Blijven zitten. Bepaalt school dat of heb je als ouders inspraak?

Discussion in 'Schoolkinderen en pubers' started by buddy, May 28, 2018.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. tuc

    tuc Niet meer actief

    O ik bedenk mij ineens wat. Vaak gaat de discussie nl om het feit dat ouders willen dat een kind doorgaat en school wil laten doubleren/langer kleuteren. Maar het kan natuurlijk ook andersom zijn, dat ouders een kind een jaar willen laten overdoen/langer kleuteren en school dat niet nodig acht.
    In dat geval heeft de school in de meeste gevallen het laatste woord. Een doublure of kleuterverlenging moet nl aangetoond kunnen worden aan de inspectie. Dat mag niet zomaar en daar zitten eisen aan.
    Als ouders kun je je kind dus niet zomaar een derde kleuterjaar geven of een klas over laten doen.
     
    Roozjuh and Angel1980 like this.
  2. buddy

    buddy Fanatiek lid

    Jan 23, 2007
    1,004
    12
    38
    Noord-Brabant


    Hij zit nu in groep 3.
    Hebben woensdag pas een gesprek maar heb tussen neus en lippen door gehoord dat hij geen fundament heeft om naar groep 4 te gaan maar officieel weet ik nog niks...
    Echt nooit niks gehoord of signalen gehad.
    Maar er zijn al via andere wegen onderzoeken gedaan en die zeggen dat hij echt wel over kan gaan. We zullen hem wel moeten onder steunen en school ook en dan komt hij er wel
     
  3. Angel1980

    Angel1980 Niet meer actief

    Wat vervelend dat school het nu pas aangeeft. Je zou verwachten dat ze inderdaad eerder de signalen met jullie bespreken! En zijn de onderzoeken op jullie verzoek geweest of is het geïnitieerd door school?
     
  4. Annemeis

    Annemeis Fanatiek lid

    Sep 11, 2011
    2,191
    823
    113
    Hoi,

    Onze dochter is op advies van school van groep 1 naar 3 gegaan. Wij twijfelden eerst erg maar orthopedagoog kwam erbij en heeft meegedacht. Ze moet nog 6 worden en gaat naar groep 4. Groep 1 was een jaar lang drama en groep 3 ging al een heel stuk beter. Ze zit meer op haar plaats en een stuk beter in haar vel. Ze kon al hele boekjes lezen toen ze 4.5 was en zit nu weer met alle vakken met pluswerk. Dus toch erg blij dat we het advies van school opgevolgd hebben.

    Elke school heeft een protocol voor doublures als het goed is. Daarin staat een tijdpad beschreven waarin staat wanneer de ouders op de hoogte gesteld worden enz. Maar ook wat de overgangseisen zijn en welke hulp een kind minimaal ontvangen moet hebben. Een kind kan niet blijven zitten zonder dat er eerst hulp is aangeboden bij de vakken die moeizaam gaan. Voor deze hulp moet een plan geschreven worden met de aanpak en beoogde doelen. Na een vaststaande tijd wordt deze hulp geëvalueerd en worden nieuwe doelen opgesteld. Op die manier kan ook gezien worden hoe leerbaar een kind is.

    Heb je geen enkel cijfer of rapport gezien dit jaar? Is de beslissing van school gebaseerd op Cito of op methodetoetsen of allebei?
    Je kind heeft als het goed is een of meerdere hulpplannen, deze moeten eerst voor toestemming door ouders ondertekend worden....
    Wat is het leesniveau van je kind? Dat moet nu in ieder geval M3 maar eigenlijk E3 zijn.
    Zijn de sommen tot 10 geautomatiseerd? Hoe is zijn inzicht? Meten? Meetkunde?

    De citoweken zijn weer begonnen, misschien kun je afwachten wat je kind op deze Cito’s gaat scoren? Het lijkt me niet meer dan normaal dat deze toetsen meegenomen worden voor de beslissing.

