Hoi dames, wij zijn verhuisd, eind maart heb ik ons alle 4 aangemeld bij een nieuwe huisarts. Assistente belde direct dat we nu patiënt bij hen waren en dat we de dossiers mochten laten doorsturen. Via mail heb ik dat direct gevraagd bij de oude huisarts. Daarna nooit wat gehoord van de oude huisarts (geen telefoon, geen brief, geen mail terug). Mijn dossier en dat van onze dochters zijn inmiddels doorgestuurd zonder dat ik er iets voor heb hoeven te doen of iets heb gehoord. Vorige week werd ik gebeld door de assistente van de nieuwe huisarts dat het dossier van mijn man er niet was. En nu doen ze toch een partij moeilijk bij de oude praktijk. Er moet een handtekening worden gezet, hij moet zelf langskomen en dat zouden ze tegen mij hebben verteld (terwijl ik ze ruim 2 jaar geleden voor het laatst gezien/gesproken heb). Omdat de oude praktijk ons niet kon bellen (??) hebben ze met de nieuwe praktijk gebeld en daarom hebben ze nu consultkosten gerekend. We hebben alles nagekeken, maar we zijn geen van beiden door de oude huisartsenpraktijk gebeld in die maand. Bij een gemiste oproep zou ik teruggebeld hebben. Daarnaast kreeg mijn man vanmiddag te horen (toen hij nog eens belde dat zijn dossier ook doorgestuurd moet worden) dat ze nu al 11 minuten met hem aan de lijn hing, dat ze dat ook zou declareren, maar dat was geen probleem want dat ging toch van de basisverzekering (en het dan vreemd vinden dat de zorg zo duur is). Ik dacht er zijn vast doktersassistenten die weten hoe het zit: Is dit normaal dat er consultkosten worden gerekend als een dossier moet worden doorgestuurd of als er contact is met een andere praktijk (terwijl je ook gewoon de patiënt had kunnen bellen)? Ben trouwens ook wel benieuwd, kan de nieuwe praktijk nu ook declareren omdat zij contact over een patiënt hebben gehad (zij hebben er veel meer tijd en energie in moeten steken omdat zij ook regelmatig navragen waar het dossier nu blijft)? Ik vermoed dat ze dat niet doen, want dan had ik dat allang op het overzicht moeten zien. Ik heb nu de neiging om het bij de zorgverzekering te melden als onterechte declaratie omdat ik helemaal klaar ben met deze assistente, maar omdat ik niet weet of het normaal is om een 'dossierdoorstuurconsult' te declareren, wil ik het eerst even vragen.
Ik ben doktersassistente. Dit is een onrechtvaardige declaratie. Je mag geen in/uitschrijving declareren. Dit is geen medische hulpvraag. En Ook Al zijn we er druk mee, het mag niet. Tevens het declareren van het telefoontje mag niet. Zij belt jou, het gaat om uitschrijven. Niet om een vraag. Dat van die handtekening van je man klopt wel. Wat niet klopt is dat ze je dossier naar de arts gestuurd heeft zonder jou schriftelijke of mondelinge toestemming.
Ik moest 15jaar geleden ook mijn handtekening zetten voor het delen en overhevelen van mijn dossier. Bij jou en je dochter was het dus echt een grove fout van hun kant. Wellicht zijn ze nu ineens wakker geworden door de avg.
Heel erg bedankt. Vond het zo raar, maar wist niet of dat kwam omdat ik niet zo'n klik met de assistente had en daardoor geïrriteerd was.
@Evanesco mag ik je dan ook een vraag stellen ? Toen ik bevallen was kreeg ik een telefoontje van de huisarts om me te feliciteren en even te vragen hoe het allemaal was gegaan (krijgt ie gewoon op papier verslag van maar goed ) vond het heel leuk en attent van hem! Zag ik een tijdje later dat hij dat telefoongesprek gedeclareerd had... voor mijn gevoel echt heel bizar maar misschien wel gewoon gebruikelijk. Weet jij dit? Sorry @Korenbloem86 dat ik je topic “vervuil”
Dit valt onder overleg en mag dus niet gedeclareerd worden. Als je de zorgverzekering hierover wilt bellen, graag! Door dit soort dingen wordt de zorg inderdaad steeds duurder. Vreemd dat ze de mail wel voor de kinderen accepteren en niet voor jou en je man. Helaas zit je nu met die nieuwe privacywet en mag een los mailtje niet meer geaccepteerd worden. Wel zou je een schriftelijke verklaring kunnen maken waarin je toestemming geeft, met handtekening, en deze samen met een foto van je paspoort kunnen mailen.
