Ik ben het even kwijt van de oudste. Je hebt de avi start met "zinnen" als vis is sip. En je hebt avi M3 boeken, daar staan al echte verhalen in. Zit daar nog iets tussen? Avi start is te makkelijk en voor de avi m3 boeken moet hij letters als de sch en eu en ui kennen eigenlijk, die kent hij nog niet.
Tussen Avi Start en Avi M3 zit qua een ander niveau niks. Maar er zit wel verschil tussen boekjes. Denk dat er wel makkelijkere Avi M3 boekjes te vinden zijn zonder sch etc.
Nee je gaat van start naar m3. Maar vind wel dat er verschil tussen boekjes zit. Niet alle start is kip is sip en niet alle m3 zitten moeilijke woorden in. Mijn dochter zit in groep 2 en leest nu m4 boeken, maar ene boek lukt haar beter dan andere.
Dat heeft denk ik met de kernen te maken..? Maar weet t niet precies, dochter las eerst start, toen had ze er een tijd geen zin in en vervolgens las ze Jip en Janneke.
Bij ons in de bibliotheek heb je avi boekjes van ik dacht veilig leren lezen. Die lopen op in moeilijkheidsgraad. Van ‘te lezen na 4 weken leesonderwijs’, naar na 8 weken, na 12 weken enz. De zinnen worden steeds langer en er komen inderdaad steeds meer klanken bij. Maar daarnaast is er zoveel keuze en qua moeilijkheidsgraad is het niet avi start of M3, daar zit ook een hoop oplopend tussen dus ik zou gewoon eens bij de bieb gaan kijken.
Het is wel ingedeeld trouwens in avi start en dan M3. Maar ik bedoel dat er wel verschil zit tussen de boeken binnen een avi niveau. Wat ook heel leuk is zijn de samenleesboeken.
Volgens mij hadden ze bij ons in de bieb M3 boekjes met 'kernen'. Dat was de moeilijkheidsgraad van het boek.
Ah oke, dus ook avi start en avi m3 is er dus in verschillende moeilijksgraden. Dan gaan we straks eens in de bieb speuren. Zo stom dat je dat soort dingen weer zo snel kwijt bent.
En anders gewoon bij de moeilijke woorden helpen? Het hangt volgens mij ook af van de methode die ze op school gebruiken, in welke volgorde ze de letters en klanken leren. Ik vond het in het begin van het leren lezen ook moeilijk om precies de geschikte boekjes in de bib te kiezen, want daar hebben ze van alles wat, ook oudere methodes of alleen leeftijdsaanduiting. En reserveren afgaande op de omschrijving was ook geen succes, als je het boek dan na weken wachten eindelijk had, was het weer veel te makkelijk of veel te moeilijk. Stom eigenlijk dat ze de boeken uit school niet mee mogen nemen om ook thuis te oefenen. Ze krijgen hier alleen af en toe een lijst met woorden mee, soms staat er een heel korte tekst tussen. Bij ons werken ze met Veilig Leren Lezen met de Kim versie, dan heb je inderdaad verschillende kernen, maar ook nog verschillende niveaus ( maan, zon, raket, ster). Pas vanaf ongeveer februari/ maart gingen ze opeens ook woordenlijsten op snelheid lezen in 1 minuut. Maar volgens mij is je kind nog jonger, of zit het in een combiklas? Bij ons hadden ze in groep 2 alleen maar letters, pas in groep 3 zijn ze gestart met lezen. Ik lees hier wel vaker dat jongere kinderen zich het lezen zelfs aanleren, maar heb eigenlijk geen voorstelling, hoe dat dan gaat. Tenzij er oudere kinderen in het gezin/ of in de klas zijn, waardoor ze iets meekrijgen of die helpen.
Mijn oudste dochter zit in groep 2 en heeft idd zichzelf leren lezen. Hebben wij niets aan gedaan, ze kende de letters en ging hakken en plakken en na een week 'las' ze. Avi toets toevallig vorige week gehad op school en leest inmiddels op m4 niveau, midden groep 4 dus. Ze kijkt mega uit naar groep 3 want in haar ogen gaat ze dan echt leren, ik hoop dat het geen desillusie wordt voor haar
Ja mijn zoontje zit in groep 1. Ik ben hier zelf helemaal niet mee bezig met hem, maar hij heeft een zus dus boekjes zijn hier voor handen. En in ons geval kwam de juf ermee, die had om eens te kijken een leesboekje erbij gepakt en dat bleek die dus zo te kunnen lezen. Ik had geen idee. Maar hij vindt het erg leuk dus wilde zelf ook op zoek naar boekjes maar die maantjes de eerste serie zijn te makkelijk. Hij zit in een 1/2 combiklas trouwens.
Onze oudste las ook M3 in groep 2 en dan was ze nog een vroege leerling ook. Je hebt gewoon talige kinderen die veel vragen naar letters en er dan vlot zelf mee aan de gang gaan. Ts, ik pakte vaak m3 strips. Begreep ze het woord niet meteen, dan kon ze het door het plaatje te bekijken vaak begrijpen en las het woord daarna goed. Staan bij ons ook gewoon in de bieb. Feit blijft wel dat dingen gewoon soms niet gelijk lopen met leeftijd. Onze dochter is nog geen 6,5 jaar en leest M5. Je merkt dat ze bv sommige uitdrukkingen of spreektaal nog niet kent. Boekjes zijn dan ook eerder geschreven voor een 8 jarige denk ik. Dat zal je wellicht ook hebben met m3 bij jullie zoontje.