Mijn zoontje van bijna 4.5 kan al een beetje schrijven (ek (i.p.v. ik) ben (zijn naam)), lezen en rekenen (mam, 2+2+3 is 7!) en begint met klok te kijken (mama, het is bijna 6 uur). Hij is altijd snel geweest met letters en cijfers en is verbaal altijd erg sterk geweest, maar ik dacht dat het een fase was, maar het gaat gewoon door. Nu zitten mijn man en ik in het onderwijs maar ik werk op een middelbare school en mijn man geeft groep 8 les. We hebben geen ervaring met kleuters. Mijn eerste neiging is om hier mee verder te gaan; oefenen, opdrachtjes maken maar wat gaat hij dan doen op school? Op school is hij bijzonder content met alleen spelen en hij laat (nog) niet zien dat hij zich verveeld. Maar thuis is hij er wel mee bezig. Na de mei vakantie een gesprek met zijn juf, maar ik wilde weten wat jullie er van vonden. Overigens denk ik niet dat hij hoogbegaafd is of zo. Gewoon erg slim. Graag advies!
Ik sta zelf al een tijdje voor kleutergroepen. Wat knap van je zoon dat hij er al mee bezig is! In motorisch opzicht zou ik hem lekker laten spelen als hij daar behoefte aan heeft. Kinderen hebben de grove en fijne motorische ontwikkeling nodig om later beter te kunnen leren lezen/schrijven/zitten/opletten enz. Dus nog geen werkblaadjes tevoorschijn halen maar lekker met materiaal aan de slag gaan. Natuurlijk kan je tijdens het spelen/boodschappen doen/ dagelijke bezigheden van alles vragen of vertellen. De opdrachtjes op papier komen nog wel! Dit om te voorkomen dat hij stappen in zijn ontwikkelng overslaat.. denk maar aan die welbekende ijsberg in het rekenonderwijs. Bovenwater zie je de aangeleede vaardigheden en onderwater allerlei stappen voorbereidend op het begrip van die vaardigheden.
Mijn meisje las met 5 jaar al hele boeken en scheef verhaaltjes, heb d’r gewoon laten gaan en verder ook niet extra geoefend, ze had het zelf aangeleerd. Nu met 6 eind groep 3 en in de plusklas dus extra uitdaging en ze is gelukkig en tevreden ermee.
@Lisa280887 dat klinkt logisch, zo heb ik het niet gezien. Dank voor je advies! @MamaenMini wat knap van haar zeg! Ik weet niet of mijn zoontje dat gaat doen met 5. Daar heeft hij volgens mij niet veel gefuld voor.
Onze zoon las in groep 1. Wij zijn er in meegegaan, maar hebben het niet aangemoedigd. Hij vroeg wel eens “welke letter is dat”? Dan benoemde ik die letter fonetisch (dus P is niet pee maar puh). Vaak bedachten we dan samen wat woorden met die letter. Soms vroeg hij me ook bepaalde worden op te schrijven. Af en toe als we daarmee bezig waren, bedacht ik ook andere (korte) woordjes met de letters die hij kende. Dat vond hij fantastisch. Maar dat deden we alleen als hij erom vroeg. In groep 2 was hij de belangstelling voor letters en lezen trouwens weer volledig kwijt. Hij kende vrijwel alle letters en de meeste tweetekenklanken, maar deed er niks meer mee. Ik vond dat op zich wel jammer, maar heb het gewoon zo gelaten. Ik zou zeker niet met werkblaadjes enzo in de weer gaan. Thuis is thuis en school is school. Ga thuis niet met schoolse zaken bezig. Volg de interesses van je kind, maar dat hoeft zeker niet in de vorm van formeel onderwijs. Lekker spelenderwijs. Bijvoorbeeld automerken herkennen, als hij dat leuk vindt. Of ga naar musea. Onze oudste vond op die leeftijd bijvoorbeeld openluchtmusea fantastisch. Ook het brandweermuseum, luchtvaartmuseum of spoorwegmuseum. Houd oog voor de motorische ontwikkeling, met name grofmotorisch, Ik ben ervan overtuig dat het voor de ontwikkeling van de hersenen op deze leeftijd beter is om met een ballon over te gooien dan om cirkels te zetten op een werkblad. Bewegingen maken waarbij twee handen worden gebruikt helpen een goede kopppeling maken tussen de beide hersenhelften. Daar heeft je kind op termijn meer aan, dan nu al letters leren schrijven. Ook op het gebied van lezen en schrijven!
Mijn dochter van 4,5 jaar (zit in groep 1) kan deze dingen ook. Ze leest ook boekjes Avi start. Heeft ze zichzelf aangeleerd. Ik doe er zelf niks mee thuis. Op school mag ze met bepaalde dingen met groep 2 meedoen (zit in combigroep 1/2) gaf de juf aan. Denk dat ze het op school snel genoeg zien wat ze kunnen.
