Onderstaand artikel las ik net op RTL nieuws. Wij zijn sinds een tijdje bezig met de oriëntatie en de school van onze voorkeur heeft combinatieklassen. Nou blijkt dat kinderen die in combinatieklassen zitten dus minder goed les krijgen dan in aparte klassen. Hoe is jullie ervaring met een combinatieklas? Wat zijn voor jou de positieve en de negatieve kanten? Dit is het artikel: Kinderen die in een combinatieklas zitten, krijgen minder goed les dan leerlingen die het klaslokaal alleen met leeftijdsgenoten moeten delen. Dat komt vooral doordat het lesgeven aan combinatieklassen meer vraagt van de leraren. Dat blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie, gebaseerd op 7000 lesobservaties in de afgelopen vijf jaar. Leraren van combinatiegroepen – dus klassen met meerdere leerjaren bij elkaar – moeten in dezelfde hoeveelheid lestijd leerlingen met grotere niveauverschillen lesgeven. En dat leidt vaker dan in homogene groepen tot een onvoldoende in leskwaliteit. Zo is de betrokkenheid van de leerlingen in combinatiegroepen – dus of ze serieus aan het werk zijn – vaker onvoldoende dan in homogene groepen: 8 tegenover 5 procent. Is de uitleg vaker onduidelijk: 12 tegenover 8 procent. En wordt de afstemming van de instructies aan de verschillende niveaus door de inspecteurs vaker met een onvoldoende beoordeeld: 36 tegenover 32 procent. Homogene klas "In een homogene klas zie je dat leraren kinderen die snel werken een korte instructie geven", legt Jan-Willem Swane uit, woordvoerder van de Onderwijsinspectie. "Kinderen die wat meer uitleg nodig hebben, worden even bij de docent geroepen voor wat extra instructies. In een homogene groep is het al best ingewikkeld om dit goed te doen. Bij een combiklas speelt dat door de grotere niveauverschillen nóg meer." In Den Haag mogen peuters al naar de basisschool: Daar is een proef gestart om peuters met een achterstand bij te scholen. In het onderzoek is niet gekeken naar de verschillen tussen noodzakelijke combinatieklassen – bijvoorbeeld bij scholen met weinig leerlingen – en combiklassen omdat het past bij de onderwijsvorm, zoals bijvoorbeeld bij Montessorischolen het geval is. Swane kan zich voorstellen dat voor deze scholen andere resultaten gelden, omdat deze leraren opgeleid zijn om aan combinatieklassen les te geven. Oproep aan schoolbesturen Wat deze cijfers vooral tonen, is dat het belangrijk is om voor combinatieklassen docenten neer te zetten die dit aankunnen, concludeert Swane. "Dus het is ook een oproep aan schoolbesturen. Docenten van combinatieklassen moeten nog meer dan anders in staat zijn het onderwijs af te stemmen op de verschillen tussen leerlingen." "Het is dus van belang dat schoolbesturen weten welke docenten dat goed kunnen", vindt Swane. "En leerkrachten die hier niet voldoende in thuis zijn, moeten bijgeschoold worden."
Mijn dochter zit nu 2 jaar in een combiklas. En ik ben het eens met de stelling: er moet een docent voor staan die het aan kan. Dat is in ons geval zeker zo! De juf die voor deze klas staat vindt het zelf erg leuk en kan het prima aan. Het grotere verschil in niveau door het passend onderwijs is idd een nadeel. In een homogene klas heb je 3-4 niveau verschillen. Zij heeft er dus 6-8. Dat is vooral hard werken voor de juf. Mijn dochter heeft voor rekenen een eigen leerlijn en ik heb absoluut niet het idee dat ze daarvoor in een homogene klas meer aandacht zou krijgen. De combiklas heeft er juist voor gezorgd dat haar gedrag opviel. Juist bij meisjes wordt dit vaak te laat of niet gezien. En zeker in een homogene groep zijn er meerdere opvallende kindjes. Zij hebben een klas van 24. Dus qua instructie is de juf met 12 kinderen tegelijk bezig. Al na een paar weken viel onze dochter behoorlijk uit de toon. In een homogene groep van 24/25 is er altijd wel 1 die de andere kant op kijkt of minder oplet. Nu viel het echt op.
Ik zat vroeger zelf al in een combiklas . Mijn oudste niet en mijn jongste alleen maar. In ons geval lag dit echt aan de hoeveelheid kinderen die er was vanwege een kleine school. Oudste zat ongeveer met 22/23 in haar 'lichting'. Jongste ongeveer met 14 (dat schommelde per jaar tussen de 11 en 15). En bijna al de jaren onder haar waren niet groter dan 18. De klas van de jongste moest dus altijd gecombineerd worden vanwege de aantal fte's. Er wordt geloof ik naar het totale aantal leerlingen gekeken wat zoveel leraren geeft een daar moet je het aantal klassen op maken en dus evt combineren. Jongste zit al sinds 1/2 gecombineerd (ook een 2/3 het ze gehad) en eigenlijk is dat altijd gewoon goed verlopen. Voor de leerkrachten denk ik het lastigste. Maar vaak hebben zij wel een leerling ernaast gehad.
