Mijn huid verkleurd al na 5 minuten zon. En ik ben binnen no time bruin. Dan is eigenlijk elk uur in de zon teveel voor mij?
Ik heb dit stukje gevonden: Een mooie bruine huid teint is voor veel mensen een teken van kracht en gezondheid. Gek genoeg is bruin worden het eerste verdedigingsmechanisme van de huid. De pigmentcellen in de opperhuid maken melanine aan, dat de bruine teint veroorzaakt. Het zit als een beschermend jasje rondom de kernen van de huidcellen en is in staat om een deel van de UV straling te blokkeren. Melanine biedt geen optimale bescherming: het schakelt hooguit 50% van de straling uit. HUIDVERDIKKING DOOR DE ZON Onder invloed van UVB licht wordt een versnelde aanmaak van huidcellen in gang gezet, waardoor de opperhuid verdikt. Deze extra, hoornachtige bescherming, kaatst een deel van de zonnestralen terug. Verdikking van de opperhuid is dus ook een pantser tegen UV licht. Het is overigens niet zichtbaar of voelbaar. Het biedt wel een iets effectievere bescherming dan melanine, maar ook hiervoor geldt; huidverdikking biedt onvoldoende bescherming tijdens het zonnebaden. UITDROGING VAN DE HUID Een huid die regelmatig aan de zon wordt blootgesteld, voelt snel droog aan. De vochtbalans van de huid wordt namelijk verstoord, waardoor er te veel vocht in je huid kan verdampen. Zorg er daarom voor dat je voldoende water drinkt tijdens het zonnebaden. ZONNEBRAND Als je huid verbrandt is dat een overduidelijk signaal dat er te veel UVB straling is binnengekomen. De natuurlijke beschermingsmechanismen hebben het niet gered. Je huid kleurt na een paar uur rood, zwelt op en voelt heel warm aan. Na 24 uur is zonnebrand op zijn hoogtepunt. Na drie à vier dagen zijn de symptomen meestal weer verdwenen. Hoe ernstig de verbranding is hangt samen met een aantal factoren: • Hoe lang je in de zon bent geweest • De kracht van de zon op die locatie op dat moment • Je huidtype Het risico van verbranding door UVB stralen is bijzonder hoog in de zomermaanden, tussen twaalf en drie uur ’s middags, dicht bij de evenaar en op grotere hoogtes of in en op het water. Verbranden is schadelijk en hoe vaker je huid verbrandt, hoe groter de blijvende schade aan de huid kan zijn. We spreken wel van het cumulatief opbouwen van zonschade; de ene schade en reparatie stapelt zich op de ander. Het DNA kan op den duur gaan afwijken, waardoor serieuze huidproblemen kunnen ontstaan. HUIDKANKER In 2000 waren er ongeveer 21.000 nieuwe gevallen van huidkanker per jaar. In 2015 komt dat aantal volgens KWF Kankerbestrijding uit op naar schatting 37.000; een toename van ongeveer 75%. Dit heeft te maken met de toegenomen populariteit van zonnebaden en zonvakanties in de afgelopen decennia. Vooral mensen met een lichte huidskleur (39% van de Nederlanders) zijn gevoelig voor verbranding en lopen daardoor een verhoogd risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. UVA licht speelt een belangrijke rol bij de vorming van huidkanker.
Dank je maar ik kan hier alleen uit halen dat het een verdedigingsmechanisme is, niet dat het schadelijk is. (Als in huidkanker, uitdrogen is natuurlijk ook niet goed.)
Ik kan me nog herinneren met nu 41 dat ik vroeger met mijn moeder wel eens uren lag te bakken in de zon. Ze haalde bij de drogist olie, en we lagen heerlijk te glimmen in de zon. Ik had meestal nog een waterspuit staan om mezelf om de 5 minuten nat te spuiten zodat het bruinen extra snel ging... Manman Gelukkig weten we nu beter. Mijn moeder haar huid is al diverse malen behandeld, plekjes huidkanker. Haar hele huis is ook een grote pigment vlek. Mijn huid ziet er gelukkig nog mooi jong uit, al zegt dat misschien niets. Ik smeer factor 50 en op het strand lig ik meer en deel onder de parasol, maar tijdens zwemmen etc ontkom je er niet aan.
