Is het ook. En is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is advies vragen een goede tussenstap. Je kan dat ook nog anoniem doen, als het goed is. En hoe moeilijk het ook is, de situatie klinkt zeer zorgelijk. Dan is niks doen geen optie, denk ik.
Ik heb eenzelfde situatie gehad, en inderdaad ook meer sprake van verwaarlozing dan mishandeling (dacht ik toen). Mijn intuitie heeft me laten bellen voor advies met veilig thuis. Zij hebben de casus overlegd intern en mij teruggebeld met het plan van aanpak wat zij juist vonden. Laten we het erop houden dat het in mijn geval zeer terecht was en er een behoorlijk stuk achter de schermen bleek te spelen waar niemand zicht op had. Als ik je een advies mag geven... Ondanks dat het dubbel voelt, en dat stukje begrijp ik maar al te goed; bel voor advies. Ze kijken je echt niet raar aan, dit gebeurd veel vaker. Maar zij kunnen je wel handvaten geven, of ingrijpen indien zij dit nodig vinden op welke manier dan ook .
Ik zou ook in ieder geval advies vragen, vind het best zorgwekkend klinken. Als het voor jezelf prettig voelt is het nog een optie eerst het gesprek aan te gaan. Maar je zegt in je openingspost ook al dat je dat hebt geprobeerd ... Jij kunt het beste inschatten hoe zinvol dat zou kunnen zijn.
Ik heb besloten om vanmiddag naar veilig thuis te gaan bellen voor advies. Ik wil dit even op eer jarig plekje in huis kunnen doen dus ik wacht tot mijn vriend thuis is en even op mijn zoontje kan letten. Bedankt voor de adviezen...de stap is daardoor een stukje kleiner geworden.
Lastige situatie, maar ik denk dat je er goed aan doet om te bellen. Zouden er bij school ook geen belletjes rinkelen, aangezien de oudste nog niet zindelijk is? Misschien wordt er ook al wel gewerkt aan hulp, maar vertelt ze dat niet aan jou. Het kan in ieder geval geen kwaad om te bellen, ze kan ook hulp krijgen bij haar financiën (bijvoorbeeld budgetbeheer). En vanuit veilig thuis kunnen ze dat ook adviseren en de juiste hulp inschakelen.
Ik lees eerlijk gezegd 2 verschillende verhalen naar mijn idee. Enerzijds geef je aan dat haar huis vies en ongezond zou zijn, hier al eerder melding over is gedaan en je een poging hebt gedaan dit te verbeteren door haar te helpen en anderzijds dat ze eerst bij haar moeder woonde en nu bij een vriendin met ook kinderen. Qua zindelijkheid, sorrie ik ben van mening dat je hier moeilijk over kunt oordelen tenzij je 24/7 in het gezin betrokken bent. Wanneer school onder andere hierdoor zorgen heeft zouden die hier ook al voor aan de bel hebben getrokken en geadviseerd qua hulpverlening. Dat hoeven ze niet direct bij jeugdzorg te doen dat kan ook via bijvoorbeeld een maatschappelijk werkster of iemand van het sociaal wijkteam. Qua financiën, baseer je dit op haar uitspraken/handelswijze of omdat je zicht hebt op de daadwerkelijke financiën? Wat ik ermee wil zeggen is hoe zeker ben je ervan dat je beoordelingen daadwerkelijk kloppen en niet mede veroorzaakt worden door het beeld wat je van haar hebt? Advies vragen zou ik nog tot daar aan toe vinden, maar ik denk dat je je dan wel echt af moet vragen in hoeverre je je beoordeling op feiten baseert en in hoeverre ze gebaseerd zijn op jouw beeld over haar. Gezien je uitlatingen betreffende therapie en Uwv heb ik het idee dat dit beeld wel degelijk mee speelt in je beoordeling. Ik denk dat je je daarin af moet vragen of jij de uitgelezen persoon bent om haar evt te helpen met het advies wat je terug krijgt. Sorrie als ik hierin kritisch ben maar er wordt veelal voorbij gegaan aan het feit dat een onterecht verklaarde melding voor een ouder niet simpelweg het ‘dichtklappen van het dossier’ is zoals bij de medewerkers bij desbetreffende instanties. Zowel door de instanties als door de maatschappij, die veelal handelen dat waar gezegd wordt dat rook is er ook vuur zal zijn.
Ik zou eerst het gesprek met haar aan gaan over hulpverlening. Of ze hiervoor open staat. Want duidelijk is dat ze ondersteuning nodig heeft. Als ze hiervoor niet open staat dan contact met veilig thuis. Je kan daar ook terecht voor advies, dit hoeft niet direct een melding te zijn. Dit kan anoniem. Een melding betekent niet dat kinderen daarmee direct uit huis geplaatst worden. Zo snel plaatsen ze kinderen niet uit huis, dan moet de situatie al heel onveilig zijn. Wel kunnen ze ervoor zorgen dat er hulpverlening start en eventueel gedwongen hulpverlening als dit noodzakelijk is. Weken geen eten kunnen kopen is duidelijk verwaarlozing. Tevens een kind van 6 jaar wat nog niet zindelijk is duidt op, dat er wellicht iets is, ofwel iets met het kind (maar dan zoek je naar hulp hiervoor) of dat de kinderen niet worden gestimuleerd in hun ontwikkeling. Ook kinderen van de ene woning naar de andere vind ik geen gezonde ontwikkeling voor de kinderen. Want wat is de reden dat ze even niet bij haar moeder wil wonen?