    Eerlijk gezegd snap ik niet hoe het kan dat je geen signalen hebt gehad, je hebt toch wel iets van toetsresultaten, rapport oid onder ogen gehad? En hoe ging het bij de kleuters?
     
  5. Eenkadootje

    Eenkadootje Fanatiek lid

    Mar 5, 2013
    4,612
    2,406
    113
    Wat voor onderzoeken? Waar loopt ie achter in? Rekenen of lezen/schrijven of beiden?
    Ze kunnen zowel dyslexie als dyscalculie hebben. Al zeggen de leraren dat dat niet kan.

    Heeft hij over groep1-2, 3 jaar gedaan?
     
  6. Eenkadootje

    Eenkadootje Fanatiek lid

    Mar 5, 2013
    4,612
    2,406
    113
    Mijn dochter moest eerst een IQ test doen, tja dat vergelijken ze met leeftijdgenootjes en niet op welke groep ze zit.
    Kortom, ze had een te laag IQ volgens die test.
    Te laag om dyslexie te kunnen vaststellen en het had toch geen zin. Want dr IQ was te laag, om er wat te kunnen doen.

    Andere school, extern bureau ingeschakeld.
    Ze is slimmer dan iedereen denkt. 2 jaar elke woensdagmiddag van Zierikzee naar Rdam gereden voor andere wijze van lezen en schrijven. En dat heeft geholpen. Ze kan goed lezen en schrijven. Het duurt enkel soms wat langer.

    Nu examenjaar Vmbo Kader. En tussendoor leert ze voor wellness masseuse, in sept begint ze met dr opleiding sportmasseuse en visagie Ze is de jongste (bijna 17) maar 1 vd beste leerlingen voor masseuse.

    Ik bedoel maar, vecht voor je kind en zoek ook naar andere mogelijkheden.
     
    Angel1980 likes this.
  7. buddy

    buddy Fanatiek lid

    Jan 23, 2007
    1,004
    12
    38
    Noord-Brabant
    Ze hebben tot nu toe 1 rapport gehad en daar zijn we natuurlijk op rapport bespreking geweest en het was geen top leerling maar hij ging met de middenmoot mee kregen we te horen.
    Hij moest thuis wel blijven lezen en sommetjes leren dus dat hebben we natuurlijk gedaan.
    Morgen om 12 uur gesprek dus dan weet ik precies te vertellen wat er nu aan de hand is.
    Waar ik erg tegenop zie is dat op onze school sinds vorig jaar de groepen 1 2 3 zijn samen gevoegd dus hij heeft al ruim 2 jaar gekleuterd en nu dan 1 jaar in groep 3 gezeten en dan willen ze dat hij nog een keer (1 2) 3 gaat doen.
    Weer alles met/bij de kleuters.


    Ik heb iemand van buitenaf om advies gevraagd om naar mijn zoon te kijken en die kwam met het advies om hem naar groep 4 te laten gaan en dan kijken wat daar gebeurd en als nodig hem dan in groep 4 te laten zitten en daar heb ik zelf ook een veel beter gevoel bij
     
  8. ElizaR

    ElizaR Niet meer actief

    Hier 2x aan de orde geweest.
    D
    We wilden graag dat oudste zoon groep 3 2x zou doen.
    Mocht absoluut niet, totdat ik met verslagen van de kinderpsycholoog en arts aan kwam. 1 week voor de zomervakantie toestemming gekregen.

    Tweede zoon heeft zelfde problemen als oudste. Dit nu al in groep 2 aangekaart. Of hij niet 2x groep 2 mocht doen.
    Weer geen toestemming. En toen opeens wel groen licht omdat ze zagen dat hij dezelfde taalproblemen had als zn broer.

    Twee keer dus op ons initiatief.
    Ik weet niet wat ik gedaan zou hebben als school 2x had geweigerd.
     
