Tekort aan kraamverzorgenden

Discussion in 'Films, televisie en nieuws' started by HvO, Jun 5, 2018.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. amy2015

    amy2015 Bekend lid

    Feb 23, 2015
    528
    234
    43
    Vorig jaar toen mijn zoontje overleed na vroeggeboorte kregen we ook geen kraamhulp omdat er tekorten waren kreeg toen veel steun van familie maar hoe je er mee omgaat dat alle hormonen loskomen incl borstvoeding stonden mijn man en ik er beetje alleen in. Toen kraamverzorgster van eerdere zwangerschap gebeld binnen uur stond ze dr. Was maar kort nodig maar vond het geweldig dat iemand dit voor ons deed. En voor huishoudelijke klusjes vind ik wel belangrijk de wc en badkamer. Zeker ivm infectie gevaar. Kijk boodschappen en strijken etc kan familie of een week later ook nog wel.

    Denk dat als de kraam organisatie een goede intake doet je er als bedrijf ook beter op in kan spelen hoeveel hulp iemand nodig heeft. En ik vind persoonlijk een net bevallen vrouw in de nacht naar huis laten gaan zoals ik eerder las ook niet verstandig als ziekenhuis zijnde maar dat is weer een ander probleem.
     
  2. Elena22

    Elena22 VIP lid

    Feb 10, 2010
    8,115
    1,801
    113
    Kraamverzorgende
    Dan woon jij ergens waar de verloskundige überhaupt tijd hebben om langs te komen ;) Ik ben kraamverzorgende in Amsterdam en in de meeste gezinnen mag ik blij zijn als ik 2 x in de hele kraamweek een verloskundige zie en dan vaak voor max 5 minuten.
     
    lies276 likes this.
  3. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    Apr 22, 2017
    12,660
    8,404
    113
    Female
    Hier kwamen ze om de dag langs. Ik weet alleen niet meer hoeveel keer. En je kon nog 6 weken bellen met vragen. Ik weet niet hoeveel tijd ze daadwerkelijk hebben en of het mogelijk is. Maar het is misschien iets om te verkennen in welke regio's het mogelijk zou zijn.
     
  4. Elena22

    Elena22 VIP lid

    Feb 10, 2010
    8,115
    1,801
    113
    Kraamverzorgende
    Ik ben bijna 7 jaar kraamverzorgende in Amsterdam. De druk die hier op de geboortezorg staat is bizar. Ik heb ervaring in de ziekenhuizen en bij de gezinnen thuis. In de ziekenhuizen moesten we weleens huilende kraamvrouwen na amper 48 uur (ongeachte de situatie) naar huis sturen omdat we de bedden nodig hadden. Maar ook thuis meerdere gezinnen per dag draaien, met als top 3 gezinnen per dag. Gelukkig niet altijd en daardoor blijft het een mooi vak.
    Vindt de adviezen om alleen de verloskundige de controles uit te laten voeren ook erg gevaarlijk. Heb de afgelopen jaren toch echt wel wat gezinnen naar het ziekenhuis moeten sturen omdat er iets mis was met moeder of kind. Dingen die een verloskundige echt niet ziet met 1 x per dag een rondje controles.
    Er is een reden waarom er de eerste 6 dagen meerdere controle rondes per dag zijn. En alle foute adviezen die ik van oma's en tantes en schoonzusses etc heb mogen aanhoren mbt borstvoeding of babyverzorging :rolleyes:.
    Een kraamverzorgende is iemand die enkele uren per dag er is om de medische controles te doen, om te ondersteunen bij de (borst)voeding, om ouders te begeleiden in hun nieuwe rol en om de kleine huishoudelijke taken mbt hygiene uit te voeren. Je bent gezegend als je genoeg hebt aan 2 uur per dag maar er zijn meer dan genoeg gezinnen die amper genoeg hebben aan 6 uur per dag of die geen of weinig beroep kunnen doen op hun netwerk.
     
    MyMiracle, Jo79, Treez and 10 others like this.
  5. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    Apr 22, 2017
    12,660
    8,404
    113
    Female
    Ik heb mijn bericht niet heel uitgebreid geschreven. Mijn gedachte erachter was niet bij het eerste of 2e kind maar 3e en verder. Maar als ik het zo hoor was mijn kraamzorg slecht vooral de 2e keer. Behalve de controles van een paar minuten zat ze de rest van de uren boven verscholen met de was.
     
  6. lies276

    lies276 Niet meer actief

    Met de komst van het landelijk indicatieprotocol is getracht om de zorg efficiënter in te zetten.
    Toch valt het van tevoren lastig in te schatten hoeveel zorg nodig zal zijn en voor een juiste planning ( een fulltimer wil je graag inzetten bij een gezin met veel zorguren, voor een oproepkracht is dit minder belangrijk) is dit wel handig.

