Ik ben het hier volledig mee eens en neem het mijn ouders ook af en toe nog kwalijk, ondanks dat ze toen niet beter wisten en gewoon deden wat de school adviseerde. Ook dat je altijd de jongste in je vriendengroep bent en eigenlijk wat te jong wordt blootgesteld aan dingen om maar mee te doen met je vrienden. Dus uitgaan, drank, sex etc.
Ik heb zelf groep 3 overgeslagen (van 2 naar 4) en dat ging op zich prima, ik was alleen ook al snel verveeld in de jaren daarna, op het VO werd ik zelfs denklui genoemd omdat ik niet werd uitgedaagd. In die zin ben ik het wel eens met wat hierboven al gezegd werd: er moet wel blijvend uitdaging worden geboden. Ik heb overigens nooit hinder ondervonden in het sociaal-emotionele aspect. Toen ik de leeftijd had dat vrienden/vriendinnen dingen mochten die ik nog niet mocht, kwam dat niet doordat iedereen een jaar ouder was, maar omdat ze enkele jaren ouder waren (mijn sociale kring kwam met name uit mijn sportclub)
Bedankt iedereen voor de tips en opmerkingen. Als zoon ook maar een beetje op mij lijkt tijdens zijn VO tijd en daarna, is hij sowieso anders dan klasgenoten. Ik was zelf een jonge leerling, maar heb me vooral kapot lopen ergeren aan het, in mijn ogen, infantiele gedrag van klasgenoten (lees: vriendjes, uitgaan en andere domme dingen). Ik viel er dus sowieso altijd buiten. Natuurlijk is het anders dan een klas overslaan en het zegt niks over zoon, dus het is zeker iets om mee te nemen in de beslissing. Ben me op dit moment wat aan het verdiepen in verrijken en vragen die ik mee kan nemen naar school. Het is inderdaad jargon @tupp , sowieso is het allemaal onbekend voor mij. Ik ben dan ook zeer blij met de reacties. Het stukje hoogbegaafdheid vind ik wel wat lastig, ik weet niet zo goed wanneer je daar eventueel iets mee moet. Het lijkt me wel fijn om duidelijkheid te hebben en advies te krijgen over verdere schoolcarrière. Aan de andere kant vraag ik me af of het nodig is als zoon zich goed blijft voelen, maar dit weet je natuurlijk niet. Maar de IB-er en eventueel hulp van buitenaf kunnen me hier misschien verder in helpen.
Ik zou zeker groep 2 overslaan. Mijn zoontje was net 4 toen hij zichzelf leerde lezen in planetenboeken, maar heeft nooit gedurfd om op school te laten zien wat hij kon. Het werd dan ook totaal niet serieus genomen, want op school deed hij alleen gemiddeld werk. Moeilijk werk weigerde hij want moeilijk kon hij niet (waren zijn eigen woorden zonder te weten wat moeilijker werk precies was). Hij heeft het verschrikkelijk gehad in de kleuterklassen. Echt wat een drama! Nu op een andere school en heeft zelf nog steeds niet door hoe snel hij leert. Heeft heel erg de standaard in zijn hoofd, als je 5 bent doe je op school dit, als je 6 bent doe je op school dat enz enz. Als jouw zoontje nu al de kleuterklas niet leuk vindt zou ik zeker echt groep 2 over laten slaan indien mogelijk. Succes met de keuze
@tupp, dankje, ik ben bekend met statistiek. Als jonge leerling ben je een half jaar jonger dan de gemiddelde leeftijd in de klas (1 jaar verschil is alleen het uiterste). Als je 1 klas overslaat kun je wel 2 jaar jonger zijn (uiterste, als jonge & versnelde leerling in vergelijking met de oudste normale niet versnelde leerling). Over testen op hoogbegaafdheid door een extern bureau, ik snap het als je kind niet goed in zijn vel zit en de school jouw kind zijn/haar problemen niet ziet of onderkent. Bij mijn dochter is het andersom, de school kwam zelf met hoogbegaafdheidsproblematiek en onderpresteren. Om eerlijk te zijn voegt het voor mij niet veel toe of mijn dochter momenteel een extern getest IQ heeft van zeg 125 of 135. Dus ik hou het zelf bij de testen/observaties/vragenlijsten waar juf/IB'er/school zelf mee komt, waar niet precies een getal uit komt of wel/niet-hoogbegaafd maar wel een onderbouwd beeld voor dit moment.
