Extra hulp na de kraamzorg

Discussie in 'Alleen en zwanger' gestart door RescueMom, 19 mei 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. RescueMom

    RescueMom Lid

    13 mei 2018
    22
    2
    3
    Vrouw
    Hoi lieve mensen

    Ik ben ben bezig met een onderzoek naar ervaringen na de kraamhulp. Deze gaan vaak na een week al weg ( niet in alle gevallen maar ook daar telt dit voor ) en dan sta je er alleen voor. Alleen met de baby. Boodschappen, eten maken, sociale uitjes met /zonder baby, shoppen enzo. Ik zelf vond dit veel te kort en ik was geen alleenstaande moeder. Mijn man werkte vrij snel weer, freelancer. Moest dus wel. Heb me vaak heel ellendig gevoeld en had graag extra hulp gehad. Zouden jullie graag extra hulp gehad hebben? Zoja: waarom? Zou je t durven aanvragen? Wat zou het makkelijk maken? Toegankelijk? Uiteraard is het voor veel ouders niet aan de orde, extra hulp na de kraamzorg. Maar bedenk dat voor heel veel, vooral alleenstaande moeders maar ook vaders (!) dit wel aan de orde is. Vaders laat jullie ook horen!

    Ik hoor heel graag jullie ervaringen. Wil je nu al tips? Stel ze gerust. Voel je je alleen, ook dan sta ik voor je open.

    Liefs ❤
     
  2. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.537
    11.095
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Ik had recht op een week extra.

    Geen gebruik van gemaakt overigens want mijn ma was hier de eerste 3 weken.

    Maar kon pas na 14 dagen weer een beetje op mijn benen staan.
     
  3. Ashleyrachel

    Ashleyrachel Fanatiek lid

    10 aug 2016
    3.292
    2.189
    113
    Vrouw
    enschede
    Ik vindt persoonlijk dat het ook best langer kan.
    Helemaal als je er vrijwel alleen bijv voor staat is het toch prettig.
    Helaas in nl ook lekker slecht geregeld met de mannen, die moeten vindt ik ook te snel weer aan het werk. En dus wat jij zegt dat staat de vrouw er vrij snel alleen voor.

    Hier nu redelijk aan het oriënteren op kraamzorg voor straks, lees veel dat standaard iets van 48 uur vergoed worden... maar colgens mij kan je de uren ook verdelen over bijv 2 weken enz. Ik ben er in ieder geval nog niet over uit :)
     
    nense en RescueMom vinden dit leuk.
  4. zigzag

    zigzag Fanatiek lid

    21 okt 2015
    1.920
    661
    113
    Vrouw
    #4 zigzag, 20 mei 2018
    Laatst bewerkt: 20 mei 2018
    Is voor iedereen anders denk ik... Zelf heb ik mijn "hulp" weggekeken. Ik heb na 2 dagen gevraagd of ze niet gewoon kon wegblijven. Ik had niks aan haar, stond na 1 dag zelf thee te maken, voor haar! 1x een paar dingen laten strijken, ik weet niet hoe en of deze mevrouw zelf ooit gestreken had maar ik had dus de prints van mijn shirts op het strijkijzer plakken. Daar moest ik ook nog eens zelf achter komen (of ja, mijn moeder dan), zelf had mevrouw niks gezegd over een ongelukje. Ze zei dat ze verplicht was een x aantal uur te komen toen ik zei dat ik haar "niet meer nodig had", dus heb ik aangegeven dat ik gewoon zou zeggen dat ze gewerkt had. Iedereen blij. Nee, mijn ervaring was niet best. Ze bezorgde me meer werk en maakte mij onrustig.
    Ik was maar alleen, net voor de eerste keer moeder geworden dus wist niet hoe dingen "horen" te gaan en liep waarschijnlijk over van hormonen maar als ik erop terugkijk vraag ik me af waarom ik niet gebeld heb voor een andere hulp want het is me in de loop der tijd wel duidelijk geworden dat een kraamhulp doorgaans wel degelijk fijn is om te hebben die eerste week.
    Kan alleen voor mezelf spreken maar ik vind een week genoeg, tenzij er sprake is geweest van complicaties bij de bevalling (of keizersnede). Het is nu eenmaal zo dat het wennen is voor iedereen.. en bepaalde dingen worden nu eenmaal anders. Dus ik vind dat sociale uitjes met/zonder baby, shoppen etc geen reden zou moeten zijn voor langere kraamzorg.
     
  5. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    In de kraamweek van de oudste kreeg ik kraamvrouwenkoorts, kraamzorg bleef 10 dagen en daarna kwam mijn moeder 1 week helpen. Onmisbaar!

    Bij de jongste kwam ze ook een week, maar was dit eigenlijk niet nodig.
     
