Ik heb vandaag een gesprek gehad met de juf van mijn dochter. Ze heeft een advies gegeven voor volgend schooljaar, maar wij mogen mee beslissen. Maar ik vind het zo lastig, want de juf kan niks zeggen over de formatie en ze kan niks zeggen over de groepsindeling. Hoe moet ik dan kiezen naar welke groep mijn dochter gaat? Ik wil graag weten welke kinderen er met haar mee gaan, want zoals het er nu naaruit ziet gaat er bijna niemand die ze kent naar de groep die de juf adviseert. Ook weet ik niet of het een combinatieklas wordt of één groep. Ik vind het zo raar dat alles zo geheimzinnig moet, is dat normaal? Ik heb toch meer informatie nodig om een goede keuze te kunnen maken? Vorige jaar was het precies hetzelfde, hadden we toegestemd voor een groep en bleek het achteraf anders te zijn dan we dachten, want van te voren mochten ze niks zeggen. Daar hebben we geen goed gevoel aan over gehouden en nu gaat het weer zo. Ik ben benieuwd of dat op elke school zo gaat.
Hier mogen we zelf niet kiezen. School stelt zelf de groepen samen en daar wordt eigenlijk niet van afgeweken. De kinderen vullen van tevoren wel vragenlijsten met vragen als: Wie zijn je vriendjes en vriendinnetjes, met wie werk je graag samen, enz. Ook tijdens het oudergesprek wordt hier naar gevraagd. Maar voor de rest heb je geen keus. Dat lijkt me ook geen doen voor school, als elke ouder van elke klas moet kiezen. School kijkt ook naar de samenstelling qua jongens-meisjes, karakter, leerbehoefte. De klassen worden pas aan het einde van het schooljaar samengesteld en bekend gemaakt.
Hier zitten ze nu vol in die formatieplanning, dus ze kúnnen nog niet eens alles met zekerheid zeggen.
Ze kunnen er nu nog niet veel over zeggen omdat veel nog niet bekend is. Hier konden ze 2 of 3 kindjes opschrijven met wie ze in de klas zouden willen zitten en daar proberen ze echt rekening mee te houden. Verder is de klassenindeling zo'n 2 weken voor de zomervakantie bekend en ook welke leraren voor welke klas.
Hier is 1x zoiets aan de orde geweest. Toen mochten wij als ouders drie namen doorgeven van kinderen waar onze kinderen graag bij in de klas wilden. Daar werd zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Verder hobbelen de groepen hier gewoon van jaar tot jaar door. Het zijn hier bijna allemaal combinatieklassen en die combinaties blijven meestal gewoon bij elkaar.
Vorige jaar mocht ik ook niet kiezen. Ik heb nu het gevoel dat de juf erg twijfelt en zelf niet goed weet in welke groep mijn dochter hoort. Ze gaf advies, ik kwam met argumenten en toen gaf ze mij weer gelijk. Ik kan er weinig mee. Zij weet beter dan ik hoe het volgend schooljaar gaat zijn
Dat is veel beter. Hier moet je elk jaar maar afwachten in welke groep ze komt, tot nu toe elk jaar totaal nieuwe klassen. Op sociaal gebied vind ik dat heel slecht, als ik dit geweten had had ik niet voor deze school gekozen. Ook de combinatiegroepen zijn elk jaar weer anders, je weet dus nooit waar je voor kiest.
Zolang de formatie niet rond is, is het heel logisch dat ze dat niet mogen delen. Als er toch nog wat verandert, dan zou dat alleen maar onrust opleveren. Ook al weten ze het voor een deel wel, is het heel normaal dat ze dat niet aan enkele ouders wel al vertellen en de rest niet. Want dan krijg je van die wandelganggesprekken en ook dat levert alleen maar ellende op. Zodra het plaatje helemaal rond is en ook definitief is, zullen ze dat aan alle ouders tegelijk mededelen. Zo gaat het iig op de meeste scholen.