    Als je mensen maar een uur zorg gaat geven omdat alles goed gaat, vind ik dat onverantwoord ( je kunt in 1 uur geen goed beeld krijgen van de gezondheid van moeder en kind) en er moet dan geld bij. Niet te realiseren dus.

    Afgelopen weekend heb ik, naast mijn partusdienst, een Pools gezin bezocht. Ze woonden op een slaapkamer van 3 bij 3.
    Je zou zeggen dat je daar in 2 uur toch wel klaar zou zijn.
    Alleen met de verzorging van moeder en baby, alles uitleggen en de borstvoeding ben ik 5 uur bezig geweest!

    Zorg efficiënter inzetten klinkt goed, maar is vaak onuitvoerbaar als je verantwoord zorg wil geven en lief wil zijn voor je personeel.
     
    Athina likes this.
  7. lies276

    lies276 Niet meer actief

    Ik denk dat jouw ervaring niet representatief is voor de rest van pas bevallen Nederland.

    Mensen vergeten weleens dat alleen de aanwezigheid van de kraamverzorgende vaak al een hoop rust geeft.
    Het feit dat een ouder, terwijl de kv staat te strijken, altijd meteen een vraag kan stellen ( " kun je even komen, ze maakt zo'n gek geluid") is geruststellend en kan voorkomen dat ouders meteen een huisarts / verloskundige/ cb (=duurdere zorg) gaan raadplegen.
     
    Syane likes this.
  8. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    Apr 22, 2017
    12,660
    8,404
    113
    Female
    Ik heb het niet als rust ervaren. Achteraf was ik dubbel zo lang bezig om alles weer terug in orde te maken. De adviezen rondom bv die ik kreeg zorgde er bijna voor dat dat helemaal mis liep.

    Maar voor de dames die veel uren nodig hebben moet het ook beschikbaar kunnen zijn. Daar zal toch iets op gevonden moeten worden.
     
  9. lies276

    lies276 Niet meer actief

    In elke beroepsgroep zal je helaas mensen tegenkomen die niet goed functioneren.
    Dat maakt gelukkig nog niet de hele beroepsgroep zinloos.

    Ook bij ons is een cliënt weleens ontevreden ( terecht of onterecht), maar onze
    kraamverzorgenden scoorden vorig jaar gemiddeld een 9.7, dus ik durf te zeggen dat wij goede zorg leveren ( zegt de relatiebeheerder die verantwoordelijk is voor de pr, haha).
     
    Zonnestralen likes this.
  10. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    Jul 5, 2016
    4,701
    4,313
    113
    noord holland
    Ik denk dat je ook al helemaal geen ideaal werkrooster krijgt wanneer je maar 2 uur per dag ergens komt.
    Je zou het gezin maar zijn waar de kraamverzorgende tussen 13-15 arriveert om de baby mee in bad te doen en jouw controles te doen (en dan 24 uur later pas weer) en als het toevallig nog net uitkomt ook nog een oog werpen met het aanleggen van de baby wat misschien moeizaam gaat.
    Juist ook door die korte diensten wordt het beroep voor jonge vrouwen die zelf nog geen kinderen hebben ook niet ideaal. Zij willen ook graag 8 uur per dag en daarna een aantal dagen vrij.
    Onze Kraamverzorgster was zo'n jonge meid en die vertelde dat ze veel dagen moest werken en dan 1 a 2 dagen vrij en weer door om aan haar uren te ken. En ook had ze maar 1 weekend per maand zelf volledig vrij. 3 werkte ze vanwege haar uren en dat je er 8 dagen bent dus in sommige gevallen het tweede weekend in het zelfde gezin. Of doordeweeks 2 dagen vrij en weer een volledig kraambed in.
    Mantelzorgen, op welke manier dan ook kan haast niet in deze maatschappij waarin we allemaal veel moeten werken.
    Ik wil echt graag mn schoonmoeder en mijn eigen vader helpen. Maar ook in mijn eigen huis staan soms 3 dagen de wasmanden opgestapelt tot aan het plafond en moet ik nodig weer stoffen en zuigen omdat ik er zelf steeds niet aan toekom in de drukte met werk, kinderen, etc. Om dan structureel bij beiden huishoudelijke taken bij te nemen is gewoon niet realistisch. In ieder geval niet om zelf geen burnout te krijgen.
    We leren continue dat we rust moeten nemen tussen de bedrijven door, vooral ook aan jezelf moet denken, ontspanning moeten zoeken in leuke dingen. Maar aan de andere kant moeten we eigenlijk mantelzorgen naast ons eigen drukke gezin omdat dat nu eenmaal zo is tegenwoordig. Ik blijf dat zo tegenstrijdig vinden.
     
