Ik kan je natuurlijk geen advies geven over jullie situatie. Wat ik wel kan zeggen, is da iedere school hier anders mee omgaat. Bij leerlingen die ‘gewoon’ over gaan naar het volgende leerjaar, bepaalt de school. Dus ook als er sprake zou zijn van combinatieklassen of meerdere klassen per leerjaar, is het de school die de indeling maakt. De leerlingen en dus ook ouders krijgen die indeling allemaal tegelijk te horen. Dan weten ze allemaal in één keer bij welke kinderen en bij welke leerkrachten ze zitten en in welk lokaal. Dat is dan in principe ook definitief. Ouders hebben dus feitelijk geen echte inbreng hierin. Maar bij kinderen waarbij doublure of juist versnellen een optie is, wijken we hier wel eens vanaf. Dus dan kan het zijn dat wel al eerder informatie geven over de groepsgrootte, wel / geen combinatieklas en indien relevant ook welke leerkracht. Ik snap de geheimzinnigheid ergens wel, want niet alle ouders zijn daarin betrouwbaar. En je wilt voorkomen dat er al gedoe en onrust ontstaat terwijl nog niet altijd alles al vast staat. Maar ik ben het met je eens dat je geen goede beslissing kunt nemen als je niet alle informatie hebt. Daarom kiezen wij er in die situatie vaak toch voor om al wat meer te vertellen. Wel vertellen we er dan bij dat we verwachten dat de ouder dit nog voor zich houdt.
De juf zou ook cito afnemen, maar gisteren bleek dat ze dat helemaal niet gedaan heeft. Ze adviseert nu groep 2 op basis van haar speelgedrag en ze komt nog jong/onzeker over. Maar die onzekerheid gaat niet over als ze nog een jaar kleutert tussen 4 jarigen, is ook een beetje hoe ze is. Maar volgens de juf blijven snelle kleuters later vaak zitten. En waar ik van schrok is dat ze mijn dochter opeens lager inschatte dan 3 maanden geleden en ze opeens weinig meer kon van wat ze toen kon, terwijl ze 3 maanden geleden zo goed als overtuigd was dat ze naar groep 3 kon. Het kwam niet zo geloofwaardig over of ze iets zocht om haar keuze te onderbouwen en er gewoon geen plek meer is in groep 3. Maar vandaar dat ik ook twijfel of ze naar 3 moet. Volgens dr vorige kijk! kan het, maar als ze nu opeens minder kan?
Hier helemaal geen inspraak; ik krijg letterlijk net het berichtje via het schoolinfo systeem dat we dinsdag gaan horen hoe de groepen ingedeeld gaan worden voor volgend jaar. En dan gaat er bij ons een hoop veranderen ... ipv 3 groepen 1, krijgen westraks 2 groepen 0-1, een groep 2 en een groep 2-3. Dus hier gaat een complete stoelendans plaatsvinden. Het kan dus ook totaal anders. Ik heb er overigens vertrouwen in dat de leerkrachten goed zullen kijken wie waar ze het beste zit. Ze is van oktober dus ik ben reuze van benieuwd wat er gaat gebeuren.
Precies! Hier gaat dat ook zo. In principe heb je als ouders niks te kiezen en wordt de indeling gemaakt. Wij hebben dit jaar eerst voor de keuze doubleren ja/nee gestaan en toen dat van de baan was voor de keuze in de combiklas blijven of naar een homogene groep gaan. We hebben voor dat laatste gekozen en hebben daarmee wat meer info gekregen die voorlopig ook tussen ons en de leerkracht/ib'er blijft. Tot de formatie naar alle ouders gaat.
Maar heb je dan ook geen inspraak in of ze naar groep 2 of groep 3 gaat?! Want dat zou ik wel raar vinden!
Ik vind het maar een vaag verhaal. Eerst vindt de juf dat ze naar groep 3 kan en dan weer niet. Ik zou proberen toch meer duidelijkheid te krijgen over de juf haar motieven en ook vragen of er in groep 3 wel plaats is voor jouw dochter en of dat nog een rol speelt. Maar ik blijf erbij dat als ze het cognitief aankan, zoals je eerder zei, ik haar juist i.v.m. haar sociaal-emotionele ontwikkeling bij haar "niveau-genoten" zou houden en dus naar groep 3 zou laten gaan.
Ik denk dat we gewoon nog een gesprek moeten aanvragen, want mijn man en ik komen er niet uit. Ze moet gewoon meer informatie geven, anders maak ik geen keuze. Ben blij dat jij zegt dat we dat best mogen vragen en ik denk dat een leerkracht de ouder qua betrouwbaarheid best kan inschatten. Vorige jaar hadden we ook geen inspraak hoor, dus ik vat dit op als twijfel van de juf en ze de verantwoordelijkheid niet wil nemen.