Die ging over de ingrediënten, dus het veiligst om op je huid te smeren, niet over de bescherming. De bescherming tegen uv a straling bleek niet zo best.
https://www.gezondheidsnet.nl/zonnen/bruin-kleurtje-is-altijd-gevaarlijk Het overgrote deel van de mensen die nu rondloopt met een huidkanker heeft zelfs een zongebruinde en dus een beschadigde huid. https://www.huidarts.com/huidbehandelingen/fabels-over-zonnen/ Echter, bij een bruine huid is er altijd schade aan cellen of DNA opgetreden https://www.dokter.nl/nieuws/huid-en-haar/verbrand-door-de-zon-is-niet-onschuldig/ http://www.alboe.nl/dit-moet-je-weten-over-zonnen-en-smeren/
Ik ben zelf ook snel bruin en ben erg laks met insmeren ed. Bij mijn zoontje let ik er wel heel erg op, vooral nu ik weet dat een bruin kleurtje dus al betekent dat er teveel blootstelling is geweest en er dus blijkbaar al een verandering in dna optreed.
@Adrianna thnx voor de bronnen. Ik vind ze niet allemaal betrouwbaar. En lees er eigenlijk voornamelijk in dat bruin een beschermingsmechanisme is dat wel verandering in dna kan veroorzaken en dat rood echt schade aan de huid is. Zit me nu wel af te vragen hoe het zit: als zonnebrand de schadelijke stralen tegenhoudt dan zou je er dus eigenlijk ook niet bruin mee moeten worden? Overigens ben ik het verder wel gewoon met je eens hoor. Dochter wordt 30min voor we naar buiten gaan ingesmeerd met factor 50 en tussen 12 en 15 sowieso in de schaduw gehouden. Ik smeer mezelf in met factor 30 en lig niet langer dan een half uurtje achter elkaar in de zon. Was vroeger wel redelijk makkelijk erin omdat ik nooit verbrandde maar nu niet meer.
Toch zie ik het niet letterlijk staan in de linken die je geeft, of ik lees er overheen. Ik lees overal dat bruin worden een natuurlijk mechanisme van de huid is waardoor er een natuurlijke bescherming optreed. Die overigens niet genoeg is en ondersteund moet worden met zonnebrandcrème. De cellen veranderen op een natuurlijke manier, of ze dan ook gelijk t DNA veranderen waardoor je huidkanker kan krijgen is niet bekend. Maar ik lees nergens een duidelijke onderbouwing hoe de schade optreedt
https://www.biodermal.nl/zon/zon-en-de-huid/effecten-zon-op-je-huid/ De verandering in het dna kan dus kanker worden...daardoor is het bruin worden al niet goed, juist omdat het een verandering in dna kan opleveren. Rood worden Ian helemaal slecht ja, maar waar vroeger gedacht werd dat rood worden kanker zou kunnen veroorzaken, weten ze nu dat bruin worden ook al slecht is. Klopt... als je zonnebrand opsmeert zou je door de zonnebrand en je huid zelf niet bruin mogen worden. Ik begreep wel dat een vleugje bruin minder erg zou zijn dan echt flink bruin, maar heb nog geen artikel oid erover kunnen vinden nu
Ik werd vroeger ook nooit ingesmeerd. Wij kregen een lik nivea (uit dat blauwe blik) over onze neus en speelden de hele dag buiten. Ook als het heel zonnig was. Mijn moeder zei: “als er maar wat vets op zit” Wist zij veel. Mijn moeder was vroeger echt heel naïef in dat soort dingen. Mijn ouders zijn echter helemaal niet van het zonnen. Mijn vader is boer en werkt al vanaf zijn jeugd op het land. Bedekking werkt volgens hem het beste tegen de zon (klopt ook). Op warme dagen rolt hij hooguit de mouwen van zijn overhemd op en ik heb hem nog nooit in korte broek gezien. En misschien twee keer in mijn hele leven in zwembroek. Ik merk nu dat ik nog vrij makkelijk ben met smeren. Als ik echt ga zonnen (momenteel weinig tijd voor) of als ik weet dat ik langere tijd in ga zon zal zijn smeer ik me wel in maar anders niet. Ik blijf wel meer in de schaduw nu ik kinderen heb. Die smeer ik trouwens wel altijd in. Vroeger was ik echt nog lakser omdat ik toch niet verbrandde. Ik was altijd ontzettend bruin in de zomer, ondanks mijn blonde haar en blauwe ogen (ik was dan net Barbie zonder plastische chirurgie). Ik vraag me wel eens af of dat nog gevolgen gaat hebben. Beetje een enge gedachte eigenlijk. Mijn huid ziet er verder goed uit, behalve dat ik tijdens mijn eerste zwangerschap wat pigmentvlekken heb gekregen, ondanks dat ik toen niet in de zon ging. In de winter gaan ze weg maar in de zomer komen ze terug. Gelukkig worden ze wel steeds minder zichtbaar.