Nou hoppa dan: Jenaplan en Motessori afschaffen Even serieus, mijn kinderen zitten allemaal in combi klassen en ik vind het een verrijking. Ze krijgen veel verschillende stof mee, hebben veel interactie met kinderen die ouder of jonger zijn dus goed voor de sociale ontwikkeling. Maar ook wat al gezegd werd: het is afhankelijk van de leerkracht en hoe ze het invullen. Wij hebben bijvoorbeeld een aantal onderwijsassistenten die leerlingen van een klas naar een 'overstroomlokaal' brengen als de ene groep een moeilijk instructiemoment heeft, alle individuele toetsen worden door een leerkracht die niet een vaste groep heeft afgenomen zodat de leerkracht van de combiklas ook niet dat hoeft te doen. En je moet als leerkrachten en school een duidelijk plan maken. Het vergt een heel gestructureerde aanpak van leerkrachten en een beetje ondersteuning in de vorm van LIO's, klasseassistenten, stagiars of extra onderwijzend personeel. Maar in mijn ervaring werkt het super goed.
De Montessorischolen scoren in onze omgeving traditioneel ook erg hoog op de eindtoets Het ligt echt aan het schoolsysteem, en hoe de leerkracht daar invulling aan geeft.
Het verschil tussen leerlingen in één jaargroep kan net zo groot zijn als het verschil tussen leerlingen in een combinatieklas. Daarnaast is een leerkracht met ervaring voor een combinatieklas vaak vaardiger in het afstemmen op individueel niveau en kan flexibeler omgaan met tijdsplanning, leerstof combineren en uberhaupt het kijken wat kinderen nodig hebben. Dus....ik zou me niet teveel aantrekken van het zoveelste onzinartikel over onderwijs. Evenals van die websites zoals scholen op de kaart die puur gebaseerd zijn op cijfers. Wat boeit het mij nou wat het gemiddelde uitstroomniveau is op een school? Als mijn kind maar gelukkig is, zich goed kan ontwikkelen zowel cognitief als sociaal-emotioneel en gezien wordt...
Bedankt voor jullie reacties! Het lijkt dus voornamelijk aan de vaardigheden van de leerkracht te liggen. En aan de ondersteuning. Maar wat nou als die ondersteuning er niet is? Dus echt alleen de leerkracht die les geeft aan 2 leerjaren. De school waar wij gekeken hebben heeft nu combinatieklassen van 28 tot 33 kinderen. Best groot vind ik. Maar opsplitsen gaan ze niet doen. Geloof pas als het er bijna 40 zijn. Vanaf 35 kinderen komt er een assistent. Wel is er soms een stagiaire, maar die vraagt ook begeleiding lijkt mij. Of toch voor de school gaan in de andere buurt. Die heeft wel homogene klassen.
Ik zou bij een aantal scholen gaan kijken. Kijk ook naar je kind, wat bij het karakter van je kind past. Je hebt grote scholen met grote klassen waar ook 31 of 32 leelringen zitten, en dat kan net zo veel vergen van de leerkracht als 31 leerlingen in de combi klas. Het vervelende is dat je niet weet wat de samenstelling van de klas is. Mijn dochter zit bijvoorbeeld in een combi 4/5 met 34 leerlingen. De lerares kan dat prima aan want er zitten bijna geen zorgleerlingen in. Een klas met maar 17 leerlingen kan in theorie veel zwaarder zijn als er veel niveauverschil en extra zorg arrangementen bij zitten. Ik zou wel met alle scholen in gesprek gaan over hoe ze dat soort gevallen oplossen. Hoe flexible ze zijn om bijvoorbeeld via hun bestuur bovenschools iets op te lossen. Maar bovenal, de sfeer op school moet passen bij je kinderen en je opvoedfilosofie. Mijn kinderen gedijen in een kleine, knusse, veilige school. Dat daar dus altijd combi klassen zijn, plus werk en IB-ers allemaal niet zo strak geregeld zijn en je als ouder veel betrokken bent bij het organiseren van schoolactiviteiten (want er zijn niet zoveel ouders) neem ik dan voor lief.
Betreft schoolkeuze zou ik naar verschillende scholen gaan en kijken. Luister daar bij ook echt naar je gevoel. Betreft je bericht ben ik het er mee eens. In de kleuterklassen lijkt het me nog te doen maar combi klassen vragen ook veel zelfstandigheid van de leerling. De juf heeft per groep 3 niveaus. Laag gemiddeld en hoog en dat keer 2. Dan heb je het nog niet over passend onderwijs, de rugzakjes, de kinderen die heel erg voorlopen of juist een grotere achterstand. Je zit met instructies , rond lopen om de vragen te beantwoorden. Vraagt veel van de juf als kind. Het wil niet zeggen dat de bedoelingen of de school niet goed is.de perfecte school bestaat niet.