Ze heeft vanochtend wel wat losgelaten, dus er is echt wel wat definitief. Ik vind het niet normaal dat er niks gezegd wordt, waar moet een ouder dan de keuze op baseren. Neem dan als leerkracht zelf de beslissing.
Hier mag je aangeven welke groep je voorkeur heeft en een stuk 3 vriendjes en/of vriendinnetjes bij wie je zou willen zitten en ook bij wie echt niet. Helaas kunnen ze niet overal rekening mee houden, want de verdeling tussen jongens en meisjes, kinderen die extra aandacht nodig hebben, kinderen die veel aandacht vragen met hun gedrag, leerproblemen enz. moet aardig in balans zijn.
Tja, ik vind het gekker dat ze bij jou al iets los laat terwijl er nog niks naar andere ouders wordt gecommuniceerd. En waarom moet die keuze dan nu gemaakt worden? Kan je niet aangeven dat je pas een keuze maakt als je alle informatie hebt? Tenzij de plaatsing van je dochter weer invloed heeft op het totaal plaatje en ze daardoor nog niet alles kan vertellen. Dan zou ik de juf vragen wat de beste beslissing is, aangezien zij meer informatie heeft. Dan leg je het weer bij haar neer. De meeste ouders krijgen helemaal geen keuze of inspraak in de plaatsing van hun kinderen. Dus je kan het ook als iets positiefs zien dat je daar invloed op mag hebben. Ik neem nl. aan dat niet ieder ouder bij jullie dezelfde keuzes krijgt. Dat is namelijk geen doen.
Ik snap het niet helemaal. In welke groep zit je dochter? En naar welke groep zal ze gaan? Zijn er meerdere groepen per leerjaar? (Dus bijv. 2 groepen 3) zodat je kunt kiezen voor groep a of b? Als je geen info hebt kun je idd niet kiezen. Is er wel bekend welke leerkracht voor welke groep komt? Je kunt nu denk ik alleen aangeven bij welke kinderen je kind graag in de klas wil. En dat lijkt mij ook het belangrijkste. Zou verder niet weten wat ik verder voor inspraak zou willen hebben. Voorkeur voor een leerkracht zou nog kunnen, maar daar is vaak toch weinig aan te doen. Hier is er ook geen inspraak. Hooguit wordt er gevraagd of je je kind wel of juist niet geschikt acht voor een combinatieklas. En met welke kinderen je kind graag in de klas zou willen zitten. Het lijkt me voor een school niet te doen om bij iedere ouder de keus te geven naar welke groep ze hun kind willen laten gaan. En geklaagd wordt er toch ieder jaar weer door ouders.
Ik denk dat niet elke ouder de keuze krijgt, maar volgens mij weet de juf het nu zelf niet goed. Het is groep 2 of groep 3. Ik weet niet of het een combinatiegroep wordt, wel dat deze juf groep 2 gaat doen, dus dat ze dan nog een jaar bij haar zit. Als ze naar groep 3 gaat gaat ze met al haar vriendinnen mee, in groep 2 blijft ze naar mijn idee alleen achter. Dat is dus het enige wat ik wil weten, want het is zo belangrijk dat ze niet weer opnieuw moet beginnen (voor de 3e x). Ik wil dat ze naar groep 2 gaat, maar als ze dan met jongere kinderen zit gaat ze niks uitvoeren, dan zakt ze af, dus ik hoop dat er meer kinderen uit haar klas gaan.