    NavyCrimson91 and lies276 like this.
  11. 2littlemonkeys

    2littlemonkeys Fanatiek lid

    Feb 27, 2015
    4,563
    2,765
    113
    Female
    Noord Nederland
    Dat Poolse gezin is niet de standaard, net als dat mijn situatie waarschijnlijk niet de standaard is.

    Overal kan efficiënter gewerkt worden, helemaal in tijden van tekorten op de arbeidsmarkt. Een hulp die ik na een uur niet meer nodig heb, kan daarna een ander gezin helpen.
     
  12. Elena22

    Elena22 VIP lid

    Feb 10, 2010
    8,115
    1,801
    113
    Kraamverzorgende
    Moeten er uiteraard wel baby's op commando geboren worden :rolleyes:. Oh en het is geen hulp maar zorg!

    De geboortezorg is niet te voorspellen zoals de meeste andere vakgebieden. De ene week kan je nog net niet uit je neus eten omdat er zo weinig baby's zijn geboren en de andere week ren je je rot zoveel zijn het er in een keer.

    Sorry dat ik jou steeds quote, is niet persoonlijk bedoeld.
     
    lies276 likes this.
  13. Littlegirl1989

    Littlegirl1989 Fanatiek lid

    Aug 2, 2015
    3,090
    2,175
    113
    Dit laatste dus.
    Taken overgeven aan de verloskundige kan, maar de verloskundige is duurder dan de kraamverzorgster, dus dat levert nergens iets op.
    Vrouwen minder kraamzorg geven of vrouwen met een groot netwerk met minder kraamzorg naar huis sturen betekend alleen maar dat gynaecologen en verloskundige er eerder voor zullen kiezen iemand in het zkh te houden bij risico en ook dat is een stuk duurder.

    Juist het unieke systeem in NL met een kraamzorg die de medische situatie en de opstart van ouder/kind zorg doet is super sterk en maakt dat we een land zijn met ontzettend weinig babysterfte en ouders die meer opgewassen zijn tegen de zorg als de kraamzorg weg is.
    Het feit is dat de politiek nu de zorg zodanig uitgekleed heeft. Dat moet opgelost worden door daar meer geld naar toe te laten gaan, niet door de kraamzorg verder te beperken en taken bij anderen neer te leggen.
     
  14. lies276

    lies276 Niet meer actief

    Bijna niets is zo onvoorspelbaar als de geboorte van baby's.
    De ene dag is het duimen draaien en de volgende dag krijg je het niet aan gelopen.
    Qua planning dus sowieso al lastig.
    Dan wil je als kraamzorgorganisatie ook nog graag continuiteit van zorg geven ( liefst 1 kv per kraambed).

    Ik probeerde met dat Poolse gezin aan te geven dat het heel vaak anders loopt dan gedacht.
    Soms is meer zorg nodig, soms minder.
    Dat weet je vaak 's morgens nog niet, dus de planning heeft er niks aan als een kv om 12 uur belt dat het gezin genoeg zorg heeft gehad voor die dag.
    Ze kan dan misschien nog een ander gezin opstarten ( alhoewel dat voor de kv nog meer onzekerheid/ onregelmatigheid oplevert), maar dan moet dat gezin er ten eerste zijn en ten tweede wist de planning niet dat deze kv weer beschikbaar zou zijn, dus heeft ze al een andere kv hiervoor ingepland ( wel zo fijn, want dan kan die kv het hele kraambed verzorgen)

    Een kv na een uur "wegsturen" is niet verantwoord en veel te duur ( wat denk je wat een cliënt kost qua administartie/ kilometerkosten?).
     
  15. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    Jun 3, 2013
    7,154
    3,183
    113
    Super zielig.. maar! Ik vind dus dat je zulke dingen ook de ouders tijdens de zwangerschap kan leren. Overigens is bij ons info vanuit het zkh meegegeven. Dus hoe warm je kind moet zijn, kruiken, eten, slapen etc.
     
  16. 2littlemonkeys

    2littlemonkeys Fanatiek lid

    Feb 27, 2015
    4,563
    2,765
    113
    Female
    Noord Nederland
    Ik was verplicht om 24 uur minimaal af te nemen. Daar werd ook voor betaald, ongeacht of ik haar na een uur had “weggestuurd” of niet. Ook al ging ze na 1,5 uur weg, schreef ze alsnog 3 uur en daar tekende ik voor.

    Klinkt verder weer een beetje zoals in het onderwijs.... we staan onder druk, we hebben te weinig personeel, maar alles is “ja, maar....”. Als je moet roeien met de riemen die je hebt, maar je komt amper vooruit, is het misschien tijd om zaken anders in te regelen. Iemand 8 uur per dag ergens neerzetten, terwijl dit totaal niet nodig is, is ook duur.