Hier een kind op een jenaplan school, allemaal combinatie klassen. Bij onze jenaplan zijn er steeds 2 klassen gecombineerd. Je hebt ook jenaplan scholen met 3 klassen gecombineerd, dat lijkt me wel groot in leeftijdsverschil, en ook doen en laten en het kunnen van de kinderen. Maar ik heb wel het idee dat er capabele docenten voor de klassen staan, en ook staat onze school goed aangeschreven. Het hele jenaplan concept is al een apartere school, daar moet je wel in mee kunnen gaan en open voor staan.
Heb je een link naar dit artikel? Ik ben namelijk wel benieuwd naar het onderzoek. Het ene onderzoek is het andere niet en bij veel nieuwsartikelen worden dingen uit zijn verband getrokken. Mijn kinderen zitten overigens op een Montessorischool, ik heb zelf lang voor een combinatieklas gestaan en zelf altijd in een combinatieklas gezeten. Het heeft voor- en nadelen. Ik denk dat vooral de kwaliteit en het organisatievermogen van de docent van groot belang is voor het wel of niet slagen van zo'n setting.
Hier ook geen ondersteuning, puur de leerkracht. Maar een school die klassen over de 30 kinderen organiseert zou ik sowieso niet snel kiezen.
Montessori en Jenaplan scholen zijn buiten beschouwing gelaten in dit onderzoek, omdat ze er vanuit gaan dat leraren daar voorbereid zijn op combi klassen (omdat dat juist het concept is). Verder ben ik het ermee eens dat het valt of staat met de leerkracht.
@Uuz bedankt voor de link Maar de klassensamenstelling voor mijn oudste is nu natuurlijk nog niet bekend. Dus de school kan nu niet aangeven hoe groot de klassen zullen gaan worden. Dit hangt af van het aantal aanmeldingen. @Pepijnn Dit is de link naar het nieuwsbericht: https://www.rtlnieuws.nl/gezin/kinderen-in-combinatieklassen-krijgen-vaker-minder-goed-onderwijs
Ik zie als voordeel van combinatieklassen juist dat de kinderen zelfstandiger worden. Er is minder individueel/groepsgericht onderwijs, er wordt uitgelegd en dan moeten de kinderen zelf aan het werk terwijl de andere groep daarna uitleg krijgt. Ook zijn er wel gezamenlijke activiteiten, en komen ze in aanraking met meerdere leeftijdsgroepen. Volgend jaar zit onze oudste in 5/6 waarbij hij weer met oudere kindjes in de klas zit, maar daarmee zijn nu nog steeds de speelafspraakjes, terwijl hij ook graag met de jongere kindjes speelt die nu in zijn klas zitten. En daarnaast, ook voor individuele uitleg is er ruimte in de klas, gezien er ook met stagiaires gewerkt wordt en onderwijsondersteuners voor bijvoorbeeld het zelfstandig werken in groepjes (in de algemene ruimte, projectmatig werken). Ik heb het gevoel dat mijn zoon met meer plezier naar school gaat dan ik vroeger (geen combi klassen maar grote school). Ik zie het op sociaal emotioneel, als cognitief vlak beide als een verrijking.
Dat bedoel ik ook te zeggen. Er is geen zinnig woord te zeggen over of je kind goed onderwijs gaat krijgen, of het nu in een combinatieklas is of niet, omdat je niet weet hoe groot de klas gaat worden en wat voor zorgzwaarte de klas heeft. Het enige dat je kunt doen is gesprekken hebben met scholen en vragen hoe ze daar mee omgaan. Op basis daarvan kun je een keuze maken.
Weet je zeker dat die scholen buiten beschouwing zijn gelaten? In de tekst van TS staat alleen dat ze niet naar verschillen hebben gekeken: In het onderzoek is niet gekeken naar de verschillen tussen noodzakelijke combinatieklassen – bijvoorbeeld bij scholen met weinig leerlingen – en combiklassen omdat het past bij de onderwijsvorm, zoals bijvoorbeeld bij Montessorischolen het geval is.
Ik interpreteer het dat het artikel gaat over verschillen in resultaten tussen homogene klassen en combiklassen. Voor de noodzakelijke en montessori/jenaplan klassen kijken ze niet naar die verschillen (tussen homogeen en hun combiklassen), met de verklaarbare reden die ze noemen dat het een hele andere vergelijking is. In wetenschappelijk onderzoek heet dat dat je een bepaalde groep excludeert, en die dan niet meeneemt in de analyses.