tja, dan was ik een uiterste Anyway, mijn zoontje heeft een klas overgeslagen en ik had niks beters kunnen bedenken voor hem op dat moment dat die beslissing is gemaakt. Nu gaan we verder kijken hoe of wat aangezien hij nu alweer een heel stuk voorloopt en alles met 2 vingers in zijn neus doet. Dus een klas overslaan hoeft echt niet negatief te zijn, alleen houd het daarna niet op en moet er regelmatig een evaluatie plaats vinden en een plan
Mijn dochter heeft van maart tot de zomervakantie groep 0/1 gedaan en is daarna gelijk naar groep 2 gegaan ipv dan nog een heel schooljaar groep 1. En dus met 5 jaar naar groep 3. Wij hebben er eigenlijk niet heel lang over nagedacht. Toen ze startte met school liep ze echt voor. Ze heeft ook 0 moeite gehad met de overgang naar groep 3. Dat spelen miste ze niet en ze vond het rete interessant dat leren. Ik denk niet dat ze hoogbegaafd is trouwens (mijn man is dat wel overigens..) maar ze was gewoon wat vlotter.. Ik ben zelf altijd een vroege leerling geweest (september jarig) en heb zelf sociaal/emotioneel wel wat achter de feiten aangelopen altijd op school.. niet dat ik er heeel veel last van had maar dat vond ik dus wel het enige lastige hierin, want zij is nog veel jonger.... Maar als ik haar nu zie.. ze zit zó op haar plek. Ze valt in niks op in haar groep (zelfs qua lengte past ze erbij zegmaar ). En we zien het wel.. mochten er toch problemen komen dan lossen we dat dan wel weer op. Het voelde hier iig heel natuurlijk allemaal. Ze vind het zelf soms wel vervelend om de jongste vd klas te zijn. Maar meer dan een losse opmerking is het nu niet. Mja het oudste meisje in haar groep (die dus is blijven zitten) vind dat óók niet leuk... als je afwijkt van het gemiddelde is het gewoon nooit leuk als je kind bent. En als ze nog wel een jaar extra groep 1 had gedaan had ze zeker ook afgeweken.. ik vermoed dat we dan wel problemen hadden gekregen (onze simpele dorpsschool is gok ik ook niet zo heel bekwaam in pluswerk etc..) maar dat zullen we natuurlijk nooit weten. Maar zolang ze met veel plezier naar school gaat en gelukkig is, is het voor ons goed.
Het probleem is alleen dat je niet weet hoe het gegaan was als je geen klas over had geslagen. Dan waren er ongetwijfeld weer andere dingen geweest die problemen of vervelende gevoelens hadden opgeleverd. Ik denk dus niet dat je kunt zeggen ‘ik vond dat of dat vervelend, dus een klas overslaan is nooit goed’ (niet dat iemand dat letterlijk zegt). Als ouder neem je de beslissing die op dat moment het beste lijkt (en wel groep 2 doen is op zo’n moment dus òòk een keuze!). En aan alle opties zitten voor- en nadelen. Hoe het uitpakt weet je, helaas, pas jaren later, maar alleen voor de keuze die je gemaakt hebt, niet voor de andere optie. Mijn kinderen hebben allebei groep 2 overgeslagen. Ik hoop heel erg dat ze later in zien dat het voor ons ook een lastige beslissing was. En ik hoop ook dat als ze het ons om wat voor reden dan ook kwalijk nemen ze dat zeggen, bij voorkeur in het hier en nu, zodat we kunnen kijken of we dingen aan kunnen passen, maar anders later, zodat we het er over kunnen hebben (dat lost het niet op, maar het kan wel heel wat frustratie schelen). De jongste is overigens niet de jongste in haar klas, de oudste wel in haar klas, maar niet in haar leerjaar. En ja, er zitten ook kinderen in de klas die ruim twee jaar ouder zijn, hier levert dat tot nog toe geen problemen op. Ik zat vroeger zelf op een Jenaplanschool, met drie groepen bij elkaar, ging ook prima.
Ik ben het helemaal eens met @NiekeKris. Daarom vind ik ook dat je een beslissing moet maken op basis van wat nu het beste is voor je kind. Juist omdat je die glazen bol niet hebt. Een optie kiezen die nu minder passend is maar met het oog op later misschien beter kan in mijn ogen sowieso niet goed uitpakken. Gewoon kijken wat je kind nu nodig heeft en wat nu de beste optie is. Later kijk je weer verder. Mijn oudste heeft twee keer een klas overgeslagen en die versnellingen waren beide keren gewoon onvermijdelijk. Nu doet ze aankomend jaar nog een jaar basisschool verlenging omdat ze op meerdere vlakken nog niet toe is aan de middelbare school (ze is net 10 geworden). Uiteindelijk is dat prima zo.
Lastige keuze, ik denk dat het ook sterk afhankelijk is hoe de school je zoontje er in kan begeleiding. Tja we kunnen hem geen uitdaging meer geven klinkt mij te simpel en lees ik meer schuif maar door. Als ze een persoonlijk handelsplan schrijven en een goede begeleiding van de leerkracht en ib'er zou ik er anders over denken. Ik zou een gesprek aangaan met de leerkracht samen met de ib'er alle voor en nadelen bespreken en kijken hoe ze het aan willen pakken. Als ze geen ervaring hebben met versnellen hoe gaan ze die informatie wel krijgen om jullie goed te begeleiden.
