Welnee joh, dat doe je toch gewoon even. Laat de klei een avondje voor wat het is. Fluitje van een cent!
Het beeld wat jij schetst van je vriendin is nu echt niet meer zo aan de orde hoor. Elke puber heeft een smartphone en computer. Dus ze krijgen genoeg mee van de buitenwereld. Of ik daar altijd blij mee ben is een ander verhaal. Want wat zouden ze er van moeten meekrijgen wat gunstig voor hun functioneren in de samenleving? Als ze na hun studie op een 'beschermde' school op een school/werkomgeving komen waar t totaal anders is zal t best even wennen zijn. Maar k hoop dat ze dan de leeftijd hebben dat ze daar mee om kunnen gaan. Mijn kinderen hebben gewoon een bijbaantje bij een supermarkt, dus komen ook gewoon in een andere omgeving.
Wij hebben nagedacht over pgd voor in het geval wij drager zouden zijn van de afwijking van onze dochter. Dit is niet het geval dus toch nog wel beetje makkelijk praten maar ik had wel grote moeite met het "weggooien" van embryo s. Alsof ik tegen mijn dochter zou zeggen ik hoef je niet. buiten dat ik vanuit geloof sowieso al grotw moeite heb met ivf (voor mezelf voor een ander super fijn als je zo een kind kan krijgen) was pgd voor ons dus geen optie geweest dan maar geen 2e kind.
Even uit interesse, en geen kritiek: je gaf eerder aan dat je geen TV of bepaalde muziek hebt of wilt hebben. Wat is naar jouw mening het verschil tussen deze en een computer en smartphone? M.i. zijn de laatste twee namelijk in veel opzichten potentieel veel 'gevaarlijker' dan een TV (totaal geen regulatie van wat wel en niet uitgezonden mag worden, vrije toegang tot behoorlijk wat hardcore materiaal, en heel moeilijk te overzien waar ze zich mee bezig houden) Dus waarom wél het één, maar niet het ander?
Computer hebben ze nodig voor werkstukken ed. Smartphone om te bellen en contact met vrienden en klasgenoten (whatsappen) Geen vrije toegang overigens, we hebben een app geïnstalleerd (ouderlijk toezicht, tijdsslot) en geen abonnement. Klinkt in jou ogen misschien erg ouderwets. De tijden veranderen ook. Ik weet nog dat mn oma zei dat dat radio in haar jeugd uit de boze was. Dat vinden ze in onze kringen ook gewoon normaal.. Ik zal trouwens nooit zeggen dat mijn kinderen nooit iets zien of luisteren wat ik liever niet heb, want dat is een illusie. Maar we voeden ze wel op een bepaalde manier op.
Ik snap wat je zegt. Ik bedoel vooral dat het ene het andere ook niet uitsluit. Religie en wetenschap kan in mijn ogen net zo goed samengaan als wetenschap en atheïsme. Ik vind het weleens jammer dat daar twijfels bij zijn. Ook met het geloof kan je deze vragen, nieuwsgierigheid en op zoek zijn naar wetenschappelijke bewijzen. Ik denk niet dat ik ondanks dat ik gelovig ben minder nieuwsgierig kan zijn naar de door jou genoemde zaken. Hoe je met die kennis omgaat is per individu afhankelijk. Zoals ik in mijn voorbeeld met de oerknal te kennen gaf. Als dat wetenschappelijk bewezen wordt dan doet het voor mij niks af aan het geloof ik God.
Haha, ja ik geef toe dat het enigszins afwijkt van mijn levensinstelling, maar als het voor jullie werkt: prima.
Hoe kan je je kinderen dan beschermen tegen kwade dingen van internet? Als ze zo beperkt zijn, dan krijgen ze toch ook geen ervaring met dit soort dingen, dus kan je er thuis niet over praten en kan je als ouders ook niet sturen? Dus als ze 18 jaar zijn, moeten ze het ineens kunnen.. dat is toch raar?
Dat snap ik ook, dat je dat zegt. Maar ik maak (misschien in jouw ogen niet terecht?) een onderscheid tussen iemand die zijn geloof op een vrije manier belijdt en religie ziet als zingeving waarbinnen hij of zij nog vrije keuzes kan maken en iemand die de Bijbel of de Koran als leidend ziet. In dat laatste geval is die persoonlijke ruimte er niet, dan is religie veel dogmatischer. Ik weet dat er mensen zijn die hun religie op zo'n manier belijden dat ze inderdaad gewoon kunnen gaan studeren en wetenschap bedrijven en homoseksuele relaties aangaan en noem maar op. De ene gelovige is de andere niet. Maar desalniettemin blijft het een privéaangelegenheid hoe je het geloof belijdt. En dat is m.i. niet hetzelfde als wetenschap. Daar zijn universele methoden voor. Ik hoop dat je begrijpt dat ik een gelovige niet wil veroordelen voor zijn geloof. We zoeken allemaal naar zingeving en antwoorden en we doen dat allemaal op onze eigen manier. Het zou ook maar niks zijn als de neuzen allemaal dezelfde kant uitwezen, daar kom je ook niet ver mee. Ik zie het zo: spiritualiteit kleurt de vakjes in die wetenschap heeft opgetekend en maakt het plaatje levend.
Dat gevoel geef je zeker niet. Ik vind het gewoon interessant om het over dit soort dingen te hebben.
Ik krijg net een hele trieste mededeling van een familielid (kind) wat op sterven ligt dus ik ga offline en zal voorlopig niet meer reageren.
Ik ook Ik heb een hele goede vriendin die gelovig is. We kunnen het heel goed over spiritualiteit en levensbeschouwing hebben zonder dat het een probleem wordt of dat we met elkaar 'mee gaan praten', zeg maar. Ik blijf erbij dat er geen god is, zij blijft erbij van wel en toch snappen we elkaar. Dat kan echt Maar misschien scheelt het dat ik gelovig ben opgevoed en ook echt gezocht heb naar god (overduidelijk niet gevonden).
Zo stom inderdaad. Ik ben inmiddels geen tbm meer, maar toen ik het wel was, kon onze oudste gelukkig wel naar de psz door middel van een aangepaste prijs voor éénverdieners. Denk dat dat subsidie vanuit gemeente was.
Dat kan zeker! Ik heb ook zulke vriendinnen. Nooit een probleem geweest. Vooral ieder in zijn waarde laten, je mening delen is iets ander dan opdringen. Met respect zijn er mooie dialogen haalbaar. En idd miss komt het door je achtergrond. Hier juist andersom, atheïstische ouders en ik na zoektocht bekeerd tot de islam.