  9. ElizaR

    ElizaR Niet meer actief

    Wij hebben dat wel gedaan en hij is er zo van opgeknapt.
    De 2e keer groep 3 was alles herhaling voor hem. Hij ervaarde veel minder druk en kreeg enorm veel zelfvertrouwen. Extra uit de klas voor zn dyslexieproblemen vond hij ook veel minder erg; hij had nu niet het idee dat hij stof miste.
    De druk was er af!
     
    Youtan likes this.
  10. Jo79

    Jo79 VIP lid

    May 6, 2007
    25,089
    3,871
    113
    Ieder kind werkt anders, maar ik heb bij dyslexie gezien dat zittenblijven vaak alleen het eerste jaar na het zittenblijven voor verbetering zorgde om vervolgens 2 à 3 jaar later terug bij af te zijn of nog eerder.
    Hoe wisten ze op school dat het in groep 3 om dyslexie ging? Daar heb je toch 18 maanden leesonderwijs voor nodig wat ingaat vanaf de eerste dag in groep 3 om het te testen? Vooral omdat veel kinderen in groep 3 dyslectische kenmerken hebben die meestal vanzelf verdwijnen. Ik denk dat Eenkadootje daar ook op doelt.
    Overigens werden kinderen met taalproblemen hier grotendeels in de klas zelf geholpen d.m.v. extra uitleg enzo. Dyslexiebegeleiding waarbij ze echt de klas uit moesten of naar een extern bureau was vanwege die minimale periode om te kunnen testen toch vaak pas vanaf groep 5.
    Maar gezien de verslagen van de psycholoog en arts zal er in jullie geval wel meer hebben meegespeeld dan dyslexie waarom zitten blijven wel beter voor hem was. Bij enkel dyslexie (mijn dochter is dyslectisch, bij zoon vermoeden van) heeft het geen nut, aangezien het gewoon een taalstoornis is waar ze hun hele leven tegenaan blijven lopen en het niet alleen gaat om een taalachterstand van een jaar.
     
    dds likes this.
  11. Eva2011

    Eva2011 Niet meer actief

    Ik heb niet het gevoel dat wij inspraak hebben gehad eerlijk gezegd. We hebben we slim mannetje dat nog extra moest blijven kleuteren. Aangegeven dat dit niet wenselijk was, maar ze hielden voet bij stuk.
    Het jaar erna alleen maar ellende gehad zowel thuis als op school, halverwege het jaar moest hij toch maar naar groep drie want de juffen wisten het niet meer. Meneer wilde niet werken (ja, logisch, in z'n eentje op de gang groep drie werkjes inhalen) en zorgde voor problemen.
    Eenmaal in groep drie na de meivakantie ging het prima. Na de zomer naar groep vier en hij scoort perfect. Volgend schooljaar groep vijf. Hij is net 7.
    We hadden veel ellende kunnen voorkomen (gedragsmatig) als de juffen naar onze kant van het verhaal hadden geluisterd.

    Conclusie: jij kent je kind zelf het beste. Volg je gevoel. Ik wist niet dat wij ook inspraak hadden kunnen hebben, zo werd het ons niet voorgeschoteld en dat zit me nog steeds dwars. Bij dochter ga ik een zelfde situatie ook niet accepteren.
     
  12. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,847
    19,216
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Ouders hebben wel inspraak, maar inspraak is niet hetzelfde als "het laatste woord". In principe (volgens de wettelijke regels) heeft de school het laatste woord: die beslist dus uiteindelijk. Maar normaal gesproken worden ouders hier volledig bij betrokken. Wij proberen altijd met ouders op 1 lijn te komen, dan is het helemaal niet belangrijk wie formeel het recht heeft om de beslissing te nemen.
    Het staat scholen natuurlijk ook vrij om de beslissing bij de ouders te laten. De school volgt dan de beslissing van de ouders.