Op zich niet. We hebben een tijd geleden een nieuwsbrief gekregen dat ze de hele klassenindeling op de schop gingen gooien. Ze hebben afgelopen jaar een proef gedaan met een combiklas groep 3-4 en dat is blijkbaar zeer positief verlopen. Ze gaan dus tot groep 4-5 een aantal combi's invoeren. Dus 2 groepen 0-1, een groep 1-2, een groep 2, een groep 2-3, een groep 3 en een groep 4 en een groep 4-5. De groepen 6, 7 en 8 zullen niet worden gecombineerd. Ze kijken vooral naar de onderwijsbehoeftes van de kinderen en ik heb er wel vertrouwen in dat ze de klassen zo indelen dat het voor de kinderen gaat werken. We mogen uiteraard onze meningen komen vertellen bij de directrice als er echt dingen zijn waar wij het niet eens mee zijn, maar we zullen wel met hele goede redenen moeten komen om een en ander aangepast te krijgen. En "mag jantje bij pietje" is wss geen gegronde reden. Eva zit nu al in een groepje van 4 kindjes die moeilijkere werkjes krijgen, en ik vermoed (en daar kan ik ook mee leven) dat zij zal verhuizen naar groep 1-2 omdat zij nog maar kort eigenlijk op school zit, maar nog een jaar echt kleuteren is voor haar geen optie is. In die groep zal de best of both hebben. Mocht ze een op een doorschuiven naar groep 2 zal ik bij de juf zeker even vragen wat haar reden was daarvoor, maar vooraf inspraak ... nee. Dus ... ik weet het a.s. dinsdag
Omdat ze de cito niet afgenomen heeft had ze niet veel argumenten. Oja, een andere leerkracht had 5 vingers laten zien, 2 weggehaald en toen wist mijn dochter niet dat er 3 overbleven. Toen ben ik een beetje uit mijn slof geschoten, dat slaat natuurlijk nergens op!
Maar dan hangt juf dus alles op aan die cito? Dat vind ik gek. Cito kan natuurlijk wel meehelpen in die keuze, maar moet niet op zichzelf staan.
Ja, mijn dochter zat ook drie weken nadat ze op school begon al aan de tafel van de "harde werkers". En toen na haar eerste zomervakantie meteen naar groep 2. Wij hebben bij beide overgangen wel inspraak gehad, maar misschien is dat wel omdat beide overgangen enigszins "bijzonder" waren. Bij de eerste overgang ging ze naar een groep 2, i.p.v. dat ze in groep 1-2 bleef, terwijl meerdere kinderen die ouder waren dan zij in groep 1-2 bleven. In 1-2 zou toch nog wel meer ruimte voor spelen zijn en in 2 al wel meer cognitief en gericht op ontwikkeling naar groep 3. Op basis van het niveau van haar werkjes en haar houding in de kring verwachtten ze dat ze in groep 2 meer aan haar trekken zou komen. Dat dachten wij ook, maar als wij haar meer ruimte hadden willen geven om te spelen, had ze ook naar 1-2 gemogen. Bij de tweede overgang ging het over de vraag of we haar nogmaals groep 2 zouden laten doen, of haar over lieten gaan naar groep 3. Omdat ze van december is, was dat een beetje een grensgeval, net als bij de ts. De juf raadde groep 3 aan en daar waren wij het mee eens, maar ze had nog een keer groep 2 mogen doen als wij dat hadden gewild. Edit: En "mag Jantje bij Pietje" lijkt mij inderdaad niet een geldig argument, maar dat was bij ons dus ook helemaal niet waar de keuze voor het een of het ander mee samen hing.
Nee voor mij ook niet ... kindjes ziet ze op het schoolplein. Het zou leuk zijn als ze bij kindjes zit die ze kent, maar mijn kind kennende maakt dat haar niet veel uit. Ze maakt erg makkelijk contact (gelukkig!). We gaan het meemaken ... dit is voor mij ook totaal nieuw Ze kan klas 2 maar ik ben reuze benieuwd waar de leerkrachten mee komen. Ik weeg hun mening best zwaar mee, zij zien haar toch in een andere setting dan ik.
Hier hebben we er geen inspraak in (tenzij er sprake is van blijven zitten of versnellen). Ze geven ook bewust pas 1,5 week voor de zomervakantie de nieuwe indelingen mee. Nu verwacht ik dat mijn kinderen beide in dezelfde groep blijven. Er zijn nu twee groepen 3 en twee groepen 4 van tussen de 25-30 kinderen; dus ik verwacht weinig veranderingen.