Gooien ze elk jaar alles door elkaar? Hier proberen ze vanaf groep 2 of groep 3 de klas zo verder te laten te gaan tot groep 8. Soms zit er wel een splitsing of samenvoeging bij als het nodig is maar dan mogen de kinderen 3 kinderen aangeven bij wie ze graag willen. Ik lees net je laatste post, maar de twijfel is dus nog tussen groep 2 of groep 3? Dat was nog niet helemaal duidelijk, ik dacht dat wel duidelijk was welke groep maar dat er meerdere groepen in het leerjaar waren. Ik vind het vreemd dat de juf niet kan inschatten of het groep 2 moet worden of groep 3. Wanneer is je dochter op school gestart/wanneer werd ze 4? Het lijkt me niet belangrijk of ze met vriendinnen meegaat of niet, het lijkt me belangrijker wat zijn cognitief nodig heeft. Als ze groep 3 cognitief niet aankan moet het dus groep 2 worden. Die vriendinnen komen echt wel weer en als het gaat zoals bij onze school, voor de rest van haar basisschooltijd. En als de rest het wel aankan om naar groep 3 te gaan (omdat ze al (bijna) 2 jaar gekleuterd hebben, is dat vrij logisch toch, ook dat je dochter dan de oudste in groep 2 zal zijn straks, maar dat hoeft echt geen probleem te zijn. In de klas van mijn oudste (groep 6) zitten kinderen van net 9 en kinderen van 11,5 jaar, gaat prima samen.
Ze kan het cognitief juist wel aan, maar ze is nog speels. Ze is van december trouwens. Ik wil haar het spelen niet afnemen. Meegaan met haar vriendinnen is wel belangrijk voor haar, jongere kinderen vindt ze helemaal niet interessant en wat ik al zei: ze gaat dan niks meer uitvoeren (dat zie ik bv ook op zwemles en dat zei de juf vorige jaar ook al).
Als je denkt dat die vriendinnen wel heel belangrijk zijn, zou ik haar wel naar groep 3 laten gaan, wat heeft ze aan spelen in een groep waar ze (zoals ik begrijp dat jij denkt) niet lekker in gaat passen. Maar waarom vindt ze jongere kinderen niet interessant, die zijn toch juist ook speels, net als zij? Leeftijd hoeft niet iets te zeggen over of het klikt of niet. Dus dit gedeelte snap ik niet zo.
Misschien inderdaad wel hoor, maar ze heeft het in de klas nodig dat ze zich op kan trekken aan andere kinderen, dan gaat ze met gemak mee. Anders gaat ze onderpresteren, gaat ze de uitdaging niet aan. Ze spelen vaak tegelijk met groep 0-1 op het plein en daar trekt ze helemaal niet naar. Ik ga aan de juf vragen wat zij verwacht van de sociale contacten, zonder dat ze namen van andere kinderen hoeft te noemen .
Maar dan is de keuze dus tussen groep 2 en groep 3. Dan hoef je toch geen informatie te hebben over welke kinderen er in de beide groepen zitten en welke leerkracht er voor beide klassen komen? Het gaat om de vraag of groep 3 beter voor haar is, of nog een jaar kleuteren. Mijn dochter is ook van december, dus wij hebben vorig jaar voor dezelfde keuze gestaan. Onze dochter scoorde op de beide cito's (rekenen en taal) echter al op het hoogste niveau, dus het leek ons niet zinvol om haar dan nog een jaar te laten kleuteren. Al haar vriendinnetjes gingen inderdaad ook door. Wij zagen het niet zitten om haar dan nog tussen jongere kinderen te zetten. Persoonlijk zou ik dus kiezen voor groep 3. Je zegt dat ze het cognitief goed aankan, dus dat is geen probleem. Daarnaast speelt ze dus vooral met de kinderen die ook naar groep 3 gaan. Qua sociaal-emotionele ontwikkeling zit ze dus ook op het juiste niveau voor groep 3. Ik denk dat je je moet realiseren dat je een kind dan niet per se een plezier doet met nog een jaar spelen. Dat klinkt wel heel leuk, maar op een gegeven moment zijn ze er gewoon aan toe om verder te gaan en dan duurt het nog lang hoor, van februari tot de zomervakantie. Helemaal als ze zowel op cognitief niveau als sociaal emotioneel op bijna al haar klasgenootjes voorloopt.
Oh het gaat om groep 2 of 3! Ik dacht om dezelfde groep maar een andere klas, met andere leerkracht en andere klasgenoten en bv wel/geen combi of andere combi. Ik zou dan voor groep 3 gaan als ik het zo lees. Waarom twijfelt de juf?