    Laten zitten (of uiteindelijk toch niet) is een moeilijke beslissing. Je kunt niet in de toekomst kijken. En achteraf weet je ook alleen maar hoe de optie die je gekozen hebt, uitpakt. Je weet niet hoe het was geweest als je de andere beslissing had genomen. Daar kun je alleen maar naar raden en dus kun je niet echt vergelijken.
    Ieder kind is anders, dus je kunt ook niet vergelijken met een eerder kind dat is blijven zitten of is doorgestuurd.

    Maar het algemene beeld als je heel veel doublures bekijkt is toch: het jaar dat het kind opnieuw doet, zijn de scores hoger en lijkt het een goed idee. Soms gaat het jaar daarna (of de eerste helft daarvan) ook nog wel. Maar na 2 jaar ben je vaak terug bij af.
    Er wordt niet voor niks gedacht aan doublure. Vaak gaat het om kinderen die langzamer leren. Die kun je dan 1x extra tijd geven. Maar de jaren erna moeten ze weer net zoveel leren in 1 schooljaar.
    Als je de oorzaak van de achterstand niet kunt wegnemen, heeft alleen doublure op de lange termijn meestal weinig zin.
    Doublure om achterstanden in te halen en daarna goede, extra begeleiding kan wel werken. Er moet dus niet alleen een plan zijn voor het dubbele jaar, maar ook al voor de jaren erna. Liefst ook al de laatste maanden van de eerste poging van het leerjaar dat wordt over wordt gedaan).

    Er zijn ook leerlingen die in principe 'normaal' leren, maar door andere reden een achterstand hebben in de leerstof. (Langdurige ziekte, ernstige problemen in het gezin, adhd of autisme die door behandeling of medicatie inmiddels wel beter onder controle is e.d.) Dat zijn situaties waarin doublure vaak wel goed uitpakt.
     
    Roanna, Angel1980 and Jo79 like this.
  13. ElizaR

    ElizaR Niet meer actief

    Ik denk dat je vragen voor mij zijn. ;)
    Mijn zoon heeft eind 2e jaar groep 3 zijn dyslexieverklaring gekregen. Eerste keer groep 3 kan idd niet
    Bij ons op school ga je met taalproblemen uit de klas. Er zijn aparte groepjes voor verschillende problemen (spelling, leestempo)
    Dyslexiebegeleiding is vanaf de diagnose. Dus normaal gesproken vanaf groep 4.
    De contacten met psycholoog en kinderarts waren er voor andere problemen (vooral thuis) die in de klas niet speelden. Later bleek dat hij zo op zn tenen liep en gewenst gedrag liet zien op school dat hij thuis ontplofte en onhandelbaar was. Na t zitten blijven waren die problemen thuis ook over.
    Het heeft hier dus zeker wel nut gehad, hij is er niet beter van gaan lezen/spellen, maar dyslexie is meer dan alleen een taalachterstand, het is verweven met t kind (eigenwaarde, zelfvertrouwen enz)
    Ik heb trouwens 3 kinderen met dyslexie en 1 met TOS die nog niet is getest omdat hij nog te jong is. Dus ik weet wel waar ik t over heb.
    Bij mn oudste twee is de diagnose pas gesteld in t 1e leerjaar op t VO. Zij hebben op t basisonderwijs nooit voldaan aan de criteria om getest te worden (3x cito E score)
     
    Roanna and Jo79 like this.
  14. Luppy

    Luppy VIP lid

    Dec 1, 2007
    7,168
    2,283
    113
    Hier gaat dat in overleg.

    Mijn oudste was een leerling van november. Hij heeft lang gekleuterd. Van de kleuterjuf mocht hij wel sneller door, maar de directeur stond het toen niet toe, omdat bleek dat kinderen die kort kleuterden later vaker vastliepen. En wij vonden het wel prima.
    Achteraf had hij beter wel door kunnen gaan, want hij zit nu in groep 7 en loopt al jaren vooruit op zijn groep. Hij werkt deels op niveau van groep 8 en zit ook nog in een plusklas. Ik vraag me af wat ze hem in groep 8 gaan laten doen.