Ik zou inderdaad (nog) een afspraak maken met de juf en als je dat nodig acht ook met de intern begeleider er bij. En wel zsm, want voordat je het weet is het vakantie. En ik zou in dat gesprek ook gewoon aangeven wat jij wilt/verwacht. Niet zo zeer mbt groep, maar wel mbt kinderen en uitdaging ed. Een kind wat 'meer' kan, maar dat niet aangeboden krijgt, past zich vaak razendsnel aan en lijkt dan opeens minder te kunnen. Natuurlijk kan het ook echt dat ze 'stil' staat,de ontwikkeling gaat bij jonge kinderen nog zo sprongsgewijs, maar het hoeft dus niet zo te zijn, het kan ook een heel ander signaal zijn.
De vraag is dus groep 2 of groep 3.... Mijn ene zoon is van half nov. Bij hem was het vorig jaar ook de vraag groep 2 of groep 3. Een groot deel van het schooljaar dachten zowel de juf als wij dat hij beter nog een jaar groep 2 kon doen. Hij is/was ook gewoon nog speels, maar ik denk dat hij dat toch nog heel lang zal blijven. In april/mei merkte ik bij hem een omslag. Hij zei zelf dat hij naar groep 3 zou gaan, want hij ging leren lezen. Had ook volop belangstelling voor letters ed. Toen een gesprek gehad met de juf. Zij zei toen dat hij echt nog heel jong en speels was, maar dat ze wel merkten dat hij meer uitdaging wilde. Ze was bang dat hij zich zou gaan vervelen en dat ze hem niet genoeg uitdaging zouden kunnen bieden. Hij is toen dus toch naar groep 3 gegaan. Hij heeft het best zwaar gehad. Heel de dag in de schoolbank en zoveel nieuwe dingen leren. Maar wel met zijn vriendjes naar de nieuwe groep. Nu zijn we bijna aan het eind van het jaar en het gaat goed. Lezen vind hij soms nog wel moeilijk, zijn niveau is misschien niet heel hoog. En extra oefenen thuis heeft hij niet altijd zin in. Ik heb af en toe echt mijn twijfels gehad of we er wel goed aan hadden gedaan, maar nu denk ik dat het echt goed gaat. En wat hij in de toekomst doet? Tja dat weet je nooit. Ik zou zeker nog een keer het gesprek aan gaan. Laat haar maar aantonen waarom zij denkt dat het niet kan. Succes met het nemen van een beslissing!
@Grietjenb dit lijkt erg op onze situatie. Mijn dochter is erg geïnteresseerd in letters en cijfers. Ze leest avi start en dat doet ze goed. Maar volgens de juf is dat geen voorwaarde voor groep 3. We hebben om 12uur nog even een gesprekje, mijn man is er dan ook bij. Het zit me hoog, want ik ben bang de verkeerde beslissing te nemen.
Hier heb je dat in principe niet. Hier kleuteren de herfstkinderen ook meestal lang. Dochter is van december en is op advies van school wel versneld doorgestroomd. Hierin hadden wij trouwens wel het laatste woord, omdat ze het als een versnelling zien. Maar andersom werkt het niet zo. Ik weet van een meerdere herfstkinderen die wel lang gekleuterd hebben, de ouders nog in gesprek zijn geweest, maar school bleef toen bij hun besluit.
Verder is het een lastige beslissing. Ik zou zeggen bij twijfel in groep 2 laten. Wij hebben 2 geleden die keuze gemaakt. Door naar groep 2 of in groep 1 blijven (onze dochter is van eind december) en ik had haar het liefst 2.5 jaar laten kleuteren, maar dat was geen optie. Ze raakten haar motivatie kwijt en had weinig aansluiting. Maar om te zeggen dat het nu zo geweldig gaat, nee helaas niet. Resultaten zijn prima, maar ze zit niet lekker in haar vel en wordt nu ook verder onderzocht. Neefje van 2 dagen jonger is vorig jaar ook naar 3 gegaan, omdat daar iedereen van voor 1-1 doorstroomt, maar gaat nu nog een keer groep 3 doen. Die had gewoon beter een jaar bij de kleuters kunnen blijven.
Maar is groep 3 2x doen niet nuttiger dan groep 2 2x doen? Ik lees dat het vaak op langer termijn geen positief effect heeft om kinderen langer te laten kleuteren.
Maar ik zou mn kind zelf liever bij de kleuters houden, dan twee jaar in groep 3. En een herfstkind bij de kleuters laten is niet lang laten kleuteren, maar doorlaten stromen is juist kort laten kleuteren. De inspectie ziet herfstkinderen die doorstromen als versnelde (herfst)kinderen. Mijn dochter is nu de jongste en zal dit blijven en komt met 11.5 op de middelbare school. Dat had ik liever met 12.5 gehad.