Hoeveel jonger is hij dan zn klasgenoten als hij wel een klas over zou slaan? (is hij nu een vroege of late leerling). Is hij van nature angstig of verlegen of helemaal niet? Teveel leeftijdsverschil zou ik proberen te vermijden, vooral bij angstigere kinderen. Nu maakt het nog geen bal uit, maar straks als hij wat ouder wordt mogelijk wel en dan is het vaak niet wenselijk om hem weer terug te zetten en blijft hij altijd het ukkie van de klas. Als het leeftijdsverschil niet zo groot is en je zoontje heel sterk in zn schoenen staat, zou ik het risico eerder durven nemen. Toen ik klein was wilde mijn lagere school me een klas over laten slaan, mijn ouders hebben hier een stokje voor gestoken en daar ben ik altijd blij mee geweest. Op de lagere had ik het nog wel overleefd, maar op de middelbare school weet ik zeker dat ik het echt heel erg naar had gevonden als ik bijna twee jaar jonger was geweest dan de oudste klasgenoten (ik was vroege leerling). Ik denk dat het m'n middelbare schooltijd een stuk minder leuk had gemaakt. Ik verveelde me, ook met de extra taken, best wel veel op zowel de lagere als op de middelbare school. Ik deed alles met twee vingers in mn neus, wat natuurlijk ook zn negatieve neven effecten op mijn ontwikkeling had. Toch denk ik dat het alternatief veel nadeliger was geweest!! Ik denk wel eens dat ze tegenwoordig de nadelige effecten van je vervelen overschatten en de nadelige effecten op je sociale ontwikkeling van altijd maar weer de jongste zijn onderschatten. Ik ben niet bekend met wetenschappelijk onderzoek hierover, maar als het om mijn kind, zou ik dit eerst zelf helemaal uitpluizen en inschatten hoe dit betrekking zou hebben op mijn kind voor ik het een klas zou laten overslaan.
Het zoontje van TS is van augustus, gemiddeld/iets jonge leerling dus. Ik zit zelf ook nog steeds met dezelfde knoop wel/niet groep 2 overslaan en blijf twijfelen. Mijn dochter zou met net 5 jaar in een groep 3/4/5 klas terecht komen. De oudsten zijn dan 8 jaar (enkeling misschien 9 jaar). Maar op de basisschool vind ik dat leeftijdsverschil nog niet zo erg (ook de bedoeling van montessori onderwijs). Mijn dochter loopt sociaal emotioneel ook voor, bijt als nodig van zich af en is ook wat langer dan gemiddeld, ze valt niet op tussen groep 3 kinderen. Ze speelt nu ook al met kinderen die nu in groep 3 (straks groep 4) zitten, daar heeft ze al aansluiting mee. Meer die middelbare school wat anderen noemen waar ik zo over blijf twijfelen, om dan een jaar jonger te zijn dan het gemiddelde lijkt mij problematischer. Waar ik ook over twijfel is dat ik zelf heel laat was qua puberteit/lichamelijke ontwikkeling. Laatste van de klas ongesteld dat soort dingen. Of je vroeg of laat in de puberteit komt is grotendeels erfelijk, dus straks heeft zij een nog groter verschil dan ik had. Ook al had ik wel dezelfde leeftijd als mijn klasgenoten, ik liep qua puberteitsgedrag en hormonaal ongeveer 2 jaar achter. Maar ja, dochter is nog geen 5 jaar dus dat kan ik nu allemaal nog niet voorspellen Gewoon niet handig om nu een keus te moeten maken waar over 10 jaar pas kan blijken of het de juiste keus was geweest. En dan kan je nog niet terug in de tijd om te kijken of die andere keus dan wel echt beter was geweest.
Ik heb het niet gedaan toen het bij mijn kind geopperd werd. Achteraf de goede keuze. Ben nog steeds blij dat ze gewoon groep 2 gedaan heeft. Eenmaal in groep 3 was het allemaal al spannend genoeg en sociaal emotioneel was ze er eerder al helemaal niet aan toe geweest. Terwijl ze wel veel met oudere kinderen speelde (en doet ze nu nog) en een pittige dame is.
Bedankt allemaal! Hij is inderdaad een iets jonge leerling. Hij is wel wat verlegen, maar kan goed met oudere kinderen en bijt van zich af wanneer dit nodig is. Verschillende ervaringen en meningen hier, interessant om te lezen. Het voelt op dit moment een beetje als kiezen tussen twee kwaden. Een glazen bol was zeer fijn geweest.. Wat me wel duidelijk is geworden, is dat versnellen zonder verrijken/verbreden geen optie is. Als hij zich zo blijft ontwikkelen, gaat hij zich vervelen in groep 3. @Kiwi25 Moeilijk he. De ene dag denk ik wel doen, de andere dag denk ik niet doen. Na de meivakantie volgt er sowieso een gesprek met de IB-er en leerkrachten. Tot die tijd probeer ik zelf maar zoveel mogelijk (wetenschappelijke) informatie op te zoeken.