  6. RescueMom

    RescueMom Lid

    13 mei 2018
    22
    2
    3
    Vrouw
    Ik bedoel dit los van de kraamhulp hoor, iemand die je net even wat meer zekerheid kan meegeven. Een sociaal pedagogisch werker zeg maar. Die er echt voor jou is
     
  7. RescueMom

    RescueMom Lid

    13 mei 2018
    22
    2
    3
    Vrouw
    Rot als die klik er niet is! Had je dat gevoel bij de inteek niet? Ik bedoel eigenlijk niet langer kraamzorg maar een andere vorm van hulp ná de kraamhulp
     
  8. RescueMom

    RescueMom Lid

    13 mei 2018
    22
    2
    3
    Vrouw
    Ik ben daar wat onduidelijk in in 't onderwerp, kan ik dit aanpassen?
     
  9. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.644
    7.429
    113
    Vrouw
    Nee. Ik had na de kraamhulp absoluut geen extra hulp willen hebben. Ik had qua kraamhulp ook recht op extra uren ivm het alleenstaand zijn en een totaal ruptuur.
    Ik heb de kraamhulp op een gegeven moment eerder naar huis gestuurd. Ik vond het echt verschrikkelijk om iemand om me heen en in mn huis te hebben. Ik heb ook de extra uren niet genomen. Ik redde me na de kraamhulp prima alleen met mn kleine.

    Met de 2e had ik het ook niet nodig.
    Qua kraam had ik de minimale uren. Moeder en kind zorg dus max 3 uur per dag de hoognodige zorg en weer weg. Heerlijk. Ik had toen dus een peuter van 2 en een baby. Mn moeder kwam in de kraamweek en de week daarna wel de oudste ophalen en thuisbrengen naar en van het kdv en ze had wat boodschapjes maar voor de rest? Nee hoor. Ik redde me prima. 2 dagen na bevalling liet ik de hond al weer kort voor de deur uit. Had echt niet aan extra hulp willen denken. Maar dat is ws persoonlijk. Ik doe het liever zelf en zit niet wachten op hulp en mensen in mn huis.
     
    RescueMom vindt dit leuk.
  10. zigzag

    zigzag Fanatiek lid

    21 okt 2015
    1.920
    661
    113
    Vrouw
    Bij de intake kwam er gewoon iemand die de intakes afhandelt. Diegene die bij mij als kraamhulp kwam heb ik nooit ontmoet voordat ik beviel, anders had ik misschien meteen gezegd dat ik het niet zag zitten. Och ja, nu kan ik er nog wel om lachen. Zo maakte ze me wakker omdat ze de wasmachine niet kon vinden... ter info ik woon gelijkvloers, er zijn letterlijk 3 deuren.. slaapkamer, badkamer en washok/berging. Rara waar zou ik die wasmachine toch verstopt hebben :rolleyes:
    Om terug te komen op je vraag.. langere kraamhulp dus niet maar aangezien mijn zoontje een huilbaby was had ik af een toe iemand erbij wel fijn gevonden. Wat aanspraak tijdens het 24/7 gehuil was welkom geweest want ik heb het vooral die eerste maanden zwaar gehad.
     
    RescueMom vindt dit leuk.
  11. Ysabella

    Ysabella VIP lid

    27 jan 2017
    8.879
    16.218
    113
    Ik kreeg 1 extra dag kraamhulp... Ik kon 8 weken niet naar buiten/op mijn benen staan, dus mijn moeder deed de boodschappen en kookte. Ze heeft zelfs nog langer gekookt omdat we een baby hadden die een huilbaby was. Ik ben haar nog steeds dankbaar dat ze er altijd is voor ons! Ze kookt soms nog steeds als ze merkt dat mijn bloedarmoede (na 6 maanden!) de kop op steekt. Een super mama dus!:oops::D
     
    RescueMom vindt dit leuk.
  12. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.513
    4.576
    113
    Dat is er toch gewoon. Als jij extra hulp nodig hebt kan er via de gemeente gekeken worden of je daar recht op hebt. Ben je alleenstaand dan kan er in medische omstandigheden soms een indicatie worden afgegeven (bijvoorbeeld voor tijdelijke huishoudelijke hulp). Als je een partner hebt wordt van die persoon natuurlijk hulp verwacht.

    Verder kan je partner natuurlijk ook ervoor zorgen dat hij meer vrij neemt of halve dagen werkt, extra vakantie opneemt als dat nodig is. Ik vind het apart dat er betaalde hulp zou moeten komen als er gewoon een vader in beeld is.

    Als je echt pedagogische hulp nodig hebt spelen er natuurlijk heel andere zaken! In eerste instantie kan je toch terecht bij het consultatiebureau. Als er meer nodig is kan je een verwijzing krijgen (via de huisarts, het bureau of de gemeente) naar instanties die je kunnen helpen met opvoedingsondersteuning.
     
    chrystel73 en HvO vinden dit leuk.
  13. HvO

    HvO Niet meer actief

    Wij kregen extra dagen kraamhulp omdat ons kindje dysmatuur is geboren. Achteraf helemaal niet echt nodig gehad. Had het zelf ook echt niet zien zitten om na de kraamhulp nog iemand in huis te hebben.