Ik werk in de zorg en ik declareer wel indirecte tijd (lees: tijd die gebruikt wordt om te overleggen, brieven te schijven, etc) Bij ons zijn de verhoudingen ongeveer 60/40 (60% direct clienten contact 40% indirect). Dus ik snap wel dat er gedeclareerd wordt, je bent namelijk veel tijd kwijt aan zorg om de client (patiënt) heen. Omdat wij specialistische zorg bieden ben je wel je (als je dat al niet gebt verbruikt) je eigen risico kwijt. De rest van de behandeling wordt vergoed vanuit het basispakket. Maar huisarts is eerstelijnszorg, dus dat werkt net even wat anders, maar ook zij hebben te maken met indirecte declaraties.
Zo werkt het niet helemaal. Je hebt als huisarts of therapeut een zorgplicht. Dat betekent dat je jouw patiënten of cliënten mag bellen en ook mag declareren. Jouw huisarts kan mogelijk ook vanuit een medisch oogpunt bellen, maar brengt het als een sociaal praatje. Dan lijkt het alsof hij alleen maar belangstelling heeft, maar ondertussen kan hij gericht vragen stellen vanuit zijn functie. Het ligt niet zo zwart/wit allemaal..
Alle contacten die een arts met zijn patiënt heeft kan hij declareren. Maar jij betaald al maandelijks een bedrag voor de huisarts (log maar eens in bij je zorgverzekerasr). Verder zijn de medische gegevens van je man vertrouwelijk en zijn eigendom. Daar moet hij zelf toestemming voor geven. Hier moet dat zelfs schriftelijk of je moet het dossier zelf ophalen. De nieuwe praktijk is trouwens ook in gebreke als ze jullie geen brief sturen dat je bent aangemeld en alles binnen is. Waarom komen ze daar na 2 jaar opeens mee (dat het niet compleet is).
Bij ons worden de dossier digitale doorgestuurd via filetransfer. Nwe huisarts vraagt het dossier op via een beveiligde site, wij krijgen daar een aanvraag van in de elektronische post. Als wij niet duidelijk hebben dat de patiënt in kwestie is verhuisd of vertrokken dan kunnen we 2 dingen doen: - We vragen (via diezelfde site) de nwe huisarts om een kopie inschrijfform dat de patiënt bij hen heeft ingevuld, digitaal op te sturen, daarop moet de handtek. van de patiënt staan. Als de nwe huisarts dat heeft gestuurd dan versturen wij het dossier - sneller gaat om gewoon de patiënt in kwestie even te bellen en te vragen of het klopt dat die en die huisarts zijn dossier opvraagt. En dat versturen we het via de beveiligde omgeving. Beide handelingen declareren wij niet. Sowieso declareren wij administratieve zaken niet. Als er bv een specialist belt voor overleg met de huisarts declareren we dat niet bij de patiënt. Als wij een kraamvrouw bellen om haar te feliciteren declareren we dat ook niet. Maar ik denk wel dat wij in onze praktijk tamelijk gul zijn als er op vrijdag iemand komt met een wond dan geven wij gerust wat gaasjes en verbandjes mee zodat hij het in het weekend zelf kan verzorgen. Collega van me werkt in nog een andere praktijk en daar wordt echt alles, maar dan ook alles gedeclareerd op de patiënt.
Werk jij in een huisartsenpraktijk? Dat klinkt namelijk niet zo Het is absoluut niet zo dat de arts elke contact met patiënt mag declareren. Hier zijn hele strenge regels voor. Daarbij, hoezo een brief sturen naar nieuwe patiënten om te zeggen dat ze ingeschreven staan? Zie niet in waarom ze in gebreken blijven als ze dat niet doen. Je schrijft je daar in en geeft dan expliciet toestemming dat ze je dossier op mogen vragen. Dat is voldoende.
Ik kom zelden bij de huisarts, laatste keer was 2 jaar geleden. We zijn nu 2 maanden geleden overgestapt. Nieuwe praktijk heeft laten weten dat van mij en onze dochters binnen is en dat van mijn man niet. Manlief heeft laten weten dat hij morgen zijn dossier persoonlijk komt ophalen en dan is dat stukje verhuizing ook weer afgerond. Verder mag de zorgverzekering er over nadenken of het wel of niet terecht is.
Zo werkt het dus wel. Als huisarts heb je zorgplicht. Maar als een vrouw bevallen is, alles gaat goed, er is geen enkele hulpvraag naar de arts. Dan mag je dat dus niet declareren. Heel aardig dat je gaat bellen. Maar zo kun je elke patiënt wel bellen om te vragen hoe het gaat, dit gooien onder zorgplicht, en dit dan declareren.
Ho ho... rustig maar hoor... Als je even de tijd had genomen dan had je kunnen lezen dat ik in de (specialistische) zorg werk en dat ik vanuit mijn ervaring heb gereageerd. Ik heb nooit gezegd dat ik een doktersassistente ben. En ik heb ook geschreven dat het bij een huisarts mogelijk anders werkt, maar dat je hoe dan ook te maken hebt met indirecte kosten. En hoe dat gedeclareerd wordt, dat zal vast verschillen, maar het hoort nu eenmaal bij het werk.