Hier ook een pienter meisje van 4,5 jaar. Ik volg haar in de dingen die ze aangeeft maar ga het haar niet aanleren. Ze vraagt zelf vaak om woordspelletjes of woordjes lezen / schrijven. Ook klokkijken heeft ze onder de knie. Ze heeft nu zelf ook een horloge die ze goed kan gebruiken. Ook rekent ze met getallen t/m 30 (+ en -). We rekenen vaak met Lego-Blokjes. Ik maak de sommen en zij schrijft ze op. Dit alles wel alleen op moment wanneer zij het aangeeft dat ze dit wil. Maar zoals bovenstaand: lekker meebewegen met je kind en: school is school en thuis is thuis
Hier heeft de juf dat opgepakt en biedt materiaal aan om te lezen en schrijven, zodat ze het zichzelf niet verkeerd aanleert en die wens om te kunnen lezen niet de kop in wordt gedrukt. Ze leest ze met 6jr - in groep 2 - vrij vlot. In groep 3 is ook voldoende ruimte voor kleuters die al lezen, dus het is niet alsof ze volgend jaar vanaf het begin weer moet starten en dat uit moet zitten zeg maar.
Bij ons pakte school dat gewoon op, maar de juf had zelf al gezien en gemerkt dat ze wat meer uitdaging konden gebruiken. Thuis deden we er niet veel mee in die zin van werkbladen enz. In het dagelijks leven kom je ook al genoeg tegen waar je ze bij kunt betrekken w.b.t. rekenen en lezen.
Onze uk begint bijna aan de basisschool en kan ook woordjes lezen (ik, roos, maan, etc) de interesse in cijfers en letters is er al heel lang maar sinds koort wil hij alles weten over de letters en het lezen er van. We hebben bij de kringloop maan roos vis boekjes gekocht en die zijn voor de eerste weken lezen. We hebben het in huis maar we pushen het niet. We hebben ook een spelletje met woordjes. We geven hem de ruimte om het te doen maar ook de vrijheid om er voor te kiezen om er niks mee te doen. We lezen savonds meestal een half uur. Soms wil hij samen lezen (samen lees boekjes van de bieb voor kleuters) anders lees ik zelf voor. Als hij wil schrijven is dat ook goed, hij is nu al bezig met het langer maken van het woord om te horen welke letters hij hoort om zo het woord te schrijven. We hebben van de hema houten letters waar hij de woordjes van een boekje neer legt (pakt hij niet vaak) Dus in mee gaan en niet pushen.
Oh, maar dat kan hij ook heel goed hoor. We spelen vaak buiten met de bal en hij heeft altijd op gym gezeten want hij heeft energie voor 10! Bedankt voor het advies!
Hier een meisje dat in juni 4 word. Haar naam kan ze al zelf schrijven en papa en mama. Heb dit nooit geoefend. Doet ze allemaal zelf. Maar merk ook dat ze het heel interresant vind. Ze schrijft liever dan dat ze knutseld.
Hier was dat ook; mijn zoon is een echt buitenkind, fietste met twee jaar zonder zijwieltjes en zit vaker boven in een boom dan beneden; ontzettend behendig en motorisch zeer sterk. Dachten we, maar hij blijkt toch een enorme kloof in zijn motorische ontwikkeling. De samenwerking tussen zijn hersenhelften is niet geweldig, hij kan bijvoorbeeld nog steeds niet touwtjespringen terwijl ik dat nooit in de gaten heb gehad. Dit zit hem nu erg dwars, het blijkt te maken te hebben met (of de oorzaak te zijn van) een intelligentiekloof. Hoeft bij jouw zoon niet zo te zijn, maar bij ons bleek ons vermoeden van een zeer handig kind deels onterecht. Verder zou ik zeker aanbieden waar je kind om vraagt maar dan spelenderwijs; door tijdens het wandelen of boodschappen doen 'opdrachtjes' te geven bijvoorbeeld. Een manier van iets aanleren is moeilijk af te leren.
Dl is ook 4,5. In onze kleuterklas ( combigroep 1 en 2) worden de dingen die je noemt aangeboden (dl kende alle cijfers al, maar heeft op school een cijferschrift waar ze regelmatig cijfers netjes in moet (na-)tekenen). Thuis doe ik daar weinig mee; we hebben al een jaar een koffertje waarmee ze woordjes kan leggen, maar daar speelt ze nu niet meer mee. We hebben wat avi-boekjes en dat lezen we soms samen. Op school laten ze haar veel 'motorische' werkjes doen; ze is nu lichamelijk soms al handiger dan wij