    Mijn jongste is van januari en die gaat juist wel kort kleuteren. Na een half jaartje groep 1 adviseerde de juf hem door te laten gaan naar groep 2 omdat hij zo bijdehand was en ze bang was dat hij anders niet zo thuis zou zijn tussen die kleine kleutertjes. Dat was een goed besluit, want hij vond het heerlijk in groep 2. En nu is hij echt wel toe aan een nieuwe uitdaging. Hij is dus 5,5 en gaat straks naar groep 3. Hier wilden de juffen er eigenlijk niet aan, terwijl wij als ouders juist vonden dat hij beter niet nog een jaar in groep 2 kon blijven zitten. Hij leest, schrijft, rekent, wil dolgraag dingen leren, kan zich goed concentreren, maar hij blijft wel een vrolijke wildebras die ook dolgraag buitenspeelt en streken uithaalt.

    Uiteindelijk hebben ze iets van een 'groep-3-rijpheidstest' met hem gedaan en daar bleek inderdaad uit dat hij op alle vlakken klaar was voor groep 3. En nu mag hij het gaan proberen.

    Ik ben heel benieuwd hoe het gaat. Wij hebben al aangegeven dat het wat ons betreft best bespreekbaar is dat hij bijv. met de herfstvakantie alsnog teruggaat naar groep 2 als het echt niet gaat. Maar ik verwacht het niet. Hij is heel bijdehand en sociaal, heeft twee grote broers die hem bijzonder weerbaar hebben gemaakt, hij wil heel graag van alles leren en is net als zijn twee broers ook best wel intelligent. Zij zitten allebei in de plusklas en werken boven hun niveau in de klas, dus eerlijk gezegd zou het me niet bijzonder verbazen als onze jongste ook een beetje zo'n type is.
    Het enige nadeel vind ik dat hij straks heel jong naar de middelbare school gaat. Maar goed, dat zien we tegen die tijd wel weer.
     
  15. Roanna

    Roanna Bekend lid

    Aug 24, 2015
    880
    395
    63
    Volledig mee eens! Als je kon kijken wat een beslissing zou doen, zou het niet zo moeilijk zijn...

    Als het gaat over dyslexie gaat, kan het trouwens ook wel zin hebben om te doubleren. Als een kind naar groep 4 gaat maar M3 nog (lang niet) haalt, kan het ontzettend lastig worden in groep 4. Daar wordt steeds minder mondeling/klassikaal gedaan. Je kunt dan natuurlijk hulpmiddelen inzetten, maar er zijn nog best wat kinderen in groep 4 die daar nog niet mee om kunnen gaan omdat ze nog zo jong zijn.
    Verder is groep 4 een jaar waar heel veel nadruk ligt op automatiseren. Juist dat is voor kinderen met dyslexie lastig. Dus lezen is al moeilijk, maar ook bij rekenen lopen ze tegen het probleem aan.
    Voor het zelfvertrouwen en de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind met (een vermoeden van) dyslexie kan het daarom beter zijn om toch nog een jaar groep 3 te doen. Waarbij, zoals @tupp al aangeeft, het wel belangrijk is dat school meer biedt dan alleen dezelfde stof, maar ook alvast een stukje van groep 4.

    Op de lange termijn heeft zitten blijven misschien geen zin (zoals uit onderzoek blijkt), maar daar wordt volgens mij puur gefocust op schoolresultaten. Wat het sociaal-emotionele effect is, kun je natuurlijk niet meten. Maar is wat mij betreft het belangrijkste!
     
  16. Amberxx

    Amberxx VIP lid

    Nov 6, 2013
    5,025
    5,240
    113
    Er zit een heel groot verschil in extra kleuteren of echt zitten blijven in een later schooljaar (vanaf groep 3). Dat mag een school zeker niet "zomaar" doen. Er moet dan uitgebreid overleg zijn geweest gedurende het schooljaar. De school moet een individueel handelingsplan opstellen waarin ze aangeven waar ze dat extra jaar aan gaan werken en welke ondersteuning kind daarbij gaat krijgen.