Ik vind mensen hier eigenlijk best heftig over jeugdzorg doen. Ik zou wel een melding maken kinderen worden niet zomaar uit huis geplaatst ondanks een slechte situatie eerst word geprobeerd de situatie te verbeteren en met de ouder in gesprek te gaan. En natuurlijk over jeugdzorg val ook veel te zegen. Maar mijn man is toch echt blij dat hij uit huis geplaatst is vroeger.
Een kind wat geen eten heeft omdat moeder een gat in haar hand heeft.... ik zou niet hoeven twijfelen
Ik heb gebeld en het advies is om het gesprek aan te gaan en haar evt te helpen met de juiste hulp zoeken. Het vangnet voor haar en de kinderen groter te maken door erover te praten met mensen in haar omgeving die iets voor haar kunnen betekenen. Bij afwijzing tot hulp zoeken of geen verbetering mag ik terugbellen en gaan ze kijken waar zij kunnen helpen.
Uiteraard weet ik zeker waar ik het over heb. Met aannames, roddels of ‘een bepaald beeld’ overweeg ik deze stappen niet.
Ik begrijp dat je man een positieve ervaring heeft met jeugdzorg in het verleden. Helaas brengen hierin rendementen uit het verleden ook geen garanties voor de toekomst. Dat ‘heftig’ reageren kan immers ook op basis van ervaringen zijn. Hier helaas een zeer negatieve ervaring doordat vermoedens van andere belangrijker werden gevonden dan de daadwerkelijke feiten die ze ook zelf herhaaldelijk vastgesteld hebben.
Inderdaad eens overleggen met VT en dan bezien of het een melding moet worden. Op die manier kom jij er niet te 'diep' in en kan een professionele partij de inschatting maken. Daarnaast geldt: iedere vorm van mis-handelen is fout, of dat nou bewust/verklaarbaar/invoelbaar of wat dan ook is. Heel veel succes!
Ik heb veilig thuis ook weleens gebeld voor advies over de situatie van de kinderen van zwager en schoonzus. Ze hebben heel goed geholpen om de feiten op een rijtje te krijgen en gaven me op de achtergrond adviezen. Het was voor mij heel moeilijk om voor mezelf te beslissen of iets " een gevoel van mij" of werkelijk een ernstige situatie was Ze hebben me destijds geadviseerd om het gesprek aan te gaan, maar als ze niks wilden doen met het advies, kreeg ik het dringende verzoek om alsnog een melding te doen. Als ik jou was zou ik ten alle tijde proberen om contact te houden. Zo houd je iig de vinger aan de pols en blijf je op de hoogte van de situatie van de kinderen. Sterkte!
Zo een pretje was het ook niet hoor, maar wel beter als thuis. In mijn man zijn geval had hij zelfs veel eerder uit huis geplaatst moeten worden. Heeft meer in internaten gezeten dan in pleeg gezinnen en in sommige internaten ging het er hardhandig aan toe. Maar als hij thuis gebleven was. Had het nog erger geweest. Zoals hij het dan ook zeg. Mede door zijn ervaring willen wij ons eigen indien de MMM niks gaat worden pleegzorg traject in gaan. Maar 9 vd 10 keer komt hulp zelfs te laat of helemaal niet. Zoals jij nu aan geeft dat jou negatieve ervaring jou mening vormt kan ik daar helemaal in komen. Maar zoals jij aan geeft dat jou ervaring negatief is is het van een ander weer positief en dan kom je dus in de welbekende middenweg uit. We kunnen over topic starter haar situatie ook niet oordelen, voor de een is een vies huis een ander begrip dan voor een ander maar jeugdzorg of veilig thuis bellen over hoe en wat ze kan doen kan nooit kwaad. ' bedoel mijn bericht trouwens niet geneen etc weet namelijk dat ik soms nogal stug over kan komen als het niet zo is bedoeld'
Het is inderdaad lastig inschatten hoe erg het is, vooral omdat je het gezin dan ook geen schade wil toebrengen. Ergens weet ik wel dat er iets moet gebeuren, maar de stap zetten was lastig. Ik ga het in ieder geval proberen om nogmaals haar te helpen.
Ik wil je toch even een veer in je kont geven dat je wél hebt gebeld, ondanks je twijfels of je het juiste deed. Je hebt het beste met ze voor, dat is duidelijk. Ik hoop oprecht dat je vriendin inziet dat dit je laatste halm is, en echt. Trek aan die bel als ze oogkleppen ophoudt. Maar voor nu, you go girl.
Heel erg lief van je! Dat ik het beste met ze voor heb maakt het juist ook lastig denk ik. Volgende week ga ik met haar in gesprek..dat geeft mij nog tijd om wat informatie in te winnen over maatschappelijk werk om die drempel weer wat lager te maken voor haar.