bent voor een gesprek met de Arboarts en dat je tot die tijd ziek bent. Je werkgever is geen dokter. Niet meegaan in de flauwekul. Een conflict krijg je toch wel, tenzij je overal ja en amen op wil gaan zeggen.
De regels rondom de bedrijfsarts zijn veranderd. Je kan op eigen verzoek naar de bedrijfsarts. Advies van de bedrijfsarts is zwaarwegend.
Dank voor al jullie reacties, dat helpt echt enorm!! Wat betreft jullie vragen: - mijn werkdagen staan vast. - waarom ik niet kan, maakt dat uit? Dat klinkt wat onaardig, maar als ik in m'n recht sta hoeft hij niet in m'n privé te neuzen toch? Voor jou: intakegesprek met mindfulnesscoach. Druk bezig met herstel - meerdere malen gevraagd om afspraak arts en naar inhoud gesprek, via mail. Krijg in de berichten terug geen antwoord op die vragen, maar het staat zwart op wit. Dank ook Luca75 voor je opmerking over 'amen zeggen'. Dat is een puntje hier
Ik zou wel mailen dat je niet kunt omdat je een afspraak hebt met een specialist ( verder in het midden laten wie) en dat afzeggen de reintergratie onnodig verlengt omdat je dan een nieuwe afspraak in de toekomst moet maken. Dan laat je je goede wil ook zien
Als een werkgever is het fijn om te weten dat je niet kan, omdat je een afspraak hebt staan met je specialist. Dat klinkt beter, dan een bijv een privé uitje. Arbo-arts. Je realiseert dat als werknemer soms niet, maar die rekeningen zijn pittig. En niet elke werkgever heeft het goed geregeld qua verzekeringen. Vaak zijn de fulltime krachten wel verzekerd, maar de parttimers niet. Je hebt een burn-out, dat is lastig, maar als jullie beiden goede herstelafspraken kunnen maken. Qua opbouw, qua herstelmogelijkheden. Dat moet het ook lukken zonder arbo-arts. Bedenk als je burn-out vanwege je werk is ontstaan, dan zal je toch samen wat aanpassingen moeten maken. Dus je ontkomt niet aan een lastig gesprek: wat kunnen we samen doen om de werknemer te ontlasten. En natuurlijk mag je iemand meenemen. Vaak is dat ook gewenst. Een arbo-arts kan eigenlijk niet zoveel. Je wordt om de zoveel weken opgeroepen. Die vraagt hoe het nu gaat. Welke specialisten je bezoekt. Aangeven dat je moet beginnen met een bakje koffie op je werk, een uurtje op je werk aanwezig zijn. Maar kan niets doen aan veranderingen op je werk, die nodig zijn, om een nw burn-out te voorkomen. Een arbo-arts is noodzakelijk als men verwacht dat het herstel langer duurt dan 2 jaar. Ivm Wia. Wat belangrijk is dat je jezelf niet groot houdt bij je werkgever. Laat maar zien, dat het niet goed met je gaat. Maar je er wel aan werkt. Dat de gemaakte afspraken evt door jou kan worden aangepast, omdat je het niet trekt. Wees eerlijk.
Dit klopt niet, een arbo arts kan zeker wel wat en niet pas na 2 jaar Dit wordt al een conflict denk ik, ook al wil je dat niet. Bel de JuroFoon of je rechtsbijstand en laat je goed informeren zodat je zelf de juiste stappen zet.
De werkgever is verplicht om een contract met een arboarts te hebben. En een arboarts is wel degelijk nuttig. Je wilt namelijk niet in de situatie terecht komen dat de werkgever wel even beslist of jij ziek bent of niet.