In de laatste link staat toch echt duidelijk dat een bij een bruine huid altijd schade aan het dna is opgelopen. Bij schade aan het dna kan er dus huidkanker optreden.
Na een aantal artikelen gelezen te hebben maak ik de conclusie dat bruin worden een natuurlijke beschermende reactie is. Dat daardoor DNA veranderd is een feit, en dat je er huidkanker door KAN krijgen. Maar dat een bruine huid dan gelijk slecht is... dat vind ik weer een stap verder. Ik ga me er nog maar eens verder in verdiepen.
@siriel dan ken je ook die oranje potten met worteltjescreme nog wel Wij lagen ook te glimmen en te glibberen in die zooi Mijn oom en tante hadden een zwembad in de achtertuin, wij moesten echt eerst de douche in en goed wassen voordat we na het zonnebaden het zwembad in mochten. Was anders een complete olieramp in dat zwembad...
Eehh nee.... Pigment is de bescherming van de huid, mensen zijn/waren van oorsprong donker met veel huidpigment tegen de zon rond de Evenaar. Hoe verder mensen naar noorden en zuiden trokken hoe meer pigment ze kwijtraakten. Huidskleur evalueerde omdat er minder behoefte was aan bescherming (minder zonuren). Huid dat bruin kleurt in de zon ontwikkelt snel pigmentcellen als beschermlaag, veroorzaakt door melanine in de huid. Bruin worden is tot zover dus niet 'schadelijk', integendeel. Het wordt schadelijk als er 'storingen' optreden in hormonale veranderingen van de huid. Hoe lichter de huid, hoe minder eumelanine het kan aanmaken, waardoor verbranding kan optreden. Melanine (bruine pigment) zelf is niet schadelijk.
Dat van het pigment kan ik volgen. Het "in tegendeel" stukje niet. Heb jij daar een bron van? Sorry dames probeer geen welles nietes discussie aan te zwengelen hoor. Ik Google me suf maar ook bij KWF kan ik alleen vinden: verbranden is schadelijk en smeer je voldoende in. Vind zo weinig wetenschappelijk onderbouwde artikelen.
Ik zoek later naar meer wetenschappelijke info, maar hier alvast het stukje over 'bruinen' van huidinfo.nl (dermatologie site). Hier wordt uitgelegd dat het aanmaken van melanine als beschermlaag werkt op de opperhuid. Mensen met te kort aan melanine pigment lopen meer gevaar. Bruinen De huid probeert zich zelf ook te beschermen tegen de UV-straling. Dit gebeurt door het aanmaken van pigment dat in de cellen van de opperhuid wordt gelegd. Zo ontstaat een ‘parasol’ van pigment (melanine) die de cellen in de basis van de opperhuid afschermt tegen de UV-straling. Hierdoor wordt de kans op het onstaan van schade aan het DNA sterk verminderd. Dit proces kennen wij als ‘bruinen’. Mensen die moeilijk pigment aanmaken (zeer blonde mensen of mensen met rood haar) zijn dus nauwelijks in staat die beschermende pigment-paraplu te vormen en hebben dus een veel groter risico op het krijgen van huidkanker dan mensen die wel makkelijk bruin worden, of die van nature al een donkere huid hebben.
Uitleg over de werking van melanine als beschermende laag: https://logos.nl/melanine-het-zonnescherm-in-je-vel/ Conclusie: 'normale' bruining van de huid heeft een beschermende werking, als deze wordt overschreden (verbranding) kan het leiden tot de verstoring in het proces met schadelijke gevolgen. Bij blanke mensen heeft melanine aan zich maar factor 5 bescherming, dus zeker niet genoeg. Bij donkere mensen rond factor 15. Dus extra bescherming is noodzakelijk.