    Over het algemeen worden kinderen niet beter van zitten blijven op latere leeftijd. De effecten (als die er al zijn) zijn vaak niet voor de langere termijn. Daarnaast heeft het vaak negatieve effecten op de sociaal emotionele ontwikkeling. Vanaf groep 3 gaat een klas zich vormen. Een kind komt dus echt in een totaal nieuwe groep terecht en zal daarin de oudste zijn. Dan kan je dus echt grote verschillen krijgen omdat in de nieuwe klas ook veel jongere kinderen zitten. Ook kan een kind zich enorm gaan vervelen omdat alles herhaald gaat worden. Ook vakken en zaken die het kind wel goed beheerst. Tot slot kan het echt zorgen voor een deuk in het zelfvertrouwen en daarmee opstandig gedrag (gevoel krijgen van dom te zijn). En het ervaren van een straf dat een kind niet met vriendjes en leeftijdsgenootjes mee mag naar het volgende leerjaar maar tussen kleinere kinderen opnieuw moet beginnen.

    Natuurlijk zijn er gevallen waarin het wel goed uitpakt. Maar ik zou er eerder voor kiezen om een kind gewoon door te laten gaan met daarbij een aangepast progamma voor vakken waarbij ze het moeilijk hebben.
     
  17. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    Oct 1, 2007
    18,389
    1,292
    113
    Flevoland
    Als jij je beter bij voelt om hem door te laten gaan, zou ik dit natuurlijk gaan bespreken in jullie gesprek met de leerkracht. Verschil tussen groep 2 en 3 is hier onwijs groot. Bij oudste is er voor gekozen om hem groep 2 toen over te laten doen. Dit was een hele goede keuze. Nu als het goed is naar groep 5. Alhoewel we daar officieel nog geen bevestiging van hebben. We zitten midden in traject van IQ en dyslexie testen. Geen idee wat het komende jaar ons gaat brengen met hem. Jongste gaat naar groep 3, daar is geen twijfel over mogelijk

    Succes! Jullie komen er vast wel over uit
     
  18. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    Mar 21, 2012
    23,282
    16,678
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Wij hebben in overleg met school besloten om de jongste nog een jaar groep 2 te laten doen oftewel te verlengen. Ze wordt einde augustus 6 jaar en ook cognitief valt ze op sommige vlakken uit, we hebben een heel goed gesprek gehad met de leerkrachten en ze hebben de keuze bij ons neergelegd. Na het inzien van haar toetsen en daarbij haar nog speelse karakter hebben wij besloten haar nog een keer groep 2 te laten doen en haar nog een jaartje te laten rijpen. Groep 3 gaat ze nu gewoonweg niet redden dus daarom deze keuze gemaakt en we staan we volledig achter. De oudste kinderen zijn december kinderen en is het nooit een issue geweest want die kleuterden gewoon lang maar zij mist net dat ene halve jaartje. Een vriendinnetje van haar die in december 6 jaar wordt gaat wel naar groep 3 maar zij ligt cognitief enorm voor maar of zij het sociale gedeelte ook gaat redden daar heb ik mijn twijfels over. Blijft soms gewoon een lastige keuze.
     
  19. Youtan

    Youtan VIP lid

    Jun 9, 2015
    6,502
    4,343
    113
    Female
    @buddy wat is het advies nu?
     
  20. buddy

    buddy Fanatiek lid

    Jan 23, 2007
    1,004
    12
    38
    Noord-Brabant
    Ze hebben op mijn hart gedrukt dat het echt beter is om leerjaar 3 over te doen. Hij is eigenlijk met alles blijven steken in het midden van het jaar. We hebben besloten om leerjaar 3 over te doen.
    Soms denk ik het is goed zo,maar soms heb ik ook het gevoel dat ik er geen goed aan doe...
     

Share This Page