    En wat versta je onder sociaal pedagogische hulpverlening die je kan bieden aan een pasgeborene of ouders met een pasgeborene? Opvoedkundig kun je nog vrij weinig volgens mij bij zo ukkie toch? En qua praktische tips kun je vaak ook terecht bij het CB.

    Wellicht vraag je dit omdat je vanuit je eigen werk/scholing hier potentie in ziet? En hier iets mee wil doen?
     
    RescueMom vindt dit leuk.
  14. RescueMom

    RescueMom Lid

    13 mei 2018
    22
    2
    3
    Vrouw
    Ik bedoel geen psychische hulp. Een pedagogisch werker (zoals ik ben) kan er ook gewoon zijn voor iemand, zonder dat daar heftige omstandigheden aan de gang zijn. Een pedagogisch werker staat ook op een KDV.

    Ik zou dit zelf willen opzetten zonder dat je daar voor bij de gemeente moet aankloppen. Of een officiële verlenging van de kraamzorg. Ik wil t graag makkelijk en toegankelijk maken voor de mama's en ook papa's, want er zullen ook alleenstaande vaders zijn.
     
  15. RescueMom

    RescueMom Lid

    13 mei 2018
    22
    2
    3
    Vrouw
    Klopt inderdaad! Lijkt me geweldig hier iets in te kunnen betekenen. 't woord pedagogisch medewerker klinkt wellicht te zwaar in deze, maar dat is de opleiding die ik genoten heb, en zonder kun je zoiets nooit opzetten. Met een technische opleiding ben je iets minder geloofwaardig als je met zoiets aankomt

    Ik zou wederom, middels een intake, samen met de moeder/vader willen achterhalen waar ze hulp bij nodig hebben: boodschappen, koken, wandelen met de baby enz. Zie 't puur als ondersteuning. Een verlengstuk van de moeder. Ik heb 't nog niet precies uitgewerkt maar daarom ben ik hier om t eea uit te zoeken

    Ik zelf voelde me vrij alleen en machteloos, zou heel graag willen helpen bij diegene die dat willen. En t toegankelijk maken. Geen gedoe. Niets via de gemeente. Gewoon ik met mijn bedrijf
     
  16. HvO

    HvO Niet meer actief

    Wordt het dan een betaalde dienst?

    Denk heel eerlijk gezegd dat het maar een kleine doelgroep is die hiervoor zou betalen. Of zou kunnen betalen.

    En dat gemeenten/verzekeraars dit ook niet zullen vergoeden. Tenzij het gezinnen zijn waarin sprake is van een PGB. Maar dan zijn er zoals eerder aangegeven al alternatieven. Vaak in de vorm van thuiszorgorganisaties.
     
    RescueMom vindt dit leuk.
  17. RescueMom

    RescueMom Lid

    13 mei 2018
    22
    2
    3
    Vrouw
    Ja het wordt dan inderdaad een betaalde dienst. 't zou jammer zijn als er geen animo is. Maar dat valt te onderzoeken.

    In m'n andere topic kreeg ik wat positievere reacties. Gelukkig
     
  18. HvO

    HvO Niet meer actief

    Het is ook niet negatief bedoeld?:eek: Ik ben voor alle initiatieven waarmee we elkaar kunnen helpen. Maar ook een realistische kijk hebben.

    Je zou contact kunnen opnemen met verschillende kraamzorgorganisaties. En daar vragen naar het gemiddelde aantal uren kraamzorg wat afgenomen word. Of hoe vaak er het maximum aantal uren wordt afgenomen etc etc.

    Ik zou er zelf niet voor betalen als ik eerlijk ben. Maar ik heb ook een redelijk groot en stabiel vangnet. Dus waarschijnlijk ben ik jouw doelgroep ook niet.
     
    RescueMom vindt dit leuk.
  19. RescueMom

    RescueMom Lid

    13 mei 2018
    22
    2
    3
    Vrouw
    Nee zo vat ik 't ook niet op dit is juist m'n bedoeling, onderzoeken wie mijn doelgroep is, enz. Heb hier juist ontzettend veel aan
     
  20. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.513
    4.576
    113
    Ik denk dat de doelgroep juist mensen zijn met weinig inkomen. Die kunnen dit vaak niet betalen. Als je wilt dat het inkomen kan opleveren moet je zorgen voor vergoeding vanuit de zorgverzekering of gemeente. Of vanuit pgb maar daar komt een hele afministratie bij kijken.

    Mensen met voldoende inkomen hebben fit soort hulp minder nodig. En kunnen zelf bijvoorbeeld de boodschappen laten bezorgen of huishoudelijke hulp inschakelen. Die hebben vaak ook een vangnet.

    Prima idee hoor. Maar ik vraag mij af hoe rendabel het is.
     

Deel Deze Pagina