    Dat het onvoorspelbaar is dat snap ik, ik gaf immers niet voor niets aan dat niet elke situatie zoals die van mij is of zoals van het Poolse gezin ;)
     
    amdaa likes this.
  17. lies276

    lies276 Niet meer actief

    Jij komt met de oplossing: geef alleen die zorg die echt nodig is, ook al is dat soms maar 1 uur per dag.
    Ik leg uit waarom een uur zorg geven niet kan. Dat is geen smoesje en geen "ja, maar", het is gewoon geen goede oplossing.
    8 uur zorg krijgt overigens bijna niemand meer (alleen als dit echt nodig is).

    Het probleem in de kraamzorg is dat (= onderzocht) het niet aantrekkelijk is voor jongeren, omdat er geen fulltime contracten gegeven kunnen worden ( in de ouderenzorg wel+ een rooster, dus veel aanterkkelijker), het moeilijk te combineren is met je privéleven ivm onregelmatigheid/ onzekerheid, laag salaris en veel extra ( onbetaalde) taken.

    Dat los je niet op door kv nog meer gezinnen op 1 dag te geven (en dan per dag maar bekijken wat nodig is) en zo de onzekerheid/ onregelmatigheid/ druk te vergroten. Het wordt nóg lastiger om iemand een fulltime contract te geven en vergroot zeker niet het werkplezier van een kv en maakt het vak dus niet aantrekkelijker. Planmatig is het ook onmogelijk.

    Ik pleit voor duobanen, waarbij je met een collega(s) een team vormt, je draait met z'n tweeën een kraambed. De één doet bijv de eerste 4 lange dagen (8 uur) en de tweede de laatste 4 korte dagen (4 uur). Je zou om en om op kunnen starten, maar bijv ook een fulltimer (dat is dan weer mogelijk) altijd de lange dagen kunnen laten doen.
    Het kraamgezin krijgt dan wel 2 gezichten te zien, maar als je altijd met dezelfde collega's werkt, kun je de werkwijzen heel goed op elkaar afstemmen en goed feedback geven aan elkaar.
    De meeste zorg is vaak nodig in de eerste dagen, dus de laatste dagen minder uren zorg geven kan bijna altijd.
     
    Betsy and Elena22 like this.
  18. amdaa

    amdaa VIP lid

    Mar 28, 2015
    9,670
    11,009
    113
    Ik begrijp het wel, maar de huidige regeling is ook absoluut niet risicogericht.

    Zo worden premature baby's van vaak net 2kg naar huis gestuurd zonder kraamzorg, want 'de 8 dagen zijn voorbij'.
    Mijn zoon woog 2.100gram, was net 24h van de laatste monitor af en mocht naar huis. En daar stonden we dan met een baby dat constante controles nodig heeft want zich warmhouden kon ie maar amper, en zuigreflex was ook maar net aan de gang. En totaal geen kraamzorg, je mag het helemaal zelf uitzoeken, met alle risico's van dien.

    Terwijl bij mijn buurvrouw de kraamverzorgster tuin stond te vegen omdat er verder niks te doen was en binnen een blakende baby van bijna 5 pond lag en alles prima liep.
     
  19. Elena22

    Elena22 VIP lid

    Feb 10, 2010
    8,115
    1,801
    113
    Kraamverzorgende
    Je hebt dus wel kraamzorg voor premature baby's. Couveuse nazorg heet het. Heb al meerdere malen deze zorg geleverd. Ook weleens gekraamt bij iemand die een kraampsychose had gehad de eerste dagen en na 6 weken alles opnieuw moest leren. Er is veel mogelijk mbt speciale zorg.
     
  20. amdaa

    amdaa VIP lid

    Mar 28, 2015
    9,670
    11,009
    113
    Deze zat/zit niet in het basispakket, dus niet voor iedereen beschikbaar.
    En duurt daarnaast maar 2,5 uur per dag x 3 dagen.
    Dus voor baby's met de hoogste gezondheidsrisico's is het wel voldoende om 1x per dag controles uit te voeren, terwijl regelmatige controle bij gezonde kinderen als belangrijkste reden wordt aangedragen voor de hele dag zorg.

    Plus dat veel kraamverzorgers te weinig kennis hebben over prematurennazorg. Die waarschuwing kregen wij vanuit het ziekenhuis al, zij werden te vaak gebeld door ouders in paniek door tegenstrijdige adviezen.
    Degene die bij ons 1 ochtend kwam bleef maar herhalen dat ze nooit zo'n kleine baby had vastgehouden (dus durfde ik mijn kind amper te geven), adviseerde om persé elke dag badje te doen (niet verstandig met dat gewicht) en had nooit van matrozenbedje gehoord dus mocht het niet.
     

Share This Page